Dodaj do ulubionych

Frekwencja w wyborach.

IP: *.chello.pl 26.09.05, 09:34
Zastanawiający jest niski udział uprawnionych do głosowania w wyborach.
Interesuje mnie udział procentowy poszczególnych grup wiekowych i według
wykształcenia naszego społeczeństwa. Jeżeli znajdziecie tę informację to mi ją
"podrzućcie".
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Frekwencja w wyborach. 26.09.05, 09:50
      Na pierwszej stronie gazety.pl sa takie dane, ale dość ubogie... W Warszawie
      frekwencja ok. 55%, ale i tak na ogólnym tle to nic pocieszającego :-( Najlepsze
      jest to, że w wątku "Na kogo głosujecie?" pojawiali sie tak często Demokraci.pl,
      którzy nie przekroczyli progu - a ja wierzyłam, że może tym razem się uda.
    • neuroup Re: Frekwencja w wyborach. 26.09.05, 10:11
      Witam!
      Jakby nie patrzec to Warszawa miala najwieksza frekwencje, ale i tak w skali
      kraju spoleczenstwo sie nie POPISalo :-(
    • tvtotal2 logo 26.09.05, 10:22
      primo - to jest forum Ursynów, a nie 'forum wybory', czy 'forum socjologia'

drugie primo - czy przypominasz sobie, oddając wczoraj swój głos, czy
      wypełniałas rubryczkę "wykształcenie", albo "ile masz lat". Chyba, że takie
      pytania zadawali ankieterzy przy okazji sondażu...

polecane linki: www.pkw.gov.pl oraz www.tns-global.pl

pozdro
      • lewe_oko Re: logo 26.09.05, 10:24
        Przecież Pytanku chodzi własnie o wyniki sondażowe. Ankieterzy zawsze zbierają
        tego typu informacje...
        • Gość: a a niby gdzie mileli glosowac??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:10
          nie dziwie sie niskiej frekwencji....zapomniano umiescic na obwieszczeniach
          calej ulicy Stryjeńskich-poza jednym nr 21....i nikt z komisji-przynajmniej
          dwóch nie potrafił wskazac -gdzie mam isc.....
          dzieki-jedyna z grona rodziny i znajomych poszlam-i nie zamierzalam biegac po
          polowioe ursynowa-od konskiego jaru do na uboczu-bo w ktorejs z tych 12 komisji
          pewnie moze pani zaglosowac.
          GRATULACJE!!!!
          • bugatti.atlantic Re: a niby gdzie mileli glosowac??? 26.09.05, 11:22
            Współczuję - chyba bym się wściekła. Jak się głosuje pierwszy raz w danym
            miejscu to jest się zestresowanym a tu jeszcze takie komplikacje. Ja na
            szczęście od lat głosuję w tym samym miejscu (a wcześniej chodziłam z rodzicami
            jako towarzystwo), więc pomyłki się nie obawiam...
          • Gość: pytanko01 Re: a niby gdzie mieli glosowac? IP: *.chello.pl 26.09.05, 11:24
            Jeśli to prawda(?) dlaczego zwlekaliście z wyjaśnieniem sprawy do dnia wyborów?
            • lewe_oko Re: a niby gdzie mieli glosowac? 26.09.05, 11:29
              Jeśli na Stryjeńskich jest więcej numerów niż 21, to faktycznie kłopot.
              Srtyjeńskich 1-20 na Małcużyńskiego, Stryjeńskich 21 na Uboczu.
              • aga_wa1 Re: a niby gdzie mieli glosowac? 26.09.05, 11:38
                ZAPEWNIAM CIE ZE STRYJENSKICH 1-20 napewno nie na malcużynskiego!!!!! BYŁAM!!!!
                • lewe_oko Re: a niby gdzie mieli glosowac? 26.09.05, 11:40
                  Cytuję tylko to, co jest napisane w obwieszczeniu.
                  • Gość: A Re: a niby gdzie mieli glosowac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:52
                    A GDZIE TO OBWIESZCZENIE MASZ?????
                    BO W TAKICH WYWIESZONYCH NA SZKOLE WOGOLE NIE BYLO WYSZCZEGOLNIONEJ TEJ
                    ULICY????
                    • lewe_oko Re: a niby gdzie mieli glosowac? 26.09.05, 11:54
                      O matko nie krzycz tak... Ja nie drukuje tych obwieszczeń. Jest m.in na stronie
                      dzielnicy i w linku umieszczanym kilka razy na tym forum
                      www.ursynow.waw.pl/pliki/wybory2005.pdf
                      • Gość: a Re: a niby gdzie mieli glosowac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 12:03
                        bo sie zirytowałam troche!!!!!!!!!!! gupie krowy w tych komisjach i nic wiecej
                        w szkole na malcużynskiego nioe bylo tej kartki z ulica welniana i stryjenskich-
                        nie wiem dlaczego-a osoba w komisji kazala mi isc MOZE NA UBOCZE a nie do
                        przedszkola obok:-(9 i powiedziala ze na kartkach z obwieszczeniem jest bląd.
                        zycze zdrowia jak ten rzad byl wybrany w takim bajzlu...
                • bugatti.atlantic Re: a niby gdzie mieli glosowac? 26.09.05, 11:43
                  Może było kilka wejść? U nas w szkole na ZWM też jest podział - Lachmana z
                  boku, Zamiany i ZWM na forum szkoły itd. Wczoraj weszłam tam, gdzie napisane
                  było "Lachmana cała" i pan z komisji nie wiedział, gdzie głosuje Zamiany -
                  mimo, że były to drzwi obok. Dopiero ja pomogłam pytającej się pani.
          • Gość: Julita Re: a niby gdzie mileli glosowac??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 13:37
            Nabiegałaś się? W tym kraju najgorsze są: tumiwisizm, sobiepaństwo,
            chamstwo,lenistwo, obłuda... więc ja nie dziwię się już niczemu. Ale dobrze, że
            znajdzie się paru takich chcących to wykorzenić.
      • Gość: pytanko01 Re: frekwencja IP: *.chello.pl 26.09.05, 11:31
        Primo, sekundo...
        Każdy oddający głos w wyborach legitymował się dowodem więc ustalenie struktury
        wiekowej nie powinno sprawiać trudności. Trochę więcej pracy trzeba włożyc aby
        ustalić wykształcenie głosujących ale jest to do wykonania.
        Jednak na razie liczą głosy! Poczekajmy cierpliwie.
        (najmniejszą wartość poznawczą przywiązuję do sondaży)
        • p.o.box.77 frekwencja - mała 26.09.05, 12:22
          drogie pytanko01. nie ma co sią oburzać. przeciez taka statystyka nie jest
          mertytorycznie ważna, kto jak głosował, takze nie mozna oczekiwać ze "wykonaja
          te odrobine więcej pracy" i pospisują wiek, "no i może wykształcenie" 40%
          mieszkańców Ursynowa.

a co do list komisji to może to była oddolna akcja przeciwników wyborów. na
          drzwiach mojej komisji były listy wszystkich ursynowskich komisji. ale tylko na
          drzwiach. wewnątrz nie było nawet spisu ulic mojej komisji (w lokalu były dwie
          komisje).

ale mam pretensje do poprzednich władz, że nie zrobiły kampani popularyzujących
          same wybory. ludzie olali wybory parlamentarne, "bo prezydenckie będa
          ważniejsze".
        • tvtotal2 [kom494] frekwencja 60% 27.09.05, 01:13
          wnioski >> nie jest tak żenua na Natolinie :) zaskoczyło mnie, ze sporo glosów
          dostało tu sld O_o Ale w rankingu górą PO, o włos przed PiS
          • jaa_ga Re: Frekwencja 60,88%, PO-42,96%, PiS-22,27% ! 27.09.05, 10:54
            "Ale w rankingu górą PO, o włos przed PiS"
            Niemal dwukrotną przewagę PO nad PiS na Ursynowie
            nazywasz "o włos" ? :))
            To najlepszy wynik PO w Warszawie
            • p.o.box.77 Re: Frekwencja 60,88%, PO-42,96%, PiS-22,27% ! 27.09.05, 11:27
              no to można spojrzeć sasiadom w oczy...
            • tvtotal2 Re: Frekwencja 60,88%, PO-42,96%, PiS-22,27% ! 27.09.05, 11:30
              jaa_ga napisała:

> "Ale w rankingu górą PO, o włos przed PiS"
              > ***********************
              > Niemal dwukrotną przewagę PO nad PiS na Ursynowie
              > nazywasz "o włos" ? :))
              > To najlepszy wynik PO w Warszawie

ten włos to w mojej obwodej komisji był :) no może nawet cały kucyk :D za to
              frekwencja przyzwoita
              • jaa_ga Re: Frekwencja 60,88%, PO-42,96%, PiS-22,27% ! 27.09.05, 11:43
                A możesz powiedzieć, która to komisja?
                :)
                • tvtotal2 Re: Frekwencja 60,88%, PO-42,96%, PiS-22,27% ! 27.09.05, 12:18
                  jesli dobrze widze - to podałem nr komisji obwodowej :)
                  • tvtotal2 dla jaa_gi 27.09.05, 18:47
                    frekwencja jw. zas ten "o mały włos" to był ostry fałsz. w kom.obwodowej PO
                    384, PiS 218 zatem różnica jest wyraźna.
                    • jaa_ga Re: dla jaa_gi 27.09.05, 19:02
                      Nigdy nie podejrzewałam Cię o "ostry fałsz" :)))
                      Dzięki, total, wychodzi, że procentowo duża przewaga:)
    • doktor_kidler Re: Frekwencja w wyborach. 27.09.05, 14:23
      W komisji 487 (obejmująca całą ul. Wasilkowskiego) była frekwencja 52% - wiem
      bo sam w niej zasiadałem. Wygrało wyraźnie PO, jakąś 1/3 mniej miał PiS, a
      potem SLD.
    • Gość: pytanko01 Re: Ursynowianie w Sejmie. IP: *.chello.pl 02.10.05, 11:41
      Mamy reprezentację z Ursynowa w osobach: Artur Górski (PiS),Karol Karski(PiS),
      Andrzej Smirnow (PO), Piotr Gadzinowski(SLD). Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka