tvtotal2 24.12.05, 03:10 >>> www.zm.org.pl/ankieta <<< >>> www.zm.org.pl/ankieta <<< Ankieta kierowana do mieszkańców Warszawy i okolic, która ma służyć zdobyciu dodatkowych i ogólniejszych informacji o tym, jak postrzegamy sprawę segregacji śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aneta Re: [EKO] ankieta segregacyjna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.12.05, 11:49 tak apropos segregacji śmieci chciałabym zwrócić na coś uwagę.Mieszkam w jednym z nowszych bloków na Kabatach.Niedaleko bloku ustawione są pojemniki na papier, szkło oraz plastik.Krew mnie zalewa jak widzę worki ze śmieciami w pojemniku na szkło. Dodam,że 'zwykły' śmietnik jest kilka metrów dalej, ale jak widać to za daleko jak dla niektórych. Niby nowe osiedle, wydawałoby się ze mieszkancy na poziomie,a taka kultura ze szkoda gadac. Podobna sytuacja jest oczywiście z koszami 'przychodnikowymi' gdzie non stop lądują worki ze śmieciami gdyż np. paniusi śpieszącej się do pracy jest to po drodze. Pozdrawiam proekologicznych mieszkańców Kabat i życzę im wesołych świąt:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik Re: [EKO] ankieta segregacyjna 27.12.05, 12:16 nie ma o czym dystkutować. śmieci sie powinno segregować. żyjemy w XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 pytanie dot segregacji 27.12.05, 12:37 czy segregujecie śmieci w domu ? jak to technicznie wygląda ? podobno każdy lokator otrzymuje jakieś specjalne worki na segregowanie śmieci w domu, potem te worki wrzuca do odpowiednich kontenerów. czy za te worki płaci się ? jaka jest relacja ceny wywozu śmieci posegregowanych i nieposegregowanych ? Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:14 Nie dostaję worków. W domu odkładam PET, szkło i papier, potem wrzucam do odpowiednich dzwonków. Jakie sa relacje cenowe nie wiem. A po co Ci takie szczegóły? Mnie denerwuje, jak widzę w koszach na śmieci pozamykane puste pięciolitrowe butelki z PET, kurcze, pzreciez możnaby je chociaz zgnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:25 Zastanawiam się,czy warto te śmieci rozdzielać w domu na 3 kupki i potem dmuchać do śmietnika z 3 worami. (przeciez to zajmuje mase miejsca)dlatego pytam o cenę. Czy takie kontenery mogą stać w śmietniku wspólnoty, czy muszą, jak ktoś tu pisał, stać "na osiedlu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:38 W mieszkaniu, mamy wydzielony jeden wór do segregacji pod zlewem, pakujemy tam wszystko, a potem rozdzielam pod dzwonami. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:43 oj nie, ja dziękuję za taką segregację, ja przeważnie śmieci wyrzucam po drodze do pracy, potem jadę metrem,byłabym jednym z tych smierdzieli co to ich kabatka opisywała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:50 Nie rozumiem, ale nieważne ;-) Odpadki wyrzucam normalnie, włąściwie codziennie, bo mamy mały kosz. Te segregoawne może raz na tydzień. I wszystko ląduje tam, gdzie trzeba ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
p.o.box.77 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:16 na moim osiedlu sa tylko pojemniki na szkło, papier i plastik. segregacja w domu polega na wrzucaniu szkła, papietu i plastiku do karonu pod zlewem, a reszty smieci do kosza. chwilę mi zajmuje opróznienie kosza "segregowanego" juz przy pojemnikach na dworze. niestey am za mala kuchnie na 4 oddzielne kosze. u mnie na osiedlu rano dozorca i czasem ochrona spedza sporo czasu z segregacja smieci wyrzucanych do pojemników "ogólnych". co jest przerazające, bo zarząd prowadzil juz kilka kampanii informacyjnych na ten temat, wspominając ze wywóz smieci segregowanych jest bezpłatny... PS. ankieta cos nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:21 dziękuje za instruktaż, jak oddzielić papier od szkła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970 przykład z Poddąbia 27.12.05, 13:28 Mnie zantrygował system jaki spotkałem w Poddąbiu (taka mała miejscowość nadmorska koło Słupska). otóż miejscowy śmieć-operator odbiera jedynie smieci zapakowane do "firmowych" woreczków. te z kolei można nabyć w lokalnych sklepach za jedyne 5 zł sztuki. Natmiast gmina nieodpłatnie wywozi pety, szkło i inne posegregowane śmieci dostarczone w wyznaczone punkty. System generalnie działa, nie uwierzylibyście ile się zmieści w 120 l worku! ale w Warszawie chyba nie do zastosowania. nawet w Poddąbiu powszechne jest "dokładanie" do worków niedoświadczonych turystów. którzy nieopatrznie wystawiają niepełne worki na zewnątrz. Ale generalnie raczej w tym kierunku niż uswiadamianie Odpowiedz Link Zgłoś
java9 Re: przykład z Poddąbia 27.12.05, 13:41 no widzisz, ja właśnie o to pytam słyszałam o tym, że takie śmieciowe oznakowane worki kupuje się od "śmieć-operatora" :) po napełnieniu wrzuca się te worki do odpowiednich kontenerów i wtedy wywóz jest bezpłatny. ciekawe czy tutaj też to jakoś działa - wtedy np nie musiałabym płacić za śmieci jakiejś wydumanej kwoty miesięcznie od osoby, tylko płaciłabym za te śmieci, które faktycznie wyrzucam (kupując worki). Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:52 > PS. ankieta cos nie dziala. u mnie dziala, kliknij w linka www.zm.org.pl/ankieta nie przeklejaj tych nawiasów >>> <<< Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: pytanie dot segregacji 27.12.05, 13:57 > > PS. ankieta cos nie dziala. > > u mnie dziala, kliknij w linka www.zm.org.pl/ankieta > > nie przeklejaj tych nawiasów >>> <<< a sorki >> faktycznie. wypelniłem i sa problemy z wyslaniem formularza.. Odpowiedz Link Zgłoś
komagane Jak segregować? 27.12.05, 15:54 Jak segregować? To proste jak ABC. 1. Papier (tj. gazety i reklamy) wkładam do papierowej torby sklepowej (z ksiegarni czy ze sklepu z winami), którą trzymam w przedpokoju z boku szafy. Kiedy sie napełni, wyrzucam, często razem z torbą. 2. PETy i szkło zbieram pod zlewem do reklamówki. Reklamówka stoi pod zlewem obok kosza. Kiedy sie napełni (jedna albo dwie), wynosze reklamówke i zawartość wrzucam do odpowiednich kontenerów. PETy i szkło mam umyte, dlatego wyrzucenie nie sprawia najmniejzych problemów, nawet w drodze do pracy. 3. Kontenery do segregacji muszą być blisko. Mój stoi ok. 100 m od domu, więc przespacerowanie sie tam, rano czy wieczorem, nie sprawia kłopotu. Kiedy najbliższy kontener miałam w odległości dwóch kilometrów, wtedy zbierałam reklamówki pełne butelek i słoików w garażu i co jakis czas wywoziłam hurtem. Było to bardziej kłopotliwe i powodowało bałagan w garażu. 4. Nie widze najmniejszego problemu, żeby w osiedlowym śmietniku stały pojemniki do segregacji, z dużym napisem: szkło, plastik, papier, najlepiej w różnych kolorach. Ważne, żeby były zamknięte, przykryte, z otworem na wrzucane rzeczy (by nikt, przez pomyłkę albo celowo) nie wrzucił tam np. obierek. 5. Prawdziwym problemem jest segregacja smieci (a także wywóz smieci) w dzielnicach zabudowanych budynkami jednorodzinnymi. Uważam, że jedno i drugie powinien zorganizowac samorząd, a potem cierpliwie ludzi wychowywać. Opłatę za wywóz smieci powinno się pobierac wraz z podatkiem od nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Jak segregować? 27.12.05, 16:39 Fajnie to brzmi: pety i szkło, zbieram pod zlewem do reklamówki ;-)) Ale to tak BTW. Też jestem za segregacją śmieci. Właśnie usiłuję to wprowadzić na moim osiedlu. Na razie administrator zbiera oferty. Może ktoś ma jakies propozycje, namiary ? Odpowiedz Link Zgłoś
sosna33 Re: Jak segregować? 27.12.05, 21:09 a u nas na Natolinie posegregowane smieci zbiera jakaś firma ekologiczna (widziałam ją tez na Stegnach). Firma dostarcza worki, w które wkładam papier, szkło, zgniecione kartony, butelki PET. Dwa razy w tygodniu wystawiam pod drzwiami i firma zabiera a zostawia mi nowy worek. U nas na osiedlu to się sprawdza i jak widzę dużo osób zbiera w ten sposób śmieci, ale chyba sprawę musi "załatwić" spółdzielnia albo wspólnota. Ja wyrzucam do smietnika tylko smieci organiczne. Dzięki temu firma i ludzie w niej zatrudnieni (czytałam ze niepełnosprawni) mają pracę, my mniej płacimy za wywóz innych smieci no i mam lepsze samopoczucie bo przy praktycznie żadnym moim wysiłku jestem taka ekologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Jak segregować? 27.12.05, 21:56 Właśnie o to mi chodzi. Jakieś namiary ? Może chociaż na torbach jest jakaś informacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: pytanie dot segregacji << Ekon 28.12.05, 00:04 jan-w napisał: > Właśnie o to mi chodzi. Jakieś namiary ? Może chociaż na torbach jest jakaś > informacja ? na Natolinie i w innych czesciach miasta działa firma "Ekon-niepełnosprawni dla środowiska" www.ekon.org.pl/start.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: pytanie dot segregacji << Ekon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:12 To wszystko za mało. Dopóki nie rozwiąże się problemu segregacji śmieci w osiedlach domów jednorodzinnych, dopóty ich mieszkańcy (nie wszyscy, tylko flejtuchy) będa wam podrzucać nie posegregowane smieci do najelegantszych kontenerów. To trzeba rozwiązac systemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: pytanie dot segregacji << Ekon IP: *.acn.waw.pl 28.12.05, 10:55 no to ja moze z innej beczki wielokrotnie juz widzialam, jak podjezdza taki samochod od smieci i wruzca wszystko do jednego wora.. :(( nie wszedzie tak jest jest ale na pewno w bloku na telekiego 12 ! Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: pytanie dot segregacji 30.12.05, 12:37 p.o.box.77 napisał: (..) > PS. ankieta cos nie dziala. >>> www.zm.org.pl/ankieta <<< >>> www.zm.org.pl/ankieta <<< juz działa - zaczęcam do zerkniecia na stronke. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_pochujcik suchy chleb i bułki 29.12.05, 10:49 W Warszawie po raz pierwszy spotkałem się z wyrzucaniem chleba do oddzielnych pojemników. Żadne tam firmowe ale zwykłe pudła. Nie wiem o co chodzi. czy ktoś to zbiera. Póki co zauważyłem że przyciąga to gryzonie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: suchy chleb i bułki 30.12.05, 12:40 Nigdy w zyciu nie wyrzucam chleba do smietnika, bo to chyba dla mnie najciezsza obraza, grzech, tak sie po prostu nie godzi. To jest chleb. Do reklamlamowki i na pojemniku zawieszam-biora ludzie ktorzy tego potrzebuja-dla kur, krolikow, moze dla siebie. Nigdy nie wyrzucajcie chleba do smieci, okazcie mu szacunek... Odpowiedz Link Zgłoś