Dodaj do ulubionych

Opłata za windę

15.01.08, 19:10
Czy mógłby mi ktos udzielić odpowiedzi na pytanie, czy normalnym i
powszechnym jest, aby osoba mieszkająca na parterze musiała płacić
za eksploatację i bieżące remonty windy, czy można w jakis sposób
obejść taką opłatę ???
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • tvtotal2 Re: Opłata za windę 15.01.08, 19:38
      pierwszy raz słyszę żeby mieszkaniec parteru miał doliczaną windę do czynszu.
      Wiem natomiast że mieszkańcy najniższych kondygnacji mają inna stawkę niż tych
      górnych pięter. Jeśli masz doliczaną windę, to przyznam że to przeokrutny absurd.
    • jan-w Re: Opłata za windę 15.01.08, 21:29
      Jest to słuszne, zgodne z prawem i całkowicie uzasadnione. Właściciele mieszkań, zgodnie z prawem, ponoszą koszty eksploatacji budynku, proporcjonalnie do powierzchni ich mieszkań. Gdyby chcieć różnicować tę zasadę, zależnie od indywidualnych warunków, trzeba by podnieść opłaty np właścicielom mieszkań których okna wychodzą na ładny widok. Była taka próba w Marinie Mokotów. Zmniejszyć właścicielom lokali najbliższych śmietnika, podnieść za południową stronę itd.

Ustawa o własności lokali:
      Rozdział 3
      Prawa i obowiązki właścicieli lokali
      Art. 12. 1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.
      2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności:
      1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację,
      2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę,

Ustawa: www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html

Trochę materiałów na ten temat: www.wm.info.pl/index.php?115+261+5059+4
      • wgrab Re: Opłata za windę 15.01.08, 23:17
        W mojej spółdzielni mieszkający na parterze nie płacą za windę, a mieszkający na
        I piętrze - połowę opłaty. Mieszkający wyżej płacą pełną stawkę.
        • hiacynta100 Re: Opłata za windę 16.01.08, 22:04
          we wspólnotach mieszkaniowych nie ma takiej możliwości (tak jak napisał jan-w),
          w spółdzielniach tak
        • gumitex Re: Opłata za windę 18.01.08, 14:13
          A mieszkający na parterze nie jeżdżą windą do garażu lub piwnicy?
          • boozias Re: Opłata za windę 18.01.08, 14:39
            W moim przypadku wygląda to tak, że nie mam ani miejsca postojowego
            ani piwnicy, więc wogóle nie korzystam z windy. Uważam, że płacenie
            co m-c prawie 9 zł za "korzystanie" z windy i nie wiadomo ile za jej
            remont i konserwacę - jeżeli taką przeporwadzą - jest troszke nie
            fair. Nie należy zapominać, że mieszkanie na parterze też niesie za
            sobą pewne niedogodności - hałasujący mieszkańcy z wyższych pięter,
            czekający na przybycie windy, czy też jakiś palacz, który koniecznie
            musi palic na klatce, bo mu zimno na zewnątrz czy też wiele
            innych.Dokładanie do tego jeszcze jakiejś bzdurnej opłaty to juz
            przesada...
            • marmarki Re: Opłata za windę 18.01.08, 16:55
              Należy na sprawę popatrzeć z drugiej strony. Mieszkańcy parteru nie zostali przecież zmuszeni do kupienia mieszkania na tej kondygnacji. Podpisując akt notarialny (w przypadku wspólnot mieszkaniowych) stali się z mocy prawa członkami wspólnoty z pełnymi prawami, ale też i obowiązkami. Jeżeli uważacie Państwo, że płacenie przez mieszkańców najniższych kondygnacji opłat na utrzymanie dźwigów jest nielogiczne, to tak samo nielogiczne jest płacenie przez nich za naprawę dachu, bo przecież ich lokal nie sąsiaduje z nim bezpośrednio. Nie można rozdzielać kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej (więc także i wind, na które zgodziliśmy się nabywając lokal) na te, które dotyczą czy nie dotyczą danego lokalu. Jest to po pierwsze niezgodne z przepisamy ustawy o własności lokali, a poza tym nie fair w stosunku do innych współwłaścicieli, którzy także ponoszą koszty niezwiązane bezpośrednio z ich lokalami.
              • boozias Re: Opłata za windę 18.01.08, 17:10
                Co do wspólnot to mogę to zrozumieć, ale w spółdzielni
                mieszkaniowej...niebardzo
                • boozias Re: Opłata za windę 18.01.08, 17:16
                  PS. A co do kosztów np za naprawę dachu to są one pokrywane z
                  funduszu remontowego, ktory opłacją wszyscy.
                • jan-w Re: Opłata za windę 18.01.08, 18:13
                  Teoretycznie, spółdzielnie, jak sama nazwa wskazuje, miały być prl-owskim
                  odpowiednikiem, współczesnej wspólnoty. Niestety zniszczyły je patologie (jak
                  niemal wszystko w tamtym ustroju), istniejące w nich do dzisiaj.Koszty
                  utrzymania nieruchomości powinny być rozkładane na jej wszystkich członków. To
                  że dach jest naprawiany z funduszu remontowego, nie ma nic do rzeczy. Mieszkańcy
                  pięter innych niż ostatnie, też by mogli zażądać zmniejszenia ich wpłat na
                  fundusz remontowy. A jakie pole do sporów, pojawia się przy odnawianiu elewacji:
                  Dlaczego nie posiadający balkonów, mają płacić za ich naprawę? itd itd.
          • wgrab Re: Opłata za windę 18.01.08, 22:39
            gumitex napisała:
            > A mieszkający na parterze nie jeżdżą windą do garażu lub piwnicy?

W bloku gdzie winda jeździ między parterem a 10 piętrem - nie
            • anulkamms Re: Opłata za windę 21.01.08, 10:54
              ja akurat mieszkam na 9 pietrze w bloku spółdzielczym i płacę za windę mnożąc
              stawkę przez m2 mieszkania...też nie rozumiem dlaczego? skoro mam wieksze
              mieszkanie niz sąsiad dlaczego mam płacic więcej skoro jeżdżę mniej...stawka
              powinna być za lokal a nie metraż...no chyba, że się mylę...
              • jan-w Re: Opłata za windę 21.01.08, 10:57
                A otyli, powinni płacić więcej za windę. Brudasy mniej za wodę. ;-)
                • anulkamms Re: Opłata za windę 21.01.08, 11:20
                  akurat nie mam ochoty na żarty i pytam poważnie, dlaczego z metra kwadratowego
                  płacimy za winy. Dodatkowo doszedł fundusz remontowy winy i płacę w przypadku
                  mojego metrażu 44 zł miesięcznie. To nie jest mało...
                  • marmarki Re: Opłata za windę 21.01.08, 11:31
                    Wysokość opłat zależy od wielkości udziału właściciela w całości nieruchomości
                    (czyli powierzchnia mieszkania+piwnicy+garażu+innych/powierzchnia całej
                    nieruchomości). Wynika to bezpośrednio z ustawy o własności lokali, która mówi,
                    że każdy właściciel ponosi koszty zgodnie z posiadanym udziałem. Oczywiście
                    można inaczej rozliczać koszty, ale musi to być odpowiednio uzasadnione (np.
                    śmieci można rozliczać na ilość osób w mieszkaniu). Jednak generalnie nie ma
                    odstępstw od ustawowej reguły.
                    • anulkamms Re: Opłata za windę 21.01.08, 11:33
                      marmarki napisała:

> Wysokość opłat zależy od wielkości udziału właściciela w całości nieruchomości
                      > (czyli powierzchnia mieszkania+piwnicy+garażu+innych/powierzchnia całej
                      > nieruchomości). Wynika to bezpośrednio z ustawy o własności lokali, która mówi,
                      > że każdy właściciel ponosi koszty zgodnie z posiadanym udziałem. Oczywiście
                      > można inaczej rozliczać koszty, ale musi to być odpowiednio uzasadnione (np.
                      > śmieci można rozliczać na ilość osób w mieszkaniu). Jednak generalnie nie ma
                      > odstępstw od ustawowej reguły.
                      bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź
                      • jan-w Re: Opłata za windę 21.01.08, 17:08
                        Szkoda, że przed kąśliwą uwagą, nie przejrzałaś wcześniej wątku w którym zabrałaś głos. Miałaś dokładne i podparte przepisami, wytłumaczenie twojego problemu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=74441953&wv.x=2&a=74447784
                        • jaromir_gazy Re: Opłata za windę 21.01.08, 18:50
                          Jestem świadom zapisów w ustawie o własności lokali, że winda należy
                          do tzw. nieruchomości wspólnej a jeśli tak, to konsekwentnie z innym
                          zapisem tego aktu prawnego, trzeba za nią płacić wg udziałów co
                          prowadzi do opłat proprcjonalnie do powierzchni zajmowanego lokalu.
                          Tak stanowi prawo ale tu rodzi się u myślących osób pytanie, czy
                          jest to może nie tyle sprawiedliwe co logiczne.
                          Moim zadniem jest to typowy przykład idiotycznego prawa
                          ustanowionego przez kogoś nie mającego pojęcia o co chodzi. Bo nikt
                          nie wykaże, że jest jakiś logiczny i przyczynowy związek pomiędzy
                          kosztami remontów i eksloatacji windy(energia elektryczna,
                          konserwacja)a powierzchnia mieszkania zajmowanego przez anulkamms.
                          Bo każdy znający trochę eksploatację maszyn i urządzeń a do takich
                          należy winda, powie, że wspomniane opłaty zależą od intensywności
                          jej używania a to z kolei od ilości jeżdżących nia osób! Ale durnr
                          prawo stoi po stronie osobników, którzy chyba dla wygody, moze z
                          lenistwa, wszystko chcieli wsadzić pod jedno uniwersalne kryterium
                          jakim jest udzial w nieruchomości współnej. I teraz mamy tego skutki
                          bo rządzi zasada dura lex sed lex!
                          Ale przy okazji mamy inna niekonsekwencję ślepego stosowania prawa:
                          skoro w spółdzielniach w danym przypadku stosujemy ustawę o
                          własności lokali(uowl) do opłat za windy to dlaczego nie stosować
                          jej do prawa dostępu czlonkow spółdzielni do dokumentów? Bo we
                          wspólnocie, zgodnie z uowl, czlonek wspolnoty ma prawo wglądu we
                          wszystkie dokumenty i prawo kontroli wszystkiego a jak jest w
                          społdzielniach, to wielu z nas doświadcza tego stale i nie będę tu
                          tego pisał.
                          Oczywiście, członkowie spółdzielni mogliby ustalic opłaty za windę
                          proporcjonalnie do ilości osób ale to będzie zależało, jaka grupa
                          osób(duże lub male mieszkania) zdobędzie przewagę. A nawet jak uda
                          się takie coś między soba ustalić, to zawsze jedna osoba powołując
                          się na obowiązujace prawo będzie w stanie takiemu czemus skutecznie
                          przeszkodzić.
                          Jedyne wyjście to zbiorowe naciski na ustawodawców aby zmienić
                          idiotyczne prawa.
                        • anulkamms Re: Opłata za windę 18.03.08, 22:51
                          kąśliwa uwaga to akurat była z Pana strony...ja pytałam o interpretację a nie
                          tekst ustawy...
                          • jan-w Re: Opłata za windę 18.03.08, 23:35
                            Wystarczyło kliknąć w link, na końcu tamtego postu. Warto też napisać że prosi
                            się o interpretację, zadając pytanie o przyczynę. Przyczyna twojego problemu, to
                            wprowadzenie w życie cytowanych przepisów.
                            • jaromir_gazy Re: Opłata za windę 19.03.08, 06:39
                              Wypada tylko janowi-w podziękować za podanie tego linków do dyskusji
                              na temat opłat za dżwigi, zwłaszcza tego:
                              www.wm.info.pl/index.php?115+261+5059+4
                              Warto przeczytać ciekawe rozważania na temat opłat za dzwigi i
                              różnych sposobów ich rozliczania - ten zgodny z obowiązujacym prawem
                              jest nielogiczny i niesprawiedliwy, inne niby bardziej sprawiedliwe
                              i logiczne ale z kolei niezgodne z prawem!
                              Kolejny przypadek, gdy obowiązujace prawo jest na bakier z zasadami
                              zdrowego rozsądku. A ponieważ szybka zmaina prawa jest i kłopotliwa
                              i przede wszystkim bardzo długa w czasie, więc możemy sobie tylko
                              pisać na forum!

Nie pierwszy to i nie ostatni raz.

• anulkamms Re: Opłata za windę 19.03.08, 08:40
                                jestem wdzięczna, nawet bardzo, tylko przeraża mnie ilośc ironii, złosliwości i
                                sarkazmów na tym forum...gdzie się nie wejdzie to zawsze jest ktoś życzliwy...
    • wkalinowski Dodatkowe 23.03.08, 12:56
      Długo nie odpowiadałem w sprawie rozliczania kosztów windy, bo
      sprawa wydawała mi się oczywista (zwłaszcza że w mojej spółdzielni
      robi się to właśnie tak, jak przed chwilą opisałem).
      Okazuje się, że dla niektórych sprawa oczywista nie jest; co więcej,
      próbują oni uzasadniać rozliczanie windy wg udziałów (wg powierzchni
      mieszkania), powołując się przy tym na ustawy, które znają wyrywkowo
      i których nie rozumieją. Nalezy do takich "moderator" tego forum jan-
      w, który nadto, mocą swego "netykietalnego" autorytetu, DEZINFORMUJE
      czyli WPROWADZA W BŁĄD.
      Onże, swoim stałym zwyczajem, po prostu skasował mój wcześniejszy
      post w tej sprawie. Prawda, że zaczynał się on niezbyt grzecznie,
      więc jan-w się obraził. Nie przeproszę, bo nie sądzę, by zasady
      grzeczności obowiązywały wobec ignorancji i dezinformacji
      podszywającej się pod urzędowy autorytet.
      • jan-w Re: Dodatkowe 23.03.08, 17:23
        Jak zwykle piszesz nieprawdę.
        O rzeczywistej przyczynie usunięcia twojego postu łamiącego regulamin,
        poinformowałem cię e-mailem. Mam obowiązek kasować takie posty i doskonale o tym
        wiesz. O tym że mój list do ciebie dotarł, świadczy zmiana jakiej dokonałeś w
        kolejnym poście.
        Nie zachowuj się więc jak typowy troll, który wysyła posty naruszające regulamin
        i netykietę, a po ich usunięciu roni łzy informując w kolejnym, jak
        bezpodstawnie został źle potraktowany.

Co do meritum - gdybyś czytał posty na które odpowiadasz, zauważyłbyś, że w
        poście założyciela wątku (na który odpowiadałem), nie było informacji jakoby
        sprawa dotyczyła spółdzielni.
        Tak zwane "spółdzielnie", nie są już jedyną formą organizacyjną budowy i
        zarządzania budynkami. To przeżytek, z czasów kiedy większa własność prywatna
        była zabroniona, a rządzili wszechwładni prezesi z nadania prl-owskiej władzy.
        Na szczęście coraz więcej jest domów zarządzanych przez właścicieli, a nie
        narzuconych działaczy.
        Co do zasad rozliczania kosztów we wspólnocie - proponuję ci poznanie prawa,
        przed zabraniem głosu na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka