Dodaj do ulubionych

SM Przy Metrze

IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 23.10.03, 10:36
Ostatnio zastanawiałem się na co idą pieniadze z funduszu remontowego, który
pobiera moja SM Przy metrze na Natolinie. Ma największą stawkę na całym
Ursynowie za fundusz remont., a mój blok jest w fatalnym stanie.
Nieocieplony, windy fatalne, okna na klatkach przeciekąjace w czasie deszczu
(na klatce kałuże). Na co te pieniadze płacone co m-c idą ??
Obserwuj wątek
    • Gość: gabwww Re: SM Przy Metrze IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 11:46
      Co do opłat - zgadzam się, są wysokie.
      Ale na tym sie kończy nasza jednomyślność.
      Nie wiem w jakim, bloku mieszkasz, nie mam podstaw żeby Ci nie wierzyć ale do
      tej pory byłem przekonany, że _wszystkie_ bloki są ocieplone. Mój jest od dawna.
      Ostatnio są wymieniane drzwi wejściowe do bloków. Plastikowe instalacje wodne
      zostały założone na koszt spółdzielni. Liczniki wody również. Wiem, że nie
      wszędzie tak jest.
      Ja jestem zdania, że moje pieniądze nie są marnowane.
      • Gość: Nes Re: SM Przy Metrze IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 23.10.03, 12:25
        Mieszkam w wysokim bloku L. Brzoz. niepomalowanym, nieocieplonym. Co do wymiany
        drzwi sie zgodzę, ale od 2 lat tylko to zostało zrobione. Liczniki zakładane
        były juz b. dawno. Moi znajomi z innej spółdzielni płacą o wiele mniej, a
        metraż większy. U nich ciągle coś wymieniają (widać, ze blok zadbany):
        ocieplanie, malowanie, ostatnio odnawianie i malowanie balkonów, wymiana wind
        na nowoczesne z suwanymi drzwiami, wymiana drzwi wejściowych, odnowiony zsyp
        przylegajacy do bloku (wyłozenie kafelkami i szklanymi plytkami).
        • Gość: gabwww Re: SM Przy Metrze IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 12:42
          Ja mieszkam w niskim (też na L. Brzoz.) więc problem wind i zsypów mnie nie
          dotyczy. Jak już pisałem blok mam ocieplony, ładnie pomalowany, wokół zielono -
          nawet ostatnio przybyło trochę kwietników, niby dla ograniczenia ruchu sam. na
          osiedlu, ale to chyba też trzeba zaliczyć na+ dla spółdzielni.
          A może mieszkasz w jednym z tych różowych? Faktycznie nie są piękne i malowane
          dość dawno, ale malowane - aż za bardzo to widać ;-)
          • Gość: Nes Re: SM Przy Metrze IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 23.10.03, 12:50
            Mieszkam w szarym obrzydliwym niepomalowanym chyba jako jedyny L.B.13.
            • Gość: gabwww Re: SM Przy Metrze IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 13:01
              chyba jako jedyny L.B.13.

to wszystko wyjaśnia ;-)))) Chyba zrobię się przesądny.
              pozdr
              • Gość: Natolinczyk Re: SM Przy Metrze IP: 5.5.* / 80.58.16.* 23.10.03, 19:14
                Jeszcze uslyszycie o SM Przy Metrze i obawiam sie, ze nie beda to dobre
                wiesci... :(
    • Gość: Nes Re: SM Przy Metrze IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 24.10.03, 09:31
      Co mamy usłyszeć o tej spółdzielni ? Sprecyzuj, proszę.
      • Gość: Natolinczyk Re: SM Przy Metrze IP: 5.5.* / 80.58.16.* 24.10.03, 12:02
        Poki co wolalbym nie wywolywac wilka z lasu. Mam nadzieje, ze nic sie nie
        stanie, bo jesli sie stanie, to bedzie o tym glosno...
        • Gość: gabwww Re: SM Przy Metrze IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 13:52
          Po co się w takim razie odzywasz??
          • Gość: LB11 Re: SM Przy Metrze IP: *.acn.pl 25.10.03, 00:56
            Ej, LB 13 jest ocieplony, tylko czesciowo!!!
            Byc moze bedzie nastepny w kolejsce do wyremontowania.
            A moze spojrz na to z drugiej strony: byc moze duzo lokaotrow z twojego bloku
            nie placi regularnie oplat, i stad te zaniedbania.
            Na LB 11 (niski blok), dokladnie vis a vis twojego, niedawno wstawili nowe
            drzwi wejsciowe, w zeszlym roku docieplili blok w miejscach, gdzie wczesniej
            docieplony nie byl. Poza tym jest czysto i w porzadku, bo mieszkancy dbaja o
            blok. W wiezowcu zawsze bedzie gorzej, takie jest zycie.
            PS. Moze przynajmniej masz ladniejszy widok z okna, ja mam GRZESKOW i
            hydrofornie!
          • Gość: Natolinczyk Re: SM Przy Metrze IP: *.asw.waw.pl / 213.17.163.* 28.10.03, 17:54
            Zeby ostrzec przed wchodzeniem w jakiekolwiek kontakty z ta SM. Poki co, tylko
            tyle.
            • Gość: Nes Re: SM Przy Metrze IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 29.10.03, 10:11
              Ojej, przeciez jesteś anonimowy to napisz
              dlaczego nie wchodzić z nimi w kontakty ??
            • Gość: gabwww Re: SM Przy Metrze IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:02
              Gość portalu: Natolinczyk napisał(a):

> Zeby ostrzec przed wchodzeniem w jakiekolwiek kontakty z ta SM. Poki co,
              tylko
              > tyle.

Czy radzisz się wymeldować?? Bo nie wiem co robić?
            • Gość: Bella Re: SM Przy Metrze IP: *.k.mcnet.pl 29.10.03, 16:03
              Krótko mówiac chrzanisz. Pewnie jesteś z tej tzw. opozycji, która ostatnim
              razem próbowała namotać tylko na zdrowie jakoś jej to nie wyszło (a ostatnio
              członek tej opozycji złożył przed notariuszem oświadczenie jak to wszystko
              ładnie było jak próbowali usunąć aktualny zarząd i radę nadzorczą i kto za tym
              stał i finansował wszystkie ulotki, ochroniarzy i krzykaczy). Spółdzielnia jest
              w drobrej kondycji finansowej a to liczy się przede wszystkim.

Bella

> Zeby ostrzec przed wchodzeniem w jakiekolwiek kontakty z ta SM. Poki co,
              tylko
              > tyle.
              • Gość: Natolinczyk Re: SM Przy Metrze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.03, 21:37
                Nie, nie jestem z "tej tzw. opozycji". Zwyczajnie interesuje sie sprawami
                spoldzielni nieco wiecej, niz przecietny jej czlonek. Na tej samej zasadzie,
                ja moglbym podejrzewac, ze Ty jestes z zarzadu lub rady nadzorczej i uprawiasz
                propagande sukcesu.

"Spółdzielnia jest w drobrej kondycji finansowej", a to dobre :( Z moich
                obserwacji i "wywiadu srodowiskowego" wynika cos zupelnie przeciwnego. W
                dobrej sytuacji finansowej sa oczywiscie czlonkowie zarzadu i rady nadzorczej.
                • Gość: Bella Re: SM Przy Metrze IP: *.k.mcnet.pl 30.10.03, 08:40
                  Niestety nie jestem ani z zarzadu ani z rady nadzorczej - mlodzi raczej nie
                  maja szans na takie stanowisko w spoldzielniach. Jezeli chodzi o sytuacje
                  finansowa to rozumiem, ze przejrzales dokumenty finansowe spoldzielni a nie
                  twierdzisz cos odwrotnego na podstawie "wywiadu srodowiskowego" (umowiles sie z
                  ksiegowa spoldzielni na kawe czy jak?)

Bella

> Nie, nie jestem z "tej tzw. opozycji". Zwyczajnie interesuje sie sprawami
                  > spoldzielni nieco wiecej, niz przecietny jej czlonek. Na tej samej zasadzie,
                  > ja moglbym podejrzewac, ze Ty jestes z zarzadu lub rady nadzorczej i
                  uprawiasz
                  > propagande sukcesu.
                  >
                  > "Spółdzielnia jest w drobrej kondycji finansowej", a to dobre :( Z moich
                  > obserwacji i "wywiadu srodowiskowego" wynika cos zupelnie przeciwnego. W
                  > dobrej sytuacji finansowej sa oczywiscie czlonkowie zarzadu i rady nadzorczej.
              • Gość: gabwww Re: SM Przy Metrze IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 23:15
                > Krótko mówiac chrzanisz. Pewnie jesteś z tej tzw. opozycji, która ostatnim
                > razem próbowała namotać tylko na zdrowie jakoś jej to nie wyszło (a ostatnio
                > członek tej opozycji złożył przed notariuszem oświadczenie jak to wszystko
                > ładnie było jak próbowali usunąć aktualny zarząd i radę nadzorczą i kto za
                tym
                > stał i finansował wszystkie ulotki, ochroniarzy i krzykaczy).

Mnie też wypowiedzi "Natolińczyka" z tym się kojarzą.
                • Gość: Sąsiad Re: SM Przy Metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 13:01
                  Jestem z innej, sąsiedniej spółdzielni, ale zaglądam do wszystkich wątków
                  dotyczących spółdzielczości, bo przewaznie we wszystkich spółdzielniach jest to
                  samo.

Bella ma chyba jednak bardziej krytyczne spojrzenia, bo jest ,jak wnoszę z jej
                  postu, młoda. I dobrze. Ale z nóg mnie zwala jej stwierdzenie, że młodzi nie
                  maja szans trafienia do zarządu lub rady nadzorczej. I tu potwornie się myli. A
                  to dlatego, ze właśnie młodzi generalnie bardzo mało interesują się sprawami
                  spółdzielni. Gonia może za pieniędzmi, może robią kariery, ale przestrzegam ich
                  przed obojetnościa na sprawy spółdzielni. Przecież za swoje mieszkania
                  zapłacili majątek i powinno ich żywotnie interesować, co się z nim dzieje. A
                  przeważnie pozostawieni bez żadnej kontroli członkowie zarządów i rad
                  nadzorczych w ich imieniu robią potężne przekrety. Gdy się o tym dowiedzą,
                  często jest już za późno - bo prezes zniknął z kasą, narobił długów, zawarł
                  niekorzystne umowy. Ale gdy był czas, żeby temu zapobiec, tacy jak bella , bez
                  wiary w swoje mozliwości, oddali pole drobnym cwaniaczkom. Przecież to wy
                  powinniście sprawdzać bilanse, rachunki zysków i strat, przepływów pieniężnych,
                  opinie biegłych, protokoły lustracji i wyciągać stosowne wnioski. Dlatego
                  nawiązujcie kontakty miedzy sobą, twórzcie nieformalne grupy, domagajcie się
                  wszelkich informacji od organów spółdzielni, choćby w oparciu o ustawe o
                  dostepie do informacji publicznej. Bierzcie udział w zebraniach grup
                  członkowskich i zgromadzeniach przedstawicieli, obsadzajcie organy spółdzielni
                  swoimi ludźmi. Obecne prawo, może nie najlepsze, pozwala jednak na dużo rzeczy.
                  Trzeba tylko chcieć. Nie czekajcie na innych, aż zrobia to za was, bo bedzie po
                  prostu już za późno.
                  • Gość: Bella Re: SM Przy Metrze IP: *.k.mcnet.pl 30.10.03, 14:23
                    Masz trochę racji, jeżeli pracuję od 8:30 do 18-19 to nie bardzo miałabym czas
                    na właściwe wykonywanie swoich obowiązków jako członek rady nadzorczej.

Bella

Gość portalu: Sąsiad napisał(a):

> Jestem z innej, sąsiedniej spółdzielni, ale zaglądam do wszystkich wątków
                    > dotyczących spółdzielczości, bo przewaznie we wszystkich spółdzielniach jest
                    to
                    >
                    > samo.
                    >
                    > Bella ma chyba jednak bardziej krytyczne spojrzenia, bo jest ,jak wnoszę z
                    jej
                    > postu, młoda. I dobrze. Ale z nóg mnie zwala jej stwierdzenie, że młodzi nie
                    > maja szans trafienia do zarządu lub rady nadzorczej. I tu potwornie się myli.
                    A
                    >
                    > to dlatego, ze właśnie młodzi generalnie bardzo mało interesują się sprawami
                    > spółdzielni. Gonia może za pieniędzmi, może robią kariery, ale przestrzegam
                    ich
                    >
                    > przed obojetnościa na sprawy spółdzielni. Przecież za swoje mieszkania
                    > zapłacili majątek i powinno ich żywotnie interesować, co się z nim dzieje. A
                    > przeważnie pozostawieni bez żadnej kontroli członkowie zarządów i rad
                    > nadzorczych w ich imieniu robią potężne przekrety. Gdy się o tym dowiedzą,
                    > często jest już za późno - bo prezes zniknął z kasą, narobił długów, zawarł
                    > niekorzystne umowy. Ale gdy był czas, żeby temu zapobiec, tacy jak bella ,
                    bez
                    > wiary w swoje mozliwości, oddali pole drobnym cwaniaczkom. Przecież to wy
                    > powinniście sprawdzać bilanse, rachunki zysków i strat, przepływów
                    pieniężnych,
                    >
                    > opinie biegłych, protokoły lustracji i wyciągać stosowne wnioski. Dlatego
                    > nawiązujcie kontakty miedzy sobą, twórzcie nieformalne grupy, domagajcie się
                    > wszelkich informacji od organów spółdzielni, choćby w oparciu o ustawe o
                    > dostepie do informacji publicznej. Bierzcie udział w zebraniach grup
                    > członkowskich i zgromadzeniach przedstawicieli, obsadzajcie organy
                    spółdzielni
                    > swoimi ludźmi. Obecne prawo, może nie najlepsze, pozwala jednak na dużo
                    rzeczy.
                    >
                    > Trzeba tylko chcieć. Nie czekajcie na innych, aż zrobia to za was, bo bedzie
                    po
                    >
                    > prostu już za późno.
                    • Gość: Sąsiad Re: SM Przy Metrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 14:51
                      Bella,
                      tak tłumaczy się wiekszość moich sąsiadów, a ja im wtedy mówię, że niech wobec
                      tego nie narzekają. Nie uwierzę, że w tak dużych zbiorowiskach jedynie około 25
                      osób może poświęcić trochę czasu przede wszystkim SWOIM sprawom. Jak będzie
                      pilnował swego, to i inni skorzystają. Przekonałem się, że jak sie mocno chce,
                      to zawsze mozna jednak coś zrobić. A na takim podejściu( nie mam czasu, nie
                      znam sie, ufajmy zarządowi i radzie, oni sie staraja itp.)żerują właśnie bardzo
                      małe liczebnie spółdzielcze mafie.
                      • Gość: Kroll Re: SM Przy Metrze IP: 195.205.179.* 30.10.03, 15:20
                        Duże brawa posty Sąsiada. Trafiłeś w sedno- tak właśnie jest. Ludzie sami nie
                        dbają o swoją własność i dają się manipulować cwaniakom(nie nazwałbym ich
                        drobnymi), którzy opanowują Zarządy i Rady Nadzorze- i ciągną z tego ogromne
                        zyski. Zobaczcie tylko-szanowni spółdzielcy- budżety swoich spółdzielni- i
                        kwoty-jakimi dysponują wasi wybrańcy.To są ogromne pieniądze.Kto z nich
                        korzysta? Najczęściej kolesie i znajomkowie- tam idą intratne zlecenia, etaciki
                        itp.
                        Bella- napewno jesteś przepracowana, ale zastanów się-czy dobrze powierzyłaś
                        swoje mieszkanie w zarządzanie? Może właśnie taka optyka jest potrzebna- czy
                        ktoś , kogo wynajęłaś do zarządzanie swoim majątkiem- robi to dobrze?
                  • Gość: forumowicz Re:UWAGA WIRUS! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 20:52
                    UWAGA WIRUS! Ten Gość Sąsiad,który pojawił się w waszym wątku to wirus
                    przenikający do tematów o spółdzielniach mieszkaniowych. Truje i podjudza
                    wszędzie gdzie może. W wątku "Konflikt na Jarach" występuje
                    jako "Jarowicz,"Jaromir Gazy","Sąsiad","poinformowany" itp.To niebezpieczny
                    maniak na tle sp.mieszkaniowych.Wszędzie węszy i podpuszcza lidzi. Dla niego,
                    kto jest w Zarządzie lub w Radzie to złodziej. Coć sam podobno jest w Radzie na
                    Jarach.Wystrzegajcie się jego populizmu.
    • ac-c Re: SM Przy Metrze - NAJGORSZA 03.11.03, 22:22
      Chciałam tylko dodać, że mieszkam w Nowym bloku należącym do SM Przy Metrze,
      zresztą na ostatnim piętrze. Dach przeciekał nam jakieś 5 razy - dopiero po 1,5
      roku Spółdzielnia straszona sądem naprawiła skutecznie. Obecnie nadal walczymy
      od 3 lat o nieszczelne okna (czasem przez nie pada śnieg)(opłaty za ogrzewanie
      mamy kolosalne ale paniusia w spółdzielni nie widzi związku między
      nieszczelnymi oknami a zwiększonym ogrzewaniem). Tynk spada na balkony - nikt
      tego nie naprawia, czynsz i fundusz remontowy jest OGROMNY, moim zdaniem jest
      to NAJGORSZA Społdzielnia na Ursynowie. Co z tego, że sadzą kwiatki skoro nie
      dbają w ogóle o naprawianie usterek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka