Dodaj do ulubionych

gdzie delikatesy na Ursynowie?????

05.05.09, 16:34
Czy gdzieś na Ursynowie znajduje się sklep Alma, Piotr i Paweł, Boomi czy cos
w tym stylu???????? gdzie dostanę lepsze produkty zywieniowe
Obserwuj wątek
    • turtle3 Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 16:38
      Zależy jakie produkty, ale sporo lepszych jest na bazarze na dołku
      przy Płaskowickiej :-). Np. ostatnio kupiłem bardzo smaczne wędzone
      ryby.
      • hotally Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 16:43
        czy ten bazarek jest codziennie??:)
    • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 16:40
      Niestety nie. Nie mam pojęcia dlaczego np. Bomi może być na Woli a nawet w
      Legionowie a na Ursynowie nie. Różne ciekawostki delikatesowe czasem widywałem w
      sklepie Artus:
      szczegoly.pkt.pl/artus_market_spozywczy_mastalerz_a_605a4b32bb19c0dadbfacee8e0a49035.html
      ale nie wiem czy to aktualne. Jest też niewielki sklepik tego typu na bazarku
      Stryjeńskich/Wąwozowa.
      • hotally Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 16:45
        Tez nie wiem czemu.... za to jest wylew tanich supermarketów (zapomniałam nazwy,
        ale pewnie wiesz o co Mi chodzi:) )
        najblizej jest chyba Alma w promenadzie...
        • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 16:49
          Małe Bomi w Europleksie na Puławskiej (dawne kino Moskwa).
          • hotally Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 16:52
            nie wiem gdzie to, ale poszukam, dzieki ;))
            • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 17:15
              Tu jest mapa: szczegoly.pkt.pl/bomi_6af1def8e759ff373e55d20d0252b3f9.html
        • justynaaaa2 Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 06.05.09, 23:22
          Alma jeszcze jest w Piasecznie :) trochę bliżej niż do Promenady ;) oprócz tego
          Piotr i Paweł w Blue City i Jankach :)
      • rubeus Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 05.05.09, 20:37
        Artus ma się dobrze i asortyment delikatesowy jest tam wciąż obecny
    • miriam_73 Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 06.05.09, 17:55
      Z ciekawych przysmaków polecam sklep Piccola Italia na parterze Galerii Metro
      Bis (metro Stokłosy). Mają świeże makarony, włoskie wedliny, sery itp. plus masa
      oliwek, sosów, marynat, suchych makarnów, słodyczy i innych produktów.

www.metrobis.pl/index.php/main/sklepy_opis/#pi
      • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 06.05.09, 18:36
        To mnie zainteresowałaś. Szczególnie sery :-) Nie znałem tego sklepu. Muszę badać.
        • bagnarola niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 06.05.09, 21:22
          A ja miałam słabe pierwsze doświadczenia z tym sklepem i chociaż
          często tam bywam, bo na dole jest mój ulubiony sklep dziecięcy,
          Amko, to do Piccoli Italii jakoś nie mogę się przekonać. Ser i
          pesto, które kupiłam były po prostu niesmaczne, makaron (taki z
          lodówki, świeży), okazał się spleśniały (!!!), a po czekoladzie
          wszystkich domowników rozbolał brzuch. Zastanawia mnie trochę ten
          asortyment, nie są to jakieś cenione we Włoszech marki, ceny są
          zaskakująco niskie, może stąd te wpadki? Nie wiem. Ale ryż można tam
          kupić dobry i tanio, przyznaję.

Poza tym Piccola Italia nie załatwia w żaden sposób palącego braku
          delikatesów na Ursynowie. Też mnie to bardzo frustruje, pozostaje
          jeszcze opcja zamawiania przez internet w Piotrze i Pawle (bardzo
          polecam, wszystko super sprawnie) i Almie24. To oczywiście zupełnie
          co innego, ale też miła opcja, nie trzeba dźwigać dużych zakupów ;-)
          • jan-w Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 06.05.09, 21:55
            A jakie sery tam są? Jest scamorza?
          • hotally Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 06.05.09, 23:13
            Z tym zamawianiem przez internet to dobry pomysł... chyba zacznę w ten sposob
            robic zakupy ;]
          • miriam_73 Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 07.05.09, 11:31
            mmm, nie chcę sie kłócić, ale kwestia "smaku" jest sprawą indywidualną. Mnie np.
            pesto rosso z dodatkiem oliwek oraz bruschetta smakuja i to bardzo. Makarony
            kupuje regularnie raz na tydzień-10 dni i nigdy jak dotąd wpadek nie zaliczyłam :)
            Z serów kupuję parmezan, granę i fontal, kupowałam m. in tez szynkę San Daniele
            czy Finocchione i w tym sprawdzonym juz na własnym żołądku zakresie nie mam
            również zastrzeżeń :) Ze słodyczy to ja kupuję tylko cantucci (kilogramowa paka
            kosztuje bodaj 28 zł).
            • jan-w Piccola Italia wspaniała. 07.05.09, 15:07
              Zbadałem dzisiaj ten sklep. Jestem pod dużym wrażeniem. Sera scamorza wprawdzie nie ma ale jest wielki wybór różnych innych produktów. Oliwy, makarony, przyprawy (np sproszkowana wędzona papryka), najróżniejsze przetwory, wędliny, sery, niestety słodycze ;-)
              Jest także mały barek - kawa itp. Jeżeli chodzi o produkty włoskie, zdecydowanie nie potrzebuję żadnych dodatkowych delikatesów. Dodatkowa zaleta to ceny. Bardzo niskie nie tylko jak na Ursynów, ale w ogóle. Są oczywiście rzeczy drogie, ale np oliwa vergine - 1 litr - 19,90! Makarony zdecydowanie tańsze niż tej klasy w supermarketach. Podobno te ceny wynikają z bezpośredniego, własnego importu bez pośrednictwa dystrybutorów.
              Wyszedłem objuczony 2 pełnymi torbami.
              • bagnarola Re: Piccola Italia wspaniała. 08.05.09, 11:25
                Otóż to, właśnie te niskie ceny... Zasadniczo też byłam pod
                wrażeniem, ale szczerze mówiąc od włoskich produktów wymagam czegoś
                więcej, nie będę wchodzić w szczegóły, ale parę lat włoskich
                oryginalnych smaków wyostrza zmysły i trochę zawyża poprzeczkę.
                Jednym słowem: u nas też są różne tańsze produkty (chociaż dla
                niektórych nie ma znaczenia czyjej firmy jest serek albo czy szynka
                z eko sklepu za 70zl czy taka za 10zl tak?), ale nie kupiłabym ich
                ze względu na smak i niższą jakość.

Tak czy siak z całego serca życzę właścicielom rozwoju i poszerzenia
                oferty. Brakuje mi jeszcze wielu, wielu włoskich produktów na
                polskim rynku.

Zauważyłam za to, że pojawia się w sklepach oferta Mulino Bianco. Na
                razie bardzo uboga, ale jednak.

I po wczorajszych zakupach w Leclercu stwierdzam, ze jest to sklep
                nr jeden na Ursynowie. Nie jest wielki, ale oferta jest bardzo
                bogata i ciekawa, a ceny naprawde niewygorowane. Ale delikatesow i
                tak mi brak...

Ps. Oliwa extra vergine za 19,90/litr to BARDZO tanio! Dobra oliwa
                kosztuje przynajmniej dwa razy tyle janie....
                • jan-w Re: Piccola Italia wspaniała. 08.05.09, 11:41
                  Drogie oliwy też tam są. Np za 45 zł. Każdy może sobie wybrać. Na razie ze
                  zrobionych tam zakupów zjadłem tuńczyka w zalewie pesto, marcepan i makaron z
                  czarnych oliwek i wszystko było znakomite. Zwłaszcza tuńczyk. To nie jest
                  obowiązująca zasada że tam gdzie jest drogo jest dobrze i odwrotnie. Negatywnym
                  przykładem moim zdaniem jest Alma. Droga, a sprzedaje np pospolite wędliny
                  ładniej zapakowane.
                • miriam_73 Re: Piccola Italia wspaniała. 08.05.09, 14:14
                  Bagnarola, sa tam i oliwki za 60-70 zł.... Sama wczoraj kupiłam dla koleżanki
                  taka za 38 złociszy ;-)

Nie zmienia to faktu, że najlepsza oliwa to i tak taka "domowa", robiona na
                  potrzeby własne i otoczenia od sąsiada mojej ciotki z Cinisi ;-) A ciotka robi
                  najlepsze limoncello na swiecie, z cytryn z ogródka :)))
                • justynaaaa2 Re: Piccola Italia wspaniała. 08.05.09, 17:48
                  bagnarola napisała:

> Zauważyłam za to, że pojawia się w sklepach oferta Mulino Bianco. Na
                  > razie bardzo uboga, ale jednak.
                  >
                  > I po wczorajszych zakupach w Leclercu stwierdzam, ze jest to sklep
                  > nr jeden na Ursynowie. Nie jest wielki, ale oferta jest bardzo
                  > bogata i ciekawa, a ceny naprawde niewygorowane. Ale delikatesow i
                  > tak mi brak...
                  >

ich ciasteczka cytrynowe śniły mi się po nocach jak wracałam z Włoch i cały
                  zapas już zjadłam ;) a ostatnio właśnie w Leclercu taka miła niespodzianka mnie
                  spotkała, wzięłam od razu kilka paczek :) dla mnie Leclerc też jest nr 1 na
                  Ursynowie!

• miriam_73 Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 07.05.09, 11:37
            PS. Co do braku porządnych "wszechstronnych" delikatesów na Ursynowie, podpisuje
            się wszystkimi kończynami :)

Dla mnie to jest rzecz od lat zupełnie niepojęta, że w tej dzielnicy nie ma
            niczego porządnego typu Alma, czy PiP, a jedynie przybytki w stylu Tesco, Reala
            czy Lidla. Ursynów i jego otoczenie (Grabów, Józefosław itp) ma w końcu naprawdę
            sporą rzeszę stosunkowo zamożnych, wymagających mieszkanców, którzy cenią smak i
            jakość, a jakoś do tej pory żaden z właścicieli sieci takich jak własnie Alma
            czy Piotr i Paweł zdaje się tego faktu zupełnie nie dostrzegać, niestety.
            • jan-w Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 07.05.09, 12:53
              Zastanawiałem się wielokrotnie co może być tego przyczyną. Z pewnością nie brak
              potencjalnych nabywców. Podejrzewam że może wysokie ceny najmu powierzchni
              lokali użytkowych. Taki sklep zajmuje sporo miejsca, chociaż może też być
              niezbyt duży jak Bomi w europleksie. Napisałem kiedyś e-maile w tej sprawie do
              Bomi i Piotra i Pawła, ale nawet nie odpowiedzieli.
              • biljana Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 07.05.09, 15:28
                Ja tez swego czasu korespondowałam w tej sprawie, akurat z BOMI. Odpisali mi
                bardzo sympatycznie, ze w ciagu najblizszych 2-3 lat sklepu na Ursynowie nie
                będzie i że wynika to z absolutnej niemożliwości znalezienia lokalu/lokalizacji.
                Że jest to na razie nie do przejscia. Polecili mi swój najbliższy sklep w
                Landzie na Wałbrzyskiej, ale to dla mnie kompletnie nie po drodze :( a poza tym
                (wprawdzie nie bywam tam często) wydaje mi sie, ze jedyny sklep BOMI na
                Mokotowie jest w Europleksie :)
                • jan-w Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 07.05.09, 17:12
                  W Land nie ma Bomi. Masz rację. Swoją drogą, podziwiam twoją umiejętność pisania
                  listów. Mnie nawet nie odpowiedzieli ;-)
              • bagnarola Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 08.05.09, 11:29
                Sam sobie przeczysz. Jezeli wysokie ceny najmu to jakim cudem Bomi
                ma swoj sklep w Europlexie? Uwazasz, ze w np. Galerii Usrynow czy
                Metro czynsz jest wyzszy?!
                • jan-w Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 08.05.09, 11:43
                  W Europlexie cały dzień przewalają się tłumy. Galerie Ursynów i Metro zwykle są
                  pustynią.
              • hotally Re: niepojęty brak delikatesów i Piccola Italia 08.05.09, 22:13
                Mój przyjaciel jest wspolwlascicielem Bomi, dzis się z nim widzę na imprezie,
                więc każę sobie zrobić sklep pod blokiem :D
    • kingfish79 Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 08.05.09, 14:31
      To jakas lipa. Wychowalem sie na Ursynowie jak jeszcze byly pola gdzie okiem
      siegnac. Teraz, po 8 latach wracam z wioski Tarchomin na stare smiecie i widze,
      ze poza milionem budynkow nic sie nie zmienilo.

Cholernie mi brakuje delikatesow, a na Tarchominie mialem w promieniu 2 km
      Bomiego i Piotra&Pawla, poza tym Lidla, Biedronke, Tesco, Mokpole, Championa,
      Bazarek, nieco dalej Auchana, Macro i Fort Piontek.

Jak to mozliwe ze na Ursynowie tylko Markpole i Mokpole rzadza ??
      Tylko te male cholerne sklepiki ze zdrowa zywnoscia gdzie ekologiczna marchewka
      kosztuje jak marcepan.
      • gniewoomir Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 14.05.09, 14:46
        Jak brakuje ci dobrych delikatesów, gdzieś pod ręką na Ursynowie, to może warto
        zainteresować się spożywczymi sklepami w internecie. Ceny w niektórych są w
        sumie niewiele większe, dostawa przy większym zamowieniu gratis, zakupy
        dostarczą co domu - nie trzeba nosić. Warto się zainteresować. Ja kupiłem i było ok.
        • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 14.05.09, 15:16
          W internecie nie ma prawdziwych delikatesów. Masz tylko fotografie standardowych
          towarów. Kupisz na tej podstawie owoce, mięso, wędliny?
          Wskaż mi internetowe delikatesy mające duży wybór naprawdę dobrych towarów.
          Nawet te które w prawdziwych sklepach mają duży wybór, w internecie z
          konieczności mają bardzo ograniczony. Nikt nie będzie robił fotografii i
          wprowadzał opisów towaru sprzedawanego w minimalnej ilości.
          • kingfish79 Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 18.05.09, 21:11
            No wlasnie tu lezy pies pogrzebany, bo czasem potrzebuje takie rzeczy, ktorych
            nie chce kupowac przez Internet. Ostatnio na przyklad szukam na ursynowie
            jagnieciny lub baraniny. Widzialem w Auchanie ale pozostawia troche do zyczenia.
            Takie pyszne mieso, ze tez malo kto u nas je docenia :(
            • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 18.05.09, 21:24
              Trochę dalej - Mokotów. Tu kupisz nawet wołowinę do jedzenia:
              www.befsztyk.pl/kontakt.html
            • bagnarola Jagnięcina 18.05.09, 21:48
              Jagnięciną jestem żywo zainteresowana, ale jak dotąd niestety na
              Ursynowie jeszcze nie pozyckałam źródła. Może coś przegapiłam? Ja
              kupuję ją (ale to wyłącznie na uprzednie zamówienie niestety, można
              je też składać telefonicznie) na Sadybie, róg Bonifacego, wejście od
              ul. Powsińskiej, zaraz za skrzyżowaniem (mijając Best Mall w
              kierunku Wilanowa), najpierw jest ten ciemny budynek z Bankiem PKO
              BP na rogu, a zaraz potem budynek handlowo-usługowy - i właśnie tam
              na dole (poziom -1, wejście schodami z ulicy) w malutkim sklepiku
              jest upragniona, polska, świeża jagnięcina, którą bardzo bardzo
              polecam! Jeszcze się ani razu nie zawiodłam.

Też nie rozumiem kompletnie braku zainteresowania jagnięciną, to
              moje ulubione mięso. I mojej rodziny ;-)
              • kingfish79 Re: Jagnięcina 19.05.09, 10:15
                Dziekuje, pewnie w przyszlym tygodniu przetestuje oba miejsca. A skoro juz
                jestesmy w temacie to osmiele sie zapytac o cos jeszcze :-) Czesto w Auchan
                kupuje pikantne kielbaski jagniece - mergezy. Sek w tym, ze sa malo jagniece i
                malo ostre. Czy w ktoryms z proponowanych sklepow maja moze ten smakolyk ?

pozdrawiam
                S
                • bagnarola Re: Jagnięcina 19.05.09, 10:44
                  Zapomniałam napisać, że dostawy jagnięciny na Sadybie są tylko w
                  środy, ale pamiętaj, że trzeba wcześniej zamówić. I dobrze uściślić
                  zamówienie, np. czy udziec duży czy mały (rozpiętość bywa ogromna, a
                  nie chcą dzielić udźca, przy cenie 40 zl/kg to naprawde ma
                  znaczenie, ostatnio moj udziec wazyl 6 kilo!)

Kiedyś kupowałam też w Mini Europie na Międzynarodowej, ale to kawał
                  drogi, a poza tym na początku roku byłam tam aż 3 razy na próżno, bo
                  ani razu nie było dostawy! (tam na odmianę dostawy tylko w piątki).
                  Zatem strata czasu, a ta z Sadyby jest w porównaniu z ME
                  rewelacyjna. Kiedyś kupowałam też na Polnej, ale tam było dużo
                  drożej.
          • rastamiska Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 19.05.09, 14:18
            Jak to nie ma, są oto proste przyklady: Piotr i Pawel, Alma, czy to
            nie są delikatesy. Ja na przykład korzystam z www.a.pl i bardzo
            sobie chwalę.

Tak jan-w zgodzę się z Tobą że wszystkiego nie da się kupić, ale ja
            kupuje warzywa, jakoś przemogłam się i nawet jest OK. Oto
            przykładowy wybór:
            a.pl/Kategoria-235/Supermarket-Warzywa
            • jan-w Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 19.05.09, 16:35
              Takie "delikatesy" jak a.pl to mam w Tesco. Zbliżony wybór a warzywa i owoce
              mogę obejrzeć naprawdę nie na przypadkowej fotografii.
              Ale to z delikatesami nie ma nic wspólnego.
    • fruzanna Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 21.05.09, 11:46
      A ja mam fajne delikatesy na Wąwozowej na bazarku, który wprawdzie
      ma opinie drogiego,ale w tym sklepie jest tak powiedzmy w normie.
      Sporo cen jest niższych niz w Leclercu na przykład. Jest sporo
      ciastek Mulino Bianco, mnóstwo,mnóstwo "delikatesowych perełek".Nie
      wiem,który to numer pawilonu, na przeciwko warzywniaka obok 1001
      drobiazgów.Kangurek z tego co wiem,tez chyba ma niezła oferte,ale
      byłam tam tylko raz i nie bardzo pamietam.
    • mamap Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 22.05.09, 10:16
      czy sklep musi nazywac sie delikatesy Boomi,Alma itp? czy sery w cenie do 90 zl
      za kg w duzym wyborze np w Realu,Leclercu i innych sklepach, ryby po 92 zl kg,
      oliwy 35 zl, cala masa specjalow na polkach z produktami "dietetycznymi czy
      ekologicznymi", z zagraniczna zywnoscia-to nie sa delikatesowe produkty? oby
      tylko pieniazki byly. Sery w Realu sa swieze i bdb. WEdzony losos w kawalkach
      tez. Innych ryb nie kupuje, bo tansze mnie nie neca, a na drogie mnie nie stac.
      Zwlaszcza,ze wszedzie dostawa ryb odbywa sie raz w tygodniu, ponoc we srody
      przylatuja.
      • pianissima Re: gdzie delikatesy na Ursynowie????? 24.05.09, 17:53
        Wiesz, delitatesy to dla mnie sklep o niezbyt duzej powierzchni a o
        ogromnym wyborze towarow. To ze w Realu jest kilka serow zza granicy
        nie stawia go na rowni z delikatesami.

Deilkatesy roznia sie od zwyklych sklepow JAKOSCIA towaru. Tam nie
        ma kiepskiej szynki ani przecietnej kielbasy. Jest za to duzo
        towarow luksusowych, rzadkich. jesli jest mieso to tylko doskonalej
        jakosci, podobnie z pieczywem, nabialem, itd. To takie towary
        dominuja w ofercie sklepu.

W szanujacych sie delikatesach nie powinno tez byc starego towaru.
        Za to obsluga powinna byc wyjatkowo uprzejma. Dlaczego? Bo to sa
        drogie sklepy i nie moga sobie pozwolic na odstraszenie klientow.

W Polsce , jak to u nas, bardzo naduzywa sie slowa "delikatesy",
        wiesza je sobie wlasciciel kazdej budki albo lokalnego sklepiku
        typu "kup po drodze z pracy" i w ten sposob gubi sie sens
        slowa "delikatesy" :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka