Gość: X IP: *.chello.pl 27.07.09, 11:13 Kiedy wreszcie w tym kraju ludzie się nauczą traktować kościół tak samo jak każdy inny podmiot, a może nawet gorzej w ramach rekompensaty za wcześniejsze akcje przy zwracanej ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 11:24 KK nie zauważa, że zmniejsza się liczba wiernych i trzeba zadbać o utrzymanie już istniejących kościołów. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 11:31 sibeliuss napisał: > KK nie zauważa, że zmniejsza się liczba wiernych i trzeba zadbać o > utrzymanie już istniejących kościołów. Sib - KK nie chce już tam budować kościoła. Ma ochotę zarobić na tym gruncie. Arcybiskup Nycz, już się na ten temat wypowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle czym jest 10 000 wobec 99% katolików w Polsce?! 27.07.09, 14:21 Z czym te 10 000 osób tu wyskakuje? Co sobie wyobrażają? Ale niech się nie martwią! Będzie świątynia, będą konfesjonały, to się wyspowiadają. A przede wszystkim będzie TACA - dadzą na tacę, to będzie im odpuszczone występowanie przeciwko MATCE KOŚCIOŁOWI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: czym jest 10 000 wobec 99% katolików w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 20:09 Marna Twa prowokacja... Jak uważasz, że jest Was 99% to czekam na podatek religijny, to jak zostanie was 10% to "czarni" beda klaskać i bić brawo, że w tym pieknym Polskim Kraju jest aż tyle "cimnych baranów" do golenia - z kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: czym jest 10 000 wobec 99% katolików w Polsce 28.07.09, 09:16 Gość portalu: Polak napisał(a): Nie widzisz, że sobie żarty stroi i te 99% to kpina? A swoją drogą "czarni" to kpina na "zdrowym" ciele polskiego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: 89.100.239.* 28.07.09, 08:30 liczba wiernych moze i tak, ale liczba przykruchcianych politykow wszystkich sczebli administracyjnych na uslugach kleru ciagle wzrasta w zastraszajacym tempie. a taki usluzny polityk zawsze sypnie jakas dotacja, gruntem atrakcyjnym obdzieli. mentalnosc komuny wiecznie zywa, panstwowe = niczyje. mozna niczyim majatkiem zaplacic za poparcie z ambon. przyklad idzie z samej gory, ze wspomne o pewnej dotacji dla pewnej fundacji za promocje pewnej partii na antenie pewnego katolickiego radia. wyzbadzcie sie zludzen, ten kraj juz dawno przestal byc swiecka republika, od kiedy konkordat stoi wyzej od konstytucji (nieoficjalnie oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 11:28 stanie się tak, kiedy nic nie będzie do zwracania Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 09:18 rubeus napisał: > stanie się tak, kiedy nic nie będzie do zwracania Nie martw się, zawsze się coś znajdzie (do zwracania). Oni muszą wymrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 14:02 rubeus napisał: > stanie się tak, kiedy nic nie będzie do zwracania nie obawiałbym sie tak bardzo. dla przedwojennych mniejszości narodowych musi się przecież znaleźć jakaś rekompensata. mamy zobowiązanie moralne a Polacy naród honorowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Hanna Gronkiewicz-Waltz, Donald Tusk IP: *.mofnet.gov.pl 27.07.09, 12:22 to efekt ignorancji mieszkańców Stolicy przez tych polityków. Kompromitacja PLATFORMY OBYWATELSKIEJ. Dla układu sprzedali interes 130 tys. mieszkańców Ursynowa, aby wejść w "D..E" pazernemu Kościołowi. Mieszkańcy Ursynowa Tuskowi, Gronkiewicz i innym z PO będą to pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Hanna Gronkiewicz-Waltz, Donald Tusk 27.07.09, 12:46 Czy KK to skrót od K....a K....a? Coś na to wychodzi. Tfu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 13:04 Tysiące chcą zieleni? No to do roboty! Samowola w dobrej wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: *.comarch.com 27.07.09, 13:58 To prawda, ze wstrzymanie prac nad planem to decyzja polityczna PO, bo PO ma gdziesz mieszkancow, woli pojsc na reke kosciolowi. Niestety nie uda wam sie. Probujecie robic to metodami, ala z komuny, dlawiac inicjatywe spoleczna. Ludzie na to nie pozwola. Moze sami zacznijmy budowac ten park na terenenie kosciola, tak jak kiedys zasadzono tam drzewka, lub jak robia ludzie na kabatach???? Jak urzednicy nam tak robia na zlosc, kosciol ma nas gdzies, to zorganizujmy swoj "kosciol" na rzecz terenu zielonego pod kopa cwila. Odpowiedz Link Zgłoś
ducks_arse Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 15:23 Gość portalu: spruce napisał(a): > Tysiące chcą zieleni? No to do roboty! Samowola w dobrej wierze. A co z cnotą ubóstwa Kościoła Katolickiego???? Z drugiej strony co to za Kościól Katolicki, ktory pozwala na działanie w swojej strukturze antykatolickiej sekcie Radyjo z Ryjem???? Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol [...] 27.07.09, 14:26 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 20:19 bezebubol napisał: > "rasistą" jestem tylko w stosunku do tych czarnuchów.jeb...ne pazerne > bydło.zabrać im wszystko,niech na bosaka wykładają swoje sekciarskie bajki o > niepokalanym poczęciu i innych dyrdymałach Informuję pana, że IV Deparetament już nie istnieje, proponuję więc raczej zająć się bankowością czy ochroną. Już możecie poluzować. Teraz się tych spraw nie załatwia "kamulkami do nóżek". Ciekawe swoją drogą kiedy łaskawi dla wszelkich wybryków antykościoelnych, nawet tak prymitywnie jadowitych wykażą się minimalnym poziomem przyzwioitoscci i wyrzuca wpis tego furiata do śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 15:02 i dla Krystyny Jandy. Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 15:17 najpierw czerwoni na kazdym rogu ulicy i placu stawiali "komitety pzpr" a teraz czarni w sutanach na kazdym rogu i placu chca i stawiaja kaplice i koscioly,,,kazdy kosciol to,,,OLBRZYMIA SKARBONKA .BEZ DNA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 27.07.09, 20:19 yanfhowah napisał: > najpierw czerwoni na kazdym rogu ulicy i placu stawiali "komitety > pzpr" a teraz czarni w sutanach Ty, patrz, a ja wczoraj takiego w sutannie widziałem, to był zielony. I co ty na to, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słowianin Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 20:04 Kiedyś "oni" mieli biblię, my mieliśmy ziemię, teraz my mamy biblię,a "oni" ziemię!!! Ziemię naszych przodków! Kraju Polan, powstań z kolan i obal watykańskiego okupanta!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Gdyby red. Fusiecki oparł się na prawdzie... 27.07.09, 20:16 ...a nie opowieściach tow. Guziała, byłoby to z korzyścią dla jego gazety i poziomu debaty publicznej. I byłby może wtedy łaskaw sklecić i puścić kiedyś w swej gazecie artykuł, w ktrym znalazłoby się kilka starannie zmilczanych do tej pory faktów. A mianowice: 1. Przydałoby się zamieścić szczegółową mapę całgo terenu zielonego wokół kopy z zaznaczeniem, który kawałek nalezy do kurii. Dotychczas artykuły GW kłamliwie sugerują, że istnieje alternatywa" albo park, albo kościół. Tymczasem jest to nieprawda. Teren kurii, na których miał powstać kościół to tylko niewielka część tamtejszego terenu zielonego. 2. Przydałoby się napisać, że do tej pory park im. Kozłowskiego nie obejmuje terenu przeznaczonego pod zabudowę 3. Przydałoby się też napisac, ze cały ten park jest w równym stopniu ulubionym miejscem spacerów okolicznych mieszkańców, co i libacji alkoholowych okolicznego menelstwa, o czym świadczy poniszczona infrastruktura. Nie wiem czy okolicznym mieszkańcom zalezy na "biwakowaniu" tam wygolonej "młodzieży" notorycznie przestawiajacej ławki i śmiecącej butelkami po piwie, winie i wódce. 4. Przydałoby się też napisać, że po działce kościelnej nie da się spacerować bez ryzyka wdepnięcia w psie (przeważnie) ekskrementy, a jedyną atrakcją, znajdującą się tam obecnie są resztki zdewastowanej ławki oraz śmietnik. Jestem dziwnie przekonany, że spora część "obrońców zieleni" nie ma o tym zielonego pojęcia, za to skwapliwie podchwytuje łapiące za serce bajki o miłośnikach terenów zielonych wałsną piersią chroniących okolicę przez "deweloperami a sutannach". 5. Przy okazji opisów "zimowych rozrywek ursynowian" warto byłoby opisać historię wyciągu narciarskiego, który istniał sobie kiedyś po południowej stronie. A zwłaszcza historię jego smutnego końca. Albo historię toru saneczkowego i jego końca równie smutnego. To stawiałoby w nieco innym świetle "okolicznych mieszkańców" i ich potrzeby rekreacyjne. 6. No i przydałoby się dobitnie wykazać, że dzielnica, jak widzi każdy, kto tym "parkiem" się przechadzał (obok terenu kościelnego, przypominam), gospodarzem jest marnym. A działalnosc okolicznych mieszkańców raczej widoczna jest w dewastacjach niz w jakichkowliek działaniach czy naciskach na władze, żeby cokolwiek zrobiły w sprawie urządzenia parku. Dziurawe chodniki, poprzestawiane ławki, zepsute urządzenia wodne, pomazany koń, obsikany kamień, obsrane trawniki - oto cały park im. Kozłowskiego. I nikomu to specjalnie nie przeszkadzało, dopóki nie gruchneło, ze ma tam powstać ośrodek duszpasterski. Wtedy obudziły sie całe rzesze i zastępy "miłośników spacerów", których noga tam zapewne od 20 lat nie stnęła. 7. Nie powielałbym też bezkrytycznie opinii o "braku potrzeby" nowego ośrodka duszpasterskiego. A już zwłaszcza jeżeli o tym czy taka potrzeba istnieje miałby rozstrzygać np. radny Guział albo drugi pan zacytowany w artykule (zgodnie zresztą z ćwiczoną w Gazecie Wyborczj od wieków zasadą przytoczenia opinii obu stron - przytoczono opinię tego, który jest przeciw bardzo i przeciw jescze bardziej). 8. A tow. Guział niech nie rozpacza nad działalnością "deweloperów w sutannach", bo gdyby nie gardłował ze swoją kamarylą - to zgodnie z zamierzeniami ok. połowy terenu kościelnego poszłoby pod zabudowę - a reszta pozostałaby zielona i przynajmniej doczekałaby się zagospodarowania, bo miałaby gospodarza. A teraz może co najwyżej ciemny luid straszyć deweloperką prawdziwą w całym obrysie działki i ze wszelkimi uciążliwościami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ... IP: 82.160.22.* 28.07.09, 08:27 ciekawe kto bedzie utrzymywał kościoly tych pazernych księzy skoro coraz mniej wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
rzep3 Re: Rządy Opus Dei 28.07.09, 08:59 Taki smutny los spotkał i spotyka wiele warszawskich lokalnych zieleńców i parków, ale lekarstwem na bierność władz miejskich i brak wspólnej opieki ze strony ludu polskiego nie może być powszechna wśród wszystkich lokalnych urzędów tak państwowych jak i komunalnych mobilizacja sił, gdy żąda czegoś jedyny słuszny kościół w Polsce. Tylko wtedy szybko uchwala się lokalne plany, zmienia przeznaczenie, i uruchamia darowizny z puli zasobów terenowych gmin etc. A jeśli jak w Warszawie szefem miasta jest wysoka funkcjonariuszka Opus Dei - w końcu po to ten cywilny zakon jest od lat lokowany we wszystkich newralgicznych puntach władzy nad światem (od czego starannie odwraca się uwagę publiczną bajdami o wszechwładzy żydostwa, bankierów, masonów, antyklerykałów i innych mafii). Wystarczy, by róweno traktowano wszystkich inwestorów (jak jest naprawdę, wiedzą ci, którzy muszą się zmierzyć właśnie z konkurencją kościoła)? Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: Gdyby red. Fusiecki oparł się na prawdzie... 28.07.09, 23:33 dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > ...a nie opowieściach tow. Guziała, byłoby to z korzyścią dla jego gazety i > poziomu debaty publicznej. wiesz, miałem cię za inteligentnego człowieka. a jaką to niby by korzyść miała mieć z tego Gazeta? Może jeszcze zaapeluj do redaktorów Faktu żeby przestali pisać o UFO i drukować gołe cycki na ostatniej stronie celem podniesienia poziomu debaty publicznej. Nie ta misja, nie ten target. Półprawda dla półinteligentów. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Gdyby red. Fusiecki oparł się na prawdzie... 31.07.09, 20:29 silvio1970a napisała: > dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > > > ...a nie opowieściach tow. Guziała, byłoby to z korzyścią dla jego > gazety i > > poziomu debaty publicznej. > > wiesz, miałem cię za inteligentnego człowieka. a jaką to niby by > korzyść miała mieć z tego Gazeta? > Ano taką, że opieranie się na tow. Guziale nawet Faktom i Mitom by chwały nie przyniosło. A w GW jest takie nagromadzenie proroków mniejszych na cm powierzchni, że spokojnie mogli tutaj znaleźć jakieś uzasadnienie FILOZOFiczne. A pytać Guziała o sprawy Ursynowa to takie samo pójście po linii najmniejszego oporu jak pytać tow. Środę o cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_radek_k Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 09:00 Mam nadzieję że ja doczekam czasów kiedy w Polsce KK nie będzie świętą krową. Kiedy zaczną płacić podatki, kiedy ICH się w końcu rozliczy z majątku, kiedy kościoły będą prawie puste, kiedy zaczną płacić odszkodowania za wyrządzone krzywdy, kiedy będzie można zlicytować ich majątek itp. Mówiąc inaczej, mam nadzieję że doczekam czasów kiedy zacznie w Polsce być normalnie i zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 23:12 a ja mam nadzieję że Ela odda mi klocki, Waldek zagra ze mną w piłkę a brat się wreszcie wyprowadzi z domu i zostawi mi swoją wieżę. Mówiąc inaczej, kiedy wreszciee doczekam normalnych czasów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: *.arr.gov.pl 28.07.09, 09:09 Mam wrażenie - jako mieszkaniec Muranowa - że jednak bardziej łaskawy jest dla inwetorów w jarmułkach. Tylko pisanie o tym do profilu GW nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 09:26 Gość portalu: gość napisał(a): > Mam wrażenie - jako mieszkaniec Muranowa - że jednak bardziej łaskawy jest dla inwetorów w jarmułkach. Tylko pisanie o tym do profilu GW nie pasuje Jeszcze jeden nawiedzony się znalazł. Widział kiedykolwiek inwestora w jarmułce? Wątpię. Ale mózgu za to pewnie ma tylko połowę a drugą jest ciecz nieznanego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 09:13 Gość portalu: X napisał(a): > Kiedy wreszcie w tym kraju ludzie się nauczą traktować kościół tak samo jak każ > dy inny podmiot, a może nawet gorzej w ramach rekompensaty za wcześniejsze akcj > e przy zwracanej ziemi... Też jestem ciekaw, a wqrwia mnie to bardzo. Ludek uważa ich za bóg wie co, urzędników Boga czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewiadomy Ratusz łaskawy ..... IP: *.szczecin.mm.pl 28.07.09, 09:20 Czy aby nie jest tak że cały ten kraj należy do kleru.Ile można dawać odszkodowań i za co???.Okazuje się że posiadany tam kiedyś 1 m kw.przedwojennej koscielnej ziemi jest dzis wart 1 hektarowi.Pazarność tych ludzi nie zna granic i kiedy wreszcie bedą traktowani tak jak inne instytucje państwowe czy obywatele z tymi samymi przepisami podatkowymi i przepisami o ruchu drogowym. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Ratusz łaskawy ..... 28.07.09, 09:29 Gość portalu: Niewiadomy napisał(a): > Czy aby nie jest tak że cały ten kraj należy do kleru.Ile można > dawać odszkodowań i za co???.Okazuje się że posiadany tam kiedyś 1 m > kw.przedwojennej koscielnej ziemi jest dzis wart 1 > hektarowi.Pazarność tych ludzi nie zna granic i kiedy wreszcie bedą > traktowani tak jak inne instytucje państwowe czy obywatele z tymi > samymi przepisami podatkowymi i przepisami o ruchu drogowym. Jak już KK wszystko sobie zabierze, to zamiast z datek będzie z dzierżaw odprowadzał podatek (bo ich nie będzie - w co nie wierzę, bo głupota jest wieczna) do Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonoklasta1 i tak może być... 28.07.09, 11:33 KK to instytucja zakorzeniona głęboko w feudalizmie. Władza absolutna jednostki, hierarchia feudalna itp. Tylko czekać, jak Watykan "przywiąże Polaków do SWOJEJ ziemi"... japico napisał: > Gość portalu: Niewiadomy napisał(a): > > > Czy aby nie jest tak że cały ten kraj należy do kleru.Ile można > > dawać odszkodowań i za co???.Okazuje się że posiadany tam kiedyś 1 m > > kw.przedwojennej koscielnej ziemi jest dzis wart 1 > > hektarowi.Pazarność tych ludzi nie zna granic i kiedy wreszcie bedą > > traktowani tak jak inne instytucje państwowe czy obywatele z tymi > > samymi przepisami podatkowymi i przepisami o ruchu drogowym. > Jak już KK wszystko sobie zabierze, to zamiast z datek będzie z dzierżaw > odprowadzał podatek (bo ich nie będzie - w co nie wierzę, bo głupota jest > wieczna) do Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczery.usmiech.grabarza Cala prawda o Polakach. 28.07.09, 09:47 Moi rodacy, jak zawsze popiszecie sobie nieco na tym forum piszac jaki ten kosciol chory i pazerny, a juz w niedziele pobiegniecie jak zawsze do kosciola. Ktory z was nie jest "ochrzczony"? Ktory z was bedzie mial odwage nie ochrzcic, na modle kosciola katolickiego, swojego wlasnego dziecka? Zesracie ze strachu, co powie zona, rodzice, rodzina i znajomi... "Oni" o tym wiedza i smieja sie z was czujac wasza dziecinna bezsilnosc. Nie jestescie w stanie wyrwac sie juz z matnii. Tak samo bylo z Polakami za komuny - kazdy po cichu jeczal i narzekal, ale jak co do czego, to bardzo wielu biegalo z czerwona ksiazeczka w zebach na zebrania POP. Prawie nikt sie nie wychyl, bo nie chcial sie narazac. Taka polska rzeczywistosc. Kochani rodacy, najpierw spojrzcie na siebie, zanim cos napiszecie o tych bandytach i zlodziejach sluzacych w KK. Zrozumncie to w kocu, ze kosciol obcial wam jaja juz dawno temu i nie jestescie w stanie sie wyzwolic. Jestescie w tym kraju psychicznie ubezwlasnowolnieni. I tak bedzie trwalo do konca waszych zasranych dni... Jedyne co potraficie zrobic to troche poszczekac na tym forum. Zgnijecuie na katolickim cmentarzu pokropieni "swiecona woda" i tak zakonczy sie to wasze dzielne "zwalczanie" kosciola katolickiego. Gnijcie w swojej hipokryzji, szczery.usmiech.grabarza ------------------------------------------------------------------- Polska = kraj, w ktorym zlodziej zlodzieja rozancem pogania. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_sniety Re: Cala prawda o Polakach. 28.07.09, 10:02 Kolega grabarz ma rację: na anonimowym forum każdy jest mocny w gębie. Ale jak co do czego to wszyscy poniosą dzieciaki do chrztu, wyślą do komunii, na lekcje religii zapiszą, nawet na nauki przedmałżeńskie poślą. Głównie dla świętego spokoju: żeby rodzice nie narzekali, żeby ciocia nie wkurzała marudzeniem, żeby babcia zawału nie dostała. No i żeby ten dzieciak był jak inne, a nie jak biała wrona. To jest presja tłumu. A ja się pochwalę: mam 2-letnią małą, i z żoną postanowilismy, że sama sobie wybierze religię - o ile będzie chciała oczywiście. Jak już dorośnie. Żadnych chrztów, kropienia wodą "święconą", żadnych komunii "świętych" czy nauki religii (czytaj: indoktrynacji katolickiej). Dorośnie i zadecyduje czy jej to potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_1 Re: Cala prawda o Polakach. 28.07.09, 13:27 Brawo!brawo! brawo! Ze wszystkim się zgadzam oprócz jednego. Na to, że zostałam ochrzczona wpływu nie miałam ,i nigdy nie zrozumiem jak można to robić mie mającym świadomości niemowlakom. To tak, jak by od razu założyć, że będzie homo czy hetro, prawnikiem czy hydraulikiem, lubiącym kawę czy herbatę. Na komunii skończyła się moja kariera kościołowa. Ślub wzięłam tylko cywilny, mimo niezadowolenia i zdziwienia rodziny. Wielu moich znajomych bierze kościelny tylko dla rodziny, i zawsze ich dręczę, dlaczego do kościoła nie chodzą, skoro tacy z nich katolicy ;) Znam dziesiątki żenujących historii (z pierwszej ręki), o prawdziwym obliczu kościoła. Ja z tą instytucją nie chcę mieć nic wspólnego. Męża już uprzedziłam, że mój pogrzeb ma być świecki. Dzieci nie planuję, ale jeśli jednak będę je kiedyś mieć, to napewno dam im prawo wyboru. Głupi ma lepiej. Świadomość najgorszym przekleństwem... Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Kopa Cwila dla cywila 28.07.09, 09:58 Przysiegam na Boga-jesli czarni zabuduja Kope Cwila jakims wynalazkiem sekty milosnikow zlotego cielca,to pojade do Czech po semtex.I wysadze to wszystko w powietrze.I pojde siedziec na rok czy dwa.Potem Kopa Cwila bedzie dla kazdego.Tylko nie dla pieprzonego,napasionego proboszcza.Dosc juz kosciolow w Warszawie i na Ursynowie.Chcemy troche przestrzeni cywilnej,prywatnej,nie skazonej dzwonnicami z piekla rodem.Dosyc mam tych koled po mieskaniach w celu zabrania mi daniny na nowy samochod proboszcza,dosc tych zalosnych komunii,gdzie dzieci usiluje sie zamknac w zakonach,a chlopakow namowic na noszenie sutanny.Dosyc juz Rydzykow-oszustow i biznesmenow,dosyc Paetzow-pederastow,dosyc Glodzia-wlasciciela calego Parku Oliwskiego i najwiekszego pijaka- alkoholika w Polsce,dosyc sekty w Toruniu,dosyc upadlania zycia stalym przypominaniem mi piekla i ognia piekelnego.Tak.Pojde do piekla,bo tam bedzie lepsze towarzystwo.A Cygan dla towarzystwa dal sie nawet powiesic.Ktory katabas nazarty i przepity,pelen kart kredytowych,moglby to zrobic.At last but not least:w polsce znam kilkunastu proboszczow majacych regularne zony,kochanki i liczne potomstwo.Kasy maja w brod.Ludzie dadza.Za obietnice zbawienia.Pytam sie;zbawienia od czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.09, 10:35 To przykre i niepokojące co się dzieje z KK. Kler zmienia front działania na biznesowy już od 1989 roku. Cały proces nabiera rozpędu, a nie widać w tych działaniach duszpasterstwa. Księża przeradzają się w „biznesmenów” i robią to coraz otwarciej. To się źle skończy dla kościoła w Polsce, a co ważniejsze dla ludzi wierzących. Wahadło zaufania doszło już do punktu powrotu i teraz nic tylko pobiegnie w drugą stronę. Problem w tym, że do czasu opamiętania KK obrośnie w dobra ziemski i różne firmy i zagra na nosie swoim wyznawcom. Szkoda, że tak chętnie pomagają im w tym politycy i urzędnicy państwowi, którzy powinni na pierwszym planie mieć dobro społeczne nie kościelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk51 Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 10:41 Naiwniacy ! Myślicie, że jesteście w stanie oprzeć się przemożnym wpływom i decydującej roli Kościoła ! Jeszcze sami będziecie finanso wać ten kościół i będziecie spędzani do niego właśnie w dnie wolne od pracy. Tam kościół, gdzie ludzie chętnie przebywają. To hasło i wy móg KK. A pamiętanie zapęd KK by w supermarketach budować kaplicę ? Kościoły zaczynają pustoszeć. Toż to zabieg marketingowy KK. A właśnie mam pretensje do Premiera Tuska. Premier oznajmił iż z Kościołem walczyć nie będzie. Enigmatyczne stwierdzenie ! Za to Kościół czuje, że wolno mu wszystko. Kryzys jest dla nas, nie dla Kościoła. Kościół nie poczuwa się do rzadnej solidarności z narodem. Hańba ! Odpowiedz Link Zgłoś
freemarsjanin Precz z czarnym bydlem!!! Won do Watykanu! 28.07.09, 11:15 Won z naszej ziemii! Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: Precz z czarnym bydlem!!! Won do Watykanu! 28.07.09, 23:20 freemarsjanin napisała: > Won z naszej ziemii! a ileż ty jej masz? Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Może niewielki pomniczek JP II? 28.07.09, 11:16 Idźmy na kompromis. Niewielki (najwyżej 50 m wysoki) pomnik JPII byłby tu w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan ...lub symboliczny stos? 28.07.09, 11:22 dla Was ateiści, komuniści i innowiercy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: ...lub symboliczny stos? 28.07.09, 12:18 Z ust (o przepraszam, z klawiatury) kolega mi to wyjął! Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_bender Prawdziwy stos 28.07.09, 14:12 dla paru sekciarzy (z lahdaanem na czele) i będzie spokój ciemne niemoty> Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 11:19 Drodzy Ursynowianie, Warszawiacy i Reszta, jako mieszkaniec Krakowa, miasta ciężko doświadczonego żądaniami i zamiarami Kościoła, ze smutkiem informuję Was: Jeżeli Ukochani Biskupi ( na czele Całego Ludu Bożego ) coś planują to przy pomocy całego aparatu Państwa Polskiego - ZREALIZUJĄ. Naiwnych informuję, że protesty oparte na rozumie, pomyślunku czy zdrowym rozsądku, mogą sobie wsadzić w ANUS. Rzecz nie do pomyślenia - w Polsce - aby ktoś przeciwstawił się najzdrowszej tkance społeczeństwa i jego przedstawicielom czyli Kościołowi. PS - ciekaw jestem czy w Warszawie nowym prezydentem miasta będzie miejscowy Hierarcha, bo w Krakowie - Kardynał Dziwisz. Proszę o informację w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Dlaczego tego typu informacja powoduje 28.07.09, 12:50 powstanie odruchu wymiotnego? Pewnie moja podświadomość ma juz dość informacji o zachłanności, pazerności, bezkompromisowości, nieliczeniu się z nikim i niczym oprócz mamony i blichtru. Oj tak, rzygać się chce Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a A ja o ksiedzu Igiełce chciałem 28.07.09, 13:34 Dzień dobry bardzo. Jestem redaktorem szkolnej gazetki. jestem zdolny, inteligentnt i mam dużą wyobraźnię. Dobrze rozpoznaję istotne problemy społeczne. Bardzo chciałbym pracowac w waszej Gazecie. Poniżej zamieszczam swój ostatni artykuł z "Głosu Kowali". Ksiądz Stanisław Igiełko z parafii pod wezwaniem Błogosławionej Bolesławy Lament w podmiejskich Kowalach cieszy się wśród wiernych opinią oddanego kapłana i zaangażowanego społecznika. W swojej parafii zorganizował minn. jadłodajnię dla bezdomnych oraz parking rowerowy dla pobliskich mieszkańców. Marzy mu się ściezka rowerowa z Koscioła do Ratusza ale jak przyznaje nie ma na nią funduszy a miasto wycowało się ze współfinansowania projektu. Dlatego póki co zorganizował społeczna akcję sadzenia żywopłotu wokół parafii. Wierni sami kupują iglaki i sadzą je w ramach katolickiego czynu społecznego. Trudno o bardziej sielski obraz lokalnej aktywności. Nic bardziej błędnego. Nasza wczesnejsza publikacja rozmowy z Romuladem K- mieszkańcem pobliskiego osiedla wywołała istną powódź listów do naszej redakcji. Liczni czytelnicy potwierdzali relacje pana Romana. Jadłodajnia jest nie tylko mała i brudna, to jeszcze nie serwuje deserów w dni powszednie- pisał do nas Leopold K niezdarnym, dziecięcym piśmie na lekko pobrudzonej kartce wyrwanej z zeszytu szkolnego. Jeden z radnych w anonimowej rozmowie przyznał, że ratusz wycofał się z pomysłu współfinansowania ścieżki rowerowej ze względu na kontrowersje dotyczące księdza Igiełki. Mówiło się na osiedlu - tłumaczy- że wzdłuż ścieżki budowane mają być kapliczki z tabliczkami upamiętniąjącymi prywatnych fundatorów ścieżki. Nie wiem czy to prawda ale z pewnością nie chcielibyśmy narazić dzielnicy na zarzut nietolerancji religijnej. Zresztą rowerami można jeżdzić po ulicach najzdrowiej to na piechotę- ucina rozmowę radny. Miejscowy działacz społeczny nie ma problemu z ujawnieniem swoich danych. Piotr Guzik - lider stowarzyszenia Nasze Kowale nie ma wątpliwości, że działalność księdza Igiełki dezintegruje społeczność lokalną i prowokuje nieznane wcześniej zagrożenia. Mnoży przykłady. Kiedyś prawie nie zdarzały się u nas kradzieże rowerów. Jak już ktoś jeżdził na rowerze to z niego nie zsiadał bo i tak nie było gdzie go postawić. Odkąd poajwił się parking co chwile znika jakiś rower. Jadłodajnia dajmy na to. Nie tak dawno nie było u nas bezrobotnych. Owszem, zdarzało się takie podsklepowe menelstwo, jak wszędzie. Ale odkąd ruszyła jadłodajnia to się nagle okazało, że co drugi to bezrobotny. Z innych dzielnic zaczęli przyjeżdzać jak się rozniosło że obiady smaczne. No i się okazało że jadłodajnia za mała i na desery już nie starcza. Za to na osiedlu armia bezrobotnych. Guzik aktywizuje lokalną społeczność nagłaśniając problemy i organizując akcje protestacyjne. Na nowym projekcie Igiełki też nie zostawia suchej nitki. Wiadomo,że taki zywopłot to naturalna osada wszelkich gryzoni. Jescze nam brakuje ataków szczurów czy nornic. Poza tym nie trzeba mieć wybitnej wyobraźni, żeby przewidzieć że zywopłot za jakieś 3-4 lata przekroczy granice parafii i uszczupli tereny miejskie utrudniając niełatwą już przecież komunikację na osiedlu. Pod najnowszym listem protetstacyjnym zebrał już 177 podpisów. Igeiłko nie pozostaje dłużny. Jak przystało na zaprawionego w bojach społecznika poprosił swoją społecznośc o wsparcie. W ostatnim tygodniu informował parafian o publikacji zamieszczonej w naszej gazecie i poprosił wspólnotę o wsparcie. Na odzew nie trzeba było długo czekać. Redakcję zalały setki listów i maili pisanych w podobnym bałwochwalczym tonie. To żenujące aby kościelną ambonę wykorzystywac do realizacji swoich politycznych celów- skomentował wyraźnie zniesmaczony Piotr Guzik. Powoli stajemy się państwem wyznaniowym. Nie możemy pozostać obojętni i zapowiedział iż w najbliższym czasie zajmie sie kwestią kościelnych dzwonów. Mówi sie, że dzwonnica to kolejny projekt Igiełki. Odpowiedz Link Zgłoś
onepiotrek Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 14:33 DZIEJE AP. 17;24 - "BÓG NIE MIESZKA W ŚWIĄTYNIACH LUDZKA RĘKĄ ZBUDOWANYCH" - św. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 16:09 onepiotrek napisał: > DZIEJE AP. 17;24 - "BÓG NIE MIESZKA W ŚWIĄTYNIACH LUDZKA RĘKĄ ZBUDOWANYCH" - > św. Paweł „A gdzie dwóch lub trzech zbierze się w imię moje, tam Ja jestem pośród nich” (Mt.18,20). Bóg nie potrzebuje mieszkania natomiast kilkuset a nawet tysiące zbierajacych sie w jego imię jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 15:53 Cudowne rzeki i alejki będą dzięki temu jeszcze bardziej cudowne, bo kościelne. :( Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: Ratusz łaskawy dla inwestorów w sutannach 28.07.09, 23:19 strikemaster napisał: > Cudowne rzeki i alejki będą dzięki temu jeszcze bardziej cudowne, bo kościelne. > :( nie łam się bracie. cud wymaga wiary. szczególnie Cud Tuskowy! Odpowiedz Link Zgłoś