Dodaj do ulubionych

Macie krew na rękach

• Gość: GYG Re: Macie krew na rękach IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 20.07.04, 15:34
      NARESZCIE !!! UFFFF ... CO ZA ULGA,ŻE TA PSEUDO GWIAZDA, WYKREOWANA PRZEZ SWOJĄ
      AROGANCJĘ, USUWA SIĘ W CIEŃ. JAKO PIOSENKARKA NIE OSIĄGNĘŁA ZA WIELE. DOLNA
      STREFA STANÓW ŚREDNICH ZALEDWIE. KOLE JĄ W OCZY PUBLICZNA PRAWDA NA WŁASNY
      TEMAT. ULGA.
    • Gość: MOB Re: Macie krew na rękach IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 20.07.04, 15:38
      Ciekawe, czy tak jak wszystkie cyganki chodzi bez majtek ?
      • Gość: Aleksander Re: Macie krew na rękach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:02
        Popatrz na zdjecia. Miala majtki. Gdyby ich nie miala, bylaby rownie piekna i
        niedostepna dla byle kutasa.
    • Gość: greg zenada! IP: 213.17.204.* 20.07.04, 15:41
      dopoki pisali "sliczna edycia, ladna edycia, pieknie spiewa edycia" to bylo
      dobrze-jak okazalo sie ze nie jest taka ladna i piekna i ktos o tym napisal to
      zaczela sie odszczekiwac! po prostu zenada. i to oskarzenie ze przez
      dziennikarzy (zawsze winni dziennikarze i cyklisci) nie ma mleka dla dziecka-
      skoro Bóg obdarzyl ja dwoma piegami zamiast piersi niech to przyjmie z pokora!
      • Gość: Aleksander Re: zenada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:06
        Co ty wiesz o piersiach kobiety? Co wiesz o stresie macierzynstwa i wychowaniu
        dziecka? Myslisz samczym instynktem, ze jak duzy budynek mleczarni, to musi tam
        byc duzo mleka. Naucz sie kobiet, cymbale.
        • Gość: . jasne. pojecia o babach nie ma - mlecznosc nie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 20.07.04, 16:50
          zalezy od wielkosci damskiej piersi
        • Gość: greg Re: zenada! IP: 213.17.204.* 21.07.04, 10:54
          alez mlecznosc eg zalezy wg niej od dziennikarzy (i cyklistow)
    • Gość: Śpiewała 'ładnie', Re: Macie krew na rękach IP: *.chello.pl 20.07.04, 15:47
      ale jakby nie czuła bluesa. Z zaciekawieniem stwierdzam, że 'coś' czuje. Może
      wreszcie jej piosenki zyskają klimat? Bo śpiewać nie przestanie. Pieniądze mają
      to do siebie, że szybko znikają, niezależnie od tego ile ich jest. A brukowce?
      Taka już jest ich formuła, że żerują na niskich instynktach. Dobry człowiek
      tego nie czyta. A po co się przejmować opiniami innych... chyba ludzi?
    • Gość: Sanik Re: Macie krew na rękach IP: *.wroclaw.mm.pl 20.07.04, 15:47
      Ręce opadają. Gwiazda, która nie potrafiła się wylansować, teraz obraża
      wszystkich na około. Nie jesteś Edyto jedyną osobą, której dokuczają
      dziennikarze. Weźmy chociażby taką Madonnę. Od 20 lat na topie i na pierwszych
      stronach gazet. Biegają za nią non stop, ale ona potrafi to przezwyciężyć, jak
      tysiące innych prawdziwych osobowości. Nie każdy ma jednak tak mocną psychikę.
      Dziwi mnie tylko jedno - czego oczekiwałaś po show biznesie? Wybrałaś taką a
      nie inną pracę. To normalne, że będą Ci robić zdjęcia. I to tylko Twoja wina.
      Weszłaś świadomie do świata, który rządzi się takimi prawami. A ten list to
      może i odbry pomysł, ale jest napisany w tragicznym stylu. Twoje PR spadło
      właśnie do minimum.
      • Gość: Aleksander Re: Macie krew na rękach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:11
        Edytka nie musi pieknie pisac tlumoku. Wystarczy, ze pieknie spiewa. Moze dasz
        rade rolami sie zamienic? O Edycie glosno w Polsce z racji Jej talentu. O tpbie
        dowiedzialem sie przypadkowo w internecie. Zmykaj ze swoja ocena.
        • Gość: Samjestestlumok Sam jestes tlumok IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.04, 12:17
          Sam jestes tlumok slopo zapatrzony w Krupowa...

• Gość: gosia Re: Macie krew na rękach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:06
      Zawsze podejrzewalałam,że pani Edzia jest nie do końca zrównoważona.Mozna się
      gniewac na prasę,ale to własnie dziennikarze zrobili z górniak gwiazdę.Przeciez
      nie te trzy piosenki, które nagrała.
    • Gość: Andrzej Re: Macie krew na rękach IP: *.229.144.95.Dial1.Detroit1.Level3.net 20.07.04, 16:17
      Kiedy czytam wszystkie te opinie zadaje sobie pytanie, co daje Polakowi wiecej
      satysfakcji: kopac lezacego, czy podac mu reke? Niestety, wyglada na to, ze to
      pierwsze. I to juz nie jest o Edycie Gorniak, to jest o nas.
    • Gość: tralalala Re:Skąd tyle debilizmu i zaściankowości ? IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 16:25
      Edyta Górniak napisała co mysli o pismakach z bulwarówek i ich czytelnikach i
      ma do tego święte prawo. Tak samo jak ma prawo do zakonczenia swego publicznego
      życia. Czemu więc was forumowicze tak to frustruje ? Te słowa o jej
      beztalenciu, głupocie itp, itd, czego są wyrazem ? Kim jesteście ? Większość z
      was jak podejrzewam, to banda życiowych nieudaczników, nieuków, nierobów i
      ludzi którzy w życiu nic sami nie osiągnęli. Upoważnia to was oczywiście do
      opluwania kogo się da i to jak tylko resztki waszego intelektu pozwalają. W
      liście napisanym przez Górniak w swej nieskonczonej mądrości i przenikliwości
      wielu widzi już objawy choroby psychicznej, debilizmu piosenkarki, żałuje jej
      dziecka(że ma taką matkę) i Bóg jeden raczy wiedzieć co jeszcze ? Pytam. A wy
      to kto ? Dla mnie jesteście bezmyślną szarą masą niezdolną do jakiegoś głębszego
      (własnego) przemyślenia i przelania tego na tekst pisany. Przepraszam od razu
      ta niewielką grupę forumowiczów co to wiedzą co piszą i dlaczego. Pozdrawiam.
    • Gość: lucasfistfuck :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:30
      jak taki chamski news trafil do dzialu... KULTURA? :)
    • Gość: polak Re: Macie krew na rękach IP: 217.153.88.* 20.07.04, 16:33
      I znow stracilismy skarb narodowy! Durne polaczki, durne.
      • york222 Re: Macie krew na rękach 20.07.04, 21:33
        a kim ty jestes powinienes sie zabic w 5 minucie zycia idioto
    • Gość: tse-tse METRO klamie za darmo, GW za Twoje pieniadze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:35
    • Gość: współczujący Re: Macie krew na rękach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:39
      Wielka szkoda. Skomponowałem już piosenkę... Trzymaj się, Edyto.
    • Gość: Maan Re: Macie krew na rękach IP: *.chello.pl 20.07.04, 16:40
      O dwa lata za późno!!
    • Gość: andrzej wreszcie IP: *.dregis.com 20.07.04, 16:42
      to chyba najbardziej zarozumiala osoba jaka znam
    • Gość: mirek Re: Macie krew na rękach IP: *.net26.pl / *.net26.pl 20.07.04, 16:54
      nooooo i stało sie wreszie hymn polski bedzie mozna normalnie posluchac
    • Gość: daga Re: Macie krew na rękach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:56
      Ci co wieszają psy na wykonaniu hymnu przez Edytę Górniak niech wejdą i
      przeczytają. To zapis chata ze śp Czesławem Niemenem, jest tam między innymi
      jego opinia na ten temat, powtórzył jeszcze raz swoje wyrazy uznania dla p.
      Górniak w jednym z programów muzycznych MTV. I co może on też sie nie zna? A
      może potrafił obiektywnie ocenić, bo był specjalistą w swojej dziedzinie i nigdy
      nie kierował sie tzw "mądrościa ludu"?
      czat.gazeta.pl/czat/1,48880,892877.html
    • Gość: stefano Re: Macie krew na rękach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:00
      ...az chce sie zaspiewac (z innego musicalu):
      Don't cry for me Argentina!
    • Gość: Krzyś Re: Macie krew na rękach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:06
      Ja ją trochę rozumiem. Jak się zniszczy życie gwiazdy, to ona potem nie
      wytrzymuje. Ten list to efekt wyładowania energii, jaką miała w sobie.
      • krwawaagnes Re: Macie krew na rękach 20.07.04, 17:15
        ja tez rozumiem. ale na tym forum sa sami specjalisci ,ktorzy wiedza wszystko
        lepiej. jak sie nie lubi jakiejs muzyki to sie jej nie slucha.proste? ale chyba
        nie dla wszystkich. i uwaga! teraz bede niewychowana jak E.Gorniak: zalosni
        zazdrosni neurotycy cmoknijcie sie w d***!:D

"patrz na siebie i nie oceniaj mnie"
    • Gość: Gabi Nasze Hobby IP: *.229.144.95.Dial1.Detroit1.Level3.net 20.07.04, 17:12
      Czytajac zamieszczone tutaj opinie (i nie tylko tutaj, zreszta, ale praktycznie
      pod kazdym innym artykulem) odnosze wrazenie, ze odkad mamy mozliwosc
      komentowania tekstow w internecie, jednym z naszych ulubionnych hobby
      narodowych stalo sie wzajemne anonimowe "opluwanie". I jakiez to przyjemne, i
      jakze latwe w dodatku, nawet nie musze spojrzec w oczy czlowiekowi, ktorego
      obrazam moimi "atrakcyjnymi" wyzwiskami; no coz, pewnie za chwile on rowniez
      odwdzieczy mi sie pieknym za nadobne... i kolo bezmyslnego wulgarnego chamstwa
      bedzie sie toczyc dalej, dalej, dalej... Dokad? Do nikad!
    • Gość: Gonzo MY CYGANIE I NASZE ŚPIEWANIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 17:13
      oj polaczki polaczki zbrukaliście wielką świętość cygańskiego świata i macie
      teraz kosę z cyganami. jeśli edyta nie bedzie śpiewać to cyganie w podzięce
      będą okradać ze złota polskie staruszki.az dotąd jak się nie opamietacie i nie
      przeprosicie edyty w wyborczej.
      • Gość: P-77 Re: a propos historii z hymnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:16
        Oto co znalzłem w archiwum "GW"
        Górniak: Słyszeliście tylko szczątki mojego hymnu...

"(PAP) 07-06-2002 19:31

Edyta Górniak powiedziała, że telewidzowie usłyszeli tylko "szczątki" polskiego
        hymnu, jaki wykonała przed meczem Polska-Korea Południowa.

Artystka zaznaczyła, że dopiero w ostatni czwartek obejrzała mecz po raz
        pierwszy w takiej formie, w jakiej został pokazany w Polsce w telewizji.

"Gdybym usłyszała to wykonanie, to nie wiedziałabym, jaka to jest melodia" -
        przyznała Górniak w piątek podczas spotkania z dziennikarzami w Warszawie.

Według artystki, szwankowała organizacja części muzycznej meczu i transmisji -
        słychać było rozlewający się dźwięk odbity ze stadionu, a nie pochodzący
        bezpośrednio z mikrofonu.

Polski agent piosenkarki Marcin Perzyna twierdzi, że inicjatywa, by Edyta
        Górniak zaśpiewała hymn Polski, pochodziła od koreańskich organizatorów
        Mistrzostw Świata.

Perzyna powiedział na spotkaniu z dziennikarzami, że Koreańczycy zaproponowali
        występ piosenkarce jako osobie rozpoznawalnej zarówno w Polsce, jak i w Korei.
        Dodał, że ani piosenkarka, ani firma fonograficzna EMI, wydająca jej płyty, nie
        starali się o to, by artystka zaśpiewała przed rozpoczęciem meczu.

Edyta Górniak powiedziała, że przyjęła inicjatywę strony koreańskiej "z dumą i
        satysfakcją".

Aranżacji hymnu dokonał kompozytor i pianista Adam Sztaba. Piosenkarka
        podkreśliła, że aranżacja nie zmieniła melodii ani harmonii hymnu. "Chciałam
        zaśpiewać ten hymn trochę wolniej niż śpiewają go kibice na stadionach, by
        wydobyć siłę słowa" - zaznaczyła. Jej zamierzeniem, jak powiedziała, było
        wykonanie hymnu "z największą powagą i godnością".

Górniak twierdzi, że chciała także, by - zgodnie z przygotowaną aranżacją - w
        wykonaniu hymnu towarzyszyła jej orkiestra symfoniczna z sekcją smyczkową.
        Zamiast takiego zespołu, jak powiedziała, na stadionie w Pusan pojawiła się 80-
        osobowa orkiestra dęta - w efekcie trzeba było całą aranżację przepisać na inne
        instrumenty.

Podczas jedynej próby - relacjonowała artystka - okazało się, że orkiestra
        potrafi odegrać dźwięki zapisane w nutach, ale nie jest w stanie utrzymać
        tempa. Górniak zaznaczyła przy tym, że Koreańczycy nie zgodzili się, by autor
        aranżacji poprowadził orkiestrę ani nawet, by asystował dyrygentowi.

Według Górniak, Koreańczycy nie potrafili nawet podłączyć monitorów
        odsłuchowych, z których piosenkarka korzysta zwykle na koncertach.

"Byłam gotowa zrezygnować" - twierdzi Górniak. Postanowiła jednak podjąć się
        wykonania. "Gdybym nie zaśpiewała, spotkałabym się z jeszcze większym
        oburzeniem" - tłumaczyła swoją decyzję.

Na stadionie, jak powiedziała Górniak, było 60 tysięcy Koreańczyków i poniżej
        tysiąca Polaków. Według artystki, podczas polskiego hymnu Koreańczycy nie tylko
        nie wstali, choć zostali o to poproszeni, ale ostentacyjnie podnieśli wielką
        koreańską flagę. Dlatego - jak twierdzi Górniak - wykonanie hymnu stało się dla
        niej "trudniejsze emocjonalnie".

"Zrobiłam to z największą powagą, pokorą, dumą, zaangażowaniem emocjonalnym,
        miłością do kraju" - zapewniła.

Tłumaczyła też, że podczas wykonania pojawiły się kłopoty z nagłośnieniem -
        piosenkarka nie słyszała orkiestry, orkiestra nie słyszała jej i wzajemnie
        czekali na kolejne dźwięki. Jak twierdzi, nie miała również kontaktu wzrokowego
        z dyrygentem, który stał odwrócony do niej tyłem.

Podczas meczu - opowiadała artystka - koreańscy kibice byli dla polskiego
        zespołu i polskich kibiców "nieżyczliwym, wrzącym tłumem". "Byłam przerażona,
        jak Koreańczycy reagują" - wyznała. Dodała, że gdyby nie siedziała na trybunach
        w sektorze dla VIP-ów, wyszłaby ze stadionu.

Piosenkarka zwróciła uwagę, że w Polsce nie ma tradycji śpiewania hymnu przez
        artystów - wykonanie w Pusan było precedensem. W innych krajach, np. w Stanach
        Zjednoczonych, często zdarza się, że piosenkarze śpiewają hymn.

"Ktokolwiek by nie pojechał i nie zaśpiewał, byłby skazany na wiele porównań,
        krytyki" - uznała.

Powiedziała, że jeśli frustracja Polaków z powodu przegranego meczu ma się
        skupić na niej, to - "niech tak będzie, jestem w stanie się poświęcić".

"Chciałam to zrobić najbardziej reprezentacyjnie dla Polski, jeśli się to nie
        udało, to przepraszam" - dodała. "
        Moim zdaniem wyszla z tego z twarzą, ale kto w tej prymitywnej nagonce chciał
        jej sluchać. I tak granie hymnów narodowych przed meczem samo w sobie jest
        profanacją.
        • Gość: daga Re: a propos historii z hymnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:19
          Parę postów wyżej zamieściłam link dot. wypowiedzi p. Niemena, jeśli nie
          zauważyłeś/aś to zapraszam.
          • Gość: P-77 Re: a propos historii z hymnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:47
            > Parę postów wyżej zamieściłam link dot. wypowiedzi p. Niemena, jeśli nie
            > zauważyłeś/aś to zapraszam.
            Od razu widać kto był naprawdę wielki a kto się chciał dowartościować poprzez
            niesprawiedliwe głosy oburzenia.
        • iwles historia z hymnem-Dz.U.-dla zainteresowanych 21.07.04, 09:09
          Dz.U. 04.49.467 Art.12 i załącz. nr 5

Prawdziwy artysta umie czytać nuty...........
          Za profanację hymnu - nie wystarczy słowo "przepraszam" ...
          To co zrobiła Edyta z naszym symbolem narodowym jest sprzeczne z ustawą i jako
          takie nazywane powinno być wykroczeniem i podlegać karze.

• Gość: P-77 Re: historia z hymnem-Dz.U.-dla zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:02
            > Dz.U. 04.49.467 Art.12 i załącz. nr 5
            >
            > Prawdziwy artysta umie czytać nuty...........
            > Za profanację hymnu - nie wystarczy słowo "przepraszam" ...
            Profanacja = sprowadzenie przedmiotu lub zjawiska ze sfery sacrum do sfery
            profanum.
            Hymn państwowy jako coś podniosłego należy do sfery sacrum, mecz piłkarski jako
            widowisko rozrywkowe do sfery profanum - piłka nożna jest po prostu zabawą dla
            szerokiej publiczności na której różne typy robią kasę, co często zabija ducha
            sportu (jak na przykład tzw. Liga Mistrzów zniszczyła europejski puchar
            kulubowy).
            Śpiewanie hymnu przed imprezą rozrywkową jest więc pozbawieniem go elementów
            doniosłości - taki hymn staje się po prostu czymś powszednim. Aby zdać sobie
            sprawę ze skali zjawiska - wyobraźmy sobie, że jakiś maniak zorganizuje
            międzynarodowe zawody w zapasach w błocie albo w tańcu na rurze i występ
            każdej "zawodniczki" uczci hymnem narodowym państwa jej pochodzenia.
            Ponadto śpiewanie hymnu narodowego przed meczem nadaje mu niepotrzebnie rangę
            wydarzenia politycznego - piłkarze nie reprezentuja pańśtw tylko krajowe
            federacje piłkarskie - osoby prawne prawa publicznego jednakże niezależne od
            władz państwowych ( czego tylko nieświętej pamięci Jacek Dębski nie był w
            stanie pojąć).
            Ponadto nierzadko wykonanie hymnu przez niemiłosiernie fałszujących kibiców
            (nierzadko w stanie upojenia alkoholowego) urąga gustom artystycznym nawet na
            przyzwoitym poziomie.
            Dlatego E.G. nie moigła sprofanować czegoś już sprofanowanego a jej wykonanie
            było po pierwsze czyste, po drugie twórcze, po trzecie oryginalne zatem winno
            być traktowane jako występ artystyczny - nie zaproszono jej jako kibica czy
            przypadkowej osoby tylko jako artystki. Kiedy w filmie "Naga broń" Leslie
            Nielsen niemiłosiernie falszował hymn amerykański nikt nie groził prokuratorem
            awykonanie Jimmiego HEndrixa na Woodstocku przeszło do historii muzyki
            rozrywkowej.
            Wkrótce po historii z hymnem wyszła skladanka prezentująca różne wersje
            MAzurka Dąbrowskiego - np. hip hopową, punkową, jazzującą, w układzie na gitarę
            itp. Wersja E.G. zresztą też tam była.
            Dodam że nie byłem nią szczególnie zachwycony ale nasi piłkarze skompromitowali
            sie bardziej a gdyby wygrali słyszelibyśmy pewnie, że to E.G. przyniosła im
            szczęście. Biorąc pod uwagę, że był to pewnie pierwszy mecz piłkarski na którym
            była stanęła na wysokości zadania.
            Może gdyby w 1996 roku wykonała polski hymn w Zabrzu (na stadionie imienia
            Hitlera) przed meczem z Niemcami miałaby jakieś przygotowanie. Bo miała wtedy
            wystąpić, ale menedżer w obawie przed pseudokibicami w ostatniej chwili
            odwołał.
            • iwles Górniak-hymn - a jednak profanacja !! 22.07.04, 08:50
              Ja sądzę, że jednak E.Górniak to ignorantka. Nie popieram robienia
              jakichkolwiek interpretacji hymnu narodowego, ani hip-hop, ani disco-polo itp.;
              płyty o której piszesz nie słyszałam, nie widziałam. Denerwują mnie nawet
              dzwonki na komórki z hymnami państwowymi (róznych państw).

A co do twojego stwierdzenia, że juz sam mecz piłkarski to profanum -
              analogicznie - można powiedziec, że odgrywanie hymnu podczas wręczania medali
              na olimpiadach, mistrzostwach świata itp. uroczystościach sportowych to także
              profanacja.

Istnieje - prawnie chroniony - zapis nut naszego hymnu - podany dokładnie z
              rytmem i tempem odgrywania i śpiewania - i wszelkie odstępstwa od tego - ja
              uważam za zbezczeszczenie. Czego właśnie dokonała Edyta Górniak.
      • Gość: Aleksander Re: MY CYGANIE I NASZE ŚPIEWANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:30
        Jestes pierdola i knujesz nienawisc. Ucz sie myslec chamska istoto.
    • Gość: hegemon Newet hymnu zaśpiewać nie umie IP: *.icpnet.pl 20.07.04, 17:43
    • Gość: TOLEK Re: Macie krew na rękach IP: *.witnet.gda.pl 20.07.04, 17:50
      :-)))))
    • Gość: Robal Dobre! Pan K., ojciec pana Krupy;-) Ciekawe jak ma IP: *.zrz.TU-Berlin.DE 20.07.04, 18:05
      na nazwisko?;-)
    • Gość: ... Re: Macie krew na rękach IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 20.07.04, 18:08
      chyba Cię mód rogi kolego, Antoni, jakaś ciężarówka przejechałą skoro takie
      rzeczy wypisujesz < w dwu słowach popierd....o Cię >, nia sądziłem, że tacy
      idioci, jak Ty, też potrafią czytać...
      A ty to niby taki dorosły i doświadczony do normalnego życia jesteś...??? < tak
      jak byś wiedział co to jest normalne życie... >
      • Gość: Muraszka Re: Macie krew na rękach IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 20.07.04, 18:22
        Edytko, jestem z Tobą .
        Najważniejsze jest teraz Twoje dziecko.
        Trzymaj się.Bardzo Ci współczuję.
        Jesteś piękna.Dlatego masz problemy.
        Śpiewasz też wspaniale.
        Jeszcze wrócisz!
        Tym "dziennikarzom" należały się baty.
        Dobrze zrobiłaś.Wcale Ci się nie dziwię.
        Jak długo można to znosić!
        Proszę nie załamuj się.
        Normalni ludzie są z Tobą.
    • Gość: dokladnie-lecz sie Re: Macie krew na rękach IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 20.07.04, 18:14
      skoro stać cie na najlepszych prawników, to na pewno i na najlepszych
      psychiatrów..

jesteś żałosna... w tej swojej wypowiedzi...

żal mi dziecka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka