bojarowski 10.12.04, 10:55 a moje nazwisko jest unikalne:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yak A Miller, Michnik, Kwaśniewski na którym miejscu?? IP: 213.76.135.* 10.12.04, 10:58 A Miller, Michnik, Kwaśniewski na którym miejscu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafoman Re: A Miller, Michnik, Kwaśniewski na którym miej IP: *.devs.futuro.pl 10.12.04, 11:41 no jak to na ktorym? beda na ostatnim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Re: A Miller, Michnik, Kwaśniewski na którym miej IP: *.chello.pl 10.12.04, 12:20 images.google.pl/images?q=miller&hl=pl&lr=&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polocek A KTO NIESŁAWNY MA POLSKIE? IP: 217.153.118.* 10.12.04, 14:32 zastanawiałeś się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki podaje wam spis tych nazwisk IP: *.chello.pl 10.12.04, 14:44 1. Robert Berman - Leszek Moczulski 2. Izaak Cukerman - Jacek Kuroń 3. Icek Dikman - Tadeusz Mazowiecki 4. Izaak Stolcman - Aleksander Kwaśniewski 5. Lejba Kohne - Lech Wałęsa 6. Berela Lewartow - Bronisław Geremek 7. Haike Silberstein - Hanna Suchocka 8. Aaron Szechter - Adam Michnik 9. Izzak Blumenfeld - Jan K. Bielecki 10. Jakub Kleiman - Mikołaj Kozakiewicz 11. Aaron Buchholz - Leszek Balcerowicz 12. Szymon Knopstein - Wiesław Chrzanowski 13. Jakub Windman - Mieczysław Wachowski 14. Haim Kromer - Piotr N. Konopka 15. Szymon Schimel - Krzysztof Skubiszewski 16. Aaron Fleisman - Lech Falandysz 17. Izaak Zamler - Janusz Ziółkowski 18. Dawid Machonbaum - Jerzy Milewski 19. Samuel Mandel - Karol Modzelewski 20. Jakub Leman - Jan Litynski 21. Fajwisch Berenstrin - Ryszard Bender 22. Dawid Cnajbaum - August Chełkowski 23. Samuel Nelken - Jacek Markel 24. Jakub Bauer - Michał Boni 25. Dawid Goldstein - Włodzimierz Cimoszewicz 26. Rebeka Sommer - Izabella Sierakowka 27. Aaron Aksman - Jerzy Jaskiernia 28. Szymon Weinbach - Jerzy Osiatyński 29. Salome Stein - Ewa Spychalska 30. Symeon Sztajnman - Marian Starowik 31. Dawid Wizentarl - Dariusz Wójcik 32. Samuel Moritz - Marek Markiewicz 33. Baruch Steinberg - Michał Strąk 34. Dawid Ginsberg - Andrzej Kern 35. Aaron Rosenbaum - Krzysztof Król 36. Jakub Glikman - Henryk Goryszewski 37. Izaak Rozental - Jan Olszewski 38. Aaron Nusselbaum - Stefan Niesiołowski 39. Robert Ceimer - Piotr Kołodziejczyk 40. Ozjasz Golderg - Janusz K. Mikke 41. Izzak Singer - Antoni Macierewicz 42. Aaron Langman - Janusz Lewandowski 43. Dawid Golsmith - Piotr Ikonowicz 44. Szymin Bauman - Ryszrd Setnik 45. Albraham Engel - Andrzej Drzycimski 46. Izaak Zihmerman - Zenon Smolarek 47. Aaron Edelman - Andrzej Milczanowski 48. Jojne Grynberg - Janusz Onyszkiewicz 49. Dawid Zimmerman - Marian Krzaklewski 50. Izaak Goldwicht - Jan M. Rokita 51. Aaron Cigenbaum - Adam Cichocki 52. Jakub Golsmith - Aleksander Małachowski 53. Sara Lankamer - Teresa Licz 54. Benjamin Kalkstein - Jarosław Kaczyński 55. Szymon Tanenbaum - Marek Borowski 56. Icek Baumfeld - Ryszard Bugaj 57. Dawid Lachman - Aleksander Łuczak 58. Haim Pufahl - Jan Parys 59. Miron Hurman - Aleksander Hall 60. Jakub Bauman - Janusz Zaorski 61. Samuel Hanerman - Grzegosz Kołtko 62. Mosze Brandwein - Andrzej Olechowski 63. Izaak Frajnkel - Lesław Podkański 64. Hirsz Gelpern - Andrzej Wieczorkiewicz 65. Szymon Buchwio - Józef Oleksy 66. Hajka Grundbaum - Hanna Gronkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Coś mi się nie zgadza... IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 10.12.04, 19:34 O ile dobrze wiem, to Borowski to był Berman. Jest bratankiem komunistycznego zbrodniarza Jakuba Bermana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws moki i Polak: IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 19:50 A moze byscie tak zrodla podali, skad wy te rewelacje macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt A moki to Icchak Goldbaum, skurczybyk udaje Polaka IP: *.attu.pl 10.12.04, 21:00 Gość portalu: ws napisał(a): > A moze byscie tak zrodla podali, skad wy te rewelacje macie. Nie podadzą, bo to są "ściśle tajne dokumenty" i WRÓG się nie moze o nich dowiedzieć. Z paranoikami nie pogadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: zapomniałes nazwisk !!!! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 13.12.04, 14:38 brak tam jest tam ze 36 milionów innych jeszcze nazwisk !!! dopisz je !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrebek Re: A KTO SLAWNY MA NIEPOLSKIE NAZWISKO? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.12.04, 15:38 Bede strzelal: Edison? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesniczy Tusk do budy i nie warczeć,,, ładne to?? IP: *.chello.pl 11.12.04, 09:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik Tez mi sensacja... Nizej link do listy nazwisk IP: *.aster.pl 10.12.04, 11:54 Ponieżej link do strony gdzie można sprawdzić występowanie okreslonego nazwiska w Polsce w podziale na stare województwa (49). Wyszukiwanie oparte na systemie PESEL z danymi z 1992 roku. www.herby.com.pl/herby/indexslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Tez mi sensacja... Nizej link do listy nazwis IP: *.pl 10.12.04, 15:00 moje wystepuje 228 razy, ale to juz mocno nieaktualne, przeciez przez 12 lat troche ludzi umarlo i sie urodzilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Tez mi sensacja... Nizej link do listy nazwis IP: *.pl 10.12.04, 15:05 sprawdzam sobie nazwiska rodziny: mama 417, tato 37, babcia 13, druga babcia 9316, pradziadek 0, prababcia 743, drugi pradziadek 609 etc. ogolnie wychodzi ze dosc rzadkie nazwiska sa w mojej rodzinie. ale np moj kolega ma na nazwisko Varv i bedlug tego spisu nie ma takowego. a urodzil sie znacznie przez 1992. wiec cos tu smierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ski ska Re: Tez mi sensacja... Nizej link do listy nazwis IP: *.ols.vectranet.pl 10.12.04, 15:14 Ciekawa strona :) Swoją drogą można też natrafic na ciekawe nazwiska, np Dupak vel Kac...Hm, oryginalne - i do tego ma je tylko jedna osoba - pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Fajnie wiedzieć że mamy w Polsce Łukaszenków, IP: *.aster.pl 10.12.04, 15:19 Fajnie wiedzieć że mamy w Polsce Łukaszenków, Juszczenków, Janukowiczów, Stalinów, Dostojewskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artix Re: Tez mi sensacja... Nizej link do listy nazwis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 16:25 super link dzieki :-) nie wiedzialem ze az 93 osoby w tym kraju nosza to samo nazwisko co ja, choc znalem tylko kolo 12 osob Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasożyt Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 10.12.04, 12:11 moje jest bardzo rzadkie-sraczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Skad pochodzi Stolcman i Szechter IP: *.chello.pl 10.12.04, 12:16 Napiszcie lepiej skad pochadza te nazwiska, a nie czepiajcie sie polskich nazwich. Te nazwiska sprowadzil do Polsdki Kazimierz Wielki i wyjechac od nas im sie nie kwapi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Skad pochodzi Stolcman i Szechter IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 20:24 "Te nazwiska sprowadzil do Polsdki Kazimierz Wielki " Za czasow Kazimierza Wielkiego nazwisk jeszcze nie bylo. Niemiecko brzmiace nazwiska polskich Zydow pochodza na ogol od pruskich i austriackich urzednikow z poczatku XIX wieku. A co do ich wyjazdu: daj panie boze, zeby takie glaby jak ty wyjechaly. I to obojetnie czy z polskimi, czy obcymi nazwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żytomir Żżyty Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: 212.160.172.* 10.12.04, 12:42 a ja mam ostatnie nazwisko w kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce 10.12.04, 14:05 Znałam Jacka Bojarowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.ipt.aol.com 10.12.04, 14:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Kowalski Jestem dumny, ze nazywam sie Kowalski. Strasznie!! IP: *.chello.pl 10.12.04, 14:56 Wpisujcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Kowalska Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.ipt.aol.com 10.12.04, 14:58 Pozdrawiam wszystkich KOWALSKICH w Polsce i na Swiecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.chello.pl 10.12.04, 15:01 Nie mogło się bez promocji Tuska obejść. Delikatnie i niepostrzeżenie buduje wizerunek nowego lidera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stewwie5 Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.gl.digi.pl / *.jota.digi.pl 10.12.04, 15:03 HEHE, a ja jestem Piotr Nowak i sie tego nie wstydze!!! Mieszkam w Zabrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieru.. Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 15:07 w łodzi jest nazwisko Nieru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiodor O wyzszosći Kowalskiego nad Nowakiem! IP: *.chello.pl 10.12.04, 15:19 Jest bardziej monarchistyczne i nobilitujace, lepiej brzmi i jest prostsze. Jednym slowem Kowalski to nazwisko, ktore zobowiązuje!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: O wyzszosći Kowalskiego nad Nowakiem! IP: *.an1.ewr18.da.uu.net 11.12.04, 03:44 wszyscy ze "-ski" na koncu to przechrzczeni Zydzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 15:52 A w Rumunii nojpopularniejsze to: Poczesku i Popysku :D (źródło - Studio 202) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuuj wszyscy ze "-ski" na koncu to przechrzczeni Zydzi IP: *.com 10.12.04, 16:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yano dobrze się czujesz, człowieku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 16:32 Każdy początkujacy genealog wie że nazwiska -ski i -cki nosi znaczna część ludzi o pochodzeniu szlacheckim, a zwłaszcza dużo na Mazowszu gdzie praktycznie co druga osoba to szlachcic (bez Warszawy). Nazwiska szlacheckie na Mazowszu brały się najczęściej od nazwy wsi szlacheckiej (Chełchy - Chełchowski, Czaplice - Czaplicki, Dzierzęga - Dzierzęcki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. O'Shaugnessy Yano ma racje... IP: 83.71.16.* 10.12.04, 17:23 moje pierwsze tez jest ze -ska, a nic wspolnego z Zydami nie mam (choc czasem tego zaluje bo wtedy mialabym wieksza motywacje zeby co niektorym dupkom tu dokopac), a z mazowiecka szlachta jak najbardziej. A ten Wuuj to tez pewnie ma bardzo rzadkie nazwisko,jak ten Pan Sraczka, moze Rozwolnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. O'Shaughnessy hahaha i przez to jego rzadkie nazwisko IP: 83.71.16.* 10.12.04, 17:27 literke 'h' w swoim zjadlam:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: wuuj tez ma troche racji IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 18:24 Przechrzczeni Zydzi czesto przyjmowali nazwiska konczace sie na -ski. Typowym nazwiskiem przechrztow jest ponoc Dobrowolski: jego nosiciel z "dobrej woli" (a nie z przymusu) przyjac mial chrzest. Nazwiska zaczynajace sie Nowo- i zawierajace nazwe miejscowosci to tez czesto nazwiska przechrztow: chodzi o nowych czlonkow gminy chrzescijanskiej. Czesto tez ochrzczeni Zydzi przyjmowali nazwisko ich szlacheckiego patrona (czesto magnata), dlatego i takie "arcypolskie" nazwiska jak Poniatowski czy Potocki niekoniecznie swiadcza o odwiecznie polskim i chrzescijanskim pochodzeniu ich nosicieli. Mysle, ze rzeczywiscie mozna powiedziec, ze spora czesc nazwisk konczacych sie na -ski to nazwiska odziedziczone po przechrzczonych Zydach. Ale prawdopodobnie jeszcze wieksza ich czesc to nazwiska szlachty zasciankowej, szczegolnie na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
panzer.faust Re: dobrze się czujesz, człowieku? 11.12.04, 01:05 tjaaaa, widać tą waszą szlacheckość z dziada pradziada, qwa większego buractwa jak okolice warszawki to jak długi i szeroki ten kraj to nie ma. Moj Grossvater za mało tego panzer fausta używał na tym motłochu szlacheckim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: 67.63.17.* 10.12.04, 16:42 Ja mysle ze najwiecej jest nazwiska Sienkiewicz bo nawet gdy dwie ulice sie krzyzuja to jedna nazywa sie ulica Henryka Sienkiewicza. A ulicy Nowaka jakos nie moge spotkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. O'Shaugnessy Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: 83.71.16.* 10.12.04, 17:06 Oj takie unikalne nie jest. od bojarow, lekkiej armii z czasow carskiej Rosji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imiona A imiona? - zobacz tu ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 17:43 imiona bobasów www.ssa.gov/OACT/babynames/ więcej: www.start24.pl/top.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Newman nasi górą;-) IP: *.icpnet.pl 10.12.04, 19:18 >Gdy nie wiedzieli, skąd przybył, przezywali go Nowak... pewnie większość ma (podobno koczowniczą;) grupę krwi 0 w każdym razie ja mam! (o czym wiem od niedawna,dlatego wszędzie się chwalę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re:nazwiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 20:16 Co powiecie na Narcyza Szatana albo na Winnetou Glowackiego. Serio! Ostatni jest Romem. Co za fantazja mamusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.hc-sc.gc.ca 10.12.04, 20:43 Odpowiadasz na : bojarowski napisał: > a moje nazwisko jest unikalne:))) Moze byc nawet unikatowe. To forma. Co z trescia? Czy jako czlowiek tez jestes unikalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceZar Re: taka tradycja IP: *.sympatico.ca 10.12.04, 21:05 byla ze jak pojawil sie gdzies jakis nowy kupiec z dalekiego kraju to go nazywali nowak i stad tylu teraz ich jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 21:08 TAK CZY OWAK ZNOWU NOWAK, CO KRZACZEK TO NOWACZEK, NIE BIJCIE NOWAKA BO BĘDZIE DRAKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magoo Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.bielsko.msk.pl 11.12.04, 05:11 Widzę, że co poniektorzy ostro przygotowują się do zmiany nazwisk .... ustawa już jest .... niedługo zacznie obowiązywać i trzeba sobie znaleźć jakieś ładne polskie nazwisko. W załączeniu Druk nr 3399 SEJM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ IV kadencja SPRAWOZDANIE KOMISJI ADMINISTRACJI I SPRAW WEWNĘTRZNYCH o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o zmianie imion i nazwisk oraz o zmianie niektórych innych ustaw (druk nr 3319). Marszałek Sejmu - zgodnie z art. 37 ust. 1 i art. 40 ust. 1 regulaminu Sejmu - po zasięgnięciu opinii Prezydium Sejmu - skierował w dniu 5 października 2004 r. powyższy projekt ustawy do Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych do pierwszego czytania. Komisja Administracji i Spraw Wewnętrznych po przeprowadzeniu pierwszego czytania i rozpatrzeniu tego projektu ustawy na posiedzeniu w dniu 3 listopada 2004 r., wnosi: W y s o k i S e j m uchwalić raczy załączony projekt ustawy. Warszawa, dnia 3 listopada 2004 r. Przewodniczący Komisji Sprawozdawca Administracji i Spraw Wewnętrznych /-/ Krystyna Ozga /-/ Bogdan Bujak Liczba stron : 3 Data : 04-11-10 Nazwa pliku : 3399-ustawa.doc IV kadencja/druk nr 3319 1 Projekt USTAWA z dnia 2004 r. o zmianie ustawy o zmianie imion i nazwisk oraz o zmianie niektórych innych ustaw1) Art. 1. W ustawie z dnia 15 listopada 1956 r. o zmianie imion i nazwisk (Dz.U. z 1963 r. Nr 59, poz. 328, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 1 ust. 3 otrzymuje brzmienie: „3. Zmiana może dotyczyć również nazwiska rodowego osoby, która pozostaje lub pozostawała w związku małżeńskim.”; 2) w art. 2 ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2.Ważne względy zachodzą w szczególności, gdy wnioskodawca: 1) nosi nazwisko: a) ośmieszające albo nielicujące z godnością człowieka, b) o brzmieniu niepolskim, c) posiadające formę imienia, 2) pragnie zmienić swoje nazwisko na nazwisko, którego używa, lub powraca do nazwiska, które zostało zmienione.”; 3) art. 3 otrzymuje brzmienie: „Art. 3. Wniosek o zmianę nazwiska nie podlega uwzględnieniu, gdy wnioskodawca ubiega się o zmianę nazwiska na nazwisko historyczne, wsławione na polu kultury i nauki, działalności politycznej, społecznej albo wojskowej, chyba że posiada członków rodziny o tym nazwisku lub jest powszechnie znany pod tym nazwiskiem.”; 4) art. 6 otrzymuje brzmienie: „Art. 6. Po zmianie można mieć co najwyżej dwa imiona.”; 1) Niniejszą ustawą zmienia się ustawę z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych oraz ustawę z dnia 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej. 2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 757 oraz z 2001 r. Nr 43, poz. 476. Liczba stron : 3 Data : 04-11-10 Nazwa pliku : 3399-ustawa.doc IV kadencja/druk nr 3319 2 5) art. 7 otrzymuje brzmienie: „Art. 7. Przepisy art. 2 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 i 2 oraz art. 5 ust. 3 i 4 stosuje się do zmiany imion.”; 6) art. 8 otrzymuje brzmienie: „Art. 8. W sprawach określonych w ustawie rozstrzyga, w drodze decyzji administracyjnej, kierownik urzędu stanu cywilnego właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego wnioskodawcy, a w przypadku braku takiego miejsca – kierownik urzędu stanu cywilnego właściwy ze względu na ostatnie miejsce pobytu stałego.”; 7) w art. 9 ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2.W stosunku do wnioskodawców zamieszkałych za granicą, właściwość miejscową organów określa się według ostatniego miejsca pobytu stałego tych wnioskodawców w Polsce, a w przypadku braku takiego miejsca organem właściwym jest kierownik urzędu stanu cywilnego m.st. Warszawy.”; 8) w art. 10 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „1.W razie wątpliwości pisownię imienia lub nazwiska ustala kierownik urzędu stanu cywilnego na wniosek strony. Ustaleniem pisowni jest wybór jednej z form pisowni imienia lub nazwiska, które zostały zapisane w aktach stanu cywilnego.”; 9) w art. 11 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „1. Organ, o którym mowa w art. 8, zawiadamia o zmianie imienia lub nazwiska urzędy stanu cywilnego właściwe ze względu na miejsce sporządzenia aktu urodzenia i małżeństwa wnioskodawcy oraz miejsce sporządzenia aktów urodzeń jego małoletnich dzieci, a ponadto właściwy urząd skarbowy i organ Policji, Wojskową Komendę Uzupełnień i organy ewidencji ludności oraz Krajowy Rejestr Karny.”; 10) art. 11a otrzymuje brzmienie: „Art. 11a. 1. Określone w ustawie zadania i kompetencje kierownika urzędu stanu cywilnego są zadaniami z zakresu administracji rządowej. 2. Minister właściwy do spraw administracji publicznej sprawuje nadzór nad sprawami objętymi niniejszą ustawą na zasadach określonych w odrębnych przepisach. 3. Wojewodowie sprawują nadzór nad działalnością kierowników urzędów stanu cywilnego w zakresie realizacji obowiązków określonych w ustawie. 4. Wojewoda jest organem odwoławczym od orzeczeń administracyjnych wydanych na podstawie ustawy.”. Liczba stron : 3 Data : 04-11-10 Nazwa pliku : 3399-ustawa.doc IV kadencja/druk nr 3319 3 Art. 2. W ustawie z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz.U. z 2001 r. Nr 87, poz. 960, z późn. zm.3)) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 14 ust. 3 otrzymuje brzmienie: „3. Zgłoszenia o zmianie imienia lub nazwiska dokonuje kierownik urzędu stanu cywilnego, który wydał decyzję o zmianie. Kierownik urzędu stanu cywilnego, który wydał decyzję o zmianie imienia lub nazwiska, zawiadamia o zmianie organ gminy właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego wnioskodawcy.”; 2) w art. 44a w ust. 2 pkt 18 otrzymuje brzmienie: „18) seria i numer aktualnego dowodu osobistego oraz serie i numery poprzednich dowodów osobistych, daty ich wydania i daty ważności oraz oznaczenie organów wydających,”. Art. 3. W ustawie z dnia 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej (Dz.U. Nr 86, poz. 960, z późn. zm.4)) w art. 2 w ust. 1 pkt 7 otrzymuje brzmienie: „7) podania i załączniki do podań, czynności urzędowe, zaświadczenia w sprawach o zmianę nazwiska i imienia (imion) oraz w sprawach o ustalenie pisowni imienia i nazwiska osób, którym bezprawnie je zmieniono, a także zstępnych i małżonków tych osób,”. Art. 4. Sprawy z zakresu zmiany imion i nazwisk wszczęte i niezakończone decyzją ostateczną przed dniem wejścia w życie ustawy podlegają rozpatrzeniu przez właściwego miejscowo kierownika urzędu stanu cywilnego. Art. 5. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 2001 r. Nr 110, poz. 1189, z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 78, poz. 716 i Nr 183, poz. 1522, z 2003 r. Nr 128, poz. 1176 i Nr 130, poz. 1190 oraz z 2004 r. Nr 93, poz. 887. 4) Zmiany ustawy zostały ogłoszone w Dz.U. z 2001 r. Nr 5, poz. 43, Nr 60, poz. 610, Nr 76, poz. 811, Nr 87, poz. 954, Nr 100, poz. 1085 i Nr 129, poz. 1441, z 2002 r. Nr 71, poz. 655, Nr 135, poz. 1143, Nr 141, poz. 1178 i 1180 i Nr 216, poz. 1824, z 2003 r. Nr 7, poz. 78, Nr 9, poz. 874, Nr 124, poz. 1154, Nr 128, poz. 1176, Nr 170, poz. 1651 i Nr 190, poz. 1864 oraz z 2004 r. Nr 49, poz. 466, Nr 54, poz. 535, Nr 62, poz. 574, Nr 70, poz. 632, Nr 91 poz. 870, Nr 92, poz. 880, Nr 96, poz. 959 i Nr 173, poz. 1808. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.it-net.pl 11.12.04, 09:30 moje nazwisko jest zlepkiem nazwiska dziadka i pseudo babki z powstania , która miała innego męża potem i chciała zostawic pamiątkę w nazwisku mojemu ojcu, jest dość trudne w wymowie i chyba nieporeczne , bo ludzie często sie w nim mylą - a jednak znalazłem w wawie jedną osobą o tym nazwisku :) ( a kiedyś fikcyjną postać w powieści w necie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KXM Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:13 Faktycznie. W Łodzi jest ktoś o nazwisku Zorro ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksymowski Re: Najpopularniejsze nazwiska w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:38 mojego nazwiska tez nie za duzo HI, RECOMMEND SITE: WWW.MAXEE.XX.PL WWW.MAXEE.REZKOSZ.COM WWW.MAXEE.TK WWW.MAXEE.PRV.PL WWW.MAXEE.90.PL WWW.MAXEE.ZIOMEK.BIZ WWW.MAXEE.TWOJ.INFO :8 Odpowiedz Link Zgłoś