Gość: Maar Re: Bezbożna Arkadia IP: *.bcf.pl 20.05.05, 13:53 Nie podoba sie im to niech zrezygnują. ZAKŁAMANIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd obligatoryjnie wolni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:18 w ogole powinni zakazac pracy tego dnia piekarzom, policjantom, loekarzom, wszyscy sie powinni modlic caly dzien obligatoryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: obligatoryjnie wolni 20.05.05, 15:32 Gość portalu: asd napisał(a): > w ogole powinni zakazac pracy tego dnia piekarzom, policjantom, loekarzom, czy uważasz, że praca tego jednego centrum jest niezbędna tego dnia?? przecież za moment będzie sobota i niedziela i wszczyscy, którzy przez tydzień pracują, będą mogli zrobić w nim zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~siostra genowefa nie musi Pani tam pracować .... IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 20.05.05, 14:27 ... ponieważ jest Panie kierowniczką, jest wiele zawodów na 'k' np. kierowca, kucharka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezbożnik Re: Bezbożna Arkadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:43 Janusz Stupkiewicz, dyrektor Galerii Mokotów, Warszawa: - Zamykamy Galerię w Boże Ciało, bo to jedno z największych świat kościelnych. Szanujemy to. Podobnie jak Wielkanoc i Boże Narodzenie czy Święto Matki Boskiej Zielnej. Jesteśmy krajem katolickim i trzeba o tym pamiętać. Bogda Korolczuk, centrum Klif, Warszawa: - W Boże Ciało nie pracujemy od lat. I tak będzie w tym roku. Andrzej Czarnecki, centrum Promenada, Warszawa: - Jak większość warszawskich centrów handlowych 26 maja jesteśmy zamknięci, ponieważ szanujemy święta państwowe oraz chcemy dać szansę mieszkańcom na odpoczynek w długi weekend. Paulina Starzyńska, centrum Blue City, Warszawa: - Będziemy zamknięci. Przyjęliśmy zasadę, że w najważniejsze święta kościelne i państwowe nie pracujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Bezbożna Arkadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:44 Kieruję słowa uznania dla odwagi i zabranie głosu w kwestii pracowania w dniu świąt kościelnych Pani Moniko.Myślę,ze takich ludzi jest w Polsce więcej , lecz brak im publicznego przyznawania sie do Chrystusa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko Re: Bezbożna Arkadia IP: *.asianet.co.th 20.05.05, 14:50 Przeciez ta Pani sama sobie wybrala miejsce pracy, i dlaczego to pracodawca ma sie dostosowac do jej zachcianek, moze zmniec prace i np: sprzatac w kosciele - i czasu na modlitwe bedzie wystarczajaco duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Bezbożna Arkadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 14:52 Bardzo dziękuję Panu K. Olszewskiemu za artykuł "Bezbożna Arkadia". Wyrażam solidarność z panią Moniką z Warszawy, która chciałaby ustawowo zagwarantowany dzień wolny - święto Bożego Ciała spędzić w domu, z bliskimi. Nie ma żadnego prawa jej pracodawca pozbawiać ją tego dnia wolnego. Przepisy kodeksu pracy zezwalają na pracę w dni świąteczne wyjątkowo, tylko wtedy gdy jest ona konieczna ze względu na jej użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności. Otwieranie sklepów przemysłowych w kontekści tych przepisów jest całkowicie bezprawne.Co na to PIP ? Zakup telewizora, czy naszyjnika na pewno zaspokajaniu takich potrzeb nie służy. Ponadto, w myśl art. XII przepisów wprowadzających kodeks pracy, dni i godziny otwierania palcówek handlowych określa gmina. Skąd więc ta bezczynność organów gminy, tak w Warszawie jak i w innych miastach? Do Państwowoej Inspekcji Pracy i do Przewodniczącego Rady Miasta Warszawy mogłaby Pani Monika skierować listy o uporządkowanie sprawy handlu w niedzielę i święta. Przepisy ku temu istnieją. Jak zwykle problem jest z ich przestrzeganiem. W sytuacji, gdy w imię wygody klientów i zysku przedsiębiorców, odbiera się w sposób nieuprawniony pracownikom sklepów, prawo do odpoczynku, do bycia z rodziną, do praktyk religijnych...wprowadzenie na gruncie istniejących przepisów szczegółowych regulacji dotyczących handlu w niedziele wydaje się konieczne. Utarte zwyczaje i dobra dotychczasowa praktyka - zamykania sklepów w niedziele i święta, są systematycznie niszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Bezbożna Arkadia 20.05.05, 15:27 a wy wszyscy krytykujący panią Monikę macie ten dzień wolny - dlaczego więc nie protestujecie, że w imię jakiejś tam religi odbiera wam się prawo do pracy życzę wam, żebyście musieli w ten dzień jak i w Boże Narodzenie i Wielkanoc iśc do pracy - pewnie wtedy ogarnie was pełnia szczęścia ale pozwólcie tym, dla których te dni mają duże znaczenie w odpowiedni sposób je uczcić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re: Bezbożna Arkadia IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 19:43 kolejarzetez chca miec wolne w tak wielkie swieto.ZATRZYMAC POCIAGI NA 24 GODZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista DLACZEGO TAK JEST????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:27 Nie rozumiem dlaczego kościół musi sie wpieprzać w każdy aspekt naszego życia. Czas z tym skończyć, dlaczego wszyscy ludzie tylko przez 1 godzinę raz w tygodniu ( w niedzielę na mszy w kościółku) są tacy mili a poza tym to na siebie wilkiem patrzą??? Dlaczego tak jest?? Czy tylko dlatego bo papa był Polakiem?? To HIPOKRYZJA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: DLACZEGO TAK JEST????????? 20.05.05, 15:35 a wiesz ile ludzi chodzi w niedziele do kościoła?? w warszawie jakieś 20% a może mniej - więc z dużym prawdopodobieństwem ludzie, którzy patrzą na ciebie wilkiem nie byli dawno w niedzielę w kościele - tak wygląda to z punktu widzenia statystycznego Odpowiedz Link Zgłoś
rybencjusz Re: DLACZEGO TAK JEST????????? 20.05.05, 15:40 ach no więc pada mit o 95% katolików, i konieczności specjalnego ich traktowania w kwestii świąt kościelnych, ergo koniec dyskusji o zachciankach p. Moniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Re: DLACZEGO TAK JEST????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:43 Coś Ci powiem. Jestem w 3 kl. Gimnazjum, więc jest teraz bierzmowanie u mnie. Jako że do kościoła nie chodze prawdopodobnie będę miał kłopoty z tym bierzmowaniem. Ale o co innego mi chodzi. U nas w klasie są tacy, że jak przy nich powie się coś nie po ich myśli w sprawach religii to cie zjadą od najgorszych, ale w niedziele to do kościółka biegną, na majowe też... To dla mnie jest nienormalne. Odpowiedz Link Zgłoś
rybencjusz Re: DLACZEGO TAK JEST????????? 20.05.05, 15:44 To ateistów też bierzmują??? Odpowiedz Link Zgłoś
jelon_p Re: DLACZEGO TAK JEST????????? 20.05.05, 19:54 To nie idź do tego bierzmowania, proste i skuteczne. Ja nie byłem i jakoś żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Re: DLACZEGO TAK JEST????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:27 Jasne że nie pójde tylko wiesz jak to jest w tym kraju... ktoś nie żyje "w zgodzie" z klechami to jest gorszy! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty8888 Re: Bezbożna Arkadia 20.05.05, 15:32 No i prosze - w glowach sie co niektorym poprzewracalo .... Chcialo sie miec dzien wolny w boze cialo to trzeba bylo zatrudnic sie gdzie indziej - a tak to nie ma co narzekac (ja tez jestem katolikiem i bede pracowal w Boze cialo - i nie narzekam/lamentuje ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aronii Re: Bezbożna Arkadia IP: *.aig.pl 20.05.05, 17:10 no, to jak w latach osiemdziesiątych strajkowali to nie mieli racji bo podpisywali umowy o pracę a tam jak byk zarabiasz tyle i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khhmm Re: Bezbożna Arkadia IP: 212.122.214.* 20.05.05, 15:46 Majka - Ty byś wszystkich zwalniała i wychowywała wokół siebie samych lizusów. Pewnia sama jesteś wielkim lizusem. Podziwiam ją za odwagę z jaką walczy o swoje przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Bezbożna Arkadia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:51 No skoro Mu dała te talenty to ma- nie jest ważne czy jest wierzący,czy też nie .Widocznie Opatrzność daje te talenty także tym,którzy w nią nie wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m13 Re: Bezbożna Arkadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:07 Brawo p.Moniko za odwage Arkadia gora Precz z czarna mafia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajko69 Polska to nie panstwo koscielne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:17 Polska nie jest panstwem koscielnym. jesli katolik chce obchodzic jakies swieto, niech wezmie urlop lub zmieni prace. nie moze byc tak, ze zycie w kraju zamiera, bo katolicy maja swieto - nie sa sami w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Polska to nie panstwo koscielne! 20.05.05, 16:20 a francja, niemcy, włochy i wiele innych państw to państwa kościelne - tam jak jest święto kościelne lub państwowe to wszystko jest pozamykane więc chyba nie wiesz co to jest państwo kocielne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwj Re: Polska to nie panstwo koscielne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:50 Jajko69 - tak pewnie piszesz o czym, czego nie wiesz. Nie miałes okazji, jak widać, być w Niemczech, Francji właśnie w swięta kościelne. Czy te kraje to państwa kościelne? Jeśli ci się cos tam wydaje, to zamilcz i dowiedz się prawdy wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Male sprostowanie IP: *.bremultibank.com.pl 20.05.05, 16:40 Male sprostowanie: Artykul sugeruje, ze Boze Cialo jest dniem wolnym od 1990r. To nieprawda - rowniez i za komuny to byl dzien wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w A kto wam powiedzial ze wszyscy w tym kraju to kat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:44 olicy ? Bezbozna grzech . Dla mnie cos takiego jak te dwie rzeczy nie istnieje . Cale szczescie nie zyjemy w kraju gdzie decyduje kosciol o tym co i kiedy sie powinno robic . Bo wtedy nie moglbym np zrobic zakupow w niedziele bop jakis baran z kosciola powiedzialby ze to jest dzien swiety i nie nalezy pracowac . Co z tego ze nie dodalby ze to ze to jest dzien swiety to jest wg jego religii ktora nie stosuje sie do tych co jej nie wyznaja. Dlaczego mialbym cierpiec przez to ze ktos ma religie ktora mu mowi ze ma zamknac sklep w niedziele ? dlaczego odbiera mi sie prawo pojscia gdzies bo jakis inny baran zdecydowal ze w tym oto dniu jest jakies durne swieto koscielne . Dlaczego ogranicza sie moja wolnosc i nakazuje co mam robic i kiedy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w Polska rok 2015 :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:57 Jestem Ateista a tu ktos mi mowi ze nastepnego dnia jest jakies katolickie swieto . chcialbym pojsc do centrum handlowego ale nie moge bo Kosciol Katolicki ktory nam wspanaile panuje nad Polska kazal zamknac centrum na czas swieta i przyjsc do kosciola . Nic nie daja argumenty ze przeciez nie wszyscy w Polsce to katolicy . Kosciol ma to w dupie . On to widzi tak ze wszyscy sie powinni zachowywac tak jak on uwaza za wlasciwe . To dyktatura - skarzy sie Adam z Warszawy - Zmuszanie ludzi do chodzenia do kosciola to choroba psychiczna . Adam81w . Warszawa 20-05-2015 , ostatnia aktualizacja 19-05-2015 21:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Bezbożna Arkadia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.05, 17:07 Nie jest wielkim problemem żeby wydać zakaz pracy we wszystkie polskie święta. Wtedy firmy prowadzące Centra Handlowe grzecznie się do tego zastosują, nie jest w końcu tych świąt tak wiele. Przykładem może być dzień po śmierci Papieża kiedy wszystkie Centra Handlowe w mojej okolicy w Warszawie były zamkniete w odróżnieniu od "polskich" sklepów i sieci. Tylko czy na pewno chcemy żeby w niedziele i święta wszystko było w Polsce zamknięte? Sądząc po frekwencji klientów w tych dniach tak nie jest. To nie pracodawcy zmuszają pracowników do pracy w święta. Wymusza to rynek, czyli ogół klientów do których każdy z nas bez wyjątku się zalicza. Parafrazując można powiedzieć: Kto nigdy nie robił zakupów w niedzielę i święta niech pierwszy rzuci kamieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyR Re: Bezbożna Arkadia IP: *.chello.pl 20.05.05, 17:24 Nie podoba mi się, że katolicy narzucają mi kiedy pracować, a kiedy nie. Czy gdybym chciała mieć wolne w jakieś święto innej religii bądź wyznania, czy pozwolonoby mi na to? Nie! Święto reformacji, Rosz Haszana, Ramadan czy inne - mamy siedzieć cicho i dostosować się. A w święta katolickie, maryjne, musimy siedzieć w domu, niewiadomo po co ani na co. Albo pracujemy wszyscy i zawsze, albo jak komu wygodnie. Skoro konstytucja gwarantuje nam równość bez względu na religię, to smarujcie do roboty, tak, jak my wszyscy "heretycy" musimy w swoje święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega monisi Re: Bezbożna Arkadia IP: *.autocom.pl 20.05.05, 17:26 hehehehehehehehhe Wiecie co ???? Monisia już z nami nie pracuje bo ją wyp... 2 godziny temu za ten artykuł. Będzie mogła iść na procesje aaahhhhooooojjjjj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
panna_z_polskiego_dworku Re: Bezbożna Arkadia 21.05.05, 01:16 W sumie to moze dla niej i lepiej. Po co miala sie meczyc z takimi chamskimi "kolegami". Odpowiedz Link Zgłoś
nietam.botu Re: Bezbożna Arkadia 20.05.05, 17:34 Co tu gadać ta Arkadia to nie jest polski supermarket i każdy szanujący się obywatel naszego kraju nie powinien się tam pokazywać. Dajemy zarobić cudzoziemcom, a potem skarżymy się, że u nas w kraju bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
rybencjusz Re: Bezbożna Arkadia 20.05.05, 17:37 Od dziś jem tylko polskie banany. Z patriotycznym pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 Wiara wymaga poświęceń! 20.05.05, 18:09 Czy ta baba nie może wziąć urlopu. W tym przypadku to jak pierwszy krok do męczennictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka Re: Bezbożna Arkadia IP: *.bphpbk.pl 20.05.05, 18:50 Smuty takie. A pensję to by się chciało. A pensja w handlu od obrotu zależy. Boże Ciało na pewno nie jest ważniejsze od Zielonych Świątek - a te przypadają także różnie. I nikt nie protestuje, że do pracy musiał przyjść. Ciekawe... A może wielcy Katolicy trochę na bakier ze swoją wiarą są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STALY CZYTELNIK! CIMNOGROD!!!!!!!! IP: *.homedics.org 20.05.05, 19:30 I DLATEGO BEDZIEMY SKANSENEM EUROPY! I TYLKO NASTEPNE POKOLENIA COS MOGA ZMIENIC!W POLSCE JEST JESZCZE MALO SWIAT KATOLICKICH!DODAJCIE JESZCZE Z JEDNO! OJ ZAL NA TO WSZYSTKO PATRZEC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Bezbożna Arkadia IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 20.05.05, 19:32 zwolnić? to może być jedynie zdanie szefa lub dyrektora, nie zwykłego pracownika. zabawne, jeśli tylko ktoś dochodzi swoich praw natychmiast są one naginane jeszcze bardziej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TELEWIDZ Re: Bezbożna Arkadia IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 19:57 a wiecie wielcy broncy wiary ze sa kraje w ktorych katolicy nie wiedza ze to jest tak wielkie swieto.Nie obchodza 2 swiat Bozego Narodzenia czy Wielkanocy.I Bog ich nie wyklal Odpowiedz Link Zgłoś
noyfb Re: Bezbożna Arkadia 20.05.05, 19:53 to czy ta pani jest katoliczka czy kims innym to jej powinna byc jej osobista sprawa a tu znowu mamy jakies publiczne obnoszenie sie z prywatnymi sprawami; to nic jak tylko szantaz, emocjonalny ekshibicjonizm. jak sie lasencji nie chce pracowac niech sie zwolni. co na to goscie w zawodach ktore nie maja wtedy wolnego - transport, sluzba zdrowia, policja, no iprzede wszystkim nasze kochane media typu tiwi, przeciez oni pewno dostaja wieksza kase za 'dyzur w dzien "swiateczny"'.zenada i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś