Dodaj do ulubionych

Pilnują siebie, a nie nas

16.11.05, 08:37
Strona tytułowa Metra:

"Na 380 Polaków przypada jeden policjant. Z kolei na 50 policjantów przypadać
ma jeden, który śledzi kolegów. Wniosek? Funkcjonariusze zamiast nas
zaczynają pilnować samych siebie"

To jest logiczny wniosek?!
Chyba tylko w logicedziennikarza i redaktorów Metra, którzy dopuścili, by
takie "Faktowe" zdanie umieścić na pierwszej stronie.
Obserwuj wątek
    • ewikal Re: Pilnują siebie, a nie nas 16.11.05, 11:21
      a ja nie mogę przeczytać artykułu ,bo siedzi mi nowe radio i nie mogę
      zamknąć ,mam dość reklam.
      • Gość: Paweł UBekistan - serwis informacyjny. IP: *.kompania.net 16.11.05, 22:32
        Piętnaście lat temu
        z Polski wyjechały sowieckie czołgi ,
        pozostała natomiast sowiecka agentura ,
        skutecznie przejmując władzę ,
        gospodarkę , administrację , media .
        PRL zastąpił PRL – bis ,
        dla niepoznaki nazywany III RP .

1945 - 2005
        60 - lat bolszewickiej okupacji w Polsce
        ... i starczy !

23 . X . 2005 r Polacy przy urnach
        wybrali Polskę Wolną i Niepodległą .

Wszelkie kalkulacje bolszewickiej agentury ,
        obliczone na zapewnienie sobie miękkiego
        lądowania - padły .

Bolszewia w żałobie .
        Na maszt przed FeREX em
        wciągnięto czarną flagę .
        www.fmpis.strefa.pl/forum/viewforum.php?f=9&sid=73618f603e17250c921e6145a9971
        ___________________________________________________________________________
        Sensacyjne doniesienia z jądra UBekistanu !
        www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=333&sid=8b5cc42394982f5efa45db6a28aabbf8
        __________________________________________________________________________
        Wyczyny gangu z Siemiradzkiego 24 i gangu CBŚ - Kraków .

www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=336&sid=eaa3551ab95bec235c7e2b262d73589e

Przestępcza sitwa - czy tylko w Gdańsku ?
        www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=331
        • Gość: Paweł Czy znasz właściciela tego samochodu ? IP: *.kompania.net 16.11.05, 22:35
          www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=337
    • Gość: ka "wywalono z pracy" IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.05, 11:24
      jakim jezykiem jest pisany ten artykul????
      • Gość: wododo "Wkurzeni policjanci" czemu nie "wk*rwieni"? :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:20
        Czyżby wszyscy piszący poprawnie w polszczyźnie dziennikarze uciekli z GW i
        gazeta kaperuje kadry z Super Expressu i Faktu?
      • Gość: pukpuk NO WLASNIE!! "wywalono z pracy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:07
        to tez przykuło moja uwage! mialo zabrzmiec bardziej "trendy", bardziej "jazzy"?
        zabrzmialo zalosnie!!!!
    • Gość: Michal Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: whatsup.s* / *.acn.waw.pl 16.11.05, 11:28
      "Statystyki mówią co innego" - Kazdy myslacy czlowiek dobrze wie, ze nie mozna oceniac jedynie po statystykach! Codzienne realia zycia pokazuja dokladnie co innego. Przynajmniej tak bylo w przypadkach kiedy ja mialem stycznosc z policja. W moich statystykach NIE wzial 1 na 10 ... Wieksozsc sytuacji dotyczyla zatrzymania za nadmierna predkosc. Najczesciej bylo to "czepianie" sie o cale 10-30km/h za duzo. Gdzie przy polskich drogach na ktorych prawie wszedzie mozna jezdzic max. 50-80km/h w zasadzie non-stop przekracza sie dozwolona predkosc. Moj wniosek jest taki, ze te kontrole byly z gory nastawioen na skasowaniu paru zlotych do kieszeni...
    • Gość: Sony Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.05, 11:34
      Patologię w Policji można zlikwidować poprzez godziwe wynagrodzenie za aktywną
      pracę, wykraczającą czasami poza obowiązki służbowe. Bieda rodzin policyjnych
      prowadzi do szukania nowych zrodeł zarobku. Zwiększenie liczby darmozjadow nie
      rozwiąże problemu,a swoją drogą czym będzie zajmował się urząd antykorupcyjny?.
      • Gość: wododo tak PiS daje ludziom pracę :))) nowe służby... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:16
        ... koniec bezrobocia blisko! Nie potrzebujemy nowych pracowników w sektorze
        prywatnym, w sektorze usług, przemyśle. Państwo wszystkich wyżywi, każdemu da
        pracę w budżetówce.

Jak mnie wywali mój pryncypał kapitalista może załapię się na krawężnika albo
        chociaż jakiegoś policyjnego szpicla (lepsze stanowiska już obsadzają
        praworządne PiSiory).
    • jacek.69 Nikt nie mówił, że będzie lepiej. 16.11.05, 11:34
      Po ulicy będzie chodził jeden dzielnicowy, a śledzić jego poczynania będzie
      jeden z Inspektoratu i dwóch z BSW. Super!!!!!!!!Dodałbym jeszcze psa tropiącego
      i facia z kamerką.
      • mako75 Re: Nikt nie mówił, że będzie lepiej. 16.11.05, 11:56
        > Po ulicy będzie chodził jeden dzielnicowy, a śledzić jego poczynania będzie> jeden z Inspektoratu i dwóch z BSW. Super!!!!!!!!Dodałbym jeszcze psa tropiąceg> o> i facia z kamerką.
        Zapominasz jeszcze, o śledzących poczynania wyżej wymienionych agentach z ABW i chodzących za nimi agentach z nowej specsłużby antykorupcyjnej. Zamast patrol to teraz bedzie się nazywać chyba procesja.
        • Gość: wododo pls note: 1kolo z BSW ma jeszcze 49 do pilnowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:22
    • Gość: eljot Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.cm-upc.chello.se 16.11.05, 11:42
      Skąd my to znamy. Przecież za czasów Milicji, działały takie właśnie
      inspektoraty...wraca stare nowe. Już wtedy apart ucisku kontorlował się
      nawzajem. Wiadomo dlaczego. Tak więc takie są te zmiany proponowane przez
      oszołomstwo z PIS-u. Przepisali program PZPR i dyrektywy kolejnych zjazdów i
      chcą tworzyć IV Rzeczpospolitą.
      • Gość: wododo oho, czyżby ktoś pluł w twarz "nowej wadzy"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:30
        Uważaj! I na takich jak ty znajdzie się inspektor albo inny śledczy. Zresztą
        może już niedługo u ciebie w rodzinie kogoś zainstalują.

A mówią mi że za młody jestem (24l.)żeby PRL pamiętać - nic straconego, nowa
        wadza nam reality show urządza :))) "IV Rzeczpospolita, czyli PRL again"

Tak to już jest: czym kacza skorupka za młodu nasiąknie, itd to jakoś szło. A
        że za młodu kaczorki w totalitarnym otoczeniu żyły to nam teraz trącą...
    • Gość: jaxa Glina glinie gliną IP: *.crowley.pl 16.11.05, 12:00
      Ten nędznie napisany tekst na pięc akapitów zawiera dziewięc razy słowo "glina", "gliniarze" itd. Jak na
      stylizację językową za dużo, jak na pisanie na serio - za kiepsko.
      • fiama A co nie biorą ? 16.11.05, 12:08
        Sam osobiście dałem w łapę za prędkość kilkanaście razy miałem do wyboru 500
        albo 50 lub 100
        • Gość: Ja w Jel.Górze wywalili CAŁĄ drogówkę IP: *.dami.pl 16.11.05, 12:21
          brali wszyscy i wszyscy wylecieli - przez pół roku na drogach nie było
          miejscowej drogówki /dojeżdżali na gościnne występy z innych miast/
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Polszczyzna 16.11.05, 12:10

"Wkurzeni", "gliniarze", "wywalono" - co to za język w gazecie?

-------------------------------
      Moherowe berety muszą odejść!
      • Gość: Prawo i Socjalizm Re: Polszczyzna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:40
        To oburzające! Słowo "gliniarz" jest niepoprawne, to skandaliczny przeżytek ze
        zgniłej Unii.

Właściwym słowem jest "MILICJANT"!!!
      • Gość: vika Re: Polszczyzna IP: 207.253.66.* 16.11.05, 15:32
        Popieram. Sama jestem dziennikarzem z zawodu i nie wyobrazam sobie - mimo swego
        liberalnego podejscia do jezyka - napisania w takiej formie artykulu. jakich
        dziennikarzy zatrudnia Metro? A Gazeta to publikuje??? Jezyk polski w mediach
        siega bruku...
        Mozna napisac tekst <dla ludzi> oganiczajac to <podworkowe> slownictwo.
    • Gość: wododo PiSiory oczyszczają kraj :] jak to po wyborach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:11
      A kiedy poczytamy o przewałach PiSiorów, Samołobrony i Ligi Przyjaciół Romana?
      Szanowni Czytelnicy muszą uzbroić się w cierpliwość - będzie to oczywiście na
      początku następnej kadencji Sejmu, prawdopodobnie za 4 lata (z bożą pomocą
      szybciej).
      • Gość: XYZ Panie red.J.Stachowiak, chcę zapytać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:42
        dlaczego używa Pan w tak szanującej się gazecie języka knajackiego, języka
        lumpa stojącego na rogu ulicy?

• kiki-riki22 prosze popracowac nad slownictwem pane dziennikarz 16.11.05, 14:05
          Mnie tez zdziwilo slownictwo dziennikarza. Do kogo kierowany jest ten artykul?
          Do pijakow spod budki z piwem?
          To zastanawiajace, ze regularnie co kilka miesiecy w gazecie mozna przeczytac
          artykuly pisane jeszykiem wulgarnym, albo tak naciagane, ze az trudno uwierzyc,
          ze prawdziwe. (przyklady: w "wyzaniach prostytutki" dziewczyna niby po studiach,
          a wyrazala sie jak ten dzisiejszy dziennikarz; inny przyklad w wywiadzie z
          ksiedzem liberalem (byl za dopuszczeniem do komunii rozwodnikow), ktory
          przeklinal i nie potrafil ladnych zdan budowac)
          dziennikarze gazety powinni popracowac nad slownictwem. Innaczej czytelnicy beda
          traktowac GW jak zwyklego brukowca!
          • atomm to nie jest atykul z Gazety tylko z Metra 16.11.05, 16:03
            nie zauwazyles??
      • Gość: kraweznik Re: PiSiory oczyszczają kraj :] jak to po wyborac IP: *.cable.mindspring.com 16.11.05, 14:34
        Statystyki mówią co innego - w 2004 r. gliniarze popełnili nieco ponad 5,5 tys.
        przewinień. Ukarano 1600 osób, setkę wywalono z pracy, wyroki dostało 81
        funkcjonariuszy. To mniej niż 0,1 proc.

- Wlasnie, bo nikogo do tej pory nie zlapano :)
    • Gość: mazzy Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:17
      a drogówka która ngminnie bierzew łapę to też uczciwi? ich jest tysiące
    • mag-ia Re: Pilnują siebie, a nie nas 16.11.05, 12:34
      Panie Stachowiak, słowa "wkurzeni", "wywalono", "gliniarze" sugeruję zachować na
      prywatne rozmowy. To nie jest kulturalny język artykułu szanowanej gazety.
    • miecio24 Re: Pilnują siebie, a nie nas 16.11.05, 12:35
      I Bardzo dobrze!!Czy Szanownym redaktorom lapowkarstwo drogowki nie przeszkadza?
      Tam nie ma nie nie bioracych.Mam nadzieje,ze dzieki nowej inicjatywie nowego
      komendanta paru z nich pomieszka sobie w celi.
      • Gość: sss Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.11.05, 21:41
        miecio24 napisał:

> I Bardzo dobrze!!Czy Szanownym redaktorom lapowkarstwo drogowki nie
        przeszkadza
        > ?
        > Tam nie ma nie nie bioracych.Mam nadzieje,ze dzieki nowej inicjatywie nowego
        > komendanta paru z nich pomieszka sobie w celi.

idioto! niech drogówka bierze, na 10 trafia jeden dupek, co naciąga bezczelnie.
        reszta jest ok. biorą, ale ja wolę dac 100zł. w łapę niż 200zł mandatu
        legalnie. to że to nie moralne mam gdzieś. zysk oczywisty.
    • Gość: arahat powrot panstwa totalitarnego- zaczynaja od du...y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:54
      kontroli a skoncza na mozgach...
    • Gość: luca Czy warto pilnować policjantów ? IP: *.ifj.edu.pl 16.11.05, 13:10
      Warto ! Nie chodzi o to czy jeden gliniaż jest na 380 czy na 450 obywateli. Bo
      nie ilość jest tu kluczowa lecz jakość. Tych słabych i przekupnych wręcz trzeba
      wyeliminować. Dla dobra obywateli.
      Swoją drogą dziwnymi meandrami kieruje się rozumowanie niektórych ludzi. Gdyby
      na ten pomysł wpadł ktoś z demokratów.pl to GW piała by z radości ale że pomysł
      zapodał PiS to już musi być źle.
    • Gość: werka Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:21
      j_karolak napisał:

> Strona tytułowa Metra:
      >
      > "Na 380 Polaków przypada jeden policjant. Z kolei na 50 policjantów przypadać
      > ma jeden, który śledzi kolegów. Wniosek? Funkcjonariusze zamiast nas
      > zaczynają pilnować samych siebie"
      >
      > To jest logiczny wniosek?!
      > Chyba tylko w logicedziennikarza i redaktorów Metra, którzy dopuścili, by
      > takie "Faktowe" zdanie umieścić na pierwszej stronie.

Taaa... logika faktycznie imponująca:D:D:D
      O łapówkach przyjmowanych przez drogówkę pisało tu wielu. Ja opiszę jeszcze
      taka sytuację... Warszawa-Bemowo. Pewna osoba widzi z okna awanturę, leje się
      krew. Wzywa policję. Po jakimś czasie dostaje anonimowe telefony z pogróżkami,
      baaaardzo konkretnymi:/ Ciekawe, co?:/

• Gość: xyz Re: Złodzieje z KG Policji nadal na wolności IP: *.cl.ad / 195.205.192.* 16.11.05, 13:32
      Witam,
      Bardzo proszę o informację jakie firmy sprzedają nagrywarki po 25 tys. zł.
      Zajmuję się tematem od dwóch lat i naprawdę trudno jest znaleźć profesjonalną
      nagrywarkę w cenie poniżej 10 tys. euro. Poza tym nie podał Pan informacji o
      konfiguracji sprzętowej tych nagrywarek (liczba sesji, liczba użytkowników,
      interfejsy...). Pańską wypowiedź można przyrównać do wypowiedzi w stylu: "Kupili
      samochody za 80tys. jak konkurencja oferuje za 28tys." Jakie samochody? Chyba,
      że uważa Pan, że np. Cinquecento może zastąpić transportera.
      W przyszłości przy poszukiwaniu afer proszę sprawdzić warunki techniczne i
      rzeczywiste możliwości rynku zanim zacznie Pan szafować oskarżeniami.
      Pozdrawiam
    • Gość: gość Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:37
      Dotałem w życiu około 10 mandatów od policji. Tylko raz policjant nie
      zaproponował mi przyjęcia łapówki ;(
    • Gość: studencik Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.server.ntli.net 16.11.05, 13:39
      "kto bedzie pilnowa straznikow?" odp: straznicy! i kolo sie zapetla.
    • Gość: lelek Pilnują siebie, a nie nas IP: 194.150.184.* 16.11.05, 13:43
      a ja sie zastanawiam kto bedzie pilnował Biura Spraw Wewnętrznych
    • Gość: Remi Policja - łapówkarze IP: *.fbx.proxad.net 16.11.05, 13:53
      Jeszcze nigdy nie musiałem zapłacić prawdziwego mandatu. Zawsze dochodziłem do "porpzumienia". Nie zatrzymał mnie jeszcze ani razu uczciwy glina. A mam prawko 11 lat. Raz natomiast zdarzyło się, że propozycja była wprost. Ja nie znam policji z drogówki, która nie bierze w łapę.
    • Gość: Remi Drogówka - łapówkarze IP: *.fbx.proxad.net 16.11.05, 13:56
      Jeszcze nigdy nie musiałem zapłacić prawdziwego mandatu. Zawsze dochodziłem do "porozumienia". Nie zatrzymał mnie jeszcze ani razu uczciwy glina. A mam prawko 11 lat. Raz natomiast zdarzyło się, że propozycja policji była wprost. Ja nie znam policji z drogówki, która nie bierze w łapę.
    • Gość: igi Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.ipt.aol.com 16.11.05, 14:05
      niespodziewalem sie kiedykolwiek przeczytac w gazecie zwrotu typu "wywalono z
      pracy". szkoda ze nie napisali ze ich wypieprzono...
    • Gość: jacuś Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 14:34
      uważąm, że są inne sposoby na korupcje. Jednakże należy najpierw zacząc od samej
      góry.
    • Gość: gosc z londynu Re: Pilnują siebie, a nie nas IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.11.05, 14:35
      swego czasu mialem przygode z policjantami z tytulu pobicia, bylo kilka
      interwencji u mnie w domu i bylem k.......a przerazony,, mam wyzsze
      wyksztalcenie co prawda nie prawnicze ale bardzo zblizone jak chlopaki
      wpadali na interwencje to sie okazywalo ze traktowany bylem jak terorysta,
      kominiarki bron wywalona z kabury wymachiwanie rekoma grozby o oskarzenie z
      powodu roznoszenia wirusa HIV no i przeklenstwa a interwencja wygladala tak
      ze zlapali rece wykrecili do sciany i po pysku, nie przecze ze zachowalem sie
      jak bandyta ale co to K.......A bic sie juz nie wolno, ja udezylem ale z tego
      co sie dowiedzialem to bardziej chyba mozna krzywde i jezyczkiem zrobic
      rozpowiadajac niestowrzone rzeczy dotyczace innych ludzi i ich szkalujace,
      moim zdaniem nie droga w tym zeby na policji zrobic czystke to bydowac sluzbe
      wewnetrzna bo to prowadzi do zostrzenia kontroli i tego ze ludzie
      (policjkanci) beda sobie wilkiem ale szkolenia z zakresu prawa, historii
      jezyka polskiego i jezykow obcych, kiedys bylem swiadkiem jakstudenci prawa -
      przyszli panowie prokuratorzy (notabene bylo to kilka lat temu dzis juz
      niejeden jest sedzia i prokuratorem) - zrobili doswaidczenie zart - nachlali
      sie i wszczeli awanture o 2.00 nad ranem, sasiedzi przedzwonili na policje i
      przyjechal patrol a ci swoje ze im w........la i takie tam teksty, policjat z
      tego tytulu ze prosty czlowiek to sie wku..l (sorry za slowo) przedzwonil po
      innych i przyjechala cala brygada juz mieli ich zamykac a na to studenci
      wyjechali im z artykulami z K.K., kodeksu wykroczen, prawa miedzynarodowego i
      ci zdebieli - pol policji (ludzi majacych sluzbe w nocy) zaalarmowane po to
      azeby dostac wyklad z prawa - a trzy dni pozniej pol wydzialu na
      uniwersytecie sie smialo jacy to panowie policjanci nie sa wyksztalceni

informacja dla tych z gory co podejmuja decyzje - zanim stworzysz biuro do
      waliki z przesztepczoscia zorganizowana na policji to zrob jedna rzecz wyslij
      mlodych adeptow prawa na patrol z kraweznikiem niech we dwojke se pochodza i
      pogadaja a potem podejrzewaj plutonowego o to ze jest zlodziejem - albo
      najlepiej sam sie przebierz i idz zobaczyc jak to bylo na poczatku twojej
      kariery

a dlaczego to pisze bo nie chce placic podatkow na cos co z gory bedzie
      nieefektywne, bo jestem tego calkowicie pewien ze jak ci z biura kogos zlapia
      to bedzie to plotka a ten co naprawde szmal kasuje nadal go bedzie kasowal a
      kto inny bedzie na niego tyral

takze nadal sie bawmy w policjanto i zlodziei

powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka