Dodaj do ulubionych

Matóra poprafkowa wypadła żenująco

• Gość: Antek Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco-nic dziwneg IP: 216.223.64.* 26.01.06, 21:40
      Jak se tak czytam wypociny roznych dziennikarzy to se mysle ze dzisiaj latwiej
      nauczyc sie jakiegos jezyka amerykanskiego niz naszego, co to nim rozne
      Kochanowskie i Reje mowily.Po piersze primo cza zrosumiec pytanie , czy dajmy
      nato temat, prawda? Po drugie primo, temat pofinien byc nadany w jenzyku
      zrosumialym dla ucznia. Dajmy nato taki tytul"Silaczka". Co to kurde jest!
      Napiszcie "Strongwoman" i juz wiadomo oco chodzi. Na atletyce /akcent na ty /
      sie znam bo bym odpowiedzial, nie?
      • t-mon Ciekawe co jak sobie wyobrażacie 26.01.06, 23:19
        realizacją programu starego LO (4 lata) w nowym LO (3 lata) a progam pozostaje ten sam.Uczy się ogólników a pozatym w 40 osobowej klasie w wielu szkołach nawet o godzinie 18 ciężko sie czegokolwiek nauczyć.Dotyczy to zwłąszcza renomowanych LO gdzie stawia sie na 5 osobową grupe która robi dobry wynik (olimpijczycy) a reszte olewa się ciepłym moczem.
    • Gość: Komur Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:58
      hehe zabawne ze smieja sie z wyników matury a w naglowku artykulu napisali
      matura przez "ó" :)
      • Gość: Raven Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.wat.edu.pl 04.03.06, 16:24
        Takie coś się nazywa ironią. Czyżbyś należał do zacnego grona piszących tą
        poprawkę z polskiego? :P
    • Gość: student Podnieść wymagania na maturze!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 01:04
      Przecież nie każdy musi mieć wyższe wykształcenie! Ktoś musi przecież machać
      łopatą. W Polsce zaczyna brakować pracowników fizycznych a wszyscy chcą iść na
      umysłowych!
    • Gość: normalny Polski system edukacyjny jest do dupy, IP: *.hsd1.ca.comcast.net 27.01.06, 02:08
      wiec i wyniki sa do dupy. Zamiast kazac uczniom uczyc sie napamiec
      niepotrzebnych rzeczy, niech polskie szkoly zacznal w koncu uczyc studentow
      zdolnosci krytycznego myslenia o wspolczesnych wydarzeniach. Niech czytaja
      "Chlopow" bo to fajna lektura, i niech dyskutuja na jej temat. Ale na maturze
      pytania powinny badac zdolnosc samodzielnego myslenia, organizacji wypowiedzi,
      urzycia argumentow, i wyrazania wlasnych pogladow, nawet jesli sa one niepopularne.
      • Gość: stiopa12 Re: Polski system edukacyjny jest do dupy, IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.06, 03:43
        gluchota nie jest metoda poznania muzyki.
    • Gość: Dojrzały Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:04
      Może ktoś pomyśli i zrezygnuje z pomniemieckiej matury na rzecz matury w stylu
      anglosaskim. Łatwo narzekać na młodzież, ale kto zastanowił się nad bezsensem
      ocen historycznych na podstawie literatury. nalezy skończyć z farsą i stosować
      właściwe kryteria ocen.
    • Gość: anbrzoz Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:45
      Nigdy nie bedzie dobrze wypadać jeśli założenie będzie takie, że wszyscy maja
      mieć maturę. Pracuję w gimnazjum i widzę jaki to głupi pomysł. Jak dziecko
      które nie umie czytać bądź czyta i nie wie co, ma skończyć liceum, i zdać
      maturę. Paranoja.
    • Gość: Milena Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.C.csloxinfo.net 27.01.06, 10:50
      A teraz niech nauczyciele poczytaja jeszcze raz te wypracowania, ktore w pocie
      czola, sleczac po nocach, sprawdzali przez caly okres trwania liceum, te
      wzniosle sformulowania, te logiczne wywody i mamy pelny obraz. Spora czesc
      uczniow jest leniwa, glupawa i sciaga gotowce, podobnie jak ten uczen, co to
      niby sam sobie temat narzucil. Nauczyciele polskiego za pan brat z kompem nie
      sa, ale ktos powinien ich oswiecic, ze tworczosc uczniowska od rzeczonych
      autorow czesto nie pochodzi. Zal mi serdecznie mojej kolezanki, nauczycielki
      polskiego, ktora z zaczerwienionymi od niewyspania oczami codziennie przychodzi
      do pracy. A w wypracowaniach polowy klasy jeden punkt widzenia, te same zwroty,
      to samo zakonczenie, wniosek jest jasny.
      • onceagain Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco 27.01.06, 10:58
        Wydaje mi się pani Mileno, że pani generalizuje. Nie każdy nauczyciel jest
        ograniczony w technice posługiwania się komputerem i poruszaniem się po świecie
        Internetu. Co więcej wnioskuję, że jest pani nauczycielką i jeśli pani zakłada,
        że kazdy bądź większość uczniów `pożycza` pracę z Internetu to to jest bardzo
        przykre...

• Gość: Katapulta Matura 10 lat temu a dziś................ IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.06, 11:12
      Zdawałem maturę 10 sezonów temu. W tym roku próbuje ją zdać brat mojej żony,
      lat 20. I jestem przerażony. Zero nauki, totalne zero. Kserowanie jakichś
      bryków, od razu do małych rozmiarów by do kieszeni weszły - nikt ich nawet nie
      przeczyta przed egzaminem! Dobry garnitur i "czym dojadę do budy" - oto jego
      maturalne problemy. Chłopak "próbuje zdać" bo w czerwcu po sukcesie na polaku
      (HA HA HA - nie wiem jak bo średnio wali jednego byka na esemesa) podwinęła mu
      się noga na geografii... Teraz poprawiał, czas nauki 2 godz. - czekamy na
      wyniki.... Rozpacz....

Tych 10 lat zmieniło wszystko. Stara matura, może archaiczna i niedoskonała ale
      choćby dzięki swemu wiekowi niosła ze sobą jakiś etos. Opowieści rodziców,
      srogie miny belfrów... Wprowadzając nowe zasady pozwolono młodzieży od tego się
      odciąć. Ot nowa matura, podejdę do tego po nowemu, mam nowe technologie do
      dyspozycji, chrzanić, niech mi starzy o etosie nie trują bo co oni tam o
      maturze wiedzą...

Pozdrawiam Was i współczuję, 20-latkowie...
      • magdalena.dziejma Re: Matura 10 lat temu a dziś................ 27.01.06, 11:16
        POPIERAM:-)
        • chomskybornagain1 klasyka 27.01.06, 13:25
          w chinach maja taki dobry zwyczaj ze wielka klasyke podaje sie juz malym
          dzieciom co
          dopiero zaczynaja czytac, a robi sie to w formie adaptacji, obszernych
          streszczen napisanych prostym jezykiem oraz zabawnych komiksow (np sztuke wojny,
          konfucjusza czy opowiesc o trzech krolestwach). wtedy taki ktos jak dorosnie
          wiecej zrozumie i zapamieta z oryginalu. To ze wiekszosc chyba nie kozysta z
          tego dobrodziejstwa to juz inna historia :( Ale u nas klasyka to klasyka i nie
          wolno jej tknac. Jaby takich chlopow strescic do 200 stron, na pewno wiecej osob
          by to przeczytalo i wiekszej liczbie uczniow spodobali by sie Chlopi, bo fabula
          jest ciekawa tylko ze rozwlekle przedstawiona - dzisiaj po prostu szkoda na to
          czasu, niech cala cegla czyta tylko ten kogo to naprawde interesuje.

Jarek
    • Gość: cichy Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 08:53
      ludzie co wy tu piszecie, o co wam chodzi to nie nasza wina ze nie zostaliśmy
      dobrze przyszykowani do matury pierwsze egzaminy tez wypadły źle to wszystko
      winna tej przeklętej reformy !!! Zamiast szykować młodsze roczniki od poczatku
      podstawówki to nagle walneli gimnazjum a później liceum i nową mature i nikt
      nas sie nie pytał czy to jest dobre!! Mature oblaliśmy to prawda ale to
      wszystko winna złego systemu oświaty który nie potrafił zapewnić nam wiedzy
      która powinna pojawićsie na sprawdzianie maturalnym nikt nic nie wiedział po
      poprostu reforma była do niczego nie została dopracowana i żle to dla
      wiekszości uczniów sie skończyło !!!!!!! Mam nadzieje że teraz nauczyciele bo
      naszych błędach, którzy my pierwsi maturzysci zrobiliśmy przyszykują nastepnych
      przysłych maturzystów żeby zdali. A nie tak jak my rocznik "testowy" zostaliśmy
      rzuceni na głębokie wody bez koła ratunkowego !!!
      • miriam57 Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco 04.02.06, 13:06
        Nikt nie nauczył! Biedactwa, a lektur nie łaska przeczytać?
    • Gość: nie wazne o co wam chodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! IP: *.ds5.agh.edu.pl 05.02.06, 22:58
      po co czytac lektury jak mozna czytac inne ciekawsze ksiazki np życiowe czyli
      jak naprawic samochód albo te które nas naprawdę interesują np komputerowe.
      Ja nie przeczytalem zadnej lektury bo od dziecka bylem madry i wiedzialem ze to
      glupota. mature napisalem na >70 % bez przygotowania bo to banal.
      problem w polsce polega na tym ze 90% osob nie rozumie najprostszych rzeczy
      przy ktorych trzeba cos pomyslec np
      czemu funkcja 1/x jest ciagla.
    • Gość: natka Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:38
      Prosiłabym o jedno - nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka. Nie każdy
      współczesny uczeń jest głąbem. Jest ich wielu - a jakże! Sama obserwuję to z
      przerażeniem i często wybieram towarzystwo osób starszych ode mnie, dla których
      liczy się coś więcej niż "gadka-szmatka" o szminkach, o tym, która zaliczyła
      więcej facetów czy o ciuchach z Orsay'a. W szkole wybrałam towarzystwo tych,
      którzy coś sobą reprezentują, którzy nie są uczuleni na naukę - przez co uważa
      się ich za kujonów, z którymi nie ma o czym pogadać.
      Nową maturą nie jestem zachwycona - zaczynając od matury ustnej z polskiego,
      która nie jest brana pod uwagę na uczelniach. Po co więc w ogóle istnieje?
      I ostatnia sprawa - wiem, że osoby, które matury nie zdały, uważane są za
      idiotów. Ale proszę raz jeszcze, nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka.
      Sama obawiam się o swoją maturę, o powodach nie będę się rozpisywać, bo kogóż
      one obchodzą :) Jeśli nie zdam zostanę nazwana bezwartościową idiotką, która nie
      czyta, spędza 20h/dobę przy komputerze (a owszem, spędzam go dużo, ale w związku
      z zainteresowaniami, z którymi chcę związać przyszłość i ze zleceniami, które
      otrzymuję), mysleć nie lubi lub nie potrafi. Czytam czasem takie teksty i jest
      mi przykro, że z powodu rzeczywiście wielu przygłupów (a moich rówieśników),
      jacy chodzą po ziemi, ja także jestem z góry nazywana przygłupem, choćby w
      tematach takich jak ten.

Pozdrawiam,
      maturzystka ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka