Gość: Antek Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco-nic dziwneg IP: 216.223.64.* 26.01.06, 21:40 Jak se tak czytam wypociny roznych dziennikarzy to se mysle ze dzisiaj latwiej nauczyc sie jakiegos jezyka amerykanskiego niz naszego, co to nim rozne Kochanowskie i Reje mowily.Po piersze primo cza zrosumiec pytanie , czy dajmy nato temat, prawda? Po drugie primo, temat pofinien byc nadany w jenzyku zrosumialym dla ucznia. Dajmy nato taki tytul"Silaczka". Co to kurde jest! Napiszcie "Strongwoman" i juz wiadomo oco chodzi. Na atletyce /akcent na ty / sie znam bo bym odpowiedzial, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
t-mon Ciekawe co jak sobie wyobrażacie 26.01.06, 23:19 realizacją programu starego LO (4 lata) w nowym LO (3 lata) a progam pozostaje ten sam.Uczy się ogólników a pozatym w 40 osobowej klasie w wielu szkołach nawet o godzinie 18 ciężko sie czegokolwiek nauczyć.Dotyczy to zwłąszcza renomowanych LO gdzie stawia sie na 5 osobową grupe która robi dobry wynik (olimpijczycy) a reszte olewa się ciepłym moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komur Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:58 hehe zabawne ze smieja sie z wyników matury a w naglowku artykulu napisali matura przez "ó" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raven Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.wat.edu.pl 04.03.06, 16:24 Takie coś się nazywa ironią. Czyżbyś należał do zacnego grona piszących tą poprawkę z polskiego? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Podnieść wymagania na maturze!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 01:04 Przecież nie każdy musi mieć wyższe wykształcenie! Ktoś musi przecież machać łopatą. W Polsce zaczyna brakować pracowników fizycznych a wszyscy chcą iść na umysłowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Polski system edukacyjny jest do dupy, IP: *.hsd1.ca.comcast.net 27.01.06, 02:08 wiec i wyniki sa do dupy. Zamiast kazac uczniom uczyc sie napamiec niepotrzebnych rzeczy, niech polskie szkoly zacznal w koncu uczyc studentow zdolnosci krytycznego myslenia o wspolczesnych wydarzeniach. Niech czytaja "Chlopow" bo to fajna lektura, i niech dyskutuja na jej temat. Ale na maturze pytania powinny badac zdolnosc samodzielnego myslenia, organizacji wypowiedzi, urzycia argumentow, i wyrazania wlasnych pogladow, nawet jesli sa one niepopularne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiopa12 Re: Polski system edukacyjny jest do dupy, IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.06, 03:43 gluchota nie jest metoda poznania muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dojrzały Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:04 Może ktoś pomyśli i zrezygnuje z pomniemieckiej matury na rzecz matury w stylu anglosaskim. Łatwo narzekać na młodzież, ale kto zastanowił się nad bezsensem ocen historycznych na podstawie literatury. nalezy skończyć z farsą i stosować właściwe kryteria ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbrzoz Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:45 Nigdy nie bedzie dobrze wypadać jeśli założenie będzie takie, że wszyscy maja mieć maturę. Pracuję w gimnazjum i widzę jaki to głupi pomysł. Jak dziecko które nie umie czytać bądź czyta i nie wie co, ma skończyć liceum, i zdać maturę. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.C.csloxinfo.net 27.01.06, 10:50 A teraz niech nauczyciele poczytaja jeszcze raz te wypracowania, ktore w pocie czola, sleczac po nocach, sprawdzali przez caly okres trwania liceum, te wzniosle sformulowania, te logiczne wywody i mamy pelny obraz. Spora czesc uczniow jest leniwa, glupawa i sciaga gotowce, podobnie jak ten uczen, co to niby sam sobie temat narzucil. Nauczyciele polskiego za pan brat z kompem nie sa, ale ktos powinien ich oswiecic, ze tworczosc uczniowska od rzeczonych autorow czesto nie pochodzi. Zal mi serdecznie mojej kolezanki, nauczycielki polskiego, ktora z zaczerwienionymi od niewyspania oczami codziennie przychodzi do pracy. A w wypracowaniach polowy klasy jeden punkt widzenia, te same zwroty, to samo zakonczenie, wniosek jest jasny. Odpowiedz Link Zgłoś
onceagain Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco 27.01.06, 10:58 Wydaje mi się pani Mileno, że pani generalizuje. Nie każdy nauczyciel jest ograniczony w technice posługiwania się komputerem i poruszaniem się po świecie Internetu. Co więcej wnioskuję, że jest pani nauczycielką i jeśli pani zakłada, że kazdy bądź większość uczniów `pożycza` pracę z Internetu to to jest bardzo przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katapulta Matura 10 lat temu a dziś................ IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.06, 11:12 Zdawałem maturę 10 sezonów temu. W tym roku próbuje ją zdać brat mojej żony, lat 20. I jestem przerażony. Zero nauki, totalne zero. Kserowanie jakichś bryków, od razu do małych rozmiarów by do kieszeni weszły - nikt ich nawet nie przeczyta przed egzaminem! Dobry garnitur i "czym dojadę do budy" - oto jego maturalne problemy. Chłopak "próbuje zdać" bo w czerwcu po sukcesie na polaku (HA HA HA - nie wiem jak bo średnio wali jednego byka na esemesa) podwinęła mu się noga na geografii... Teraz poprawiał, czas nauki 2 godz. - czekamy na wyniki.... Rozpacz.... Tych 10 lat zmieniło wszystko. Stara matura, może archaiczna i niedoskonała ale choćby dzięki swemu wiekowi niosła ze sobą jakiś etos. Opowieści rodziców, srogie miny belfrów... Wprowadzając nowe zasady pozwolono młodzieży od tego się odciąć. Ot nowa matura, podejdę do tego po nowemu, mam nowe technologie do dyspozycji, chrzanić, niech mi starzy o etosie nie trują bo co oni tam o maturze wiedzą... Pozdrawiam Was i współczuję, 20-latkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.dziejma Re: Matura 10 lat temu a dziś................ 27.01.06, 11:16 POPIERAM:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 klasyka 27.01.06, 13:25 w chinach maja taki dobry zwyczaj ze wielka klasyke podaje sie juz malym dzieciom co dopiero zaczynaja czytac, a robi sie to w formie adaptacji, obszernych streszczen napisanych prostym jezykiem oraz zabawnych komiksow (np sztuke wojny, konfucjusza czy opowiesc o trzech krolestwach). wtedy taki ktos jak dorosnie wiecej zrozumie i zapamieta z oryginalu. To ze wiekszosc chyba nie kozysta z tego dobrodziejstwa to juz inna historia :( Ale u nas klasyka to klasyka i nie wolno jej tknac. Jaby takich chlopow strescic do 200 stron, na pewno wiecej osob by to przeczytalo i wiekszej liczbie uczniow spodobali by sie Chlopi, bo fabula jest ciekawa tylko ze rozwlekle przedstawiona - dzisiaj po prostu szkoda na to czasu, niech cala cegla czyta tylko ten kogo to naprawde interesuje. Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 08:53 ludzie co wy tu piszecie, o co wam chodzi to nie nasza wina ze nie zostaliśmy dobrze przyszykowani do matury pierwsze egzaminy tez wypadły źle to wszystko winna tej przeklętej reformy !!! Zamiast szykować młodsze roczniki od poczatku podstawówki to nagle walneli gimnazjum a później liceum i nową mature i nikt nas sie nie pytał czy to jest dobre!! Mature oblaliśmy to prawda ale to wszystko winna złego systemu oświaty który nie potrafił zapewnić nam wiedzy która powinna pojawićsie na sprawdzianie maturalnym nikt nic nie wiedział po poprostu reforma była do niczego nie została dopracowana i żle to dla wiekszości uczniów sie skończyło !!!!!!! Mam nadzieje że teraz nauczyciele bo naszych błędach, którzy my pierwsi maturzysci zrobiliśmy przyszykują nastepnych przysłych maturzystów żeby zdali. A nie tak jak my rocznik "testowy" zostaliśmy rzuceni na głębokie wody bez koła ratunkowego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam57 Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco 04.02.06, 13:06 Nikt nie nauczył! Biedactwa, a lektur nie łaska przeczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wazne o co wam chodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! IP: *.ds5.agh.edu.pl 05.02.06, 22:58 po co czytac lektury jak mozna czytac inne ciekawsze ksiazki np życiowe czyli jak naprawic samochód albo te które nas naprawdę interesują np komputerowe. Ja nie przeczytalem zadnej lektury bo od dziecka bylem madry i wiedzialem ze to glupota. mature napisalem na >70 % bez przygotowania bo to banal. problem w polsce polega na tym ze 90% osob nie rozumie najprostszych rzeczy przy ktorych trzeba cos pomyslec np czemu funkcja 1/x jest ciagla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Matóra poprafkowa wypadła żenująco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:38 Prosiłabym o jedno - nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka. Nie każdy współczesny uczeń jest głąbem. Jest ich wielu - a jakże! Sama obserwuję to z przerażeniem i często wybieram towarzystwo osób starszych ode mnie, dla których liczy się coś więcej niż "gadka-szmatka" o szminkach, o tym, która zaliczyła więcej facetów czy o ciuchach z Orsay'a. W szkole wybrałam towarzystwo tych, którzy coś sobą reprezentują, którzy nie są uczuleni na naukę - przez co uważa się ich za kujonów, z którymi nie ma o czym pogadać. Nową maturą nie jestem zachwycona - zaczynając od matury ustnej z polskiego, która nie jest brana pod uwagę na uczelniach. Po co więc w ogóle istnieje? I ostatnia sprawa - wiem, że osoby, które matury nie zdały, uważane są za idiotów. Ale proszę raz jeszcze, nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka. Sama obawiam się o swoją maturę, o powodach nie będę się rozpisywać, bo kogóż one obchodzą :) Jeśli nie zdam zostanę nazwana bezwartościową idiotką, która nie czyta, spędza 20h/dobę przy komputerze (a owszem, spędzam go dużo, ale w związku z zainteresowaniami, z którymi chcę związać przyszłość i ze zleceniami, które otrzymuję), mysleć nie lubi lub nie potrafi. Czytam czasem takie teksty i jest mi przykro, że z powodu rzeczywiście wielu przygłupów (a moich rówieśników), jacy chodzą po ziemi, ja także jestem z góry nazywana przygłupem, choćby w tematach takich jak ten. Pozdrawiam, maturzystka ;) Odpowiedz Link Zgłoś