Dodaj do ulubionych

TVP walczy z TVN o "Fakty"

23.02.06, 21:12
A jednak o Fakty można się spierać. Każdy ma swoją wizję Faktów. Dla każdego
Fakty oznaczają co innego. Tak pomyśleć, że jeżeli i dziś tak się kłócą... to
potem...
Obserwuj wątek
    • Gość: jack Jeżeli TVP zarejestrowała znak w 1997 roku to IP: *.icpnet.pl 23.02.06, 21:37
      pytanie jaka ochrona należy się jej z tego tytułu? Znak słowno graficzny jak
      sama nazw wskazuje jest także słowny
      • Gość: TT Re: Jeżeli TVP zarejestrowała znak w 1997 roku to IP: *.chello.pl 23.02.06, 21:50
        TVN zarejestrował w 2002 czyli 5 lat później, ale sąd uznał, że nie mozna
        opantentować słowa, tylko znak graficzny
        • Gość: ja Re: Jeżeli TVP zarejestrowała znak w 1997 roku to IP: *.poboznego.osiedla.net 23.02.06, 23:02
          Gdyby TVP zrobiło program pt Uwaga, to TVN by płakało,
          że im nazwę podpie przyli.
          Fakty z tvp wrocław zostaly "opatentowane" w 1997 roku,
          ale istniały już wcześniej, zdaje mi się że powstały na
          początku lat 90.
          Nie pałam miłoscią do TVP, ale w tej sytuacji uważam, że
          mają rację.
          • swistak336 Co was napadło?! Słowa chcecie patentować? 23.02.06, 23:31
            Może niedługo nie można będie powiedzieć: "to fakt", bo ktoś opatentuje język polski. TVP chciała po prostu przy pomocy prawa usunąć konkurenta rynkowego.

Pytasz: co by się stało, gdyby TVP nadało teraz swój program o tytule: "Uwaga". Ano nic by się nie stało, pod warunkiem, że Uwaga TVP byłaby rózna od Uwagi TVN. Rzecz bowiem w tym, że to sprawa o ZNAK (wizerunek). SŁÓW natomiast patentować nie można, bo język jest własnością ogółu. Słowa są chronione prawem autorskim - wtedy, gdy przybierają formę "utworu".
            • Gość: ja Re: Co was napadło?! Słowa chcecie patentować? IP: *.poboznego.osiedla.net 23.02.06, 23:47
              To zrób jakikolwiek produkt i nazwij go okna (ale po angielsku),
              wyrocznia, albo słońce. Powodzenia.
              Nie zastanawiam się, czy to dobre, czy złe, ale tak już jest.
              TVP opatentowało nazwę programu Fakty, i do nich to należy.
              Dalej sobie możesz używac słowa, tak jak nikt ci nie zabroni
              mówić dzień dobry (mimo że gazety nazwać tak nie możesz).
              Żyjemy w dziwnych czasach, ale prawa należy przestrzegać
              (nie mylić z przestrzeganiem prawa i sprawiedliwości). Złe prawo
              należy poprawiać, aby prawo służyło ludziom, ale nawet złego
              prawa należy przestrzegać. Takie jest moje zdanie i nawet w kwestii
              znienawidzoenej telewizji (głównie za sprawą abonamentu, bo jak
              mi się nie podoba, to po prostu nie oglądam) będę tego zdania
              bronił, chyba że dojdę do wniosku, że nie mam racji.
          • Gość: wazow Re: Jeżeli TVP zarejestrowała znak w 1997 roku to IP: *.adsl.cybercity.dk 24.02.06, 19:01
            Jestem w szoku, że w Polsce można nazwy i znaki graficzne opatentować.
            Myślałem, że od tego jest rejestracja znaków handlowcyh (trademarks). Wydawało
            mi się, że patenty mają zabezpieczać technologie i to zupełnie inny proces. A
            może to dziennikarze nie wiedzą o czym mówia?
    • Gość: szpr Pomylić? IP: 88.144.57.* 23.02.06, 22:13
      Każdy normalny widz który widział wrocławskie Fakty na pewno nie pomyli tego z
      Faktami z TVNu... Tak biednego programu informacyjnego jak Fakty wrocławskie
      można szukać chyba tylko w osiedlowych kablówkach - biedne studio, sztywne
      gwiazdy, bezpłciowe relacje... A wyznaczające standardy Fakty w TVNie to przy
      nich cudo sztuki telewizyjnej. Ktoś kto twierdzi że te programy można pomylić
      jest chyba niespełna rozumu...
      • Gość: gosc Re: Pomylić? IP: *.sobotka.net / 83.17.96.* 24.02.06, 09:16
        Wroclawskich "Faktów" na pewno nie mozna pomylic z "Faktami" TVN-u, ale co do
        Twojej opini na temat programu informacyjnego wroclawskiego osrodka TVP to
        zupelnie sie z Toba nie zgadzam, widzialem programu informacyjne innych osrodkow
        regionalnych, i wroclawski program jest na wysokim poziomie. Dla ciebie licza
        sie takie standardy jak wyglad studia, usmiechy na twarzy prowadzacych, relacje
        przekolorowane. Prawdopodobnie jestes tez zwolenikiem innych "odjazdowych"
        programow jak Taniec Z gwiazdami itp. A tak naprawde w sporze miedzy TVP a TVN
        chodzi wylacznie o zaszkodzenie konkurencyjnemu programowi TVN Fakty, i nic
        wiecej.
      • Gość: SNOL Wrocław Re: Pomylić? IP: *.magma-net.pl 24.03.06, 18:29
        Chyba nigdy nie widziałeś FAKTÓW TVP3 WROCŁAW! Ten dziennik rozpoznawany jest na
        całym Dolnym Śląsku, a także na Opolszczyźnie, Małopolsce, Wielkopolsce oraz
        nawet w Czechach, dokąd dociera sygnał TVP3 Wrocław. Wrocławskie Fakty są
        najlepszym dziennikiem regionalnym w Europie, co potwierdzają certyfikaty Prix
        Circom. Więc nawet nie myśl, że Telewizja Polska się podda! Bo jak wskazują same
        media, wcześniej miała zarejestrowany znak FAKTY. Nie logotyp.
    • Gość: mArgra Rechot: TVP walczy z TVN o "Fakty" IP: *.ghnet.pl 23.02.06, 22:49
      zalosne towarzystwo z publicznej. juz nie maja o co sie spierac. wiecej reklam,
      wiecej koncertow w Sopocie, wiecej powtorek puszczonych juz kilkanascie razy
      filmow! to na pewno zwroci im wszelkie straty jakie poniesli w wyniku tego
      bezwstydnego zawlaszczenia znaku i nazwy jednego z najlepszych programow
      iformacyjnych w naszym kraju. go go wojownicze matoly.
    • Gość: tora-tora-tora to juz wiem na co idzie mój abonament na TVP, na IP: *.promax.media.pl 23.02.06, 22:54
      zakumplowanych adwokatów, sprzeczajacych sie w imieniu TVP o bzdety.
      gdyby nie konkurencja dla TVP jak polsat czy tvn to dzis TVP byłaby
      technologicznie i graficznie w latach 90, tylko nowoscia byłyby nowe auta
      słuzbowe dla armii czesto kiepskich i zatrudnionych całymi rodzinami
      pracowników.
    • Gość: Pako Re: "Fakty" zawdzięczają popularność IP: *.chello.pl 23.02.06, 23:06
      obiektywności i celnym komentarzom prowadzących. Dlatego ludzie je oglądają i
      będą oglądali bez względu na nazwę. A TVP jak zwykle, na kolanach; zawsze do
      usług. To mdli.
    • Gość: marecki_ Poznasz głupiego po czynach jego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 23:17
      Zachowanie TVP jest poniżej krytyki... Może czas zająć się tzw. misją
      społeczną, a nie tylko utrudnianiem życia lepszym od siebie?
    • Gość: redaktor Dziennik Gazeta IP: 87.207.187.* 23.02.06, 23:26
      No to zarezerwujmy też słowa "Dziennik", "Gazeta", "Przegląd", "Magazyn" i
      jeszcze kilka podobnych. Konkurencja jest zdrowa, ale czasem obrzydliwa. A w
      ogóle to może jeszcze "Telewizja", "Radio", "Portal", "Tygodnik"...
      • swistak336 Re: Dziennik Gazeta 23.02.06, 23:35
        to ja opatentuję skromne kilka liter: "www" "http"
    • Gość: ja Re: TVP walczy z TVN o "Fakty" IP: *.c.wavenet.pl 24.02.06, 00:05
      Propozycja kompromisowa: niech jedni przyjmą pisownię "fuckty".
    • Gość: lublin Kubisz IP: *.devs.futuro.pl 24.02.06, 00:17
      Szanowna Redakcjo,
      nie ma rzecznika patentowego Ryszarda Kubisza, jest prof. Ryszard Skubisz -
      pełnomocnik TVN
      • Gość: dc Skubisz IP: *.devs.futuro.pl 24.02.06, 09:01
        ja też to zauwazyłem - postać dosyć znana, więc pomyłka trochę źle świadczy o
        redakcji
    • Gość: tutencham Żenująca TVP! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.06, 04:12
      To nie komuna, tu już nie wolno kraść, droga telewizjo publiczna!
    • gesikpl Re: TVP walczy z TVN o "Fakty" 24.02.06, 07:13
      szanowna TVP - czy wy juz nie macie na co kasy wydawac, ludzie placa abonament,
      ktory potem idzie na jakies bezsensowne sprawy sadowe, troche to chore, zreszta
      jak powoli wszystko sie robi w tym kraju, na czele z rzadzacymi
    • Gość: Rogacz Re: TVP walczy z TVN o "Fakty" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.06, 07:20
      A ja pamietam ze kiedys zanim powstalo TVN w Faktach padla taka informacja ze nowa telewizja pytala sie naszej (dolnoslaskiej) o mozliwosc uzywania nazwy Fakty do swojego programu informacyjnego i odpowiedz na antenie byla taka ze moga dowoli bo oni nie opatentowali tej nazwy. Wiec wychodzi na to ze TVP opatentowalo nazwe dopiero wtedy gdy powstal TVN
      • mishuggah Re: TVP walczy z TVN o "Fakty" 24.02.06, 08:29
        Oglądam kilka programów informacyjnych, w tym WIADOMOŚCI, WYDARZENIA, FAKTY
        oraz TELEEKSPRESS, i moim zdaniem na uwagę zasługują tylko 2 ostatnie (no może
        jeszcze serwis Polsat'owski). TVN moją sympatię zaskarbił sobie pewną relacją z
        przed kilku lat, kiedy to redaktor po zakończonej mowie z ulicy Wiejskiej
        powiedział "FAKTY, Sejm", po czym uśmiechnął się z przekąsem - zabrzmiało to
        bardziej jak "fuck the Sejm" :)
    • toja3003 Po co w ogóle media tzw. publiczne? 24.02.06, 12:46
      Po co w ogóle media tzw. publiczne?

Ileż w nich marnotrawstwa podatniczych pieniędzy
      nie mowiąc już o nonsensowności abonamentu
      radiowo-telewizyjnego.

Przecież media papierowe (prasa, książki)
      znakomicie sobie radzą bez wtrącania się
      państwa. Czy rząd ma zacząć drukować
      publiczne gazety, publiczne ksiażki
      i ściągać za to abonament prasowo-książkowy?

A cóż takiego jest w RTV publicznym czego
      nie ma na kanałach prywatnych? Na ekranie ten sam
      Rambo tu i tam biega z karabinem a w radio
      leca te same "hity z satelity".

Szczytem kuriozalności jest utrzymywanie
      telewizji "Polonia".

Proponuję: zlikwidować abonament RTV
      i zredukować liczbę państwowych kanałów radiowych
      do 1-go, telewizyjnych do 1-go i opłacać to
      z budżetu; zamiast dotychczasowego profilu TV Polonia
      (odgrzewane kotlety z innych kanałów) nadawać
      profesjonalny program w obcych językach promujący
      Polskę.
      • Gość: Kir Re: Po co w ogóle media tzw. publiczne? IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 26.02.06, 10:53
        Przecież już drukuje np "Monitor Polski", "Dziennik ustaw"
        Pozdrawiam
        Kir
    • Gość: Kir Re: TVP walczy z TVN o "Fakty" IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 26.02.06, 11:02
      Gadają, że o faktach się nie dyskutuje,chiba że to quasi fakty.A to inna
      sprawa.Wielokroć można zauważyć było jak na na tvp i TVN prezentowany jest ten
      sam materiał.
      Pozdrawiam
      Kir
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka