Dodaj do ulubionych

Wzorowa rodzina a la PiS

• Gość: Ronja ręcę opadają (mnie, dziecku z trojgiem rodzeństwa) IP: *.net.pulawy.pl 30.01.07, 08:55
      Tak się składa, że moi rodzice mają akurat czwórkę dzieci, nieszczęśliwym trafem moja rodzicielka nie
      siedzi w domu, bo zwyczajnie nas na to NIE STAĆ.

Właśnie się dowiedziałam, że moja rodzina jest niezdrowa moralnie.

Dziękuję za wnikliwą diagnozę, o ucieleśnienie zdrowia moralnego (bo co do psychicznego mam
      wątpliwości), pani Sobecka! A teraz oczekuję odpowiedzi na pytanie, jak w tym kraju można utrzymać
      czwórkę dzieci z jednej pensji (nie będąc posłem czy innym darmozjadem)?

• makbrajd nikt nie zrozumiał tego artykułu! 30.01.07, 09:00
        Gość portalu: Ronja napisał(a):

> Tak się składa, że moi rodzice mają akurat czwórkę dzieci, nieszczęśliwym
        trafe
        > m moja rodzicielka nie
        > siedzi w domu, bo zwyczajnie nas na to NIE STAĆ.
        >
        > Właśnie się dowiedziałam, że moja rodzina jest niezdrowa moralnie.
        >
        > Dziękuję za wnikliwą diagnozę, o ucieleśnienie zdrowia moralnego (bo co do
        psyc
        > hicznego mam
        > wątpliwości), pani Sobecka! A teraz oczekuję odpowiedzi na pytanie, jak w tym
        k
        > raju można utrzymać
        > czwórkę dzieci z jednej pensji (nie będąc posłem czy innym darmozjadem)?
        >

można
        nawet z piątką

ale takim jak ty i tobie podobnym ociekajacych jadem to się nie uda.
        trza mieć trochę codziennej życzliwości dla innych, trochę zrozumienia, wiecej
        uśmiechu
        a nie tylko narzekać, narzekać, narzekać a przy tym pluć na innych, to jakaś
        forma terapii rekompensującej niepowodzenia życiowe?

a co do istoty tekstu wybiórczego.
        chcą pomóc wielodzietnym rodzinom...no i fajnie, w czym problem? taką to
        agresję w was wzbiera, ze tylko slinę toczycie?
        • monopol Wielkie "G" a nie pomoc. 30.01.07, 09:21
          To nie pomoc. To propaganda. To reklama wynaturzonego państwa socjalnego. Co
          oni proponują? Nędzny erzac zasiłku. I XIX-wieczny model rodziny.

Niech lepiej myślą o rozwoju gospodarki, o tym by przedsiębiorcy chcieli
          zatrudniać do pracy ludzi, w tym matki i płacić im porządną pensję. Ale żeby
          tak było, to trzeba rozwijać kapitalizm a nie budować hybrydę PRL-u i
          zacofanego ciemnogrodu.
          • netka6666 Re: Wielkie "G" a nie pomoc. 30.01.07, 09:28
            Po przeczytaniu wypowiedzi tego Pana naiwnie myślałam przez chwilę, że to jakiś
            cytat z "Misia 2" czy coś:) Zamiast rozkręcic gospodarkę to zamieniamy sie w
            Państwo socjalne. Ech:(((( Chyba, że temu Panu leki sie skończyły. To wiele by
            tłumaczyło:)
        • Gość: Ronja zdaje się, że to Ty nie zrozumiałeś postu IP: *.net.pulawy.pl 30.01.07, 09:33
          > można
          > nawet z piątką
          Zgodzę się - można. Ale nie jest to łatwe, zwłaszcza w niektórych regionach Polski. To primo. Secundo
          - nie rozumiem, dlaczego fakt, że moja mam pracuje, czyni moją rodzinę niezdrową moralnie.
          Ninawidzę myślenia pt. kobieta=kura domowa. I zaznaczam, że nie mam nic przeciwko tym, które
          spełniają się w domu, po prostu oczekuję szacunku dla mojej mamy i innych kobiet, które aby się
          spełnić potrzebują pracy zawodowej.

To takie trudne do pojęcia?

> ale takim jak ty i tobie podobnym ociekajacych jadem to się nie uda.
          > trza mieć trochę codziennej życzliwości dla innych, trochę zrozumienia, wiecej
          > uśmiechu
          > a nie tylko narzekać, narzekać, narzekać a przy tym pluć na innych, to jakaś
          > forma terapii rekompensującej niepowodzenia życiowe?
          Widzę że zdolnością do analizy dorównujesz samej posłance Sobeckiej...

> chcą pomóc wielodzietnym rodzinom...no i fajnie, w czym problem? taką to
          > agresję w was wzbiera, ze tylko slinę toczycie?
          Dlaczego?

Daletego, że ja, nie wiem czy nie doczytałeś, czy nie chciałeś doczytać, TEŻ JESTEM Z RODZINY
          WIELODZIETNEJ. Dokładnie CZWÓRKA dzieci. Ale idąc tokiem myślenia posła Piłki nam pomoc się nie
          należy, bo moja rodzicielka pracuje. I tak, wzbiera we mnie agresja, bo uważam to za
          jawną niesprawidliwość.

Pomijam już to, że idiotyczne jest stwierdzenie czwórka dzieci+ojciec+matka w domu=wzorowa
          rodzina. Bo wzorową rodzinę można stworzyć mając nawet i jedno dziecko.

• makbrajd klasyczna reakcja 30.01.07, 10:12
            idiotyczne stwierdzenie o "wzorcowej rodzinie' padło tylko w tytule, jest
            autorstwa dziennikarzyny z GW
            i pod ten tytuł chłopiec sobie ustawił cały tekst a wy tu skaczecie do gardeł
            na rozkaz...jak łatwo wami wszystkimi manipulować...ehhh
            • Gość: pathecat Ten kraj schodzi na makbrajdy..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.07, 10:25
              Gościu, dwa twoje posty przeczytałem i jak przeczytam więcej, to wyśmieję
              Darwina, bo ty małpy obrażasz.... Tobą nie trzeba manipulować, ty już dawno z
              antenki wszystkie instrukcje odbierasz... To co, myjesz dotychczasowe, czy
              robisz następne? :D
            • Gość: Ronja Re: klasyczna reakcja IP: *.net.pulawy.pl 30.01.07, 10:32
              OK, a teraz liczę, że odniesiesz się do pozostałych punktów mojej wypowiedzi.

Klasyczną reakcją jest czepienie się wygodnej dla siebie części postu przedmówcy przy przemilczeniu
              pozostałych.

I mniemam, że to nie dziennikarz GW stwierdził, że rodzina gdzie matka pracuje zawodowo nie może
              być zdrowa moralnie, tylko niejaka Sobecka. Nie redaktorzy Gazety chcą też pomagać wyłącznie
              rodzinom, gdzie mamusia siedzi w domu. A przede wszystkim to mnie oburza.
            • mikrobyznesmen Nie 'wzorCowa' a 'wzorowa' ! 30.01.07, 11:21
              makbrajd napisał:

> idiotyczne stwierdzenie o "wzorcowej rodzinie' padło tylko w tytule, jest
              > autorstwa dziennikarzyny z GW

Rodzina 'wzorcowa' a 'wzorowa' to dwie różne sprawy!
              I nie skaczemy do gardeł sobie, tylko panu posłowi Piłce :)
        • Gość: patthecat Idź dalej produkuj dzieci dla "Plus Discount".... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.07, 10:22
          Chyba że odzież, wyżywienie, artykuły szkolne i szeroko pojęte życie
          organizujesz dla dzieci życzliwością, uśmiechem i zrozumieniem... Co ty k....,
          hipnotyzer jesteś? Palant...
        • Gość: naiwna makbrajd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:34
          "jak w tym kraju można utrzymać czwórkę dzieci z jednej pensji (nie będąc
          posłem czy innym darmozjadem)? można nawet z piątką ale takim jak ty i tobie
          podobnym ociekajacych jadem to się nie uda. trza mieć trochę codziennej
          życzliwości dla innych, trochę zrozumienia, wiecej uśmiechu"...

Słuchaj, ja znam kilka rodzin, które mają mniej niż pięcioro dzieci (bo po
          troje, w tym jedna ma dziecko specjalnej troski, z porażeniem mózgowym), którym
          przydałaby się finansowa pomoc. Zaznaczam, że na ile to możliwe w ich sytuacji,
          stać ich na życzliwość wobec innych, zrozumienie i uśmiech. Może mógłbyś im
          pomóc, bo wygląda na to, że nie narzekasz na swoją sytuację finansową? Wyślę Ci
          informacje o numerze konta, na które można wpłacać pieniądze na rehabilitację i
          leczenie tego dziecka z porażeniem, dobrze?
          • gaianer Faktycznie naiwna :-((... 30.01.07, 15:48

= = = = = = =
            Chron mnie, Boziu, przed ludzmi bogobojnymi i "moralnie nieskazitelnymi"...
            Gott, beschütze mich vor frommen, Gott-furchtenden und "aufrichtigen"
            Menschen...

Oraz przed ludzmi "ZYCZLIWYMI". i zawsze "zyczliwie usmiechnietymi". Nawet tymi
            z dzieckiem z porazeniem mozgowym.. O czym my w ogole mowimy ?.. :-((
          • gaianer Na marginesie:.. 30.01.07, 15:55

Ja swoje w zyciu przeszedlem. Wychowalem dwojke dzieci. Czesciowo w komuinie,
            czesciowo na Zgnilym Zachodzie. Zbudowalem dom. Posadzilem drzewo (nawet 2
            tysiace sztuk). Zazbnalem glodu, nedzy, ponizenia, LATAMI DLUGIMI CALYMI..
            Zarowno w Polsce, jak i W Niemczech.. U schylku grozi mi za to, ze zdechne w
            nedzy pod plotem, gdybym czekal na zasluzona 30-ma latami PRACY (nie lezenia za
            2 tysiace.. Jestem elektronikiem.) emeryture, obojetnie, czy tu, czy tam.
            Postanowilem do tego nie dopuscic. Obojetnie, czy z "zyczliwym usmiechem na
            twarzy", czy tez bez. I ponad tym wszystkim - jestem zwolennikiem SRODKOWEGO
            POLOZENIA PALY- Rowniez i w temacie USMIECHU. Wole byc po prostu USMIECHNIETY,.
            ANI "zyczliwie", ani "jadowicie". Po prostu (co w Polsce niemozliwe, jesli nie
            jest sie CHORYM UMYSLOWO.., lub...NAIWNYM, sorry..) NORMALNIE I PO LUDZKU...

Czuwaj.
    • Gość: antypis Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.zedat.fu-berlin.de 30.01.07, 08:56
      brawo panie posle pilka
    • Gość: mirek Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:57
      A niech ktoś mi powie, ile to dzieci ma nasz premier? Może by się tak wziął do
      roboty? Zamiast się zajmować polityką i poronionymi pomysłami budowy IV RP niech
      "se znajdzie w koncu jakas dupe" bo widac, ze mu tego potrzeba:)
    • adas313 No, to nie ma jak rodzinki PiSowej wierchuszki: 30.01.07, 09:00
      - albo nieistniejące (premier)
      - albo porozpadane (Gosiu, Kamiński od CBA, Dorn)
      - albo małodzietne (prezydent).

Jak mówią - tak robią!
    • Gość: super_sonic Re: Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.gwardii.osi.pl 30.01.07, 09:00
      no po prostu genialni oni sa:D jesli kobieta bedzie siedziec z 4 dzieci w domu
      a facet ma pracowac, to ile musialby zarabiac by szesc osob zylo godnie z
      jednej pensji?
    • Gość: Teodorr Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.acn.waw.pl 30.01.07, 09:00
      Każda rodzina z 4 dziećmi dostanie darmo portrety Mariana Piłki z własnoręcznym
      podpisem tego geniusza, żeby mogła je powiesić w każdym pokoju, kuchni,
      łazience i korytarzu!
      • mikrobyznesmen Re: Wzorowa rodzina a la PiS 30.01.07, 11:23
        Gość portalu: Teodorr napisał(a):

> portrety Mariana Piłki z własnoręcznym
        > podpisem tego geniusza, żeby mogła je powiesić w każdym pokoju, kuchni,
        > łazience i korytarzu!

Jak to było w starym dowcipie?
        "Szanowny Panie! Siedzę w toalecie i mam przed sobą pana list. Za chwilę będę go
        miał za sobą"
        A jeśli z portretami będzie to samo? :)
    • albalonga Wzorowa rodzina a la PiS 30.01.07, 09:00
      jak sie ciesze, ze zyjemy w demokratycznym w kraju w ktorym wladza ma pomysly na szczescie swoich obywateli. A tylko jedno pytanie czy dzieci to chodza tylko do kina i teatru? A moze jeszcze cos jedza, pija, nosza ubranka i ciagle sa chore. Opieka nad kobieta ciezarna - witaminy, dieta, badania.
      Facet zarabia 1500 zl i ma w sumie 6 mordek do wyzywienia. Poprosze Pana Pilke jeszcze o przygotowanie menu dla takiej rodziny: zupa z trawy, kotlety z kory. Ilez on sie musial modlic, zeby doznac takiego oswiecenia.
      I jeszcze jedno PAni Pilka - kobieta to nie maciora.
    • ponury_drwiacy_szyderca Te PiSdy są poważnie chore psychicznie 30.01.07, 09:01

• Gość: aleksandra991 Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.eranet.pl 30.01.07, 09:01
      Idiotyzm! Urodzenie dziecka to nie wszystko - nalezy zapewnic dziecku
      wychowanie i wyksztalcenie! Mam trzech synów, więc nikt mnie nie posądzi o brak
      kompetencji. Wychowanie ich nie sprawialo kłopotu, mimo, iz pracowaliśmy,
      oddawaliśmy dzieciom caly wolny czas. Wyksztalcilismy zacnie - lekarza,
      prawnika i pracownika dr.hab. na uniwersytecie.Ale wychowanie - to takze
      pokazywanie dzieciom, ze nalezy sie całe życie uczyć - nasze dzieci widziały to
      i pewnie dlatego nie bylo z nimi problemow. Siedzenie kobiety w domu i
      wyłącznie zajmowanie sie nim po prostu ogłupia. Pracując oczywiście, nie tak
      jak teraz (24 godziny na dobę!)kobieta może się znacznie lepiej umieć
      zorganizować! Sprowadzanie roli kobiety do kury domowej nie jest korzystne ani
      dla niej, ani dla domu, ani dla jej życiowego partnera. To, co wymyślają
      obecni "działacze" jest chore. Kiedy wrescie to sie zmieni????
    • Gość: El Moherro Re: Wzorowa rodzina a la PiS IP: 193.201.167.* 30.01.07, 09:02
      Co łyka? Jareczkowy actimelek z porannego trysku.
    • Gość: ja Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:03
      Proponuję konkurs na znalezienie lekarza dla oszołomów pokroju Piłki.
      • Gość: b_i_g Re: Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:14
        Proponuję rozpocząć poszukiwania w Anglii. Tam zdaje się znajduje sie wiekszość
        lekarzy.
    • kronopio77 nic się nie zmienia: Populizm i Socjalizm 30.01.07, 09:03
      w najczystszej postaci
      • Gość: Arta Re: nic się nie zmienia: Populizm i Socjalizm IP: 217.153.133.* 30.01.07, 09:06
        Niech kadencja tego sejmu skończy się już jak naszybciej! Od ich pomysłów włosy
        stają dęba.
    • lesio5 Wzorowa rodzina a la PiS 30.01.07, 09:07
      Z 4 własnymi dzieciakami poczekam do chwili, gdy 4 dzieci spłodzi świecąc przykładem pan premier Jarosław Kaczyński ...
    • Gość: os Re: Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.aster.pl 30.01.07, 09:07
      Chorzy ludzie!Najpierw zapewniejcie warunki, zeby choc jedno dziecko moc
      wychowac, bo ja nawet na jedno sie nie zdecyduje, bo mnie nie stac. Moze to
      propozycja dla poslow jest?Ich stac na 20 dzieci?Czemu ich nie maja?Narod
      ciemny, narod harujacy za grosze dla panstwa poslow!Tysiac zlotych to na papier
      toaletowy nie starczy!
      Model rodziny?Wspolczesny model polskiej katolickiej rodziny to:
      Matka, ktora dorobila sie dziecka przypadkiem, albo wydawalo jej sie ze to
      milosc, ktora nie ma pracy, nie ma na zycie, nie ma na to zeby to dziecko
      nakarmic,
      tatus, ktory bzyka coraz to nowszy model, az wreszcie idzie wsina dal, matka
      zostaje bez alimentow, bez niczego, z balastem, ktorym jest dziecko, kto sie o
      nie zatroszczy?
      Czemu nie dacie po tysiaz zlotych tym dzieciom z domow dziecka, ktore juz sa,
      czemu nikt sie o nie nie zatroszczy?
      Czy zwiekszenie liczby dzieci cos zmieni?Wolne zarty, bedzie jeszcze wieksza
      bieda i ubostwo i ciemnota, bo poslowie tylko mysla o zachecie slownej i
      oszukanczych obietnicach, a jak przyjdzie co do czego to i tego bedznego
      tysiaca zlotych ochlapu nie dadza, klamliwe polityczne pasibrzuchy!Zmniejszcie
      swoje pensje, ile bierzecie za pierdzenie w stolek i debatowanie na okraglo o
      dupie maryni????Precz z poselska ciemnotai buractwem!
    • jjjupiter Wzorowa rodzina a la PiS 30.01.07, 09:09
      Zaczynam sie zastanawiac czy tam w tym seimie nie pojawili sie dilerzy
    • Gość: lilly Re: Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:09
      A JARO osiągnie wzór czy bykowe płacic będzie??
    • Gość: nina Koniec swiata normalnie - Tylko za czyje pieniadze IP: 217.153.131.* 30.01.07, 09:09
      Mam juz dosc tych glupich pomyslow naszych poslow w tym kraju, za moje ciezko
      zarobione pieniadze.Serdecznie dosyc wydawania bez mojej wiedzy z moich i
      zgody odlozonych w ZUSie pieniedzy na kolejny kosciol (to juz jest kradziez).
      Nikt z nich nie zdaje sobie sprawy z tragicznej sytuacji gospodarczej tego
      kraju, za to swietnie orientuja sie szczegolnie niektorzy kto ma gdzie jakie
      teczki - koszmar pelen niekompetencji.
    • Gość: mewa Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.cec.eu.int 30.01.07, 09:09
      tylko jeszcze niech ta cala szostka wyzyje z pensji tatusia - 1000PLN!
      powodzenia!
    • Gość: kurek Re: Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.cec.eu.int 30.01.07, 09:13
      jasne, kobieta urodzi szostke, dostanie kase, rzady sie zmienia, kasy nie
      bedzie, buzie do karmienia zostana......bardzo przemyslane!!!
    • monopol Oj, to już poważne zaburzenia psychiczne 30.01.07, 09:14
      Panowie z PiSu muszą znaleźć sobie dobrą klinikę psychiatryczną.

( Oczywiście nie taką, w której lekarze i pielęgniarki też będą należeć do
      PiSu ).
    • Gość: pannikt Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:17
      świetny pomysł!!!!4 dzieci,nie pracujaca matka,to przy dochodzie ojca 1200
      netto,po oplaceniu czynszu i mediow wychodzi jakies 120 pln na osobe na
      miesiac..ten kto to zaproponował chyba faktycznie cos wciaga:)
    • Gość: addy Sobecka naganna moralnie IP: *.home.net.pl 30.01.07, 09:17
      "- Jeśli chcemy, aby rodzina była zdrowa moralnie, nie widzę możliwości, aby
      matka pracowała - argumentuje Anna Sobecka, posłanka niezrzeszona."

Czy mi się zdaje, czy Sobecka właśnie się przyznała, że jej rodzina jest
      moralnie niezdrowa? ;)
    • Gość: wlodek31 Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:17
      "Dane za Dziennikiem Polskim z dnia 23-10-2006 r.

"W skrajnym ubóstwie żyje prawie co piąty mieszkaniec wsi (18,9 proc.) i co
      dwunasty - miast (8,2 proc.) - wynika z najnowszego raportu GUS
      Około 5 milionów Polaków żyje w skrajnym ubóstwie. Kolejnych 7 milionów ma na
      swoje wydatki mniej, niż wynosi tzw. ustawowa granica ubóstwa. W sumie 30 proc.
      obywateli naszego kraju - 12 milionów osób - ma kłopoty z utrzymaniem siebie i
      swoich rodzin na elementarnym poziomie. Takie dane opublikował Główny Urząd
      Statystyczny we wstępnym raporcie na temat ubóstwa materialnego w 2005 r.
      Polacy, którzy zostali zaliczeni przez GUS do osób żyjących w skrajnym
      ubóstwie, nie mogli mieć w końcu 2005 r. więcej niż 387 zł miesięcznie, gdy
      żyli samotnie, a 1045 zł - w rodzinie 4-osobowej. W praktyce jednak - jak
      pokazały badania GUS - Polacy znajdujący się na progu wyniszczenia
      biologicznego mieli przeciętnie o prawie 25 proc. mniej pieniędzy niż
      teoretycznie wyznaczony próg skrajnego ubóstwa. Oznacza to, że człowiek, który
      samotnie wegetuje w warunkach skrajnego ubóstwa, ma średnio 10 zł na dzień (w
      tę sumę wchodzi wszystko, m.in. jedzenie, ubranie i opłaty). Rodzina 4-osobowa
      (rodzice i dwójka dzieci) nie może natomiast wydać więcej niż 30 zł na dzień,
      czyli 7,5 zł na osobę. To, rzecz jasna, jest tragicznie mało. "

Miast rozwiazywać problemy powyzszych ludzi, Piłka wraz PIS chce je
      pogłębiać. Chcą "produkować" jeszcze większą biedę. Budowa świątyń dla tych
      ludzi, to stanowczo za mało.
    • Gość: bravo110 Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:18
      Kto przy czwórce dzieci ma czas na kino i teatr :) ?
    • Gość: XXX Wzorowa rodzina a la PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:18
      darmowy wstęp do kin i muzeów,hehehehe...no tak:"nie samym chlebem żyje
      człowiek"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka