cover_wielki 17.05.07, 00:31 "Małe prawdopodobieństwo, by tak się stało, bo komunikant składa się z mąki i wody - mówi." Ale mąka może być podłej jakości a woda niewiadomo skąd ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aron2004 Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 07:02 jak się komuś nie podoba to przecież nie musi chodzić do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Moherro Re: Komunikanty z normą ISO IP: 193.201.167.* 17.05.07, 09:37 Te czipsy są jakieś takie bez smaku. Wolę paprykowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Pewnie Betakni nogami mąkę ugniatają IP: 213.25.153.* 17.05.07, 10:15 Ciekawe czy ktoś wie jak to coś się robi. W jakich warunkach jest przechowywane. Ja bym nie włożył tego do ust :D ale wam smacznego życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Pewnie Betakni nogami mąkę ugniatają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 10:21 "Ja bym nie włożył tego do ust" ty wkładasz za to w szparke pewnej sciany, bez zachowania podstawowych zasad higieny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Pewnie Betakni nogami mąkę ugniatają IP: 213.25.153.* 17.05.07, 10:29 kolega mietek wie co dobre.. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 10:37 nikt też nikogo nie zmusza do kupowania produktów spożywczych, a jednak są one kontrolowane. z jakiej racji faceci w sukienkach mają być uprzywilejowani? w następnym kroku należy ich jeszcze opodatkować i wprowadzić kasy fiskalne. może w ten sposób wybije się ludziom z głowy te głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
k0curek Normy czystości to bajka, 17.05.07, 07:16 ważne, żeby opłatki były koszerne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Normy czystości to bajka, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 07:29 Koszerne to jest coś wyprodukowane przez mężczyzn.A zakon kobiecy to chyba nie ta wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
teich1 Najwięcej do powiedzenia mają nie przyjmujący komu 17.05.07, 08:11 nii świętej. To zagrozenie to pic na wodę. Ja proponuje przyjrzeć się jak dystrybuowany jest chleb nasz powszedni. Jak często myte sa pojemniki na niego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager Re: Komunikanty z normą ISO a rabini z dyplomem IP: *.lubzel.com.pl 17.05.07, 07:16 medycznym i specjalizacją z chirurgii. ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc NSA Re: jeszcze wino zostalo IP: *.socal.res.rr.com 17.05.07, 07:38 w tej uni nie maja co robic, mysle ze o idiotyczny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Coś jeszcze... 17.05.07, 07:54 Jest jeszcze coś.......Jeżeli ktoś zostaje barmanem, kelnerem czy sprzedawcą w sklepie spożywczym musi mieć aktualne świadectwo zdrowia.Chodzi w nim głównie o nosicielstwo chorób przenoszonych drogą pokarmową, czyli np. salmonella, WZW A i kilka innych chorób którymi można zarazić się przez jedzenie podawane ręką czy picie ze wspólnych naczyń.Księża czy rózni szafarze podający komunię tego nie mają.Nie liczyłbym zbytnio na cud eucharystyczny jeśli podający komunię z ręki jest nosicielem którejś z tych chorób.Unia wymyśliła sporo głupich przepisów ale ten akurat nie jest taki głupi bo nie wiadomo czy część zakażeń nie odbywa się taką właśnie drogą.Myślałem o tym na długo przed naszym przystąpieniem do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulik Re: Coś jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 08:55 Pi-vo jaki ty jestes głupi, nie widzisz że oni ciągle sie czepiają kościoła, chcą go zniszczyć, juz nie wiedzą co wymyślić, oskarżenia o współpracę z SB już im nie wychodzą bo większość to kłamstwa. Teraz czepili się komunikantów, ciekawe co później wymyślą. Niech najpierw zadbają o czystość produkowanych artykułów spożywczych, Niech tam kontrolują a nie po kolesiostwie wydają opinie pozytywne. Gdzie nie jeden sklep czy produkcja powinna być zamknięta, Dla mnie to nic nowego że tak atakują kościół, boją się go, bo tam ludzie dowiadują się prawdy a po co kiedy lepszy jest naród ciemny któremu można wszysto wmówić. Przecież tak kiedyś robiła komuna. Ludzie myślcie trochę sami niech Wami nie manipulują, po to Bóg dał Wam rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Coś jeszcze... IP: 212.160.172.* 17.05.07, 09:08 jaki ty jesteś głupi to jest dopiero tragedia... Pi-vo przy tobie to geniusz - przynajmniej z sensem mówi, a to co ty napisałeś to totalny stek bzdur ala RM Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Coś jeszcze... 17.05.07, 09:20 Gość portalu: ulik napisał(a): > Pi-vo jaki ty jestes głupi, nie widzisz że oni ciągle sie czepiają kościoła, > chcą go zniszczyć, juz nie wiedzą co wymyślić, oskarżenia o współpracę z SB już > > im nie wychodzą bo większość to kłamstwa. Teraz czepili się komunikantów, > ciekawe co później wymyślą. Niech najpierw zadbają o czystość produkowanych > artykułów spożywczych, Niech tam kontrolują a nie po kolesiostwie wydają opinie > > pozytywne. Gdzie nie jeden sklep czy produkcja powinna być zamknięta, Dla mnie > to nic nowego że tak atakują kościół, boją się go, bo tam ludzie dowiadują się > prawdy a po co kiedy lepszy jest naród ciemny któremu można wszysto wmówić. > Przecież tak kiedyś robiła komuna. Ludzie myślcie trochę sami niech Wami nie > manipulują, po to Bóg dał Wam rozum. Taki mądry Ty nie jesteś, łatwo komuś powiedzieć "Jaki ty głupi jesteś" a w swojej mądrości nie zauważyć w jak niehigieniczny sposób jest podawana komunia.Nikt nie manipuluje mną, dobra 20 lat temu zwróciłem na to uwagę.Popmyśl i się rozejrzyj na najbliższej mszy jak to wygląda.Setki osób przyjmują z tej samej ręki komunię.Wierzysz że jakiś cud sprawi iż nikt niczym się nie zarazi jeśli nosiciel jakiejś choroby będzie miał kontakt z innymi? Brudne ręce kucharki z salmonellozą mogą zarazić a księdza nie?Zresztą sam moża być zdrowy ale niech ktoś z przyjmujących komunię będzie nosicielem i może dojść do zarażenia innych.Nie obrażaj mnie bo jakby głupota umiała latać to sam byłbyś już w niebie, nawet bez komunikantów. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Coś jeszcze... 17.05.07, 10:38 z tą współpracą to nie są bajki. Co do komunikantów to faktycznie można mieć obiekcje co do sposobu podawania (brudne ręce kapłanów). Jeśli chcesz wiedzieć jakie następne będą ataki na Kościół, to ci podpowiadam: Jezus był Żydem, Maryja była Żydówką, 12 apostołów było Żydami, Biblię napisali Żydzi, cała religia chrześcijańska to spisek żydowski ;-)). A i Bóg jest wzięty z judaizmu. Ponadto jeśli kucharz w celu gotowania dla dużej ilości osób ma mieć specjalne papiery (wedle przygotowywanej ustawy) to dlaczego w przypadku komunikantów nie ma być podobnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Ksiądz mógł wyjsć z toalety i zacząć podawać.. IP: 213.25.153.* 17.05.07, 10:39 Ksiądz mógł wyjsć z toalety i zacząć podawać opłatki. Tak też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Ksiądz mógł wyjsć z toalety i zacząć podawać. 17.05.07, 11:13 Gość portalu: miecio napisał(a): > Ksiądz mógł wyjsć z toalety i zacząć podawać opłatki. Tak też może być. I tak jest zapewne.Wiesz jak wielu ludzi nie ma zwyczaju myć rąk po wyjściu z toalety?Albo po onanizowaniu się czy dłubaniu w nosie?A ksiądz jak każdy korzysta z toalety, onanizuje się pewnie częściej bo celibat przeszkadza w naturalnym zaspokajaniu i tak poza tym biologicznie nie różni się od świeckiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_7 Re: Ksiądz mógł wyjsć z toalety i zacząć podawać. 17.05.07, 12:45 Mieciu, spoko - w formie oralnej się nie zachodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losica Re: Coś jeszcze... IP: *.biol.uw.edu.pl 17.05.07, 12:41 > Pi-vo jaki ty jestes głupi, nie widzisz że oni ciągle sie czepiają kościoła, "oni"???? tajemniczy "oni"?? niech zgadne na Pis glosowales???? Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager Re: Coś jeszcze... 17.05.07, 10:58 A tak w ogóle to jest promocja kanibalizmu! Czyż nie? Ty chyba nie masz innych problemów albo ci pi-vo zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Coś jeszcze... 17.05.07, 11:06 lichttrager napisał: > A tak w ogóle to jest promocja kanibalizmu! Czyż nie? Ty chyba nie masz innych > problemów albo ci pi-vo zaszkodziło. Do kogo i o czym to było?Przynajmniej ja nic o kanibaliźmie nic nie pisałem bo to mąka i woda.A pi-vo (piwo) jest dobrym ziołolekiem, produkowanym zgodnie z zasadami i normami ISO więc nie szkodzi, chyba że się przedawkuje ale to dotyczy każdego leku. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek1965 Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 07:57 A kiedy bedzie kontrola jakosci macy? Widac ze ostatnio szkodzi Michnikowi . Odpowiedz Link Zgłoś
lechu112 Jak to nie zachorowal ? Prezydent dosta kilka razy 17.05.07, 08:01 "politycznej sr@czki " i nie mogl pelnic obowiazkow ! Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 08:04 Ciekawe jest też, że kiosk sprzedający batoniki w opakowaniach musi mieć zaplecze sanitarne i spełniać szereg wymogów sanepidu. Co z kościołem, czy księża nie powinni mieć ważnej książeczki? czy woda w tych miskach przy wejściu nie powinna być badana przez sanepid? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddb2 Re: Komunikanty z normą ISO IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.07, 08:14 Wielokrotnie sie zastanawialam nad higiena, uczestniczac we mszy. Najpierw jest przekazywanie sobie znaku pokoju, w Warszawie ksieza schodza do wiernych i podaja im rece, a potem tymi samymi rekami daja do ust oplatki. Niezaleznie od waszych kpin, jest to wysoce niehigieniczne i mimo mojej wiary, odrzuca mnie od przystepowania do tak udzielanej komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Komunikanty z normą ISO 18.05.07, 08:07 Akurat stojąca woda święcona przy wejściu do Kościoła zawiera o wiele więcej bakterii coli niż zanieczyszczona rzeka. Badania były wielokrotnie robione. Dlatego lepiej jak się człowiek ma przeżegnać po wejściu, niech nie robi tego za pomocą wody święconej. Odpowiedz Link Zgłoś
teich1 w przemysle spożywczym wymagana jest HACAP, 17.05.07, 08:13 norma ISO to dodatek do niej. Poza tym pracuję już w trzeciej firmie która ma ISO, w każdej z nich traktuje sie to jako kule u nogi, a papiery produkuje się na kilka dni przed zaplanowanym audytem. Jedno wielkie nadużycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protestant Komunikanty z normą ISO IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.05.07, 08:25 Cóż - według wierzeń katolickich nie spożywają oni przecież chleba, tylko ciało Chrystusa. Ciekawe, że nie przyszło im do głowy się na to powołać... Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit A krew, a ciało? 17.05.07, 08:28 "Ksiądz dr Maciej Szczepaniak cytuje obecne regulacje kościelne: "Chleb winien być czysto pszenny i świeżo upieczony, aby nie było niebezpieczeństwa zepsucia". - Małe prawdopodobieństwo, by tak się stało, bo komunikant składa się z mąki i wody - mówi." Oh fuck, a ja myślałem że z ciała i krwi Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A krew, a ciało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 08:39 > Oh fuck, a ja myślałem że z ciała i krwi Jezusa Chrystusa. > też mi powód do nabijania się jak już się tak tego czepiasz, to ciałem Chrystusa stają się one dopiero w czasie mszy, a do tego czasu są zwykłym chlebem Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: A krew, a ciało? 17.05.07, 08:44 No to w trakcie spożycia przez wiernego są... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A krew, a ciało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 08:49 SYMBOLEM ciała Chrystusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody_rabbit Re: A krew, a ciało? IP: *.cft.edu.pl 17.05.07, 10:21 "Znaki chleba i wina, stając się w tajemniczy sposób Ciałem i Krwią Chrystusa" (art. 1333 Katechizmu). Tak więc, wg oszustów z KK, nie tylko symbolem. Czyli jednak mięso i krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loop Re: A krew, a ciało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 10:31 My wierzymy, że one rzeczywiście SĄ ciałem i krwią, a nie symbolem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergie Re: A krew, a ciało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:18 Księża powinni mieć badania i książeczki zdrowia a kościoły powinien skontrolwać sanepid i PIH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał masarnia IP: *.icm.edu.pl 17.05.07, 09:22 > > Oh fuck, a ja myślałem że z ciała i krwi Jezusa Chrystusa. > też mi powód do nabijania się > jak już się tak tego czepiasz, to ciałem Chrystusa stają się one dopiero w > czasie mszy, a do tego czasu są zwykłym chlebem Kontrola weterynaryjna? Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: A krew, a ciało? 17.05.07, 09:25 Gość portalu: gosc napisał(a): > > Oh fuck, a ja myślałem że z ciała i krwi Jezusa Chrystusa. > > > też mi powód do nabijania się > > jak już się tak tego czepiasz, to ciałem Chrystusa stają się one dopiero w > czasie mszy, a do tego czasu są zwykłym chlebem I to ostatnie ma sprawić że takie podawanie komunii jest zawsze bezpieczne? Zejdźmy na ziemię.Poszukaj sobie materiałów na temat chorób przenoszonych drogą pokarmową i choć na chwilę zapomnij o cudach.Może Ci się coś rozjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A krew, a ciało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:45 > I to ostatnie ma sprawić że takie podawanie komunii jest zawsze bezpieczne? > Zejdźmy na ziemię.Poszukaj sobie materiałów na temat chorób przenoszonych drogą > > pokarmową i choć na chwilę zapomnij o cudach.Może Ci się coś rozjaśni. > Ja nic takiego nie napisałem. Chodziło mi tylko o odniesienie sie do szydzenia z tego że to ciało Chrystusa, a nie mąka z wodą. Stoje więc jak najbardziej na ziemi i racjonalnie do tego podchodze. I wiem, że to zwykły chleb, który jest tylko symbolem ciała Chrystusa (a nie 'mięsem' które powinno być badane tak jak mielonka) i nie oznacza to, że to jest bezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: A krew, a ciało? 17.05.07, 09:48 Gość portalu: gosc napisał(a): > > I to ostatnie ma sprawić że takie podawanie komunii jest zawsze bezpieczn > e? > > Zejdźmy na ziemię.Poszukaj sobie materiałów na temat chorób przenoszonych > drogą > > > > pokarmową i choć na chwilę zapomnij o cudach.Może Ci się coś rozjaśni. > > > > Ja nic takiego nie napisałem. Chodziło mi tylko o odniesienie sie do szydzenia > z > tego że to ciało Chrystusa, a nie mąka z wodą. Stoje więc jak najbardziej na > ziemi i racjonalnie do tego podchodze. I wiem, że to zwykły chleb, który jest > tylko symbolem ciała Chrystusa (a nie 'mięsem' które powinno być badane tak jak > mielonka) i nie oznacza to, że to jest bezpieczne Uspokoiłeś mnie bo ja też nie szydzę ale uważam że problem jednak istnieje.Zgadzam się że ci wszyscy którzy wypisują głupoty o mięsie czy inne takie rzeczy powinni dać sobie spokój a pomyśleć o rzeczywistej istocie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recon Re: A krew, a ciało? IP: *.teb.pl 17.05.07, 10:55 Tak sobie czytam i czytam ... i pomijając wszystkich przygłupów nawijających o mielonkach i weterynarzach tylko jedno pytanie nasuwa mi się na myśl. O co tak na prawdę chodzi? Po pierwsze nie zaprzeczam, że sposób przyjmowania Komunii nie jest jakiś arcy higieniczny - bo jednak z ręki itd. - to dość oczywisty. Z drugiej jednak strony nigdy nie słyszałem komunikatów w stylu "pół osiedla zarażone salmonellą, przyczyną najprawdopodobniej było przyjmowanie komunii". Tak więc zastanawiam się skąd się bierze taki pomysł jak certyfikowanie tego typu rzeczy. Moim zdaniem musi wynikać to z jakiejś wielkiej nudy urzędników, bo przyznam, że przy obecnej ilości rzeczywistych problemów tylko ktoś wybitnie się nudzący mógłby wpaść na pomysł "ej słuchajcie - a może teraz będziemy kontrolować opłatki w zakonach". Ewentualnie tak jak już wyżej ktoś pisał to kolejny atak na Kościół, chociaż ja akurat tym bym sie nie przejmował, bo niektórzy katolicy maja jakąś fobie że są cały czas atakowani. Ja osobiście czegoś takiego nie odczuwam (choć nieraz się zdarzy coś niemiłego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Komunikanty z normą ISO IP: 157.25.31.* 17.05.07, 08:50 Moi drodzy, czy wy nie wiedziecie, że każda produkcja w Polsce artykułów spożywczych- nawet opłatków kontrolowana jest przez SANEPID, to standard!Bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 08:55 Nie każda. Wujek pędzi śliwowicę i nikt mu do gara nie zagląda ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 09:33 Gość portalu: obserwator napisał(a): > Moi drodzy, czy wy nie wiedziecie, że każda produkcja w Polsce artykułów > spożywczych- nawet opłatków kontrolowana jest przez SANEPID, to standard!Bez > obaw. Z obawami jednak.Może jest tak jak piszesz (w tym kontekście nie wiadomo czego komisja z UE by się miała czepiać) ale czy księża i szafarze mają świadectwa zdrowia tak jak kucharki, kelnerki czy bufetowe?Nawet jeśli by mieli to sam sposób podawania jest zwyczajnie niehigieniczny bo choć idea wspólnoty przy dzieleniu się krwią i ciałem Chrystusa (przy dość osobliwym poczuciu estetyki moim zdaniem) jest dla niektórych piękna to jednak nie ma powodów żeby zakażenia nie przenosiły się podczas samego obrzędu.A symbolika religijna niestety nie jest szczepionką.Można wierzyć w cuda ale praw biologii nie da się oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 08:57 Proponuję kontrolować czy woda w górskich strumyczkach jest zgodna z normami ISO - wszak czasem turyści lubią się odświeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 09:38 adas313 napisał: > Proponuję kontrolować czy woda w górskich strumyczkach jest zgodna z normami IS > O > - wszak czasem turyści lubią się odświeżyć. Owszem, robią to jednak na własną odpowiedzialność a nie producenta, sprzedawcy czy kogokolwiek kto by im tę wodę serwował.Ich sprawa.Sam będąc w górach popijam z wywierzysk (trzeba umieć odróżnić strumyk ze źródła od tego z roztopionego śniegu z którego lepiej wody unikać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Lata temu ta świnia Urban IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:08 badała jakość wody święconej. Widać poziom pisemka pn. GazWyb pikuje ostro w stronę bruku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liwinia Re: Komunikanty z normą ISO IP: *.pl 17.05.07, 09:24 Podniosłabym tu sprawę przyjmowania komunii do ust. Zapytajcie zaprzyjażnionych księży lub szafarzy nadzwyczajnych komunii świętej.Chodzi mi o to, że zdarza się nader często,że osoba przyjmująca opłatek oślini palce osoby go podającej. Skutek jest taki, że kapłan mając mokre palce od tej poprzedniej śliny, skleja następne opłatki i musi wycierać palce. Podkreślam -wycierać a nie myć. Dla mnie jest to obrzydlistwo. Dlatego na zachodzie rozdawana jest komunia na rękę, tylko nie u nas, bo podobno mamy wiernych nieprzygotowanych do tego. Mimo,że zarówno papież i biskupi wyrazili na to zgodę, polscy księża są niechętni takim zmianom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Komunikanty z normą ISO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:31 akurat w moim kosciele nie ma problemu z komunią na rękę i jest to dość powszechne Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: Komunikanty z normą ISO 17.05.07, 09:43 Gość portalu: liwinia napisał(a): > Podniosłabym tu sprawę przyjmowania komunii do ust. Zapytajcie zaprzyjażnionych > księży lub szafarzy nadzwyczajnych komunii świętej.Chodzi mi o to, że zdarza si > ę > nader często,że osoba przyjmująca opłatek oślini palce osoby go podającej. > Skutek jest taki, że kapłan mając mokre palce od tej poprzedniej śliny, skleja > następne opłatki i musi wycierać palce. Podkreślam -wycierać a nie myć. Dla mni > e > jest to obrzydlistwo. Dlatego na zachodzie rozdawana jest komunia na rękę, tylk > o > nie u nas, bo podobno mamy wiernych nieprzygotowanych do tego. Mimo,że zarówno > papież i biskupi wyrazili na to zgodę, polscy księża są niechętni takim zmiano > m. I wszystko na ten temat.Bo nawet pomijając kwestie estetyczne pozstają te epidemiologiczne.Pneumokoki (często bardzo groźne, ryzyko sepsy) czy mononukleoza to zaledwie początek listy chorób które mogą przenosić się tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Myślałem że hostia to krew i ciało Jezusa IP: *.aster.pl 17.05.07, 09:25 a zatem powinna podlegać takiej samej kontroli jak np. mielonka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niveau52000 albo to: IP: 83.238.169.* 17.05.07, 09:37 no dobra, a co powiecie na zwyczaj calowania przez wiernych relikwii, albo krzyza podczas Wielkiego Postu? Wyglada to tak, ze ludzie kolejno podchodza i caluja, a obok stoim ministrant i przeciera tą rzecz szmatką (nie myje lecz przeciera obsliniona szmatką). A maczanie palców w misie z wodą święconą? Próbuję przekonać moją córkę żeby tego nie robiła a ona mówi, że przcież to święcona, więc nic się nie może stać! No i masz babo placek (komunia w tym roku, więc indoktrynacja ostra) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niveau52000 Re: albo to: IP: 83.238.169.* 17.05.07, 09:40 i tak się cieszmy, bo przed Soborem Wat. II był tzw. ryt effetha, m,in. podczas chrztu, który nawiązywał wprost do fragm. ewangelii (uzdrowienie głuchoniemego) i polefał na dotknięciu uszu, nosa i bodajże czoła dziecka śliną udzielającego sakramentu księdza. Po Soborze (1965) z tego zrezygnowano. Pozostało jeszcze essuflatio - egzorcyzmujące dmuchnięcie, przekazanie oddechu, "tchnięcie" na kogoś przez księdza podczas egzorcyzmów - ale to gest nieobowiązkowy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pi-vo Re: albo to: 17.05.07, 09:50 Gość portalu: niveau52000 napisał(a): > no dobra, a co powiecie na zwyczaj calowania przez wiernych relikwii, albo > krzyza podczas Wielkiego Postu? Wyglada to tak, ze ludzie kolejno podchodza i > caluja, a obok stoim ministrant i przeciera tą rzecz szmatką (nie myje lecz > przeciera obsliniona szmatką). A maczanie palców w misie z wodą święconą? > Próbuję przekonać moją córkę żeby tego nie robiła a ona mówi, że przcież to > święcona, więc nic się nie może stać! No i masz babo placek (komunia w tym > roku, więc indoktrynacja ostra) Tu może wystąpić jeszcze większy problem niż z komunią. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Slyszal ktos kiedy o masowym zatruciu hostiami ? 17.05.07, 09:46 Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo NarEszciE ! jeszcze tylko badania księży ! IP: 213.76.140.* 17.05.07, 09:56 od dawna miałem nadzieje że wreszcie nieruchawe instytucje będą kontrolować własnie produkowany przez kościół opłatek. Dlaczego ten właśnie produkt spozywczy jest poza jakąkolwiek kontrolą?? KK swięta krowa? Jest jeszcze jedno. Kto zacznie wreszcie wymagać badań okresowych dla księży podajacych paluchami opłatek? Powinni oni przechodzic takie same badania jak gość sprzedajacy hotdogi albo watę cukrową. Obawiam się że nikt nie podejmie się takich kontroli bo każda z instytucji robi w portki przed KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon && miałem nadzieje że wreszcie ruchawe instytucje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 10:09 poczuja interes i sami zaczna produkowac - koszer komunikat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachel Następnie sprawdzą ściany płaczu pod względem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:56 sanitarnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo sprawdzić wodę swieconą ! IP: 213.76.140.* 17.05.07, 10:02 jest jeszcze jedno. Kontrole i unormowania powinny objąc również wodę swięcona w której maczają łapki wchodzący do kościoła. Prosze sobie wyobrazić co jest w tym naczyniu po kilku niedzielnych mszach. Ja łap wogóle nie maczam bo to bzdurny zwyczaj (symboliczne obmycie przy wchodzeniu do "domu bożego:) i niehigieniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontroler Re: sprawdzić wodę swieconą ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 10:10 i wode spłukujaca sciane płaczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Komunikanty z normą ISO IP: *.pools.arcor-ip.net 17.05.07, 10:12 A sepsa? Czy w Opolu i okolicach bez obaw mogę otworzyć usta podczas przyjmowania Komunii? Dlaczego nie wprowadzić tak jak w Niemczech gdzie hostię podaje się na dłoń a nie do ust? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berbeć Komunikanty z normą ISO IP: *.devs.futuro.pl 17.05.07, 10:22 I znów jeśli chodzi o kościół to w polsce juz oblecial strach,że jak to kontrolować czarnych? przecież oni mają swoje przepisy i to jest wystarczające,toż to nikt zachorować nie może skoro oni modlą sie nie tylko o zdrowie,a to pomaga tak jak i ich kadzidło,przeciez to jest jeden sposób na czystą kasę,to zaszkodzić nie może.to po co te kontrole.Ja tam tego wogóle nie biorę,bo to bzdety..... Odpowiedz Link Zgłoś
pws3 Komunikanty z normą ISO 22000 17.05.07, 10:49 Komunikanty spożywamy więc normy HACCP lub stosowne ISO 22000. "Rzeczy warte tego, żeby je robić, warte są tego, żeby robić je dobrze". Tu nie ma przepraszam. Konkordat nie dotyczy materialnej sfery życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piss on PiS Komunikanty z normą ISO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 12:52 "Nie ma potrzeby uzyskiwać ISO, bo produkcję opieramy na przepisach kościelnych i to wystarczy - mówi Mateusz Cieślik z firmy Charistia produkującej opłatki." Masz pan rację, panie Cieślik! Przekonałeś mnie pan tym trafnym argumentem! No bo kościelne to przecież lepsze niż każde inne, to jasne jak 2x2=4!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr księża powinni mieć aktualne Książeczki Sanepid-u IP: *.chello.pl 17.05.07, 20:52 a swoją drogą tzw. woda święcona powinna podlegać badaniom na zawartośc pałeczek koli ,itp Odpowiedz Link Zgłoś