Dodaj do ulubionych

Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne

14.05.09, 16:52
Znowu ta Łódź...
Obserwuj wątek
    • Gość: amba Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.promax.media.pl 14.05.09, 16:53
      To Słonce Peru, przywiezione przez naszego Donaldka
      • Gość: bloo777 Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: 195.69.83.* 14.05.09, 20:16
        W artykule są błędy :)
        Po pierwsze: owszem, Halo było na niebie. Ale oprócz halo 22-stopniowego mieliśmy jakże spektakularny tzw "Krąg opisany". To on sprawił że "góra" i "dół" halo mieniły się tęczowymi kolorami (a dokładniej winne temu były tzw łuki styczne). Co ciekawe przez około minutę czy dwie udało mi sie zaobserwować również łuk dolny poboczny (tzw "infralateral").
        Kolejna nieścisłość: Halo zaczęło się tworzyć na pewno przed 10:54, bo z 10:54 mam już pierwsze zdjęcia jeszcze słabo widocznego tworzącego się halo :) Jednym słowem Halo było widoczne na niebie przez ponad 3 godziny, co akurat nie jest niczym niezwykłym. Po prostu mało kto patrzy w słońce ;) Na szczęście mam zwyczaj, że gdy tylko widzę na niebie Cirrusy (takie postrzępione chmury, złożone z kryształków lodu), to od razu rozglądam się po niebie w poszukiwaniu wszelkiego rodzaju halo ;)

Jeśli ktoś chce dowiedzieć się jak tworzą się halo, i pooglądać sobie wspaniałe zdjęcia to polecam "biblię" łowców halo czyli:
        www.atoptics.co.uk
        Zapraszam też do odwiedzenia mojej skromnej galerii zdjęć:
        www.atmospheric-bloo.deviantart.com
        za godzinkę lub dwie wrzucę tam moje zdjęcia dzisiejszego halo :)

Pozdrawiam
        Błażej "Bloo777" Olszyca
        • Gość: Q Na szczęście w artykuje podarowali nam... IP: *.static.tvk.wroc.pl 14.05.09, 21:23
          ...tych szczegółów, w przeciwnym razie nikt by go nie przeczytał. To "Wyborcza",
          a nie "Świat Astronomii".
          • Gość: Omega Re: Na szczęście w artykuje podarowali nam... IP: 195.69.83.* 14.05.09, 22:40
            I to mnie przeraża.
            A potem ludzie z poziomu "wyborczej" gadają o ufo i smugach chemicznych, teoriach spiskowych i innych pierdołach zamiast poświęcić chwilę żeby przeczytać z czym tak naprawdę mają do czynienia.
            Ignorancja jest błogosłowanieństwem.
            • turbo_wesz Re: Na szczęście w artykuje podarowali nam... 14.05.09, 22:41
              straszny omen! wszyscy zginiemy !
    • Gość: nk Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.chello.pl 14.05.09, 16:55
      halo to nazwa zapożyczona ze słowa aureola... Łódź i aureola, wreszcie
      Kropiwnicki dostał to czego chciał!
    • Gość: elf-ka Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.toya.net.pl 14.05.09, 17:06
      Ha! Zdjęcia urocze, lecz muszę przyznać, że w rzeczywistości wyglądało to
      jeszcze bardziej spektakularnie! Wewnętrzny pierścień ciemniejszy - niczym płyta
      winylowa z otworem na słońce, a dookoła tęczowe pasmo. Co prawda 'Wiki'
      poinformowała nas -maluczkich, że to może być 'HALO', lecz nie byliśmy pewni.
      Zastanawialiśmy się nawet, czy nie rozlegną się trąby archanielskie i nie trzeba
      się będzie pakować ;)
    • tempus Tęcza zawsze jest podwójna, 14.05.09, 17:30
      pierwotna i wtórna. Tylko nie zawsze widzowie o tym wiedzą i nie szukają drugiej, słabo widocznej. Osobie piszącej sensacje o podwójnej teczy proponuję powrót do szkoły...
      • Gość: Radomianka :P Re: Tęcza zawsze jest podwójna, IP: *.radom.vectranet.pl 14.05.09, 19:19
        u mnie w radomiu prawie zawsze widać podwójną :) mam 12 lat i nie jest to dla
        mnie jakieś bardzo "wyjątkowe" zjawisko, chociaż rzeczywiście widowiskowe ;)
      • Gość: gata Re: Tęcza zawsze jest podwójna, IP: *.ptim.net.pl 14.05.09, 20:15
        Halo słoneczne czy księżycowe też nie jest niczym niezwykłym.
        Ale na Alercie24 widać straszna susza była...
        • pensioner63 Niektórzy widzieli, wielu nie widziało 14.05.09, 20:29
          tempus napisał:
          > Osobie piszącej sensacje o podwójnej teczy proponuję powrót
          > do szkoły...

Nonsens! Gdy byłem w szkole średniej to zapytałem nauczyciela fizyki, który
          wyjaśniał zjawisko tęczy, jak powstaje tęcza wtórna. Fizyk odpowiedział, że
          nigdy tęczy wtórnej nie widział. Był w wieku około 40 lat. Większość ludzi gdy
          deszcz pada osłania się parasolem i ucieka pod dach, a nie ogląda niebo.

Polscy uczniowie w obecnej szkole uczą się, że w niebie jest Pan Bóg. Tęcza
          niewielu interesuje. Chyba, że ktoś czytał Stary Testament to wie, że tęcza jest
          dowodem na obietnicę Pana Boga, że nie zrobi drugiego potopu.
          • turbo_wesz Re: Niektórzy widzieli, wielu nie widziało 14.05.09, 22:58
            mój nauczyciel od informatyki z liceum uważał że program tym lepszy, im więcej
            ma kodu. może to bracia?
      • Gość: czytelnik2 Re: Tęcza zawsze jest podwójna, IP: 188.33.71.* 14.05.09, 23:49
        wielkie mi halo
      • Gość: gosc Re: Tęcza zawsze jest podwójna, IP: *.Red-80-38-24.staticIP.rima-tde.net 15.05.09, 10:39
        ty to taka kolejna zakompleksoina dziewczynka madralinka
    • o90 najwieksze halo to będzie 14.05.09, 17:36
      jak PO zostanie partią liberalną gospodarczo
      a nie tylko będzie się jej to wydawać

to bedzie HALO
    • Gość: PP w Krakowie też było IP: *.ghnet.pl 14.05.09, 17:37
      jak w temacie
      • Gość: a na mazurach też w niedziele (nt) IP: *.lodz.msk.pl 14.05.09, 17:55
    • Gość: Kamyk Smugi kondensacyjne IP: 77.252.70.* 14.05.09, 17:54
      Drodzy Łodzianie. Czy zauważyliście na swoim niebie jak czasami przelatują
      samoloty zostawiające białe linie za sobą? Niektórzy twierdzą że te linie to
      normalne zjawisko. Owszem, czasami normalne. Ale są też samoloty, które
      rozpylają celowo te smugi, które później nie znikają po 10 minutach, lecz
      trzymają się kilka godzin. Są to tzw smugi chemiczne, specjalnie rozpylane nad
      większymi miastami świata. Powodują one dziwne zjawiska atmosferyczne, oraz
      liczne choroby. Podejrzewa się, że odpowiedzialnym za to jest rząd NWO,
      stojący ponad państwowymi rządami.
      • Gość: Fan Re: Smugi kondensacyjne IP: *.astral.lodz.pl 14.05.09, 18:14
        a ty jestes idiota... smugi kondensacyjne powstaja na skutek wydowybwania sie z
        silników pary wodnej :P która szybko sie kondenuje i powstaje smuga zaliczana do
        zjawisk atomserycznych zwanych chmurami!
        a co do halo :p ludzie przypatrzcie sie czasem w nocy to nawet ognie swietego
        elma zobaczycie w łodzi ba... nawet i w warszawie :p i w pcimiu dolnym...
        wielkie mi halo :/ fotometeory pojawiają sie bardzo czesto i to w całej polsce.
        a podwojna tecza wystepuje bardzo czesto tylko nie widzimy czesto tej drugiej
        bo jest bardzo słaba :P
        • prbuster Re: Smugi kondensacyjne 14.05.09, 18:42
          Film: Toxic Skies - Starring Anne Heche

Film: Dont Talk About the Weather

Chemtrails = Aerosol spraying for environmental modification

Council on Foreign Relations - Workshop on Unilateral Planetary Scale Geoengineering
          (...) Add more small reflecting particles in the upper part of the atmosphere (the stratosphere which is located between 15 and 50 kilometers above the Earth’s surface) (...)

Chemtrails - more info
          • adkalin Re: Smugi kondensacyjne 14.05.09, 19:08
            A może to sprawka kosmitów, o których pisał ten kłamczuszek Daniken?
            • Gość: pytanieretoryczne Re: Smugi kondensacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:16
              a może sprawdź linki / poczytaj zanim napiszesz infantylne pytanie?
              • Gość: abra Re: Smugi kondensacyjne IP: 88.220.105.* 14.05.09, 21:47
                A może kup sobie teleskop i następnym razem jak zobaczysz samolot rozpylający
                twoje chemtraile, to sobie na niego zerknij i zobaczysz, że to zwykły samolot
                liniowy. Akurat teoria chemtralii jest chyba najbardziej debilną teorią spiskową
                wymyśląną jak dotą przez rasę ludzką. Ale cóż, ludziom można wcisnąć wszystko,
                nawet to, że błyszczące ekrany od laptopów są lepsze od matowych :/
                • protz Re: Smugi kondensacyjne 14.05.09, 22:34
                  Nie dotrze, nigdy do nich nie dociera.
                  Ale Twoj argument dobry, tele ze powiedza ze liniowe tez tankuja chemią zeby nas
                  truc!
                • Gość: r Re: Smugi kondensacyjne IP: *.chello.pl 15.05.09, 01:20
                  ja wole blyszczace. Jestem nienormalny?
      • protz Re: Smugi kondensacyjne 14.05.09, 22:33
        W kazdym takim watku musi sie znalezc niedouczony idiota od chemtrails.
    • Gość: Beatka Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 17:55
      A nad Łodzią to niby inne słońce świeci niż nad resztą kraju??? W Opolu też
      było widziane to zjawisko!!!
    • czyli.kon.karne Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne 14.05.09, 17:56
      ...i znów ta Łódź...
    • Gość: a Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.lodz.msk.pl 14.05.09, 17:56
      boli cię to ?
    • Gość: kMIL Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.smsiarkowiec.pl 14.05.09, 18:18
      Już chyba nie macie o czym pisać
    • Gość: jan_m Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.4web.pl 14.05.09, 18:24
      Przede wszystkim gratuluje autorowi zdjęć refleksu i umiejetności -
      by zrobic takie zdjęcia nie wystarczy wyciągnąć kompakt, czy zwykły
      aparat fotograficzny i pstryknąć !!!!!
      • Gość: Ola Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.net.stream.pl 14.05.09, 18:27
        W Pankach pod Częstochową też mieliśmy okazję oglądać to niezwykłe
        zjawisko . Trwało aż 2 godziny.
      • Gość: bloo777 Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: 195.69.83.* 14.05.09, 19:55
        Ależ absolutnie wystarczy ;) Mam kompakta a fotografią halo i zajwisk atmosferycznych zajmuję się od 2 lat. Wcześniej robiłem zdjęcia nawet radziecką Smeną 8M na klisze. Teraz zdarza mi się robić zdjęcia halo nawet aparatem z komórki. Halo czy słońca pozorne wbrew pozorom sa dość często widoczne- mniej więcej raz do trzech razy na 2 tygodnie. Trzeba tylko patrzeć w niebo ;)
        POlecam zajrzeć na www.atmospheric-bloo.deviantart.com Wszystkie zdjęcia robiłem w Łodzi ;)
        • Gość: jan_m Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.4web.pl 14.05.09, 20:51
          Ten "szajs", który mozna obejrzeć na Twojej stronie usprawiedliwia
          Twoja uproszczoną wizję robienia fotografii
          • Gość: bloo777 Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: 195.69.83.* 14.05.09, 22:55
            Drogi Janie :)
            Fajnie, że masz własne zdanie, cieszy mnie to.
            Szkoda tylko, że sposobem w jaki je wyraziłeś pokazałeś, jaki sobą reprezentujesz poziom :) Ale nie martw się, podobno trolling jest w modzie ;)

Rozumiem, że przeglądając takie portale jak ten, możesz nie wiedzieć czym jest konstruktywna krytyka, więc dam Ci drugą szansę:
            bloo777.deviantart.com/gallery/
            Wyraź swoją opinię!
            A) Daj mi tę satysfakcję, że mam rację i pojedź moje zdjęcia po całośći! :D
            B) Olej tego posta, nie odpisuj nic, jednocześnie potwierdzając fakt, że poprzedni post był zwykłym trollingiem :)
            C) Spraw, żebym przyznał się do błędu i napisz mi konstruktywnie co Ci się w moich zdjęciach nie podoba ;)

Wybór należy do Ciebie! >:]
    • Gość: Piter Sorry IP: *.chello.pl 14.05.09, 18:34
      Ale samo halo słoneczne nie jest niezwykłym zjawiskiem i pojawia się na niebie
      dość często.
      • Gość: noida Re: Sorry IP: *.lomianki.armasan.eu 14.05.09, 18:40
        I nocą też je widać, zwłaszcza przy pełni Księżyca.
    • Gość: df takie coś to tylko w Łodzi.. IP: *.chello.pl 14.05.09, 18:37
      ..
    • Gość: sigma_pi Wielkie mi halo IP: *.net.autocom.pl 14.05.09, 18:49

jw.
    • Gość: janval Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:08
      Wielkie mi halo. W Mrągowie takie zjawisko miało miejsce 7 maja b.r. około
      godziny 14.30 i nikt tego nie nagłośnił. Obserwowałem je osobiście i zrobiłem
      zdjęcie (a miałem jedynie telefon komórkowy i nawet nie widziałem na
      podglądzie co fotografuję). Zdjęcie umieściłem w swoim profilu na "naszej-klasie".
    • Gość: GL Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: 95.160.252.* 14.05.09, 19:11
      Ostatni raz takie halo widziałem w 1986 roku, coś tak 27 czy 28 kwietnia...
      Daje do myślenia ;)
    • Gość: aaa Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:14
      za dużo chemtrails?
    • Gość: znafftza Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.09, 20:31
      To znak od pana bozi dżejpita, że nie należy czekać na decyzję niemieckiego
      papieża. Dżejpitu powinien w katolii być traktowany jak bozinka i najlepiej do
      wora z czarnuchami którzy nie będą popierać kultu nowej bozi.
      • Gość: nie nie Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.modemy.ostrowski.pl 14.05.09, 21:39
        tosz to matka boska, nie widzita tego,matka dwa dzieciatka trzyma, matka boska
        lodzka
    • Gość: Zerruel Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 21:44
      Nie tylko Łódź. Na terenie Wielkopolski (dalsze okolice Poznania) również
      można było to zauważyć. Mniej więcej w godzinach 11:30-13:10 (w tym czasie ja
      to widziałem, mogło się utrzymać dłużej).
    • dziad_borowy Re: Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne 14.05.09, 23:48
      A ja sie pytam - gdzie w tej chwili byli rodzice?!!
      Dzierżż!!!
    • estees Łódź: zobacz niezwykłe zjawisko atmosferyczne 15.05.09, 00:12
      Fajne halo, mnie sie podoba.
    • Gość: gość strona o zjawisku HALO IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 01:04
      Polecam: www.atoptics.co.uk - strona nt. zjawska HALO
    • theorema Widziałam "księżycowe halo" 15.05.09, 01:45
      A ja widziałam efekt halo w nocy, wokół księżyca. Wyglądało obłędnie. zdjęcia
      mam, ale zgubiłam gdzieś kabelek od aparatu:))Może później..
      • Gość: bloo777 Re: Widziałam "księżycowe halo" IP: 195.69.83.* 15.05.09, 03:28
        Aj, pogratulować! Zazdroszczę fotki :)
        Nocne pełne halo widziałem może ze dwa razy w życiu, ale zbyt dawno temu, żeby sfotografować :( Za to udało mi się na zdjęciu złapać księżyc pozorny czyli nocną wersję słońca pozornego :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka