Gość: : IP: *.ds10.agh.edu.pl 01.06.09, 18:50 Śmiem wątpić, czy taki doradca istotnie pomoże komuś w wyborze zawodu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kingunia Re: Uczniu, doradź sobie sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 22:51 przez całą swoją karierę ucznia, która skończyła się dość niedawno (miejmy nadzieję) bo jestem tegoroczną maturzystką, nie miałam ANI RAZU styczności z doradcą zawodowym. od kilku miesięcy miotam się, próbując wybrać kierunek uczelni, który odpowiadałby jednocześnie moim umiejętnościom i zainteresowaniom. od nas wymaga się, żebyśmy już pod koniec gimnazjum dokładnie znali przyszłą drogę zawodową - może niektórzy mają taką wizję, niestety większość nie ma i cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Uczniu, doradź sobie sam IP: *.ds10.agh.edu.pl 01.06.09, 23:34 Ja też niedawno maturę zdawałem, bo dokładnie dwa lata temu i oczywiście też nie miałem styczności z żadnym doradcą. Ale co by mi taki doradca doradził? Coś, na co jest zapotrzebowanie na rynku pracy, a nie coś, co lubię i co mnie interesuje... Też nie miałem konkretnej wizji, ale wiedziałem, że lubię fizykę, chemię i matematykę. To mi wystarczyło. ;P Wg. mnie powinno się kierować przede wszystkim swoimi zainteresowaniami. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty byłem u doradcy parę lat temu! IP: 195.82.180.* 02.06.09, 00:51 Porażka, w dodatku refundowana z państwowych pieniędzy, które mogłyby być przeznaczone na o wiele bardziej produktywne cele. Stanowisko "doradca" chyba zostało stworzone dla rzeszy pań psycholożek, które co roku masowo produkują polskie uczelnie. Pamiętam bardzo dobrze testy uwłaczające inteligencji przeciętnego człowieka, z pytaniami typu "Interesują cię: a) zagadnienia historyczne b) muzyka, teatr, film c) inne" Albo : "Twoim ulubionym przedmiotem w szkole jest: a) matematyka i fizyka b) historia i język polski c) biologia i chemia I cóż z tego, że komuś wyjdzie na koniec, że powinien być inżynierem budownictwa, informatykiem albo psychologiem skoro nie ma zazwyczaj pojęcia ani jak wyglądają studia, ani jak po tym kierunku wygląda praca (w doradztwie zawodowym między innymi ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Uczniu, doradź sobie sam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 07:12 To wybierz się do doradcy zawodowego. W każdym dawnym mieście wojewódzkim (a było ich 49) powinna znajdować się jednostka pod nazwą Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej. Znajdziesz tam ludzi, z którymi można porozmawiać o dalszej edukacji - nie zawsze trzeba wykonywać testy (zwłaszcza te "uwłaczające inteligencji" - jak ktoś napisał na forum). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Uczniu, doradź sobie sam IP: *.itt.com 02.06.09, 00:40 jaki jest sens doradcy w gimnazjum jezeli np uczen chce byc lekarzem a jest przepychany z klasy do klasy,majac 13 lat kazdy wie czy chce sie uczyc dalej czy nie dlatego ida do technikum czy zawodowki, widze sens doradcy w liceum przy wybiorze studiow.Pomysl zeby doradcami bylinauczyciele jest niemadry,minister nie ma pojecia o czym mowi,poza tym niedobor inzynierow wynika w duzej mierze ze zlikwidowano matematyke na maturze i ze nauczyciele tzw przedmiotow scislych stosuja 19 wieczne metody dydaktyczne i sa zupelnie niezdolni do przekazania wiedzy w sposob ciekawy i skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Uczniu, doradź sobie sam IP: *.itt.com 02.06.09, 00:55 do wyboru uczelni zeby poglebiac swoje zaintersowania nie potrzebny jest doradca. Jezlei lubisz geografie idziesz studiowac geografie. Natomiast doradca jest potrzebny jezeli po tej geografii chcesz dostac prace i ten doradca ci powie ze nie masz szans bo w kraju np potrzebuja dwoch geografow np zakladzie kartografi w Warszawie i 200 geografow nauczycieli ale ty nienawidisz uczyc przebrzydlych dzieciakow. I jestes zalatwiona.I tu doradca ci podpowiada , ale wiesz jest duze zapotrzebowanie z tendencja wzrostowa na agentow podrozy w agencjach turystycznych, idz na tego typu studia gdzie bedziesz miala rowniez geografie.Zawody przyszlosci sa w serwisie np ochrona zdrowia,doradctwo finansowe, ksiegowosc i finanse,masazysta, rehabilitant,chiropractor, fryzjer stylista, kosmetyczka, bioinzynier, specjalista od baz danych etc Odpowiedz Link Zgłoś