Gość: so IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 17:10 jedyne wyjście, które sam stosuję, to zabierać na wycieczkę rowerową krótki śrubokręt i zostawiać chamom pozdrowienia od lakierników :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czechofil Ścieżka rowerowa, czyli parking idealny? 17.06.09, 10:03 Nie ma się czemu dziwić, nawet człowiek o kiepskiej wyobraźni mógłby przewidzieć, że w naszej rzeczywistości tak się właśnie stanie. Ze swojej strony chciałbym tylko ostrzec samochodziarzy, że kij ma dwa końce. Parkując na (byłej) drodze rowerowej wzdłuż Mickiewicza skazaliście mnie na jazdę jezdnią, tak więc teraz będziecie mieli ze mną i pozostałymi wrocławskimi rowerzystami inny kłopot. Ale cóż, sami się o niego prosiliście... Odpowiedz Link Zgłoś
blase79 blokada mickiewicza? 18.06.09, 09:36 Może jakaś blokada Mickiewicza w godzinach szczytu? W sobotę i niedzielę kiedy jest mniej kierowców, a więcej rowerzystów(do tego dużo tych niedzielnych) blokuje się drogę rowerową... A miasto szczyci się że jest...przyjazne rowerzystom... pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: blokada mickiewicza? IP: *.e-wro.net.pl 20.07.09, 15:36 Wystarczy zaparkować trochę starych rowerów na ścieżce -parkingu tak aby auta nie mogły tam stanąć Odpowiedz Link Zgłoś
airmisio Ścieżka rowerowa, czyli parking idealny? 18.06.09, 08:12 Najśmieszniejsze jest to, że jak ja jadę ulicą po drugiej stronie niż ścieżka (jeżdżę tam codziennie i czasem szkoda mi czasu żeby na 1km przejeżdżać na ścieżkę i przebijać się 2 razy przez ulicę) to kierowcy samochodów trąbią i pokazują mi ścieżkę... A jakość tej ścieżki zostawię bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Ścieżka rowerowa, czyli parking idealny? 18.06.09, 09:18 airmisio napisała: > Najśmieszniejsze jest to, że jak ja jadę ulicą po drugiej stronie niż ścieżka > (jeżdżę tam codziennie i czasem szkoda mi czasu żeby na 1km przejeżdżać na > ścieżkę i przebijać się 2 razy przez ulicę) to kierowcy samochodów trąbią i > pokazują mi ścieżkę... Kierowcy samochodów zarzucają rowerzystom, że ci nie znają przepisów, a sami nie są wcale lepsi. Otóż jeżeli droga dla rowerów znajduje się tylko po jednej stronie jezdni, to jazda po niej obowiązuje tylko rowerzystów jadących właśnie w tym kierunku. Jadący w odwrotnym kierunku nie mają ŻADNEGO OBOWIĄZKU korzystania z drogi rowerowej położonej po drugiej stronie jezdni. Niestety większość samochodziarzy to ignoranci, dlatego na ciebie trąbią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek Re: Ścieżka rowerowa, czyli parking idealny? IP: *.e-wro.net.pl 20.07.09, 15:53 > A jakość tej ścieżki zostawię bez komentarza... Jakość ścieżki była słaba bo ona miała niewiele ponad metr szerokości. Teraz jakość będzie jeszcze gorsza bo parkujące tam auta niszczą nawierzchnię ścieżki jak i trawnik przy niej. Co to za parking gdzie osoba wysiadająca musi stanąć na trawniku bo ścieżka ma 120 cm ? Wysiadający musi iść po trawniku do chodnika . Część szerokich aut musi stanąć dwoma kołami na trawniku. Co ciekawe część ulicy Mickiewicza jest tak szeroka że jest tam na jezdni wyznaczony parking mimo ze środkiem tego odcinka ułożone są tory. Tam gdzie jest ścieżka tory tramwajowe są usunięte z jezdni, toteż na jezdni jest więcej miejsca a mimo to parking zrobiono na ścieżce zamiast na jezdni. Takie wchodzenie w tyłek kierowcom spowoduje że następnym krokiem będzie przystosowanie jednej alejki parkowej na parking. Chciałem w sobotę jechać po ścieżce po nie było na niej ani jednego samochodu o godzinie 9:00 ale mimo że ścieżka była wolna musiałem jechać po jezdni po której auta znacznie przekraczają prędkość maksymalną. Jak są imprezy np włączona fontanna to piesi mają problem z chodzeniem po chodnikach i poruszają się po jezdni. W efekcie auta stoją na ścieżce i chodnikach, rowerzyści jeżdżą po chodnikach i jezdni. Piesi chodzą po jezdni. Aby to zmienić należałoby zmienić najpierw Inżyniera Ruchu. Pozwolenie parkowania na jezdni zamiast na ścieżce spowolniłoby ruch na Mickiewicza bo mieszkańcy mają już tego dość miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,6833594,Mieszkancy_domagaja_sie_znakow_na_Mickiewicza.html Odpowiedz Link Zgłoś