Dodaj do ulubionych

Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie

11.01.12, 20:25
Witam,bardzo proszę o jakieś informacje na temat wrocławskich żłobków. Bardzo trudno cokolwiek znaleźć na ten temat w miarę aktualnego(a podobno w necie jest wszystko).Będę wdzięczna za jakieś informacje o rekrutacji na rok 2012/2013. Najbliżej mamy żlobek na Białowieskiej, ewentualnie Kłodnickiej. Jakie opinie krążą o tych żłobkach?
Obserwuj wątek
    • magdus-81 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 11.01.12, 21:19
      Jestem mamą aktualnych żłobkowiczów z Białowieskiej i powiem szczerze że jestem zadowolona. Chodzą drugi rok.
      Pierwszy rok było bardzo ciężko bo po pierwsze rozstania, strasznie strasznie strasznie chorowali, ale mimo wszytsko po jakimś czasie chętnie chodzili i wychodzili uśmiechnięci. Najedzeni a jeszcze maluszki.
      Teraz chodzą do grupy trzeciej i jak widac po ich minach jak odbieram to jest super. Chłopaki sa najedzone, odpieluchowane (troszke mama pracowała na wakacjach ale mimo wszytsko w żobkuk nocnikują i to też dużo dało), rysują, kleją wycinanki, tańczą i spiewają bo to wszytsko w domku widać. Wchodzą na sale chętnie. Acha i w tym żóbku bardzo przestrzegają z chorobami, jak dziecko ma za duży kaszel lub podejżany katarek to odsyłają do domu. Dzisiaj mnie wzywali bo oczko czerwone i dobrze bo zapalenie spojówek. Pod tym względem super.
      Jedno co jestem niezadowolona to brak miejsca do parkowania przed żłobkiem.
      I w tym roku zdecydowanie mniej chorują ale to podobno jest normalne że pierwszy rok.
      Acha i żłobek nr 3 na Białowieskiej jest dla dzieci alergicznych trzeba mieć zaświadczenie od alergologa.

Żłobek na Kłodnickiej ma same pozytywne opinie w środowisku rodziców "żłobkowych". Ja pracuje blisko i widze jak dzieci często na dworku i jakie mają rewelacyjne imprezy. Ja chciałam żeby moje bliźniaki tam poszły ale niestety mocno alergiczni sa i trzeba było iść do alergicznego.
      • milleys [...] 12.10.13, 14:14
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bj32 milleys 14.10.13, 15:40
          A ja Ci nie polecam kolejnego niepolecania, za to dobrze Ci radzę iść do szkoły, trollu, zanim znowu napiszesz, że do jakiejś placówki dawają downów i nie polecasz, bo to upośledzone. Bo zaczynam mieć wrażenie, że upośledzonego bez downa można by znaleźć bliżej, niż na Białowieskiej...
    • beauty_agadir Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 13.01.12, 14:59
      Właśnie wysłałam córkę do żłobka na Wrońskiego. Jak na razie jestem b. zadowolona - dobrze karmią, jest mnóstwo atrakcji i zajęć dla dzieci. Nawet nie powiedziałabym, że to publiczny żłobek, bo zrobiony jak prywatny (trochę żłobków już widziałam).
      Wszystkie info, spis żłobków itd. jest w necie na stronie urzędu miasta tu:bip.um.wroc.pl/wps/portal/bip?rs=t&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/bip_pl/bip/umw/opieka/zlobki_i_kluby&articleType=1&sitePath=/bip_pl/bip/umw/opieka/zlobki_i_kluby

Rekrutacja jeszcze nie ruszyła, ale warto zapisać dziecko wcześniej by było na liście oczekującej.
      • igajos Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 15.01.12, 14:14
        Strona żłobków Wrocławskich www.wzz.wroc.pl/pl/rekrutacja
        A tu zeszłoroczne warunki rekrutacji www.wroclaw.pl/rekrutacja_do_zlobkow.dhtml
        tak jak pisała beauty_agadir , lepiej zapisać teraz na listę rezerwową niż czekać na główną rekrutację. W zeszłym roku, osoby z listy rezerwowej miały sporo dodatkowych punktów i w większości przypadków były przyjmowane w pierwszej kolejności, ba na listach rezerowych było mniej więc tyle dzieci ile miejsc w żłobkach.

Syn chodził na Białowieską kilka lat temu. Wtedy jeszcze nie był to żłobek dla alergików. Ze żłobka byliśmy zadowoleni. W pierwszej grupie dzieci były werandowane. W drugiej i trzeciej sporo czasu spędzały na dworze.
      • polata Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 06.02.12, 19:37
        A czy ktoś słyszał już coś na temat żłobka Żyrafka?? Jest na ul. Jaracza. Słyszałam ,że jest nowy, ale strona(www.zyrafka.wroclaw.pl) zapowiada się całkiem dobrze, poza tym rozmawiałam z prowadzącymi i zdają się być kompetentne. Moja Polka ma 1,5 roku i szukam dla niej idealnego miejsca właśnie w okolicy Kromera.

dziękuje za informacje.
        • anyx27 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 06.02.12, 19:44
          Żyrafka, co wynika z informacji na stronie, to nie jest żłobek, tylko klub malucha. Na Jaracza jest żłobek dofinansowany przez gminę - Kolorowe Misie.
          • aravia Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 30.03.12, 11:19
            czy na Białowieską są przyjmowane tylko dzieci z alergiami?
    • aravia Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 12:43
      Czy ktoś moze znalazł jakieś informacje na temat rekrutacji we wrocławskich żłobkach? Informacje dokładne miały być umieszczone do 31.03, a ja nadal nic nie widzę. Może źle szukam? Jakby ktoś coś wiedział, to bardzo prosze o informacje.
      • madziolek2005 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 15:34
        Informacje znajdują się tu:

www.wroclaw.pl/harmonogram_rekrutacji_do_zlobkow_publicznych_na_okres_od_1_wrzesnia_2012_r_do_31_sierpnia_2013_r,1.dhtml
        i tu:
        www.wzz.wroc.pl/pl/rekrutacja
        Mam nadzieję, że się uda załapać na miejsce...
        • aravia Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 15:43
          dzięki za pomoc smile ja sierotka, nie potrafiłam znaleść wink
        • aravia Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 15:51
          a wiesz może, co w przypadku takiej samej ilości punktów? Tam jest napisane, że kolejność zgłoszeń nie jest brana pod uwagę, to co w takiej sytuacji? Lepiej złożyć, jak się tylko zacznie rekrutacja, czy nie ma to znaczenia?
          • anyx27 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 21:19
            Dziewczyny, z ciekawości, ile kosztuje pobyt w żłobku publicznym? Dziękuję z góry za odpowiedź.

Ps. Sprawdziłam w rejestrze, Żyrafka wpisana jest już jako żłobek smile
            • madziolek2005 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 21:42
              Coś mi świta, że opłata uzależniona jest od ilości godzin spędzanych przez dziecko w żłobku, ale dokładnie nie wiem. Też o to zamierzam się dopytać. smile
              • aravia Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 10.04.12, 09:19
                byłas może już w żłobku? Mój mąż wybiera się jakoś w tym tygodniu. Podpowiedz proszę, o co pytać.
                • madziolek2005 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 12.04.12, 16:27
                  I jak - byliście? Pewnie tak. Ja byłam w 2. Teraz trzeba złożyć podanie i czekać....
            • kolorowymotyl2 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 09.04.12, 13:16
              Witam
              nie za bardzo wiem ile kosztuje pobyt w Państwowym żłobku, ja moją 7 mc córcie zapisałam do żłobka na Alei Lipowej Zaczarowana Kraina Puchatka w lutym . Panie opiekunki pomogły mi pokonać trudny okres dla matki i dziecka jakim jest oddanie małego dziecka do żłobka oraz sprawić aby dziecko za bardzo nie odczuło rozstania z mamą . Można liczyć na ich porady dotyczące opieki i pielęgnacji nad dzieckiem. Dodatkowym atutem jest niska cena oraz częste wyjścia na dwór.Naprawdę gorąco polecam widać ze dziecko chętnie idzie w ramiona Pań opiekunek. Jeśli zdecyduje się na drugie na pewno oddam tam kolejne dziecko
              • bj32 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 09.04.12, 17:44
                big_grin A Panie opiekunki zdawały maturę z polskiego? Tak z ciekawości pytam, bo o interpunkcji niewiele musiały słyszećwink
              • anyx27 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 09.04.12, 18:35
                Ale to jest wątek o żłobkach, a Zaczarowana Kraina Puchatka nie widnieje w rejestrze żłobków, więc żłobkiem NIE JEST.
              • igajos Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 15.10.12, 14:07
                kolorowymotyl2 napisał(a):

> Witam
                > nie za bardzo wiem ile kosztuje pobyt w Państwowym żłobku, ja moją 7 mc córcie
                > zapisałam do żłobka na Alei Lipowej Zaczarowana Kraina Puchatka w lutym . Panie
                > opiekunki pomogły mi pokonać trudny okres dla matki i dziecka jakim jest odda
                > nie małego dziecka do żłobka oraz sprawić aby dziecko za bardzo nie odczuło roz
                > stania z mamą . Można liczyć na ich porady dotyczące opieki i pielęgnacji nad d
                > zieckiem. Dodatkowym atutem jest niska cena oraz częste wyjścia na dwór.Naprawd
                > ę gorąco polecam widać ze dziecko chętnie idzie w ramiona Pań opiekunek. Jeśli
                > zdecyduje się na drugie na pewno oddam tam kolejne dziecko

No to chyba już nie jest Pani taka zadowolona sad

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12673383,Dzieci_w_zlobku_wiazane_i_przymuszane_do_jedzenia_.html
                W głowie mi się to nie mieści.
                • bj32 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 15.10.12, 15:40
                  Pewnie jest. Ciekawe, czy doradzają, jakimi węzłami wiązać dzieci i jak później pielęgnować otarcia...

Koszmar.
            • chudonoga Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 10.05.12, 14:39
              > Dziewczyny, z ciekawości, ile kosztuje pobyt w żłobku publicznym? Dziękuję z gó
              > ry za odpowiedź.

1,40 pln za godzinę opieki (70 gr w przypadku jeśli w żłobku jest rodzeństwo) + 6,5 pln za dzienne wyżywienie. W pakiecie 9 godz wychodzi ok 380 pln/m-c i są to bardzo dobrze wydane pieniądze.

I jeszcze jedna rada - jeśli maluch nie dostanie się do żłobka, to warto przypominać się, pytać czy nie zwolniło się miejsce. Szczególnie w najmłodszej grupie rodzice dość często rezygnują (choroby, złe znoszenie rozstania, zmiana sytuacji rodzinnej etc) i dyrekcja pamięta, komu zależało najbardziej.
          • madziolek2005 Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 03.04.12, 21:40
            Właśnie też mnie zastanawia co w przypadku takiej samej ilości punktów... W czwartek albo w piątek planuję wybrać się do żłobka to podpytam. Mam nadzieję, że mają na to jakiś sposób i nie trzeba będzie stać przed żłobkiem od wczesnych godzin porannych.
    • szlendak24.waw Re: Wrocław- Żłobki publiczne- rekrutacja/opinie 18.05.12, 13:42
      17 maja 2012 r. wybrano 17 żłobków, które po podpisaniu otrzymają dofinansowaniez miasta.
      Poniżej link do wiadomości - Żłobki niepubliczne z dofinansowaniem
      www.wrocław.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka