Dodaj do ulubionych

żłobek a mleko

19.06.04, 14:11
Mój młody (obecnie 15 miesięcy) od września idzie do żłobka (będzie miał 1,5
roku). Byliśmy właśnie na dniach otwartych i dowiedziałam się, że dzieci
powyżej roku dostają zwykłe mleko krowie, chyba że są na specjalnej diecie
bezmlecznej. Młody nie jest alergikiem, je serki, jogurtu, ale mleko daję mu
tylko modyfikowane. Większość lekarzy zaleca mleko modyfikowane do 2-3 lat.
I co ja mam zrobić? Spróbować dać mu mleko krowie? Alergii może i nie
dostanie, ale czy takie mleko na pewno jest zdrowe?
Jak było z Waszymi dzieciaczkami?
Obserwuj wątek
    • bazylea1 Re: żłobek a mleko 19.06.04, 20:59
      Fionna, mamy podobną sytuacje smile moj maluszek zaraz konczy 15 m-cy i tez idzie
      od wrzesnia od zlobka. i tez mam taki problem bo moj je równiez nabiał ale od
      mleka krowiego pojawiają mu sie lekkie zmiany alergiczne. wolałabym zeby pił
      dalej tylko modyfikowane (w złobku dają krowie, pytałam). w lipcu idziemy do
      pielegniarki ktora ma powiedziec co dalej to sie zapytam o to mleko. chetnie
      poczytam jak jest w innych żłobkach.
    • bogusia1232 Re: żłobek a mleko 19.06.04, 22:24
      U nas jest tak samo i sądzę że jest to jeden z "uroków" złobków (napewno tak
      jest taniej). Z drugeij strony uważam że nie ma czym się aż tak bardzo
      przejmować (oczywiście jeżeli dziecko nie jest alergikiem). W złobku w sumie
      jedynym ,lecznym posiłkiem jest śniadanie (ewentualnie budyń, czy ryż z
      owaocami na podwieczrek), na które opróćz zupey mlecznej dzieci dostają chleb
      czy bułki z dodatkami. Wydaje mi się, że rzeczywiście na trochę przed pójściem
      do złobka spróbować wprowadzić mleko od krowy - ale w małych ilościach ( żeby
      zobaczyć reakcję). Bartek prawie wszystkie posiłki melczne, które dostaje w
      domu ma przyrządzane na mleku modyfikowanym, i jak na razie zdaje to egzamin. Z
      drugiej strony - nasze pokolenie (oczywiście z mniejszą skłonności do alergii)
      było chowane na mleku matki a później krowim..... Pozdrawiam i życze jak
      najmniejszej ilości alergii.
    • okubiak Re: żłobek a mleko 20.06.04, 22:15
      Witam ,
      w naszym zlobku w Poznaniu mozna zaznaczyc , ze chce sie , zeby dziecko pilo
      mleko modyfikowane, tylko oczywiscie trzeba je przyniesc. Z igorem nie mialam
      tego problemu bo zaczynal jak mial 2 lata i nie stanowilo to az takiego porblemu
      (choc modyfikowane pije do dzis -w sierpniu br 3 lata) . Za chwile zapiszemy
      Emilke (niedawno skonoczony rok) i jeszcze musze sie zastanowic co zrobic
      (zalezy ile razy dziennie dostaja tam mleko, a i tak nie wyeliminuje sie np zup
      mlecznych na zwyklym mleku i innycyh tego typu dan - chyba ,ze sie WYRAZNIE
      zaznaczy,
      pozdr
      olga
    • domali Re: żłobek a mleko 21.06.04, 18:08
      W żłobku mojego dzicka, jeśli masz jakieś specjalnie życzenia co do diety, to
      je respektują. Tylko właśnie musisz na przykład przynieść mleko.
      A co do mleka w diecie w ogóle, to moje od razu z mojego mleka przeskoczyło na
      krowie, miało wtedy rok. I jest w porządku.
    • mamaluna Re: żłobek a mleko 21.06.04, 20:57
      u nas w zlobku,powyzej roku dzieci tez dostaja krowie
      ale wystarczy isc pogadac z pania kierowniczka i zaznaczyc we wniosku, i juz po
      problemie (to zreszta dotyczy wszystkich produktow - nie tylko mleka)
      fakt, ze wtedy mleko trzeba donosic, bo w kosztach jest mleko krowie, a
      modyfikowane wychodzi drozej
    • xl Re: żłobek a mleko 22.06.04, 22:20
      MŁODE MAMUSIE PRZESYAŃCIE SIĘ WYGŁUPIAĆ ŻADNEMU DZIECKU JESLI NIE JEST UCZULONE
      MLEKO KROWIE NIE ZASZKODZIŁO ZWŁASZCZA DZIECKU POWYŻEJ ROKU W ŻŁOBKU WIĘKSZOŚĆ
      DZIECI JADA TAKIE MLEKO I NIC IM NIE JEST -LEPIEJ ZADBAJCIE ZEBY MALUCHĄ
      CZYTAĆ BAJKI RAZ DZIENNIE PRZEZ 20 MINUT TO BARDZO SKUTKUJE W ROZWIJANIU SIĘ
      NASZEGO MALUCHA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka