Dodaj do ulubionych

prywatny żłobek w Łodzi

24.04.06, 20:38
Witam Państwa, planujemy z żoną (jeśteśmy młodym małżeństwem) utworzyć w Łodzi
prywatny żłobek dla dzieci w wieku 0,5-3 lat.Żłobek zerejestrowany będzie jak
"żłobek", więc będzie podlegał pod kontrolę Ministerstwa Zdrowia i
SANEPIDu.Nie będzie to zwykła działalnośc gospodarcza z "po cichu" prowadzonym
żłobkiem w mieszkaniu, bez żadnej kontroli - mamy świadomość i poczucie
odpowiedzialności za Państwa pociechy. Planujemy utworzenie dwóch grup
wiekowych: do 1 roku i powyżej. Ilość dzieciaczków ma nie przekroczyć 20. Nad
ich opieką czuwać będą 2-3 opiekunek (wykształcenie pedagogiczne -
przedszkolanki). Naszą dewizą będzie maksymalne zadowolenie dziecka (i
rodziców smile. Na miejscu będzie kuchnia i personel kuchni - różne jadłospisy
dla starszych dzieci, również alergicznych. Intymne miejsce na ewentualne
karmienie przez mamy młodszych pociech. Możliwość żywienia pokarmem mamusi,
pokarmami "z domu" jak i słoiczkami.Planujemy dodatkowe zajęcia edukacyjne dla
starszych dzieci:wg sugesti rodziców. Aktualnie poszukujemy lokalu:około
120m2, położonego w cichej spokojnej okolicy z podwórkiem, oczywiscie w
granicach Łodzi.
Czas pobytu dziecka od 7.30 do maks. 17.00. Koszt czesnego wstępnie
kalkulujemy na 750 zł/m-c + wyżywienie + pieluchy. Czy byli by Państwo
zainteresowani perespektywą oddania dziecka do takiego żłobka, odpowiedzi i
sugestie (np. co do lokalizacji, etc.) z Państwa strony ułatwią nam
rozpoczęcie prowadzenia tego bardzo milutkiego projektu.
pozdrawiamy
Monika i Michał
misiul11@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • rybka789 Re: prywatny żłobek w Łodzi 25.04.06, 02:54
      ciekawa propozycja....
    • milenamilena Re: prywatny żłobek w Łodzi 25.04.06, 21:10
      To chyba lepiej wziąć opiekunkę ...

Pozdrawiam
      • juznietasama1 Re: prywatny żłobek w Łodzi 26.04.06, 07:28
        Drogo troche. Niewiele więcej płaciłam opiekunce za cały miesiąc.
      • misiul11 Re: prywatny żłobek w Łodzi 26.04.06, 11:49
        Należy jednak wziąć pod uwagę, że będzie to opieka profesjonalna. Dziecko ma
        możliwość większego rozwoju emocjonalnego przebywająć z innymi dziećmi.
        Opiekunka, to wielokrotnie zagadka, jak to z nią będzie (małe dziecko nie powie
        co się działo jak nas nie było w domu), nie ma przygotowania merytorycznego.
        Fakt jeśli trafi się na osobę z powołaniem to jest fajnie, jednak nie każdy ma
        to szczęście. Koszt spore, fakt, ale chcąc legalnie działać bez dofinansowania
        państwa taniej sie raczej nie da sad
        • ana5310 Re: prywatny żłobek w Łodzi 30.04.06, 01:00
          Rozumiem ze bez dofinansowania taniej sie nie da, ale ja w takiej sytuacji wole
          po prostu oddac dziecko do zlobka z dofinansowaniem, gdzie jest tak samo dobra
          opieka jak w Panstwa planach (studia pedagogiczne ukonczone przez wszystkie
          przedszkolanki, scisla kontrola itp). Wiec Panstwa propozycja jest fajna, ale
          nie tak dostepna jak złobek publiczny. Mimo wszystko zycze powodzenia!
        • ana5310 Re: prywatny żłobek w Łodzi 30.04.06, 01:04
          Dodam ze oplata stala w zlobku mojego synka wynosi ok 50 zł, a reszta to
          wyzywienie, rytmika, jakies zajecia dodatkowe, komitet rodzicielski ipt. W sumie
          nie wiecej niz 200 zł miesiecznie. Pozdrawiam!
        • elag3 Re: prywatny żłobek w Łodzi 05.07.06, 09:06
          Czyli płacić należy innenu dziecku za tę możliwość rozwoju. Chyba zgłupieliście.
          Za 750zł mcznie to mam opiekę indywidualną a nie 1 osoba na 10 czy 7 dzieci.
    • cleris Re: prywatny żłobek w Łodzi 01.05.06, 09:28
      pomysł bardzo dobry i trafiony, dla mnie osobiście ineresujący, co do
      lokalizacji to polecam okolice Łagiewnik, os. Radogoszcz etc., kompletny brak
      żłobków, najbliższe są na Bałutach i szczerze nie zachwyciły mnie, zwłaszcza ze
      względu na warunki lokalowe, co do opieki - nie wypowiem się po kilku godz.
      przebywania z dzieckiem, raczej poprawnie...napiszę na gazetowego
      • dasia_p Re: prywatny żłobek w Łodzi 01.05.06, 10:32
        Myślę, że trochę drogo...Jakby mnie było stać na takie opłaty wolałabym wynająć
        opiekunkę...
        • misiul11 Re: prywatny żłobek w Łodzi 01.05.06, 12:19
          Dziękujemy za opinie i sugestie, czekamy na więcej. No niestety taka jest
          rzeczywistość - prywatne placówki powinnny mieć prawo również startować o dostęp
          po publiczne pieniądze, co spowodowałoby obniżenie czesnego w prywatnym żłobku a
          także wzrost konkurencji przekładajacy się na podwyższenie poziomu w placówkach
          "państwowych". No niestety funkcjonowanie ośrodków państwowych jest najdroższe
          dla Państwa (czyt. dla podatników), ale sytuacja polityczna nie sprzyja takim
          rozwiązaniom, szkoda tylko, że marnowany jest czas i energia ludzi, którzy
          chcieliby coś zrobić w różnych dziedzinach. Konkluzja: własność prywatna z
          rozbudowanymi mechanizmami kontroli. Ale się rozpisaliśmy smile ale to tak w
          temacie "za drogo". Przyznajemy jest za drogo ale co z tym zrobić. Mogłoby być
          30 dzieci z czesnym około 500 zł. Zaznaczam nie są to dane z sufitu tylko
          chłodna kalkulacja (oczywiście można zejść z czesnego ale kosztem pracowników,
          którzy musieliby pracować za pensję "marketową" a to nam się w głowie nie mieści).

Zapraszam do szerokiej dyskusji na ten temat. Zapytamy inaczej: ile Państwo
          byliby w stanie zapłacić za taką opiekę?

Czy wynajęcie opiekunki jest prostym zadaniem, bez problemu można znalezć tą
          odpowiednią, zaufaną osobę?

pozdrawiamy
          M@M
          • nelinka29 Re: prywatny żłobek w Łodzi 04.05.06, 23:26
            no coz... tez rozwazam, wraz z moja siostra zalozenie takiej placowki. koszty
            byc musza, niestety... sama mam teraz dwoje dzieci w zlobku i sadze ze koszt ok
            1500 ( za dwoje ) to cena kolosalna. Koniecznie trzeba starac sie o
            dofinansowanie, ale jak... trzeba znalezc odpowiednia furtke. Mysle ze max
            koszt za dziecko ( w tym rowniez koszt jedzenia) nie powinien przekroczyc 400
            zl. Ta kwota zawsze konkuruje z cena za opikeunke. ( osobiscie nigdy
            opiekunka!!!).
            • cleris wchodzę w to...:)) 07.05.06, 14:52
              za taką cenę wchodzę w to... trzymam kciuki za szybką realizację projektu...
              • cleris cisza 31.05.06, 10:20
                nic się nie dzieje w tej kwestii?
                zero odzewu
                smutne....
                • misiul11 Re: cisza 23.06.06, 23:28
                  Witamy,przepraszamy za brak odzewusmile Okazuje się, że najlepiej działać w szarej
                  strefie-opiekunka w mieszakniu dla kilkorga dzieciaków(wtedy koszty 400zł
                  max).Jeśli chce się podejść profesjonalnie do tematu, to jest to po prostu nie
                  do przeskoczenia. Przepisy,wymogi...,ciekawe ktory żlobek je wszystkie spełnia?
                  Dlaczego prywatna placówka nie może korzystać z tych samych pieniędzy co
                  państwowa???
                  pozdrawiamy i myślimy jeszcze...
                  • cleris może być opieka dla kilku dzieci 24.07.06, 17:56
                    odpowiadałaby mi taka forma, ważne żeby dzieci miały ciekawy i urozmaicony
                    program zajęć, dobrą opiekę itd., bardzo chętnie spróbujemy... czekamy na
                    postęp w załatwianiu formalności
    • trawka3 Re: prywatny żłobek w Łodzi 05.05.06, 12:48
      Ja też uważam, że 700 zl za dziecko to jest bardzo dużo. Ja dokładnie tyle
      płaciłam opiekunce, która naprawdę miała ogromne powołanie. Co do tego funkcji
      społeczne takiego dziecka to ok, ale można tego nauczyc innymi sposobami. Moja
      mała codziennie wychodziła na długie spacery tam bawiła się z dziećmi przy
      okazji uczyła się dzielić zabawakami jakimis drobnymi przekąskami. Gdy była
      zima zapisałam małą do grupy rodzinnej która funkcjonowała przy żłobku i tam 2-
      3 razy w tygodniu również uczęszczała. Teraz ze względów fifnansowych chodzi do
      państwowego żłoba z którego jestem bardzo zadowolona. Oczywiście na początku
      były choroby ale to pewnie dzieci muszą przejśc nawet w żłobku prywatnym. Ja
      osobiście gdybym miała zdecydować się na prywatną placówkę to zapłaciłabym
      około 400 zł, acha i ważne żeby był czynny dłużej powiedzmy do 18 bo nie
      wszyscy pracują 8-16.
      Pozdrawiam
      Trawka

Trawka

• rybka789 Re: prywatny żłobek w Łodzi 08.05.06, 23:36
        400 jest jeszcze do przyjecia
    • radogoszcz-w Re: prywatny żłobek w Łodzi 16.05.06, 13:47
      jak idą przygotowania żłobka, kiedy możemy się zapisywać? jestem ciekawa czy
      ruszycie jeszcze przed wakacjami? oczekujemy wiadomości o stopniu zaawansowania
      prac... pozdrawiamy serdecznie smile)
    • lily-25 Re: prywatny żłobek w Łodzi 17.05.06, 20:20
      Brzmi interesująco, ale cena po prostu zwala z nóg. Przynajmniej dla mnie,
      gdybym mogła sobie pozwolić na wydatek 700 zł miesięcznie, wolałabym
      zrezygnować z pracy i sama zajmować się dzieckiem.
      • rybka789 Re: prywatny żłobek w Łodzi 21.05.06, 15:50
        jak tam przygotowania bo wrzesień tuż tuż
    • cocolocco Re: prywatny żłobek w Łodzi 22.05.06, 16:21
      też jesteśmy zainteresowani, poproszę o informacje nt. żłobka
    • kasia1302 Re: prywatny żłobek w Łodzi 24.06.06, 20:27
      Cena 750PLN nie jest absolutnie wygórowana. Moja córka chodzi do prywatnego
      żłobka, wprawdzie w Krakowie i cena to 950PLN. Na chętnych absolutnie nie
      narzekają, wręcz jest ich więcej niż możliwości żłobka. A co do opiekunki, to
      wolę 1000 razy taki żłobek. Żłobek państwowy w ogóle nie wchodzi dla mnie w
      grę, to w dalszym ciągu ochronka i nic więcej.
      • marki0 Re: prywatny żłobek w Łodzi 29.06.06, 15:34
        A tu się z Kasią1302 nie zgodzę. Moje dziecko własnie chodziło do państwowego
        żłobka i wcale to nie była jakaś tam ochronka! Mały duzo się nauczył, otworzył,
        zaczął w koncu mówić/choc nad tym pracowaliśmy ale efektów nie było/ opieka duzo
        lepsza niż w przedszkolu.Mój poszedł z bardzo cięzką alergią /zapaśc po mleku i
        wogóle po nabiale oraz po jajach, a do tego nie jadł wiekszości warzyw i owoców.
        Panie urzadzały wycieczki, robiły im przedstawienia, był dziń mamy, taty,
        dziadka, był bal przebierańców i mikołaj a moje dziecko nauczyło sie tam wielu
        pisenek i wierszyków. A koszt 140 zł na miesiąc. Suma, która Panstwo proponują
        uwazam że jest dosc wysoka i to jeszcze bez wyżywienia.Mnie by na to nie było
        stac niestety.
        • jakub20040818 Re: prywatny żłobek w Łodzi 05.07.06, 13:19
          Proszę o adres tego żłobka.
          Dziękuję
          • cleris Re: prywatny żłobek w Łodzi 18.07.06, 10:31
            jakub20040818 napisała:

> Proszę o adres tego żłobka.
            > Dziękuję

poproszę o kontakt w sprawie prw. żłobka

pozdrawiam
    • cleris Re: prywatny żłobek w Łodzi 20.07.06, 19:59
      czy coś się jeszcze wydarzy w tej sprawie???
      prosze o jakiś odzew....]

pozdrawiam

• cleris Re: prywatny żłobek w Łodzi 31.07.06, 18:35
      up
    • rosse Re: prywatny żłobek w Łodzi 16.08.06, 23:38
      Czy jest szansa na tą placowke? Proszę o odpowiedz!!pozdrawiam
      • michelle77 Re: prywatny żłobek w Łodzi 24.09.06, 19:15
        Moim zdaniem cena zbyt wygórowana jak na przeciętne warunki finansowe Kowalskich...Poza tym nie
        zapominajmy, że to Łódź, miasto robotnicze..Gdybym miała płacić tyle za żłobek to musiałabym
        zarabiać conajmniej 2 tys. na rękę..A tak się akurat składa, że nie jest mi to dane wink
        Pewnie, że żłobek mimo zagrożenia chorobami to opcja lepsza niż opiekunka z przymusu (z powołania
        nie znam żadnej smile) ) Taka, woli sms'ować z chłopakiem, oglądać powtórki seriali w TV niż aktywnie
        uczestniczyć w zabawie..Ale oczywiście mówić nam będzie, że dzieci uwielbia i ma z nimi świetny
        kontakt. Opiekunka mojej bratowej "pożyczała" sobie jej bluzki, malowała jej kosmetykami i wisiała na
        telefonie. Została z hukiem wyrzucona...
        Inny przykład: Znajoma mieszka w NY..Tam opiekunka kosztuje min. $800 na miesiąc. Postanowiła
        wrócić i przeczekać w Polsce. Być może poszuka żłobka, albo będzie sama zajmować się dzieckiem.W
        końcu jak się czyta o niektórych "ciociach" to ciarki przechodzą.
        A wracając do stworzenia prywatnego przedszkola za cenę 700 zł? Pomysł prawdopodobnie spełzł na
        niczym, bo nie byłoby chętnych. Ludzie, których ewentualnie na to stać wolą zatrudnić prywatną osobę.
        Młodą, po pedagogice i z fajnymi pomysłami na zabawę...
        • groszek2006 Re: prywatny żłobek w Łodzi 15.01.07, 22:38
          jak rozumiem temat umarl....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka