Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty ekologiczne

25.04.12, 14:11
    Witam,
    wiem, że temat butów ekologicznych był już wałkowany, jednak większość tematów ma już "swoje lata", więc postanowiłam odświeżyć trochę wątek.
    Chciałabym kupić buty ekologiczne. Co przez to rozumiem?
    Już tłumaczę.
    Buty ekologiczne (jak dla mnie) powinny być wykonane w sposób jak najmniej szkodzący środowisku - wszyscy dobrze wiedzą, że proces produkcji eko skóry już nie jest taki eko, a barwniki do skóry naturalnej są bardzo często toksyczne...
    Szukam butów (takich bardziej sportowych, na co dzień), które będą możliwie najbardziej naturalne, może wykonane z produktów z recyclingu...
    Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie, to proszę napiszcie.

Aga
    Obserwuj wątek
      • pamplemousserose Re: buty ekologiczne 25.04.12, 14:34
        > Szukam butów (takich bardziej sportowych, na co dzień), które będą możliwie naj
        > bardziej naturalne, może wykonane z produktów z recyclingu...

Ze skóry naturalnej. Same się rozłożą, a plastik, choćby recyklingowany, pozostanie plastikiem.
        • horpyna4 Re: buty ekologiczne 25.04.12, 14:52
          A owszem. Tak zwana "skóra ekologiczna" jest cholernie nieekologiczna.

• 4agusia Re: buty ekologiczne 25.04.12, 15:04
          rozumiem, że buty z recyclingu same się nie rozkładają, jednak jest to jakiś pomysł aby nie tworzyć dodatkowej sterty śmieci...
          • pamplemousserose Re: buty ekologiczne 25.04.12, 15:43
            > rozumiem, że buty z recyclingu same się nie rozkładają, jednak jest to jakiś po
            > mysł aby nie tworzyć dodatkowej sterty śmieci...

Właśnie plastik zalicza się do tej sterty śmieci. Jak świat światem ludzie od wieków korzystali z zasobów zwierzęcych, aby przetrwać, i za chiny ludowe nie zrozumiem tych, co się upierają, że ludzkość na nowo przerobią w ramach fałszywie pojętej ekologii.

Chcesz plastiki? Kup.
            Ale nie ukrywaj tego pod płaszczykiem pseudoekologii, bo sto razy recyklingowany plastik jest mniej ekologiczny niż skóra. Wiesz, że buty najczęsciej robi się ze świńskiej skóry? Te zwierzęta są zabijane tak czy inaczej i tym bardziej korzystanie z tych zasobów jest w jakiś sposób proekologiczne.
            • nessie-jp Re: buty ekologiczne 25.04.12, 17:40
              > Właśnie plastik zalicza się do tej sterty śmieci.

Akurat solidny plastik nie jest specjalnie szkodliwy dla środowiska. Dramatycznie szkodliwe jest spalanie pochodnych ropy.

> Jak świat światem ludzie od w
              > ieków korzystali z zasobów zwierzęcych

Jaaaasne. Na przykład za czasów dinozaurów korzystali.

Chcesz korzystać z zasobów zwierzęcych, to rozbierz się do naga i leć zębami i pazurami polować na żubra, zobaczysz, jak ci pójdzie to korzystanie...
              • alpepe Re: buty ekologiczne 25.04.12, 20:38
                a plastik to nie z pochodnych ropy? Plastiki syntetyczne są produkowane z nafty.
                Dioksyny są superszkodliwe.
                • horpyna4 Re: buty ekologiczne 26.04.12, 08:28
                  Wiesz, skąd bierze się w środowisku najwięcej dioksyn? Otóż nie z przemysłu, tylko z pożarów lasów. A pożary lasów są w wielu regionach świata czymś naturalnym i zbiorowiska leśne się nawet do nich dostosowały.

Co oczywiście nie oznacza, że musimy dokładać jeszcze więcej dioksyn do atmosfery.

Plastikowe buty są przede wszystkim szkodliwe dla stóp, tylko nie wszystkie osoby są jednakowo wrażliwe; ja niestety jestem. Jak mam nie nosić butów ze skóry, to pozostają jeszcze tekstylne. Mają naprawdę wiele zalet. Pod warunkiem oczywiście, że nie zostały wykonane z nagumowanej tkaniny i że nie mają plastikowej futrówki - bo i tak bywa.
                  • alpepe Re: buty ekologiczne 26.04.12, 08:44
                    horpyna4 napisała:

> Wiesz, skąd bierze się w środowisku najwięcej dioksyn? Otóż nie z przemysłu, ty
                    > lko z pożarów lasów. A pożary lasów są w wielu regionach świata czymś naturalny
                    > m i zbiorowiska leśne się nawet do nich dostosowały.
                    >
                    > Co oczywiście nie oznacza, że musimy dokładać jeszcze więcej dioksyn do atmosfe
                    > ry.

Ja czytałam coś innego, może ci się pomyliło z uwalnianiem dwutlenku węgla? Najwięcej złego robią w Polsce ludzie na wsi palący plastiki w piecach. Dioksyny osiadają im w ziemi, przenikają do roślin, do pasz i w końcu ludzie sami wp.ieprzają to, co spalili.
                    • juleg Re: buty ekologiczne 29.04.12, 17:18

-Kiedyś kupiłam w Adidasie buty z bambusa i organicznej bawełny a ostatnio widziałam tam piękne balerinki organic cotton, ale nie było mojego rozmiaru:/
              • pamplemousserose Re: buty ekologiczne 25.04.12, 20:48
                > Jaaaasne. Na przykład za czasów dinozaurów korzystali.
                >
                > Chcesz korzystać z zasobów zwierzęcych, to rozbierz się do naga i leć zębami i
                > pazurami polować na żubra, zobaczysz, jak ci pójdzie to korzystanie...

Nie rozumiem, czemu się tak rzucasz.

Jak świat światem, ludzie od zawsze jedli mięso i korzystali ze skór zwierzęcych. Proekologiczne fanatyki też łzy wylewają nad losem niedźwiedzi polarnych czy panter śnieżnych (zresztą słusznie, bo grozi im wkrótce wyginięcie), ale skutecznie zapominając, że te zwierzęta aby przeżyć, muszą zabijać i zjadać inne.
                Taki świat i taka natura i wszystko ma swój porządek. Jakby wszyscy na planecie mieliby żywić się trawą, to by dawno tej planety nie było.

I nie wmówisz mi, że plastik jest bardziej ekologiczny niż naturalna skóra.
                A inna dyskusja o solidnych czy mniej solidnych plastikach, jak i o pochodnych ropy jest już kompletnie nie na temat, więc nie ma potrzeby jej uskuteczniać.
      • stukostrach-jeden Re: buty ekologiczne 26.04.12, 07:34
        Porządne buty ze skóry w odróżnieniu od pseudo ekologicznych z plastiku maja dodatkową zaletę: są eko. Skórzane buty posłuza długo i nie bedziesz miała potrzeby kupowania nowych za miesiąc czy rok. Mniej kupujesz=mniej wyrzucasz=mniej zanieczyszczasz środowisko.
      • maitresse.d.un.francais Najbardziej ekologiczne jest 25.11.12, 16:51
        kupowanie JAK NAJRZADZIEJ.

Dlatego najbardziej ekologiczna będziesz, kiedy nie kupisz ŻADNYCH NOWYCH butów, jeśli stare nie będą się już rozlatywały.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka