Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ !

18.09.04, 23:08
    Bezglosna zgroza wieje od pol lodowych Polnocy - to pamiec tych okropienstw,
    ktora ani przez chwile nie opuszcza ich bezsilnych swiadkow i uczestnikow w
    okrutnych miesiacach zimy polarnej. Matek rok w rok ogladajacych
    niezrozumiala smierc swoich niemowlat z rak dwunoznych oprawcow (ktorzy
    porzucaja ich okaleczone cialka, a wiec nie potrzebuja nawet ich miesa), zon
    ogladajacych wielogodzinne cierpienia swych okaleczonych mezow przed smiercia
    w nieludzkich meczarniach. Czy kiedys nie odmowia one dalszego udzialu w tym
    upiornym korowodzie? No bo i po coz maja rodzic dzieci, ktore natychmiast
    ktos przybedzie usmiercic?

POMOZMY KANADZIE SIE OPAMIETAC !!!

Wiekszosc Kanadyjczykow jest przeciwna tym rzeziom !

44,723 11:16 pm PDT, Jun 12 Brittany
    Obserwuj wątek
      • tralalumpek spadaj! 18.09.04, 23:15

• zettrzy ide kupic sobie futro n/t 19.09.04, 00:07

• bonobo44 Tłumaczenie petycji na język polski: 19.09.04, 11:17
          TU MOŻESZ PODPISAĆ PONIŻSZĄ PETYCJĘ:
          Stop the killing of seals in Canada - Powstrzymaj zabijanie fok w Kanadzie
          www.thepetitionsite.com/takeaction/236982184

===========
          Treść petycji:
          ===========

Stop the killing of seals in Canada

In few weeks time the seal hunt will start all over again in Newfoundland. Last
          year The Ministry of Fisheries and Oceans exceeded their quota by 32,000
          animals and their estimate of a "sustainable" hunt by more than 50,000.
          The hunters, armed with clubs and other illegal weapons, beat to death the baby
          hooded and harp seals in front their mothers, who often die trying to save
          their pups. Male adults often are left to bleed to death after have their
          penises brutally removed to export to countries such as Japan where they are
          used as aphrodisiacs.
          The most shocking evidence comes from 2001, when an international team of
          Veterinarians who witnessed the hunt, perfomed post-mortem examinations among
          some carcasses chosen randomly and proved that a 42% of those seals where
          skinned alive !!!
          This is the largest mammal killing in the world and there is no excuse for such
          a massacre or for the torture of these beautiful living beings. It only gives
          Canada a bad name as a primitive nation profiting from the fur of baby seals.

Please, we urge you to stop allowing and supporting the killing of Canadian
          wildlife in such horrific way!"

===========
          Tłumaczenie:
          ===========
          Powstrzymaj zabijanie fok w Kanadzie

W ciągu kilku tygodni na nowo podjęte zostanie polowanie na foki w Nowej
          Funlandii. W ubieglym roku Ministerstwo Rybołówstwa i Oceanów zwiększyło ich
          limit o 32000 zwierząt, a szacunkową liczbę "zrównoważonych" polowań o ponad
          50000.

Łowcy, uzbrojeni w pałki i inne nielegalne rodzaje broni, biją na śmierć
          niemowlęta fok tuż przed oczami ich matek, które często umierają próbując
          ratować swoje dzieci. Dorosłe foki rodzaju męskiego są pozostawiane do
          wykrwawienia po tym, gdy ich penisy zostały brutalnie wycięte dla eksportu do
          takich państw jak Japonia, gdzie są one wykorzystywane jako afrodyzjak.

Najbardziej szokujące świadectwo pochodzi z 2001 roku, kiedy to międzynarodowy
          zespół weterynarzy, który obserwował polowanie, wykonał pośmiertne badania
          losowo wybranych karkasów i dowiódł, ze 42% tych fok żyło jeszcze w trakcie
          obdzierania ich ze skóry.

Jest to największe masowe zabijanie ssaków na świecie i nie istnieje żadne
          usprawiedliwienie dla takiej masakry lub dla takich tortur, jakim podlegają te
          przepiękne istoty żywe. Niesie to Kanadzie jedynie złą sławę, jako prymitywnej
          nacji czerpiącej profity z futer foczych niemowląt.

Zaklinamy pana, aby zaprzestał pan wyrażania zgody i popierania tak
          przerażającego wymordowywania kanadyjskiej dziko żyjącej fauny.

===========
          • tralalumpek jak wyzej: spadaj!/nt 19.09.04, 11:18

• Gość: eve Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! IP: *.tvkgsm.net / 195.205.187.* 19.09.04, 00:16
        popieram, ogladalam film na ten temat i te zdjecia sa wstrzasajace i straszne
        • Gość: Anka Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 10:23
          Ja też popieram.
      • b_bb Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! 19.09.04, 14:40
        Kiedy widzę takie petycje, zamieszczane w miejscach do tego nie przeznaczonych,
        mam ochotę na złość kupić sobie futro z fok! (ale mnie na nie nie stać ;P)
        • zettrzy Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! 19.09.04, 16:33
          dokladnie
      • Gość: Richelieu* Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! IP: 195.117.90.* 19.09.04, 16:39
        bo ty chłopie normalnie spamujesz, co, że w słusznej czy niesłusznej sprawie,
        spamujesz
        • miska_malcova Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! 19.09.04, 17:04
          takie spamy budzą we mnie agresję...
          • zettrzy Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! 19.09.04, 18:16
            we mnie tez ... to co, bierzemy kredyt i kupujemy futro z foki?
      • bonobo44 dzis 2/3 wpisow to wasze wpisy - dzieki ! 19.09.04, 19:42
        spamujesz... spamujesz...
        a jak sobie wyobrazacie podanie wam wiadomosci o tej sprawie,
        w reklamie TV lub GW? po prostu nie stac mnie na to...

ponadto - sprawa dotyczy mody... na futra - na swiecie przebrzmiewa, u nas
        kwitnie... jak to mozliwe?
        • zettrzy Re: dzis 2/3 wpisow to wasze wpisy - dzieki ! 19.09.04, 20:44
          wpisow PRZECIW tobie ... jestes masochista
          chyba jednak kupie to futro, nawet jesli bedzie na kredyt
          • miska_malcova Re: dzis 2/3 wpisow to wasze wpisy - dzieki ! 19.09.04, 21:56
            kupujemy to futerko kochana... :-D
            • zettrzy Re: dzis 2/3 wpisow to wasze wpisy - dzieki ! 19.09.04, 22:15
              co tam futerko, po dwa na glowe i jeszcze pare na zapas
              • bonobo44 Re: dzis 2/3 wpisow to wasze wpisy - dzieki ! 20.09.04, 16:48
                oczywiscie mialem na mysli wpisy pod petycja
                (w ostatniej odslonie nadal jest ich wiecej niz z wszystkich pozostalych krajow
                razem wzietych - brawo!)
      • bonobo44 z3 20.09.04, 19:32
        doprawdy nie wiem, czym sobie zasluzylem na tak wiele uwagi ze strony zettrzy
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=15916240
        uwazam, ze droga do prawdziwego rozwiazania trudnych problemow wiedzie przez
        ich doglebne poznanie, a takze dotarcie z nimi do powszechnej swiadomosci;
        a ze walcze o to, co mnie najbardziej rusza? forum GW to przeciez takie m-ce, w
        ktorym mozna przeciez prezentowac swoje poglady w duzo blachszych nawet
        sprawach; a co mna rzuca?

1) do takich zaliczylem swego czasu problem ochrony bonobo;
        dla nich najwyrazniej juz nic nie da sie zrobic, dlatego
        zwracam uwage na gatunki, dla ktorego wciaz jeszcze jest to mozliwe (mowa o
        fokach);

2) problem futra z fok nie jest moim wymyslem, bo to Polska jest
        obecnie "wschodzacym" na nie rynkiem (obok kilku w Europie
        doslownie "zchodzacych"), dla ktorego Kanadyjczykom oplaca sie masowe
        zabijanie fok pod byle pretekstem; jestesmy ostatnim bastionem pozwalajacym
        utrzymac schylkowy proceder "Wielkich Bialych Lowcow" fok (poza Rosja - ta
        jednak ma wlasne polowania na foki i to oddzielny problem); ale to temat-tabu
        zwlaszcza na takim forum, na ktorym stosowne mogloby byc co najwyzej
        dyskutowanie najbardziej aktualnych wzorow wyrobow z foczych skor, prawda, z3?

3) tragedia Wolynia (tu duze dzieki trzemz)
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12202
        to kolejny temat-tabu, ktory stoi na drodze normalnych ludzkich stosunkow
        miedzy Polakami i Ukraincami, a ktory sprawia, ze przecietna Polka moze rownie
        swobodnie podrozowac po Ukrainie co po bantustanie; droga do zmiany tego stanu
        rzeczy wiedzie moim zdaniem przez powiedzenie sobie calej prawdy - jak z
        Niemcami - zrozumienie, zapamietanie wszystkiego, a dopiero pozniej wybaczenie
        (powinnismy przeciez wiedziec, co sobie nawzajem mamy do wybaczenia, prawda?)
        a o tym, ze nie ma tu mowy o jakiejs szczegolnej traumie,
        niech swiadcza zamieszczane cytaty poetow ukrainskich
        (wprost przepadam za literatura, poezja i folklorem tego narodu; tym bardziej
        boli, ze tyle nas dzieli zla we wspolnej przeszlosci)

4) Czeczenia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12979854&a=12992763
        5) Irak
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=5624473
        /wprost nie wiadomo, ktory z tych 2 ostatnich tematow "modniejszy"/

6) cdn. (zapewne)
        • Gość: Richelieu* jesteś spamerem IP: 195.117.90.* 20.09.04, 20:33
          i na forum z aesem zostałbyś wyrzucony

Nie dlatego że to o co walczysz jest bez sensu, ale, że jesteś nachalny. A
          wiesz, molestującego choćby był krzyżówką Duchovnego z Deppem wali się w
          krocze, w oko, na grdykę tuż powyżej jabłka adama i kolanem przytwierdza do
          gleby
        • ladyblue Re: z3 20.09.04, 20:39
          bonobo44 napisał:
          > 3) tragedia Wolynia (tu duze dzieki trzemz)
          > to kolejny temat-tabu, ktory stoi na drodze normalnych ludzkich stosunkow
          > miedzy Polakami i Ukraincami, a ktory sprawia, ze przecietna Polka moze
          > rownie swobodnie podrozowac po Ukrainie co po bantustanie;

?????????????????????

co ty chłopie/kobito od rzeczy bredzisz?

byłeś kiedykolwiek na Ukrainie?

nie sądzę...
        • b_bb Re: z3 20.09.04, 20:59
          Rzeczywiście problem futer z foczych skór bardzo dotyczy Polski. Co druga Polka
          w takim pomyka...Nie wiem, gdzie mieszkasz, bonobo, ale ja- w Polsce i nigdy nie
          widziałam takiego zjawiska.
          Jednak mam nadzieję, że ciągu dlaszego nie będzie.
          Nikt Cię tu nie chce z takimi problemami. Forum jest o modzie i jeśli masz coś
          do powiedzenia w tej sprawie (lub choćby leciutko do niej zbliżonej), to
          dyskutuj, kłóć się, wyszydzaj, komplementuj, pytaj i co tylko chcesz. Możesz
          pisać o modzie na Ukrainie, ale nie wkurzaj nas elaboratami nie na temat.
      • andzia13 Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! 20.09.04, 20:12
        Ja się dziś podpisałam.
        • Gość: Threal Re: ZMIEŃ COŚ W SWOIM ŻYCIU - IDŹ ZA MODĄ ! IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:46
          Alez tu glupki pisza! Po co sie wtracaja, jak to ich nie obchodzi: SPADOWA!
          To do zetrzego czy jak mu tam i tego jakiegos riszelie....

Bonobo, dzialaj dalej w dobrej sprawie, trzymaj sie. A tych tu zostaw, niech
          dalej pierd...o dupie maryni.
      • bonobo44 Jestem zrozpaczony i zalamany 8( 25.09.04, 01:43
        W ciagu tygodnia przybyło łacznie 112 podpisów, z czego az 32 to podpisy z
        Polski /po mojej ostatniej akcji - a nie bedzie ich w ogole, bo admini wszedzie
        juz usuwaja moje posty/. Bez nich jest to 80. Wszystkich jest obecnie 46500.
        Brakuje 3500. Do konca roku w tym tempie przybedzie bez polskich 12x80=960, z
        polskimi 12x32=384 wiecej. Gora 1344 podpisy, a wiec mniej niz połowa. Petycja
        uzyska wymagane przez organizatorow 50000 po 32 tygodniach (8 m-cy), tzn. na
        koniec maja. To tragiczny bilans tej buchalterii. W tym czasie nowy sezon
        polowań osiągnie swe apogeum.

Pomozcie! Moze uda sie wam uruchomic swoich znajomych. Potrzebne nam jest
        zaledwie 2 tys ludzi dobrej woli!
        • bonobo44 150 PL w 5 dni !!! i... znowu 0 ??? 02.10.04, 15:10
          150 w 5 dni i... znowu 0

Przez 5 dni, od 25-29 wrzesnia, zebralismy az...
          150 podpisow z samej tylko Polski, a w ciagu ostatniego tygodnia wrzesnia
          wpisala sie lacznie rekordowa ilosc 424 osob (wpisywalo sie ponad 70 osob
          dziennie!!! Gdyby tak trwalo nadal, petycje moznaby wyslac juz za... 6
          tygodni!) To dzieki waszemu ogromnemu zaangazowaniu... duze dzieki! bonobo8)44

Jednak od 31 wrzesnia - powrot do normy (niestety), tzn.
          0 wpisow z naszego kraju (wczoraj i dzis po 1) i zaledwie po jakies 20 dziennie
          ogolem - od nadziei na powrot do przygnebienia...
          czyzby nic wiecej juz nie dalo sie zrobic?

bonobo8(44
          • yagnap Re: 150 PL w 5 dni !!! i... znowu 0 ??? 03.10.04, 10:15
            Bonobo, słusznie robisz. Gdyby nie Ty, nie wiedziałabym, że istnieje taka
            petycja. To co, że na forum o modzie, skoro mogę coś zrobić dla niewinnych?
            Ja osobiście serdecznie Ci dziękuję za ten post. Podpisałam się i wysłałam do
            znajomych. Też się na pewno podpiszą. Pozdrawiam.
      • bonobo44 50% - Dokładnie 114 z 228 !!!! 08.10.04, 18:20
        ta niemal niewiarygodna zbieznosc cyfr napawa mnie nowa nadzieja.

Jest juz 47200 podpisow pod petycja.

Od poczatku miesiaca do dzis wpisalo sie 228 osob,
        z czego dokladnie (!) polowe stanowily wpisy Polek i Polakow !!!
        Pomyslec, ze gdyby jeszcze tylko 33 kraje uzyskaly podobny wynik w tym tygodniu,
        petycja bylaby juz zamknieta... nie mamy jednak co na to liczyc i jesli sami
        nie zbierzemy polowy podpisow, to statystyka mowi, ze konieczna ich liczba
        zostanie zebrana dopiero za 25 tygodni (za pol roku, gdy sezon polowan bedzie
        w samym szczycie i bedzi juz za pozno o kolejne 350.000 mlodych fok).

Jak widzicie naprawde mozecie to zmienic... przekazcie prosze te wiadomosc
        swoim znajomym, ktorzy jeszcze nic o tym nie wiedza.

nieskonczenie wdzieczny wam w imieniu kazdej ocalonej przez was foki
        8)bonobo44
        • papryczka_ag Re: 50% - Dokładnie 114 z 228 !!!! 08.10.04, 18:31
          No już dobrze. Podnośmy wątek...
          Wpisałam się.
          • bonobo44 250 z 750 w pazdzierniku (1/3) z Polski !!! 30.10.04, 23:32
            Nowy rekord: ok.250 z ok.750 ogolem w pazdzierniku tzn. 1/3 wpisow pod petycja
            w obronie fok pochodzila z Polski
            www.bezdomne-zwierzaki.most.org.pl/akcje/foki/foki.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka