Gość: agga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:17 potrzebuję inspiracji,dajcie najlepiej linki.czy to już były krynoliny,chyba nie,ale chcę sie pewnić.z góry dzieki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Klara Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.devs.futuro.pl 27.10.04, 19:20 Linków nie znam, ale to kiepska moda, jak sądzę- okres wojen napoleońskich i królestwa kongresowego - wysokie talie podkreślane wstążkami zawiążanymi pod piersiami, zwiewne, półprzezroczyste materiały, czepeczki...nigdy mi się to nie podobało...Romantyzm w pełni:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: stroje I połowy XIX wieku IP: 213.25.22.* 27.10.04, 19:54 Może znajdziesz gdzieś w necie zdjęcia z ekranizacji powieści Jane Austen? Okres historyczny by się zgadzał. Jeśli masz czas, to wypożycz sobie te filmy. Np "Emmę" z Gwyneth Paltrow lub "Rozważną i romantyczną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzaga Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:03 nie ma czegos takiego jak moda pierwszej pol 19 w- od 1800 do 1850 zminilo sie w ubiorach prawie wszystko- od empirowych szmatek przez rekawy 'baranie udzce'lat 30tych do krynolin konca lat 40tych ...moze sprecyzuj jaki okres dokladnie cie interesuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:01 powiem tak.Potrzebuję tych wiadomosci do pewnego projektu związanego z karolem Marcinkowskim.Czyli do 1846 roku(wtedy zmarł).jak nosiły się wtedy polskie damy? Odpowiedz Link Zgłoś
ofira Re: stroje I połowy XIX wieku 27.10.04, 21:48 jest taka ksiazka, z serii "A to Polska wlasnie" Małgorzata Możdżyńska-Nawotka "O modach i strojach". tam to powinno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.ibmer.waw.pl 28.10.04, 14:04 To już zupełnie nie empire, przełom romantyzmu i krynoliny: employees.oneonta.edu/angellkg/ROMANTIC.HTML alpha.furman.edu/~kgossman/history/romantic/images.htm Przy czym raczej te szerokie spódnice (jeszcze nie do końca krynoliny) i nisko opadające ramiona będą tu aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.ibmer.waw.pl 28.10.04, 14:06 A, nie spojrzałam, że ma być "do 1846" - ale tym bardziej znajdziesz cały romantyzm pod tymi linkami - generalnie kiece robiły się szersze, a ramiona bardziej spadziste Odpowiedz Link Zgłoś
regata7 Re: stroje I połowy XIX wieku 28.10.04, 15:01 zależy jaka część świata Cię interesuje ? Polecam książki profesor Anny Sieradzkiej o historii ubioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 15:10 strasznie dziękuję!te stronki są świetne!dokładnie o to mi chodziło.Jestescie super;)wielkie dzięki raz jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś