Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stroje I połowy XIX wieku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:17
    potrzebuję inspiracji,dajcie najlepiej linki.czy to już były krynoliny,chyba
    nie,ale chcę sie pewnić.z góry dzieki za pomoc!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Klara Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.devs.futuro.pl 27.10.04, 19:20
        Linków nie znam, ale to kiepska moda, jak sądzę- okres wojen napoleońskich i
        królestwa kongresowego - wysokie talie podkreślane wstążkami zawiążanymi pod
        piersiami, zwiewne, półprzezroczyste materiały, czepeczki...nigdy mi się to nie
        podobało...Romantyzm w pełni:/
      • Gość: lola Re: stroje I połowy XIX wieku IP: 213.25.22.* 27.10.04, 19:54
        Może znajdziesz gdzieś w necie zdjęcia z ekranizacji powieści Jane Austen?
        Okres historyczny by się zgadzał. Jeśli masz czas, to wypożycz sobie te filmy.
        Np "Emmę" z Gwyneth Paltrow lub "Rozważną i romantyczną".
        • Gość: dzaga Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:03
          nie ma czegos takiego jak moda pierwszej pol 19 w- od 1800 do 1850 zminilo sie
          w ubiorach prawie wszystko- od empirowych szmatek przez rekawy 'baranie
          udzce'lat 30tych do krynolin konca lat 40tych ...moze sprecyzuj jaki okres
          dokladnie cie interesuje ...
      • Gość: agga Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:01
        powiem tak.Potrzebuję tych wiadomosci do pewnego projektu związanego z karolem
        Marcinkowskim.Czyli do 1846 roku(wtedy zmarł).jak nosiły się wtedy polskie damy?
        • ofira Re: stroje I połowy XIX wieku 27.10.04, 21:48
          jest taka ksiazka, z serii "A to Polska wlasnie"
          Małgorzata Możdżyńska-Nawotka "O modach i strojach".
          tam to powinno byc.
        • Gość: Nika Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.ibmer.waw.pl 28.10.04, 14:04
          To już zupełnie nie empire, przełom romantyzmu i krynoliny:
          employees.oneonta.edu/angellkg/ROMANTIC.HTML
          alpha.furman.edu/~kgossman/history/romantic/images.htm
          Przy czym raczej te szerokie spódnice (jeszcze nie do końca krynoliny) i nisko
          opadające ramiona będą tu aktualne
          • Gość: Nika Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.ibmer.waw.pl 28.10.04, 14:06
            A, nie spojrzałam, że ma być "do 1846" - ale tym bardziej znajdziesz cały
            romantyzm pod tymi linkami - generalnie kiece robiły się szersze, a ramiona
            bardziej spadziste
      • regata7 Re: stroje I połowy XIX wieku 28.10.04, 15:01
        zależy jaka część świata Cię interesuje ?

Polecam książki profesor Anny Sieradzkiej o historii ubioru.
      • Gość: agga Re: stroje I połowy XIX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 15:10
        strasznie dziękuję!te stronki są świetne!dokładnie o to mi chodziło.Jestescie
        super;)wielkie dzięki raz jeszcze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka