Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

torowe cwaniactwo

IP: 149.254.200.* 06.05.07, 14:29
    Witam. Chcialbym w tym watku poruszyc problem przygotowania toru na zawody
    zuzlowe. Kluby w Polsce jak i na swiecie przygotowujac tory ( czasami w
    skandaliczny sposob jak mecz wroclaw - bydgoszcz ale w wielu wielu innych- w
    wiekszosci )dzialaja na szkode dyscypilny ktorej wartosc sami buduja. Tor na
    ktorym stwarza sie zagrozenie dla zdrowia i niestety czasami zycia
    zawodnikow, kosztem obawy straty punktow na rzecz druzyny przyjezdnej, jest
    dla mnie czyms nie do pomyslenia. Zeby ta dyscyplina piela sie w gore w
    hirarchi ogladalnosci i atrakcyjnosci dla stacji telewizyjnych a to wiaze sie
    z zainteresowaniem sponsorow i ich pieniedzmi inwestowanymi w ta dyscypilne
    powinno sie:

- wpowadzic odpowiedzialnosc za stan przygotowania toru ktory powinien byc
    przygotowany w taki sposob zeby sprzyjal wyrownanej walce z mozliwoscia
    wyprzedzania na kazdej dlugosci i szerokosci toru, tor powinien byc
    przekazany na szesc godzin przed rozpoczeciem zawodow pod zarzadzanie
    sedziego ktory by decydowal w jaki sposob dalej go przygotowac zeby byl rowny
    dla wszystkich, nie stwarzal zagrozenia dla zawodnikow i zeby zawody na nim
    rozgrywane byly jak najbardziej zaciete i widowiskowe.

- na godzine przed zawodami mozna by wprowadzic nie obowiazkowa probe toru
    dla zainteresowanych zawodnikow ktorzy mogli by sprobowac dopasowac
    przelozenia do toru ( byloby to takze z korzyscia dla juz zasiadajacej na
    trybunach publicznosci)

Rowny tor dla wszystkich ( gospodarzy i gosci ) przy tak wyrownanych skladach
    jak sa obecnie gwarantowal by to ze na torze wygrywaja lepsi tak jak to
    powinno byc w kazdym sporcie a nie ci bardziej cwani ktorzy preparuja tor pod
    swoje potrzeby.

Do czego by to prowadzilo?

- do wiekszych emocji w trakcie meczu dla kibicow i telewidzow

- wiekszej frekwencji na meczach z powodu wiekszych emocji
    i braku wyraznego faworyta

- wiekszego bezpieczenstwa dla zawodnikow

- bardziej wyrownane mecze to wieksza atrakcja dla stacji telewizyjnych i
    sponsorow

- brak zawodow o wynikach w granicach 60:30 ktore tak naprawde nie sa
    interesujace dla nikogo poniewaz zdobycie 15 punktow ponad zagwarantowanymi
    15 nie gwarantuje zadnych emocji

- atutami "swojego" toru pozostala by znajomosc jego geometrii i nawierzchni
    a przede wszystkim publicznosc
    jako 8 zawodnik

Mysle ze Ekstraliga dla dobra dyscypilny i samej siebie powina ten temat raz
    na zawsze zalatwic i ukrocic tego typu "torowe" cwaniactwo dla dobra
    dyscypliny ktora bedzie sportem numer jeden w Polsce. Pozdrawiam i oczekuje
    opinii ten temat.
    Obserwuj wątek
      • cancro Re: torowe cwaniactwo 06.05.07, 17:47
        Gość portalu: goldenboy napisał(a):

> skandaliczny sposob jak mecz wroclaw - bydgoszcz

A kolega kto? Sędzia? Poza tym nie słyszałem, aby ktokolwiek z osób do tego
        uprawnionych składał protest.

ale w wielu wielu innych- w
        > wiekszosci )dzialaja na szkode dyscypilny ktorej wartosc sami buduja.

Zapomniałeś dopisać: "tylko w Bydgoszczy takie praktyki są nie do pomyślenia".
        Niniejszym wypełniam tą lukę.

> Tor na
        > ktorym stwarza sie zagrozenie dla zdrowia i niestety czasami zycia
        > zawodnikow, kosztem obawy straty punktow na rzecz druzyny przyjezdnej, jest
        > dla mnie czyms nie do pomyslenia. Zeby ta dyscyplina piela sie w gore w
        > hirarchi ogladalnosci i atrakcyjnosci dla stacji telewizyjnych a to wiaze sie
        > z zainteresowaniem sponsorow i ich pieniedzmi inwestowanymi w ta dyscypilne
        > powinno sie:
        >
        > - wpowadzic odpowiedzialnosc za stan przygotowania toru ktory powinien byc
        > przygotowany w taki sposob zeby sprzyjal wyrownanej walce z mozliwoscia
        > wyprzedzania na kazdej dlugosci i szerokosci toru, tor powinien byc
        > przekazany na szesc godzin przed rozpoczeciem zawodow pod zarzadzanie
        > sedziego ktory by decydowal w jaki sposob dalej go przygotowac zeby byl rowny
        > dla wszystkich, nie stwarzal zagrozenia dla zawodnikow i zeby zawody na nim
        > rozgrywane byly jak najbardziej zaciete i widowiskowe.

regulamin czytałeś? Polecam punkty: 079.3.4, 079.3.5, 079.3.6.
        www.pzm.pl/userfiles/file/regulaminy/zuzel/strc2006.pdf
        I co z tego się pytam? w którym miejscu wymóg regulaminowy nie został spełniony?
        Poza tym też jestem za tym, aby wszyscy byli młodzi, piękni, zdrowi i bogaci,
        czego wszystkim kibicom żużla życzę.Co począć, kiedy są tylko piękni? :-)

> - na godzine przed zawodami mozna by wprowadzic nie obowiazkowa probe toru
        > dla zainteresowanych zawodnikow ktorzy mogli by sprobowac dopasowac
        > przelozenia do toru ( byloby to takze z korzyscia dla juz zasiadajacej na
        > trybunach publicznosci)

To jedyny postulat, w którym w pełni podzielam twoje zdanie. Likwidacja próby
        toru jest dla mnie niezrozumiała. Na szczęście w zarządzie tzw. Ekstraligi SA
        nie ma nikogo z Wrocka. Na kogo to teraz zwalicie zwolennicy teorii spiskowych?
        Może chociaż powrócić do próby toru tak, jak choćby w takiej formie jak było
        dawno temu, jeszcze za Mieszka I , która polegała na tym, że jeden z
        przyjezdnych wykręcał 4 kółka i dzielił się wrażeniami z resztą drużyny.

> Rowny tor dla wszystkich ( gospodarzy i gosci )
        No przecież tak jest,o co ci chodzi?

> przy tak wyrownanych skladach jak sa obecnie
        No tu to kolega sobie jaja robi, prawda? To właśnie różnica klasy między
        zawodnikami obu drużyn jest przyczyna lania, jakie zebrała Polonia we Wrocławiu.
        Przypomnę tylko, ze w ub. sezonie Włókniarz wygrał na torze we Wrocławiu w
        ostatniej kolejce, mimo tego, że w Czwie wygrał Atlas. Ale zdaje się, że opinię
        na temat przyczyn tej porażki ma kolega już dawno ugruntowaną, bo przeierz ze
        wspaniałymi drużynami z Pomorza inaczej jak szwindlami wygrać nie można. Czyż
        nieprawda?
        • Gość: br594 Re: torowe cwaniactwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:34
          Mam nadzieje, że Polonia Wam dokopie u siebie. "Różnica klasy między
          zawodnikami"-dobre sobie .W Bydgoszczy tylko Crump sobie pojeździ. Jak zwykle
          pewni siebie Wrocławianie. Jak czytam Twoje chore wypociny to naprawdę litość
          mnie ogarnia. Wszyscy w kraju skarżą się na tor we Wrocławiu, a ten mówi o
          różnicy klas zawodników. Nie ośmieszaj się. To i tak cud ,że nikomu sie nic tam
          nie stało. Różnice klasy pokazaliście w Zielonce, mocarze.
        • Gość: Jazon Re: torowe cwaniactwo IP: *.tvk.torun.pl 06.05.07, 22:15
          Wiesz Cancro i sie z Toba zgadzam i nie... Z punktu widzenia regulaminu masz
          absolutna racje- w koncu po to jest przed meczem sędzia zeby móc nakazać
          dostosowanie go do potrzeb obu druzyn i zapobiec jednostronnemu widowisku. Tyle
          ze nie pamietam kiedy ostatni raz sedzia gdziekolwiek nakazał podobne zabiegi
          (fakt ze po derbach troche 'rozkojarzony' jestem;) a jednostronnych widowisk
          gdzie tor grał pierwsze skrzypce pamietam sporo (nie tylko we Wrocku, zeby było
          sprawiedliwie, choc i takich kilka by sie pewnie znalazło).
          Z tego względu czysto ludzki punkt widzenia podsuwa mi nastepujące pytanie- czy
          takie pogromy we Wrocławiu naprawde sa podyktowane tylko tym że sklad Wrocławia
          o tyle przewyższa inne ekipy? Mnie osobiscie nie chce sie w to wierzyc, ale może
          wiesz o żużlu wiecej. Patrzac na to co sie u Was dzieje zastanawiam sie powaznie
          nad złożeniem Ci gratulacji z okazji DMP 2007- przeciez przy tej polityce nikt
          Was w dwumeczu nie pokona.
          • cancro Re: torowe cwaniactwo 06.05.07, 22:50
            Gość portalu: Jazon napisał(a):

> Wiesz Cancro i sie z Toba zgadzam i nie... Z punktu widzenia regulaminu masz
            > absolutna racje- w koncu po to jest przed meczem sędzia zeby móc nakazać
            > dostosowanie go do potrzeb obu druzyn i zapobiec jednostronnemu widowisku.

Przede wszystkim dzięki za normalny ton i rzeczowe podejście do problemu. Sam
            sobie często zadaję pytanie : po co odpowiadam na na takie posty jak ten
            "złotego chłopca"? Niezmiennie nasuwa mi się jedna odpowiedź: Nie wiem! Same
            potem z tego problemy, bo albo do gardła skaczą mi potem nawiedzeni, albo tacy,
            co to wszystko wiedzą najlepiej. Dzięki, że są jeszcze na forum ludzie tacy jak Ty!
            > Tyle
            > ze nie pamietam kiedy ostatni raz sedzia gdziekolwiek nakazał podobne zabiegi

Nie przesadzaj! W samym Wrocławiu przynajmniej dwa razy byłem świadkiem
            przygotowania toru p[rzez sędziego. Ostatni raz dwa lata temu sędzia Janas z ZG
            przed meczem z Częstochową, po oberwaniu chmury najpierw długo zwlekał z
            odjęciem decyzji, po czym kazał tor dosłownie zaorać, a następnie wszystko co
            mogło go utwardzało. Włącznie z karetkami pogotowia. Trwało to ponad dwie
            godziny, po czym sędzia mecz... odwołał. A więc można!

> (fakt ze po derbach troche 'rozkojarzony' jestem;) a jednostronnych widowisk
            > gdzie tor grał pierwsze skrzypce pamietam sporo (nie tylko we Wrocku, zeby było
            > sprawiedliwie, choc i takich kilka by sie pewnie znalazło).

Jeśli się nie mylę jesteś Torunianinem? I co, też spreparowaliście tor, czy
            Polonia jest po prostu słaba, bo wynik osiągnęliście lepszy niż nasi we Wrocku?
            Oczywiście, że całe przygotowanie wrocławskiej drużyny ustawione jest pod jazdę
            na takim właśnie torze. Czy ktoś w Polsce o tym nie wie? Skoro wszyscy wiedzą,
            to gońcie swoich gwiazdorów na ogólnorozwojówkę, a nie do pubów! To przecież
            sport, o którym naszym oponentom mówimy, ze oprócz techniki walory fizyczne
            odgrywają w nim także dużą rolę!
            Dziś oglądałem mecz w Rzeszowie. Prawdę powiedziawszy zacząłem od VII wyścigu. W
            ciągu 7 biegów był jeden, XIV z mijanakami, a "redzie" piali z zachwytu, że to
            mecz walki.

> Z tego względu czysto ludzki punkt widzenia podsuwa mi nastepujące pytanie- czy
            > takie pogromy we Wrocławiu naprawde sa podyktowane tylko tym że sklad Wrocławia
            > o tyle przewyższa inne ekipy? Mnie osobiscie nie chce sie w to wierzyc, ale moż
            > e
            > wiesz o żużlu wiecej.
            Bierzesz mnie "pod włos". Wcale nie uważam się za eksperta, choć gdybyś wiedział
            jaki ze mnie zgred, nie chciałbyś ze mną rozmawiać, co za tym idzie było się tu
            i tam. Powiem zatem, że taki to sport i zawsze takim był, ze nawet słabeusz u
            siebie jest mocarzem. Dlatego na wyjazdach wygrywają naprawdę tylko dobrzy.
            Wracając do meczu z Polonią, który stał się pretekstem do całej "burzy w
            szklance wody", zastanów się: jak piszą niektórzy Bydgoszczanie "gdyby był
            Jonson" byłoby 50:40". Nie lubię gdybania, Ale gdyby jednak to można wysnuć
            conajmniej dwa wnioski:
            1. Nie taka znowu słaba ta Bydgoszcz;
            2. Co to za drużyna, którą brak jednego zawodnika kładzie na łopatki?
            Przyznaj, że odpowiedzi na te pytania rzucają zupełnie inne światło na ta
            dyskusję. To nie tor pokonał Polonię, bo ten był jednaki dla wszystkich. To brak
            umiejętności na miarę Crumpa, Andersena, czy Bjerre. Przyznaję zarówno ja, jak
            też obecny na meczu Czawez, że i Staszewskiemu i Okoniowi czasem też coś
            wychodziło, jednak nie tak często jak Crumpowi i Andersenowi. Ale kto rozsą dny
            porównuje zawodników z GP z zawodnikami, których nie chciała Zielona Góra?
            Pytam więc raz jeszcze: czy to tor był pogromcą Polonii? Wszak Buczkowski i
            Szczepaniak pojechali na swoim, przyzwoitym poziomie?

Patrzac na to co sie u Was dzieje zastanawiam sie powazni
            > e
            > nad złożeniem Ci gratulacji z okazji DMP 2007- przeciez przy tej polityce nikt
            > Was w dwumeczu nie pokona.

Powiem tak:
            1.Żądnych gratulacji nie przyjmuję, bowiem gdyby okazały się przedwczesne będzie
            wielki wstyd i tyle. To jest sport!
            2. Czarują torem nie tylko u nas. Weźmy choćby Tarnów. Tam nawet takie asy jak
            Crump, czy w zeszłym roku Hampel zapominają jak się jeździ! Nie pochwalam tego,
            ale póki wszyscy nie wyrzekną się takich praktyk i ich nie zaprzestaną, nie będę
            także potępiał!
            Pozdrawiam!
            • czawez Re: torowe cwaniactwo 06.05.07, 22:55
              Ty jednak nic nie kumasz CANCARO.

1.POLONIA przegrała ostatnie dwa mecze, bo była słabsza od rywali!
              2.Tor we Wrocławiu zabija widowisko.

Prościej już nie można.
              • cancro Re: torowe cwaniactwo 06.05.07, 23:04
                czawez napisał:

> Ty jednak nic nie kumasz CANCARO.
                >
                > 1.POLONIA przegrała ostatnie dwa mecze, bo była słabsza od rywali!
                > 2.Tor we Wrocławiu zabija widowisko.
                >
                > Prościej już nie można.

To w Toruniu też było nudno? Chyba już kumam! Trzeba zlikwidować wszystkie tory
                w Polsce, bo Polonia wszędzie (z wyjątkiem ZG) bierze ostro w skórę i jest nudno.
                Skończmy już, dobrze?
                • czawez Re: torowe cwaniactwo 07.05.07, 17:22
                  cancro napisał:

> czawez napisał:
                  >
                  > > Ty jednak nic nie kumasz CANCARO.
                  > >
                  > > 1.POLONIA przegrała ostatnie dwa mecze, bo była słabsza od rywali!
                  > > 2.Tor we Wrocławiu zabija widowisko.
                  > >
                  > > Prościej już nie można.
                  >
                  > To w Toruniu też było nudno? Chyba już kumam! Trzeba zlikwidować wszystkie
                  tory
                  > w Polsce, bo Polonia wszędzie (z wyjątkiem ZG) bierze ostro w skórę i jest
                  nudn
                  > o.
                  > Skończmy już, dobrze?
                  >
                  >

Powtarzasz się. Ale to w wyniku zacięcia czy braku argumentów?
            • Gość: Jazon Re: torowe cwaniactwo IP: *.tvk.torun.pl 07.05.07, 13:00
              Masz w tym momencie pewien atut w dyskusji, ponieważ Bydgoszcz nie wydaje sie
              być w tej chwili najlepszym przykładem zespołu walczącego na wyjazdach (co
              najmniej drobny kryzys formy), natomiast w kwestii pogromu Torunia we Wrocku
              moge nie być do konca obiektywny. Niemniej wydaje mi sie że w potencjale obu
              zespołów nie ma takiej przepaści zeby usprawiedliwić nią taki wynik, czyli
              trudny wrocławski tor dorzucił co najmniej kilka punktów. Sa to pewnego rodzaju
              'czary' i oczywiście nie dzieje sie tak tylko we Wrocławiu. Przykład Tarnowa
              akurat byl wielce trafny, choc nie da sie ukryc że potem pan Cieślak zrewanżował
              sie Unii we Wroclawiu przygotowując 'corride', zgodnie zreszta ze swoimi
              zapowiedziami. Ze sportem miało to moim zdaniem niewiele wspólnego choć
              rozgoryczeni kibice zapewne mieli swoja chwile satysfakcji. Tu z kolei pojawia
              sie kwestia czy ktos takie zawody chce oglądać i paradoksalnie myśle ze
              gospodarzom to aż tak nie przeszkadza, przynajmniej na krotka mete- w końcu
              zyskuja praktycznie pewnośc ze za swoje pieniądze nie bedą oglądac porazki.
              Niemniej jednak eskalacja tego zjawiska jest szkodliwa dla żużla, i dlatego tez
              zupelnie poważnie upatruję w Was faworyta DMP- przy systemie play-off zwłaszcza
              współczuje potencjalnemu rywalowi WTS, poniewaz jestem przekonany ze od ładnego
              widowiska kazdy bedzie preferował wynik, a w kwestii 'czarów' Wrocław
              przelicytuje każdego. Chyba oczywiście że wkurzeni rywale pójda za ich
              przykladem i wygra ten kto na wyjeździe wyjdzie z 30-tki- ja nie chciałbym
              takich play-off'ów ale żeby to zmienic po obu stronach musieliby zawsze
              znajdowac sie gentleman'i...
              • alienisko Re: torowe cwaniactwo 07.05.07, 19:57
                Pomijając całą tą dyskusję uważam, że przeceniasz Wrocław i ich tor. Apator tam
                wtopił, ale nasz zespół dopiero zaczyna łapać formę. Myślę, że w playoff jeśli
                trafimy na Spartę, to nie jesteśmy bez szans na awans, ba nawet na wygraną w
                obu spotkaniach. Zresztą Sparta też. Bo obu te kluby na ogół dobrze się
                prezentują na wyjazdach ze sobą :)
                • Gość: Jazon Re: torowe cwaniactwo IP: *.tvk.torun.pl 07.05.07, 20:24
                  Dużurny optymista:)

Miło Cie widziec na forum.
                  • alienisko Re: torowe cwaniactwo 08.05.07, 16:29
                    a czasem zaglądam ;)

I dobrze, że optymista. To mi się częściej sprawdza :) Raz jeden chciałem
                    spojrzec realnie i uznałem, że w Częstochowie nie mamy czego szukać, to nasi
                    mnie szybko na ziemię sprowadzili :)

Widocznie mój
                    optymizm=realizm
                    realizm=pesymizm

:D

Poza tym, stwierdziłem, że Wrocław też może u nas wygrać, jak i my u nich ;)
                    perspektywa wtopy na własnym torze raczej optymistyczna nie jest :D
      • arius5 Moze samo zycie skoryguje ten problem 07.05.07, 17:32
        Jak mecze stana sie nudne do potegi, ludzie przestana chodzic na stadiony, to
        bedzie koniec z problemem.
        I koniec z zuzlem.
        A slysze, ze nie wszedzie frekwencja dopisuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka