Dodaj do ulubionych

O przełamywaniu

21.09.11, 12:07
Się. Strachu przed zrobieniem czegoś, tremy, obawy że się nie uda. O chwilach, gdy bardzo chce się coś fajnego zrobić, ale coś w środku nie pozwala uczynić kroku, mimo że ambicja stoi za plecami i szepce do ucha.

Na pewno są jakieś mądre książeczki na miarę czterolatka o pokonywaniu własnych lęków. Są?
Obserwuj wątek
    • ammbrozyjka Re: O przełamywaniu 21.09.11, 12:18
      Być może niektórzy uznają moją propozycję za lekko obok/nie na temat, ale nasunęła mi się powieść "Góry Żmijowe" Z. Miłoszewskiego ... - bohater musi pokać strach, niechęć, uprzedzenia, już nie pamiętam co, ale generalnie jest to piękna ksiażeczka o wypełnianiu zadań, których byśmy sami sobie nie wybrali, ale które sa jednak konieczne.... Sorry, ze tak enigmatycznie, ale szczegłów akcji nie pamiętam (parę lat minęło od czasu, gdy to synom czytałam) - ale wrażenie bardzo dobre pozostały. Do tego to jedna z niewielu ksiazkeczek dla DZIECI (nie nastolatków!) z gatunku fantasy!
    • monique_alt Re: O przełamywaniu 21.09.11, 12:56
      Proponuję zbiór opowiadań "Hihopter" Małgorzaty Musierowicz (znalazłam te opowiadania też w bibliotece pod tytułem "Znajomi z zerówki", brakuje w nim w stosunku do "Hihoptera" dwóch ostatnich opowiadań).

Jest to zbiór krótkich opowiadań o dzieciach chodzących do zerówki.
      W jednym z nich przedstawiona jest historia dziewczynki, która przełamuje strach i przeciwstawia się razem z kolegami starszemu chłopcu niszczącemu zamek z piasku. W innym chłopiec nie staje w obronie młodszego brata, za to robi to jego młodsza koleżanka.

Ale nie jestem pewna czy ta książka będzie już atrakcyjna dla czterolatka. My czytaliśmy ją jak Młoda miała 5 lat i bardzo jej się podobała.

• zo_79 Re: O przełamywaniu 21.09.11, 13:16
      Kupiłam kiedyś trochę w ciemno "Chyba jestem nieśmiały", wydane w serii terapeutycznej gwp. Nadaje się dla 4-latka, chociaż akurat mojemu 4-latkowi nie przypadła szczególnie do gustu. Żadne wysokie loty, ale jako podstawa do dalszej rozmowy świetnie się nadaje.
      • el_elefante Re: O przełamywaniu 21.09.11, 14:02
        Staram się unikać określania syna jako nieśmiałego. Wydaje mi się, że to nie byłoby dobrze, gdyby taka etykietka przylgnęła do niego, zwłaszcza w jego własnej głowie.
        • zo_79 Re: O przełamywaniu 21.09.11, 14:25
          Masz rację. Moim zdaniem też ten tytuł jest mocno niefortunny.
    • cipcipkurka Re: O przełamywaniu 21.09.11, 20:38
      "Nusia i wilki", dla czterolatka w sam raz :)
      • el_elefante Re: O przełamywaniu 22.09.11, 09:24
        Nusię już mam, to efekt uzależnienia od tego forum, ale jeszcze ciepła, prosto z księgarni, nie zaczęliśmy czytać (to nie jedyny efekt, zrobiła się jakby mała kolejka), ale wobec tego czem prędzej przystąpimy.
    • joagraba Re: O przełamywaniu 21.09.11, 22:26
      Może nie do końca na temat, a na pewno nie wprost, ale może otuchy dodałby "Pluk z wieżyczki" - mały chłopiec radzi sobie z dorosłymi problemami?
    • anna_mrozi Re: O przełamywaniu 22.09.11, 15:47
      A może pójść w nieco innym kierunku?
      "Słoniątko" i opowieść o sile i zaparciu malutkiego (innego...) Bohatera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka