Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wlasnie pierwszy raz szyje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 20:23
    postanowilam zaczac od spodnicy.kazdy szew wije sie jak amazonka, nie mam
    pojecia jak zrobic kieszen wiec z niej chyba zrezygnuje..ale co z suwakiem?
    generalnie zabawa jest przednia zwlaszcza ze robie to na maszynie za 60 zeta
    a jak urwie mi sie nitka musze prosic mezczyzne zeby mi zalozyl..nie mam
    zadnych wykrojow wiec robie na wzor starej spodnicy. szyje z czerwonego
    sztruksu i mam zamiar ponaszywac caaala mase guzikow.nie czulam sie tak
    swietnie od czasu uszycia ostatniej sukienki dla barbi:)
    Obserwuj wątek
      • b_bb Re: wlasnie pierwszy raz szyje 01.02.05, 20:39
        Ja uszyłam pierwszą w życiu rzecz z wykroju z burdy, lecz nie mając pojęcia o
        szyciu, wzięłam się za super trudność, lecz udało mi się wyśmienicie. ;)
        Sztruks jest o tyle łatwy, że jest sztywny i nie naciąga się, ale dość gruby,
        więc współczuję działań z maszynką (czy to ta maleńka, którą się zabiera
        obowiązkowo na wycieczki krajoznawcze?). Życzę powodzenia i polecam burdę, gdzie
        jest mnóstwo naprawdę dobrych wykrojów. :)
      • Gość: milka Re: wlasnie pierwszy raz szyje IP: *.adslplus.ch 01.02.05, 20:54
        heh sangww - keep us updated :)
        Jestem bardzo ciekawa co i jak z tego wyjdzie. Masz racje , zrezygnuj z
        kieszeni (zrobisz ja przy kolejnej spodnicy :)
        Wiec...moje spodnice sa na etapie kawalka materialu z gumka w pasie :))) nie
        zaprzatam sobie glowy wzorami, wykrojami (nie bierz ze mnie przykladu :) a i
        tak potrafie czasem zalozyc to co uszyje :)
        Powodzenia !!!
      • Gość: aghny_b Re: wlasnie pierwszy raz szyje IP: *.238.103.236.adsl.inetia.pl 01.02.05, 20:55
        ja zaczęłam tak jak Ty, wg wykroju swojego starego ciucha, a później przy pomocy
        burdy...kieszeń jest łatwa ( w co drugiej burdzie znajdziesz przepis), suwak też
        - pamiętaj, żeby przyfastrygować :)
        życzę udanej zabawy i efektów!
      • aniabe13 Re: wlasnie pierwszy raz szyje 01.02.05, 21:01
        Baw się dobrze i powodzenia. Coś na pewno wyjdzie.
        Jednak z wykrojem łatwiej, pooglądaj sobie gazety z wykrojami i coś stosownego
        kup.Przy każdym modelu jest opis szycia i wykroje w róznych rozmiarach. Uwaga
        szycie wciąga!
        • Gość: sanggw Re: wlasnie pierwszy raz szyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:26
          maszynka nazywa sie uwaga GENIUS PERSONAL SEWER :))) wlasnie ogladalam dzisiaj
          taka gazetke burdy 'szycie dla poczatkujacych' chyba sobie kupie..zszylam na
          razie trzy kawalki no i nauczylam sie sama zakladac nitke:) zamierzam zostac
          najlepiej ubrana kobieta na swiecie hehe tez tak mialyscie? pozdr
          • b_bb Re: wlasnie pierwszy raz szyje 01.02.05, 21:31
            Też tak miałam. :))
            Dziewczyny mają rację: szycie wciąga, ale jaką daję satysfakcję. Łoch!
            • Gość: dobry humorek Re: wlasnie pierwszy raz szyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:46
              ja też się chyba wreszcie wezmę za robotę;-) mam zamiar uszyć jakąś ciekawą torebkę ze sztruksu...tylko póki co mam lekkie zaćmienie i nie mam koncepcji..może widziałyście gdzieś fajne wzory?
              • Gość: sangww Re: wlasnie pierwszy raz szyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:51
                dziewczyny widze ze sie znacie wiec prosze podpowiedzcie mi ile materialu
                trzeba kupic na spodnice? mysle dlugosc do kolan, taka raczej rozkloszowana,
                szyta z kilku kawalkow (nie wiem jak to sie nazywa kliny?). tak orientacyjnie
                jesli bela ma 1.50 m szerokosci? (znalazlam sliczny material w zielono-bezowo
                moro dzis!)
                • b_bb Re: wlasnie pierwszy raz szyje 01.02.05, 21:58
                  Zależy, jak bardzo rozkloszowana i ile tych klinów. ;) Materiału potrzebujesz od
                  1m do 1,5 metra.
                  Radzę spojrzeć do burdy, to naprawdę świetna szkoła dla początkujących.
      • zettrzy Re: wlasnie pierwszy raz szyje 01.02.05, 23:07
        ooo, ja moja pierwsza bluzke - tak, ten pierwszy projekt to byla bluzka -
        musialam szyc recznie, igla z nitka, bo mama mi nie pozwalala szyc - "tylko
        tracisz czas powinnas sie uczyc"

wiec wyprodukowalam te bluzke w scislej konspiracji, zalozylam i natychmiast
        bylo "skad to masz - coooo, to twoje szycie? no nie klam, to jest za dobrze
        zrobione"

i od tej pory tylko trace czas, ale za to jak juz mam tego nowego ciucha jaka
        jestem szczesliwa...

ps. klosz totalnie rozkloszowany wymaga jakichs 4 m materialu, nieco bardziej
        przy figurze mniej, ale nie wydaje mi sie ze 1 m wystarczy - zreszta, to zalezy
        tez od wykroju
        no i nie kazdy material nadaje sie na kloszowa spodnice, wiec na to tez musisz
        zwrocic uwage
      • aniabe13 Re: wlasnie pierwszy raz szyje 01.02.05, 23:28
        Rozszerzana? Dwie długości spódnicy plus na podłożenie. Jeśli myślimy o tym
        samym fasonie. Kup sobie Burdę albo coś i popatrz na sposób szycia i krojenia
        bo istotny jest tez kierunek nitki. Trzymam kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka