Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 22:06
    zaaczynają mi się robić haluksy - jakie buty sa najlepsze / czy sa takie
    które zlikwidują to diabelstwo?/ no i oczywiście jakiej firmy - i zeby nie
    wyglądały jak dla starej babci:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: woman Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 22:15
        no, na pewno nie szpice... :))
        • Gość: aaa Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 08:22
          Nie wyglada to pociagająco, ale do zakrytych butów warto nosić specjalne
          wkładki, który odwodzą duży paluch na własciwe miejsce (to jedne) i chronią tę
          wystającą kosć przed otarciami (to drugie). Chyba im wcześniej zaczniesz to
          nosić, tym lepiej.
          • Gość: agda Re: haluksy IP: *.lo.icsa.pl / 212.244.249.* 30.03.05, 08:48
            Takie wkładki są tylko wtedy dobre jeśli nie ma zbyt dużej przerwy między dużym
            palcem a pozostałymi palcami - mnie po prostu wypadają. Stosuję zwinięty
            bandaż. Dobre jest masowanie kostki
      • Gość: maluch Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 09:01
        buty z raczej szerokim przodem
        ale i tak przygotuj się na to, że po kilku miesiącach każde buty będziesz miała
        wypchane na kostce palucha.
        nie ma butów, które likwidują haluksy. taki gumowy paluch pomaga o tyle, że
        mniej bolą stopy (mnie się czasem chce wyć z bólu). zlikwidować może tylko
        operacja - ale jeszcze nie potrafię się na nią zdecydować. trzeba wybrać
        dobrego chirurga, bo łatwo można zchrzanić zabieg (to wcale nie jest proste).
        cena operacji 3-4 tys. za jedną stopę - jeśli robisz "prywatnie"
      • Gość: xx Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 18:41
        Dziękuję:))
        • szafa.bojowa Re: haluksy 30.03.05, 18:46
          hmm...sa jeszcze takie wkladki ortopedyczne, ktore zapobiegaja dalszemu robieniu sie haluksow...np. z Sholla (czy tez Scholla- nie pamietam :P) z taka jakby lezka w srodku, najlepiej zapytaj sie w sklepie ortopedycznym
          zycze powodzenia, bo to jest rowniez moj problem od urodzenia :((
          pzdr
          • Gość: xx Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:30
            :)
            • Gość: oliwka Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:35
              moa babcia ma haluksy, ale nawet nie wiem jakie buty nosi ..
              • misae Re: haluksy 31.03.05, 09:48
                musicie mnie oswiecic, czy haluksy moga sie zrobic niezaleznie od wieku? Czy
                tez jak mam juz 30+ ;o) i nie mam haluksow (chodze na obcasach) to mi sie nie
                zrobia??? Wiecie czym jest to uwarunkowane to ze niektorzy je maja lub nie
                maja??
                • krysia_laska Re: haluksy 31.03.05, 10:01
                  Ja też mam 30+ i odpukać nie mam halluksów, chociaż w szpilach chodzę bardzo
                  często, ale jest coś na rzeczy w tych uwarunkowaniach, bo moja ciotka w wieku
                  ok. 60 lat ma halluksy, chociaż chodziła całe życie na obcasach 4-5 cm, a jej
                  córka ma strasznie wrażliwe stopy (ma 28 lat) i co założy szpilki, to się jej
                  odciski, odgnioty robią itp. i musi na swoje stopy bardzo uważać, poza tym
                  regularnie usuwa odciski u kosmetyczki, co mi się jeszcze nie zdarzyło, mimo
                  częstego chodzenia w szpilkach z wąskimi noskami.
                • Gość: maluch Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:39
                  mnie się zrobiły w wieku lat 20 albo i wcześniej :(
                  myślę, że u mnie to zarówno wrodzone (moja mama też ma), jak i nabyte -
                  niewygodne buty, w tym pierwsze polskie buty narciarskie w siermiężnych latach
                  80 (dziecięciem będąc), no i do tego płaskostopie
                  wszystko mam ładne :))), tylko te stopy :(
      • Gość: woman Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:50
        niektorych to nic nie zniszczy ;) ale lepiej uwazac. nie mialam problemow do ok.
        30 roku zycia, potem mialam jeszcze epizod szpilkowo-obcasowy w wieku 32-3 lat,
        bo taka mialam prace, a teraz szpilki wkladam na 2 imprezy w roku i sciagam pod
        stolem, bo po prostu umieram. haluksa (mi sie robi w 1 nodze) powstrzymalam
        noszac buty sportowe i wkladke, ale faktem jest ze moja babcia miala giganty
        noszac buty "babciowate", a mama miala operacje juz w 18 roku zycia... tyle ze
        ja mam ewidentnie stopy jak moj ojciec i tez mam problemy.
      • regata7 Re: haluksy 31.03.05, 11:22
        jest jeszcze urządzenie do zakładania na noc. Nazywa się to chyba "marcin" i
        kupuje w aptece. Pomaga w walce z bólem, który często towarzyszy halluxom, i w
        takim początkowym stadium może zapewne opóźnić koślawienie stopy.
        A pantofle ja kupuję w firmie "Ara" (mają sklep na Nowym Świecie w W-wie.
        Drogie, ale można znaleźć "niebabcine".
        • Gość: xx Re: haluksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:35
          ale ja jestem z Poznania :(
      • Gość: melba Re: haluksy IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 31.03.05, 18:48
        ja mam halluksy od dziecinstwa, "zrobily sie" gdzies tak w wieku zlobkowym,
        wiec zyje z nimi niemal od urodzenia ;) nikt w domu ich nie posiada, babcie
        maja stopy (mimo wieku) ladne i niekoslawe, mama ma stopy przepiekne - zgrabne,
        wysokie podbicie, ksztaltne palce i swietne paznokcie, a ja - wielka stopa i
        halluksy :( pozatym jest ok ;)
        nie bola i jakos mi sie z nimi zyje, po domu nosze pantofle z wkladka
        ortopedyczna podtrzymujaca palec, jest ok, mam jej juz lata choc jakos
        specjalne efektow nie widac,niemniej lubie w niej pochodzic, bo milo masuje
        cale stopy i po calym dniu to prawdziwa przyjemnosc; niestety odleglosci miedzy
        palcami jest u mnie dosc duza, wiec takie marne, sklepowe wkladki nie dzialaja,
        kupilam natomiast "marcina" (choc pod inna nazwa) i czasami zakladam jak spie
        sama, jezeli nie, to... okropnie sie spi z chlopakiem i takim "marcinem" na
        palcach, brrrr
        dodam - moja siostra paluszki i stopy ma po mamie i CALY CZAS biega na
        obcasach, albo maluje paznokcie, ale ja jej zazdroszcze!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka