kochanica-francuza 29.04.05, 18:52 widziałam dziś w sklepie Suela na Chmielnej fajne espadryle zamszowe - tylko w kolorze terakoty... granatowe mieli tylko klapki... (139 zł) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy215 Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:01 nie bucz kochanico tylko powiedz co to są espadryle :p Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:04 jam nie kochanica ale odpowiadam bo akurat tutaj jestem... takie pantofle szmaciane z podeszwa ze sznurka, z innym sznurkiem do wiazania na kostce Odpowiedz Link Zgłoś
eowyn Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:17 ze sznurkiem do wiazania na kostce? ja myslalam, ze espadryle sa takie wsuwane na stope, bez zadnych sznurkow...:? cos takiego: img08.allegro.pl/photos/oryginal/45/4536/453690/45369037 czy nie? bo juz sie sama pogubilam... Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:20 te to jakby wersja skrocona, klasyczne maja taki lekki klinek i sa wiazane - no moze bardziej wstazka z tego materialu co reszta buta niz sznurkiem, sznur by chyba pocial stope Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:27 Masz rację, Eowyn. Jednak to co pewnie ma na myśli Zettrzy, to podobne do tych, tyle że z trokami przyszytymi do pięty. Kiedyś takie nosiłyśmy, ja i Mama w A.D. 1982. Obecnie jest też wersja soft espadrili, tzn. sznurkowa podeszwa jest zastąpiona przez szmacianą, czasami gumowaną od spodu, choć fason pozostaje ten sam. Jescze tak niedawno miałam espadrile na sznurkowym koturnie z odkrytą piętą i palcami, stylizowane na damskie sandały :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:37 no tak, znowu wychodzi ze znam jakas wersje "specjalnego przeznaczenia" - fakt te wiazane na kostce byly modne w latach 70/80 i czesto mialy odkryte piety a na palcach jakies wymyslne wezly, kokardki, wstazki wiazane w ksztalt motylka Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:20 Wiązane czy nie, wkurzają mnie. Nie wiem czemu, czuję do nich jakąś niechęć... Może to przez tą dziwaczną nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 29.04.05, 22:40 bez_mapy napisała: > Wiązane czy nie, wkurzają mnie. Nie wiem czemu, czuję do nich jakąś niechęć... > Może to przez tą dziwaczną nazwę. dziwaczną?prawdopodobnie pochodzenia hiszpańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:01 to dziwne jak nazwa potrafi obrzydzić towar; tak jak np. bojówki, mokasyny... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:02 bez_mapy napisała: > to dziwne jak nazwa potrafi obrzydzić towar; tak jak np. bojówki, mokasyny... aha,a ty jak byś nazwała te ciuchy? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:07 Nie wiem, nie zastanawiałam się, ale bojówki kojażą mi się z bojem (a ja wokowniczką nie jestem). Mokasyny skolei kojażą mi się z kasynem i włoskim mafiosem ulizanym brylantyną. Jest jeszcze parę takich nazw. A ciebie nie denerwują niektóre nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:12 bez_mapy napisała: > Nie wiem, nie zastanawiałam się, ale bojówki kojażą mi się z bojem (a ja > wokowniczką nie jestem). Mokasyny z kolei mnie się mokasyny kojarzą z Indianami,do kasyna się chodzi w innym obuwiu bojówki chyba były inspirowane spodniami wojska,chociaż gdzie indziej nazywają się "cargo pants" - tak ci się bardziej podoba? nie,nie denerwują mnie Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:15 Chodzi mi o samo brzmienie nazwy, rdzeń wyrazu. MoKASYNy Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:16 bez_mapy napisała: > Chodzi mi o samo brzmienie nazwy, rdzeń wyrazu. MoKASYNy zauważyłam sądzę,że to przypadkowa zbieżność zaproponuj lepszą nazwę Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:19 "do kasyna się chodzi w innym obuwiu" Nie wiedziałam, że są jakieś specjalne wymogi:DDD A mokasyny to ewidentnie buty w stylu Ala Capone. Mówię o takich np. ze skóry węża (Jak te od Diora). Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:21 bez_mapy napisała: > "do kasyna się chodzi w innym obuwiu" > Nie wiedziałam, że są jakieś specjalne wymogi:DDD Jeśli chcesz pograć na jednorękich bandytach etc. maszynach,to możesz wejść nawet w klapkach.Ale w prawdziwej sali gry,gdzie są rulety,obowiązuje elegancki strój. Odpowiedz Link Zgłoś
eowyn Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:09 www.slownik-online.pl/kopalinski/3D4348BCC4135DE1C12565BE0023E85F.php :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 29.04.05, 23:13 eowyn napisała: > <a href="www.slownik-online.pl/kopalinski/3D4348BCC4135DE1C12565BE0023E85F.php" target="_blank">www.slownik-online.pl/kopalinski/3D4348BCC4135DE1C12565BE0023E85F.php</a> > :) hehe,dobre.a tu espadryle zamszowe.tak samo jak plastikowa miednica (pierwotnie miednica - miedźne(miedziane)naczynie) Odpowiedz Link Zgłoś
umaa Re: Buuuuu... 30.04.05, 06:17 a ja myslalam ze takich butow juz nie produkuja... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy215 Re: Buuuuu... 30.04.05, 08:53 wiecie co pamiętam te buty ;) moja mama mówila na nie "szmacianki", a ojciec zabraniał jej tego kupować :) Odpowiedz Link Zgłoś
lestka Re: Buuuuu... 30.04.05, 09:33 trudno kochanica nie bedziessz trendi kup se zwykle sandaly taki espadrylowy sznurek niezle smierdzi jak sie namoczy :> a przeciez nie chcesz zeby ci ze stop czadzilo :D Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Buuuuu... 30.04.05, 13:33 lestka napisała: > trudno kochanica nie bedziessz trendi kup se zwykle sandaly taki espadrylowy > sznurek niezle smierdzi jak sie namoczy :> a przeciez nie chcesz zeby ci ze > stop > czadzilo :D trendi?trendi są zdaje się drewniaki i koturny,mnie się te buty po prostu podobały Odpowiedz Link Zgłoś