Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:)

30.07.05, 17:53
    tak poprostu Nela bez ZADNYCH poczatków typu kornela petronela itd slyszalam
    jak pewna kobieta opowiadała o swojej wnuczce Nelce i od tego momentu zaczeła
    sie moja fascynacja tym imieniem.accccchhhhh.....musze zacząc starac sie o
    dziecko:)Nela i Marcel? duet ładny? synka jeszcze tez nie mam ale pomarzyc
    można a co?:)
    Obserwuj wątek
      • kochanica-francuza Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 30.07.05, 18:04
        niet, ani Nela ani Marcel
        • Gość: Trinity Marcel IP: 81.185.216.* 04.08.05, 01:51
          Marcel - to imie we Francji jest szczytem obciachu, nosza je juz w zasadzie sami
          staruszkowie. Cos tak jak w Polsce Czeslaw. Poza tym "marcel" to po francusku
          koszulka na ramiaczka. Mnie sie swojego czasu to imie nawet podobalo, chcialam
          tak nawet nazwac synka ( bo Proust, bo ladnie sie po polsku zdrabnia, itp ;-)),
          ale moj maz sie zdecydowanie sprzeciwil. Inna sprawa, ze we francuskich
          przedszkolach panuje totalne imionowe bezguscie, imiona dla chlopcow typu Kenzo
          czy Bono (!!!) sa na porzadku dziennym...
          • Gość: goldioo Re: Marcel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:29
            Ja tam bym Bono nazwała:))))
      • Gość: kot Zbyszek Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 30.07.05, 18:18
        a Lena i Carmel?
      • Gość: zuzu Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 18:25
        nie podoba mi się, Marcel również nie.
        To coś w stylu Kaszmir i Koko (dzieci K. Figury) lub Xawier i Fabienne (dzieci
        M. Wiśniewskiego).
      • Gość: duże_v Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.smrw.lodz.pl 30.07.05, 18:29
        TAK TAK TAK - w tej samej wersji, tylko NELA!
        Marcel - też mie się kiedyś to imię podobało, ale teraz już go za dużo na
        ulicach.
        Więc przerzuciłam się na KAJETANA!
        Pozdrawiam
        • daisy81 Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 30.07.05, 18:33
          w koncu ktoś mnie poparł:) kajetan też ładnie
          • Gość: duże_v Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.smrw.lodz.pl 30.07.05, 18:37
            Ja wolę, żeby imiona, które mnie się podobają nie były zbyt popularne. Więc dla
            mnie nawet lepiej, jesli się komuś nie podobają... hehehe Taki mały snobizm
            hehe Może dlatego, że sama mam dość oryginalne imię, więc tylko takowe mi sie
            podobają. Pozdrawiam
            • charade Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 30.07.05, 18:59
              Bardzo ładne imię... dla kota. W sensie dosłownym, kotka mojej sąsiadki z
              parteru ma właśnie na imię Nela.

• duze_v Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 30.07.05, 19:01
                Mnóstwo psów i kotów też nazywa się Sara i Sonia - a mimo to obydwa imiona
                podobają mi się - w wersji dla ludzików hehehe
                • mankencja Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 04.08.05, 22:14
                  a moj kot nazywa sie Franek
              • Gość: Lenka Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.chello.pl 30.07.05, 19:01
                Nie podoba mi się.Kojarzy mi się z taką starą ciotką.
                • stephanie_s Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 04.08.05, 17:01
                  imie Nela zdecydowanie mi sie nie podoba,ale może dlatego że żle mi sie
                  kojarzy ..hmm z taką mało rozgarnietą daleka znajomą,która mimo ok 20 kg
                  nadwagi ie potrafiła pzryjac do wiadomosci ,ze bluzki w rozmiarze s badz m to
                  raczej nie dla niej.
      • Gość: kot Zbyszek Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 30.07.05, 19:07
        ja jestem kotem i mam na imię Zbigniew
      • Gość: evelyn Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 19:17
        Miałam nauczycielkę historii w liceum o imieniu Nel (jak z "W pustyni i w
        puszczy") :)

Nel mi sie podoba ale Nela to zdrobnienie od Anieli więc samo jakoś mi nie brzmi :)
      • Gość: magda Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 20:17
        No pewnie, że mi się podoba. Mam siostrę cioteczną Nelę, przed jej urodz. nie
        wszyscy byli przekonani do tego imienia. Natomiast teraz jest to rewelacja.
        Nela kojarzy mi się z pozytywami;) A jak Wam się podoba imię Laura zdrobnienie
        Laurka jak dla mnie super, przynajmniej oryginalne. p.s. Laura siostra Neli;)
        Jak oryginały to po całości;)
        • daisy81 Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 30.07.05, 20:23
          Laura to moja druga opcja też mi sie podoba. a Nelka to takie słodziutkie imię?
          nie wiesz kiedy są imieniny Neli? bo w kalendarzy nie moge znależć?
          • joakle Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 31.07.05, 10:53
            Chyba nie ma takiego imienia jak Nela, funkcjonuje tylko jako zdrobnienie od
            Anieli. Ale to pewnie da się sprawdzić-urzędy stanu cywilnego mają chyba jakieś
            księgi imion.
            • daisy81 Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 31.07.05, 11:01
              Istnieje taka forma napewno już się tym zainteresowałam tylko nie wiem co z
              imieninami (kiedy)
              www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=122&letter=N
              • joakle Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 31.07.05, 11:12
                No popatrz, nie wiedziałam, czyli USC dopuszcza! Musiałabys znależć jakiś
                bardzo szczegółowy kalendarz, który podaje więcej niż 2 imiona
            • Gość: bardzo ładnie Nie Nela, tylko Aniela IP: *.chello.pl 31.07.05, 15:42
              • Gość: Joanna nie podoba mi sie n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 16:56
              • Gość: magda Re: Nie Nela, tylko Aniela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:18
                No właśnie, że nie. Mam siostre i wiem że nie ma ona w aktach : Aniela;p Jest
                takie imię, przynajmniej w dokumentach widnieje Nela
                • Gość: baret Re: Nie Nela, tylko Aniela IP: *.chello.pl 31.07.05, 20:32
                  Nela - ciepłe kluchy, nic nie poradze na takie skojarzenie
      • maadz Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 31.07.05, 20:37
        moj pies miał na imię Nella :P
        • Gość: nati Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.sympatico.ca 01.08.05, 02:35
          Podoba mi sie to imie, tak ma na imie siostrzenica mojego meza wlasnie Nela, a
          nie Aniela. Imieniny obchodzi 10 listopada, pozdrawiam
      • Gość: stina Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.nycap.res.rr.com 01.08.05, 04:13
        MOj tata tak mnie chcial nazwac jakies 27 lat temu. Wystrzelil tym imieniem
        pani w okienku a ta stwierdzila, ze nie ma takiego. Jest za to Petronela. I tak
        bym juz zostala, ale tata stwierdzil, ze musi to skonsultowac z mama. Mama malo
        nie padla na zawal ze smiechu. Zmienili na inne, lecz sentyment pozostal. Moze
        ja sie skusze? Jak sie trafi coreczka..
        • Gość: anka Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.stok.xen.pl 01.08.05, 07:37
          Nela nie, natomiast Nel(Nell) tak ;)
      • Gość: agda Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: 212.244.249.* 01.08.05, 12:04
        A ja nie lubię imion, które właściwie są zdrobnieniami (typu Nela - Petronela,
        Kornela,Iga - Jadwiga, Nina - Janina, Ina - Halina, Nika -Weronika. Dla mnie
        brzmi to infantylnie. No ale teraz taka amerykańska moda, że nawet dorosłe
        kobiety używają oficjalnie (czy pół oficjalnie)zdrobniałych form swoich imion
        (KASIA Figura, KASIA Kowalska, czy jeszcze do niedawna KASIA Trzaskalska z
        prognozy pogody w I programie TVP - pewnie zwrócono jej uwagę!)
        • mankencja Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 04.08.05, 22:20
          uczył mnie kiedyś historii taki facet, który wściekał się strasznie, jak na
          sprawdzianach czlowiek nie podpisywał się pełnym imieniem i zawsze pytał: "A co
          to za jakiś mityczny Kuba/Bartek/Gosia/Ania/Darek*? Winno być
          Jakub/Bartłomiej/Małgorzata/Anna/Dariusz*!"

czy twój nick pochodzi z "Dzieci z Bullerbyn"?

*niepotrzebne skreślić.
      • Gość: a Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:10
        znam dwie Nele od Korneli i bardzo ich nie lubię więc imię też mi się źle
        kojarzy.
        • sigrun Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 04.08.05, 09:26
          Jak tak trochę offtopic. Czy ustawa o ochronie języka i zakazie nadawania imion
          obcojęzycznych dzieciom obywateli RP nie obowiązuje w przypadku VIPów (vedi
          Xawiery, Fabienny i inne Kaszmiry)?
          Tak a propos dziwactw wszelakich, w USC w Rzymie są zarejestrowane dziewczynki o
          wdzięcznych imionach Sony, Lilehammer i Lufthansa :-DDD Znam jeszcze przypadek
          pani w podeszłym wieku o imienu Grenlandia. A może tak nazwać synka Aeroflot? ;-)
          • sumire Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 04.08.05, 10:01
            Bidna Lufthansa, ciekawe czy lata za darmo? Jeśli tak, to mogłabym takie imię
            zdzierżyć :) mogłabym się nawet dać nazwać Qantas...
            Wspomniane w tytule imię za bardzo kojarzy mi się z moją nieznośną sąsiadką,
            która je nosi. I w ogóle mam problem z damskimi imionami, jeśliby mi natomiast
            przyszło mieć męża Brytola, to z całą pewnością nazwałabym syna Jeremy :)
            • Gość: annie_laurie_starr Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: 80.50.251.* 04.08.05, 16:23
              Ta ustawa o cudziemskich imionach chyba juz nie obowiazuje, bo my dalismy corce
              na imie Karina Viola (przez V.). Chcelismy uczcic jej amerykanska prababcie i
              stad ta Viola. USC nie robil problemow.

Nela mi sie nie za bardzo podoba, ale Nelly czy Nell nawet dosyc.

Dla smaczku dodam, ze Tony Braxton ma ponoc synkow i imionach Diesel i Denim.
              • lady Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 05.08.05, 07:23
                Oj niedokładnie. Ta ustawa obowiązuje, ale zezwala na dawanie ocojęzycznych
                imion dzieciom, któych co najmniej jedno z rodziców ma obce obywatelstwo,
                tudzież inny, istotny powód - właśnie uczczenie przodka do nich należy. BTW, czy
                ten przypadek to nie Michał Wiśniewski? Coś mi się tłucze po głowie, że on ma
                niemieckie obywatelstwo?
                Ale i tak wszystko zależy od kompetencji i asertywnosći urzędniczki, stąd w
                Polsce takie kwiatki, jak różne Brajany czy Vanessy, nawet jako dzieci polskich
                na wskroś rodziców.
          • Gość: jo-asiunka Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:32
            a nam na zajęciach z kultury języka opowiadano o przykładach: Nicole Kopytko i
            Napoleon Marchewka - do nazwiska imie też musi pasować.
            • mimotka Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 05.08.05, 07:58
              he he kopytko :D albo brajan szewczyk!Boże tragedia :))
      • Gość: joasia Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.piaski.sdi.tpnet.pl 05.08.05, 15:11
        mnie się nie podoba. Bardziej mi pasuje to imię do psa. Ale to moje zdanie.
      • tuti mi sie podoba 05.08.05, 15:56
        ale moje beda chyba amelie i natalie(do tego jest juz sophie)
        gorzej jak wyjda chlopcy!:)
        [ale to nie w polsze]
      • Gość: mm Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:52
        a skąd jesteś jeśli można ?
        • miraflores5 Re: Podoba Wam się imię NELA bo mi cholernie:) 23.08.18, 14:23
          Odkopuję wątek. Nela-nie! Wkurza mnie moda na Nele, Igi, Pole czy z innej beczki Leny, Nadie, Natasze czy Borysów(w moim otoczeniu urodziło się w tym roku już trzech!). Kornelia czy Aniela-popieram. Co do Francji-wielokrotnie słyszałam że Marcel tam razem z Rene i Robertem to coś jak Czesław Zdzisław i Wiesław u nas, nie umniejszając Panom o tych imionach W przedszkolach-zgadza się jeśli chodzi o imiona dzieci to zupełne bezguście-od dziwactw typu Kenzo, Enzo, Kellian Lilwenn, Lilou, Jade, Oceane po wszelkie Briany, Liamy, Nathany i Ethany. O dziwo więcej takich imion spotyka się wśród chłopców. Tradycyjne francuskie imię trudno uświadczyć u przedszkolaka. Między innymi dlatego moja koleżanka i jej mąż Francuz -mieszkają na razie w Polsce-dokładniej stolica Wielkopolski i tu dziewczę się w styczniu urodziło, ale za rok, może dwa wyjeżdżają do Francji-nazwali swoją córkę Laurence(czyt. LoRĄS)-jest to francuski odpowiednik imienia Laurencja(NIE mylić z Laurą). Reakcje we Francji-mimo że imię dawno niemodne w większości pozytywne, natomiast w Polsce różne,bo po pierwsze większość nie ma pojęcia o francuskim, po drugie-tu jak nie dasz imienia z grupy w danej chwili najpopularniejszych, jesteś dla ludzi idiotką lub gorzej-wyrodną matką. Ale oni są zadowoleni. Laura jest piękna, tylko popularna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka