Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PASHMINA - jak to sie nosi?

11.08.05, 04:14
    Próbuję coś znaleźć na ten temat, ale chyba kiepsko mi idzie... dlatego
    proszę Was o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • zettrzy Re: PASHMINA - jak to sie nosi? 11.08.05, 04:18
        tak jak szalik na szyje, jesli maly rozmiar, albo jak szal babuni na ramiona,
        jak wielki
        • wellla PASHMINA = SZAL 11.08.05, 04:24
          dziękuję bardzo za odpowiedź.
          Mam jeszcze jedno pytanie: pashmina = szal? To jest taki całkowicie "prosty"
          prostokąt, który może być z frędzlami albo bez frędzli, ażurowy, we wzory czy
          gładki? Nie ma tam żadnych wycięć? Np. na głowę? Wiem że to nie ponczo, ale czy
          pashmina to po prostu inaczej szla tylko ze szlachetniejszych materiałów?
          • zettrzy Re: PASHMINA = SZAL 11.08.05, 04:38
            pashmina to jest material z welny koz kaszmirskich, bardzo miekki, cieply i
            delikatny, skutkiem czego nadaje sie idealnie na luksusowe szale na zime
            ksztalt i wielkosc szala zalezy od producenta - na ogol paszminy sa dosc dlugie
            i srednio szerokie, tak aby funkcjonowaly jako spory szalik na szyje, ale
            oczywiscie trafiaja sie duzo mniejsze i duzo wieksze
            fredzle sa opcjonalne
            wzory - na ogol, tzw. wzory tureckie albo paisley, w bardzo pieknych kolorach,
            ale trafiaja sie tez szale gladkie
            azurowych nigdy nie widzialam - ale azurowy szal musialby byc zrobiony jakas
            technika koronkowa, na drutach, macrame, szydelkiem, czy jakos tak, a paszminy
            sa po prostu tkane na krosnach
            paszmina to istotnie po prostu szal z paszminy - wlasnie koniecznie paszminy;
            poniewaz jednak zyjemy w dobie podrobek, rynek jest zalany "paszminami" z akrylu
            i innych wlokien sztucznych, we wzory takie jak na autentykach
            • Gość: Lenka Re: PASHMINA = SZAL IP: *.chello.pl 11.08.05, 11:22
              Pashmina = Kaszmir
              Wiele "pashmin" w sklepach to szale bawełniane lub z wiskozy.
              Prawdziwa Pashimna to wydatek kilkuset złotych.
      • Gość: ko Re: PASHMINA - jak to sie nosi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 13:46
        moze kros znajdzie jeskies zdjecie bo ja chyba nie wiem co to jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka