ulam6 08.09.05, 17:02 Czy mogłybyscie polecić jakieś ciekawe miejsca, sklepy? Wybieram sie tam pod za miesiąc i bede wdzieczna za wskazowki:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samo_zloto Re: zakupy w Madrycie 08.09.05, 17:25 ja tak ogolnie: ulice zakupowe w Madrycie to: calle Serrano, Goya, Lagasca (niedaleko plaza Colon) Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: zakupy w Madrycie 08.09.05, 19:42 Nie wiem, jaki przedzial cenowy Cie interesuje i jakie ubrania lubisz. Zaczne od sieciowych typu Mango i Zara - sporo ich w calym Madrycie, najwiecej w okolicach Puerta del Sol i Gran Via (najlepiej zaczac od stacji metra Gran Via i isc w kierunku zachodnim). Na Gran Via, niedaleko skrzyzowania z Calle de Gonzalo Queseda, (po polnocnej stronie ulicy) jest tez sklep "fabryczny" Zary, Zara Lefties, gdzie sprzedaja koncowki serii, poprzedni sezon, nadprodukcje itp, wszystko po smiesznej cenie. Warto powloczyc sie po domu towarowym Corte Ingles, pelno ich w calym Madrycie, sprzedaja mydlo i powidlo (i ubrania ;-). W okolicach Plaza del Callao (kolo Metra Callao) jest sporo ciekawych sklepow z butami, od bardzo "grzecznych" fasonow burzuazyjnych do post punkowych. Moja ulubiona ulica na zaklupy to Calle de Fuencarral, pomiedzy Gran Via i Metrem Tribunal. Przebiega ona przez dzielnice Chueca, ktora powoli staje sie najciekawsza dzielnica Madrytu. Oprocz kilku wiekszych sklepow (i oczywiscie wszechobecnej Zary i Mango) znajduja sie tu male butiki z ubraniami mlodych projektantow, i roznym bardziej awangardowym wzornictwem, oraz niszowymi markami. Warto tez zajrzec do Mercado de Fuencarral (taka kilkupoziomowa hala z malymi stoiskami), po lewej stronie jesli idziesz od Gran Via. Warto tez sie wybrac bardziej na poludnie do Mercado de Toledo (Metro Pta de Toledo). To tez jest taka "hala" ze stoiskami, gdzie mozna kupic ubrania i buty bardziej niszowych i dostepnych tylko w Hiszpanii marek. Bardziej ekskluzywne sklepy sa w dzielnicy Salamanca (od Calle de Goya poczawszy na polnoc). W ogole Madryd jest super do "wloczenia sie" calymi dniami, bo mozna wlasciwie wszedzie dojsc pieszo, centrum jest terytorialnie bardzo male. Pamietaj, ze prawie wszystkie sklepy sa zamkniete pomiedzy 12:00 a 15:00, za to otwarte dosc dlugo wieczorem. W ogole w Madrycie ulice sie zapelniaja dopiero po 21:00, a o 1:00 czy 2:00 w nocy na ulicach sa korki i miasto dopiero zyje pelnym zyciem ;- )) Ja w ogole uwielbiam Madryd, jego niespozyta energie, architekture i mieszkancow. A jego muzea i zabytki to osobny temat, mam nadzieje, ze oprocz zakupow uda Ci sie tez odwiedzic pare galerii i posiedziec na schodach przy jeziorku w parku Retiro. A gdybys potrzebowala chwili calkowitej ciszy w metropolii, to polecam ogrod botaniczny (Real Jardin Botanico). Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: zakupy w Madrycie 08.09.05, 23:24 jak ładnie napisane :) byłam w Madrycie w sierpniu, jadę znów w listopadzie. jaleo napisała: > de Gonzalo Queseda, (po polnocnej stronie ulicy) jest tez sklep "fabryczny" > Zary, Zara Lefties, gdzie sprzedaja koncowki serii, poprzedni sezon, > nadprodukcje itp, wszystko po smiesznej cenie. gdzie się klienci prawie biją o buty ;) jeszcze dodam, że w Mango na Fuencarral jest na piętrze ichni outlet. Odpowiedz Link Zgłoś
ulam6 Re: zakupy w Madrycie 09.09.05, 10:17 SUPER BARDZO WAM DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś