mmaupa 31.12.05, 01:44 Skad sie wziela nazwa? Od palenia? od smoka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniabos Re: Smoking? 31.12.05, 01:59 mmaupa napisała: > Skad sie wziela nazwa? Od palenia? od smoka? :-)))). Od palenia. "Smoking jacket" to byla specjalna marynarka, ktora panowie zakladali, kiedy udawali sie do osobnego pomieszczenia, zeby wypalic cygaro z dala od dam i potem za bardzo nie pachniec dymem. Gdzie ci mezczyzni... Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Smoking? 31.12.05, 03:04 > Skad sie wziela nazwa? Od palenia? od smoka? wawelskiego... palenie przynalezy w jaskini i smokom idzie przeciez dym z nosa Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: Smoking? 31.12.05, 10:18 Le Smoking to jest nazwa wymyslona przez Ives Saint Laurent'a, ktory pierwszy zaprojektowal te charakterystyczna damska wersje marynarki wieczorowej. Chociaz nazwa wyglada na "angielska", w brytyjskim angielskim nigdy nie okresla sie smokingu "smoking", tylko dinner jacket, a z amerykanska tuxedo. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Re: Smoking? 31.12.05, 16:03 jaleo napisała: > Le Smoking to jest nazwa wymyslona przez Ives Saint Laurent'a, ktory pierwszy > zaprojektowal te charakterystyczna damska wersje marynarki wieczorowej. Ciekawy szczegol :-). Rozumiem, ze Ives Saint Laurent byl pierwszym, ktory zastosowal te nazwe do kobiecego stroju. Ale skad wzielo sie to okreslenie na meska marynarke? Oczywiscie ze oryginalny "smoking jacket" (marynarka do palenia) to co innego niz wspolczesne "tuxedo" (wieczorowa marynarka z jedwabnymi wylogami). Ale dlaczego po polsku zaczeto tak nazywac wieczorowa meska marynarke? To okreslenie (w jezyku polskim) jest duzo starsze niz projekty Ives Saint Laurenta (uzywane bylo przed wojna). Byc moze wzielo sie to jednak z jakiegos podobienstwa kroju (wlasnie jedwabne wylogi)? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: Smoking? 31.12.05, 17:54 aniabos napisała: > > Oczywiscie ze oryginalny "smoking jacket" (marynarka do palenia) to co innego n > iz wspolczesne > "tuxedo" (wieczorowa marynarka z jedwabnymi wylogami). Ale dlaczego po polsku z > aczeto tak nazywac > wieczorowa meska marynarke? No wlasnie, smoking jacket to jest przeciez taki pikowana elegantsza wersja szlafroka, ktora ze smokingiem niewiele ma wspolnego. Zeby jeszcze bardziej zagmatwac sprawe, smoking jacket to sie po polsku nazywa bodajze bonzurka (przez z z kropka, od francuskiego bonjour). Ale to wszystko zagmatwane ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Re: Smoking? 31.12.05, 19:29 jaleo napisała: > No wlasnie, smoking jacket to jest przeciez taki pikowana elegantsza wersja > szlafroka, ktora ze smokingiem niewiele ma wspolnego. Zeby jeszcze bardziej > zagmatwac sprawe, smoking jacket to sie po polsku nazywa bodajze bonzurka > (przez z z kropka, od francuskiego bonjour). Ale to wszystko zagmatwane ;-) Niech zyje Google! Jak sie wstawi w wyszukiwarke "smoking jacket" i "tuxedo", to wyskakuje duzo artykulow o historii tego przyodziewku. Wyglada na to, ze "dinner jacket" pochodzi jednak od oryginalnego "smoking jacket", jako mniej formalna alternatywa do fraka. Dowiedzialam sie tez, ze nazwa amerykanska pochodzi od klubu Tuxedo Park: www.henrypoole.com/the_true_story_of_the_tuxedo.html www.cigaraficionado.com/Cigar/CA_Archives/CA_Show_Article/0,2322,814,00.html Z kolei bonzurka dla mnie kojarzy sie z jeszcze bardziej nieformalnym, wylacznie domowym ubiorem. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Smoking? 01.01.06, 18:12 bonzurka to cos jakby szlafrok, tyle ze krotkie, ma sie ona do smokingu jak piesc do nosa Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Re: Smoking? 01.01.06, 18:48 zettrzy napisała: > bonzurka to cos jakby szlafrok, tyle ze krotkie, ma sie ona do smokingu jak > piesc do nosa :-))) Oczywiscie, ze wspolczesna bonzurka ma malo wspolnego ze wspolczesnym tuxedo :-). Ale my tu rozmawiamy o historii smokingu i o tej ciekawej okolicznosci, ze wspolczesny formalny smoking (tuxedo) pochodzi wlasnie od luznego, krotkiego zakietu zakladanego przez gentlemanow w klubie, kiedy chcieli sie poczuc wygodnie. Zgadzam sie z Jaleo, ze ten XIX-wieczny "smoking jacket" mial sporo wspolnego z bonzurka, chociaz bonzurka jest jeszcze bardziej nieformalna, bo domowa, a nie klubowa. Jeszcze dzisiaj w niektorych angielskich klubach mezczyzni zakladaja takie "domowe" marynarki. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Smoking? 01.01.06, 19:17 aniabos napisała: > Jeszcze dzisiaj w niektorych angielskich klubach mezczyzni zakladaja takie "dom > owe" marynarki. nic na ten temat nie wiem, nigdy nie bylam w srodku angielskiego meskiego klubu wiec nie wiem co tam nosza (a co pokazuja w filmach nie jest wiarygodne) Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Re: Smoking? 01.01.06, 19:35 zettrzy napisała: > nic na ten temat nie wiem, nigdy nie bylam w srodku angielskiego meskiego klubu > wiec nie wiem co tam nosza > (a co pokazuja w filmach nie jest wiarygodne) :-). A ja lubie takie filmowe sceny kiedy do klubu dostaje sie jakas dama, bezceremonialnie odsuwajac przerazonego butlera i panowie omal mdleja, jakby nigdy kobiety nie widzieli. Co sie nosi wiedzialam kiedys z pierwszej reki, choc to dawne czasy (kilkanascie lat temu). Ale nie sadze zeby tak wiele sie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Smoking? 01.01.06, 19:48 > Co sie nosi wiedzialam kiedys z pierwszej reki, no to zazdroszcze, fenomenalne doswiadczenie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniabos Re: Smoking? 01.01.06, 20:09 zettrzy napisała: > > Co sie nosi wiedzialam kiedys z pierwszej reki, > > no to zazdroszcze, fenomenalne doswiadczenie !!! Hej, zanim posadzisz mnie o tranwestytyzm, o wyjasnie, ze mialam osobistego narzeczonego ;-), ktory w Anglii konczyl Cambridge i nalezal do kilku klubow. Moze powinnam byla napisac "z drugiej reki"? Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Smoking? 01.01.06, 20:29 o nic nie posadzam, przeciez! a o transwestytyzm to ja bylam posadzana latami, bo ile razy przyszlam do pracy w garniturze i pod krawatem wszyscy koledzy chcieli wiedziec czy to dlatego ze ktos kiedys mi powiedzial "we hire only guys to do this job" i musze ukrywac wlasna plec aby mnie nie wylali z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Smoking? 01.01.06, 00:24 Dzieki za odpowiedzi! Teraz jeszcze poszukam, skad sie wzielo "tuxedo" :) Odpowiedz Link Zgłoś