Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dlaczego Niemki mogą, a my nie?

23.02.06, 18:18
    Widziałam wczoraj Niemkę. Była to młoda, zgrabna, szczupła dziewczyna w
    eleganckim płaszczyku do kolan i dżinsach. Miała na nogach kozaczki w kratkę
    Burberry, idealnie dobrane do stroju.

Wsiadała przede mną do autobusu (wraz z towarzyszem tachali duże graty), więc
    przyjrzałam się dokładnie kozaczkom Burberry. Wydały mi się jakieś takie zbyt
    błyszczące... ceratowe... TO BYŁY KALOSZE!

W mieście moim było wczoraj około zera, śnieg i śnieg topniejący.

Dlaczego Niemki mogą w taką pogodę chodzić w damskich eleganckich kaloszach
    (i takie kalosze mieć w sklepach!), a my się katujemy w przemoczonych butach
    skórzanych oraz, o zgrozo, ZAMSZOWYCH?

Dlaczego w mieście stołecznym czterdziestomilionowego kraju kalosze mozna
    kupić wyłącznie w sklepach dla dzieci, żeglarskich i rybackich???

DLACZEGO??????????????!!!!!!!!!!!!
    Obserwuj wątek
      • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:19
        a, te kalosze Niemki były na płaskim i były bardzo zgrabne
        • maialina1 Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:24
          Nie pozostaje ci nic innego jak udac sie po nie do Niemiec.
        • sher-man skad jestes? 23.02.06, 19:02

• sher-man za szybko :) 23.02.06, 19:03
            W warszawie też są takie.
            Były tommiego w P&C i te w krateczkę też widziałam. u góry wykończone brązowym
            filcem :) takie wyższe niż za kostke ale nie za wysokie
            • kochanica-francuza Re: za szybko :) 23.02.06, 19:04
              sher-man napisała:

> W warszawie też są takie.
              > Były tommiego w P&C i te w krateczkę też widziałam. u góry wykończone
              brązowym
              > filcem :) takie wyższe niż za kostke ale nie za wysokie

Z Warszawy. Dzięki.
      • maialina1 Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:23
        kochanica-francuza napisała:

> Widziałam wczoraj Niemkę. Była to młoda, zgrabna, szczupła dziewczyna w
        > eleganckim płaszczyku do kolan i dżinsach. Miała na nogach kozaczki w kratkę
        > Burberry, idealnie dobrane do stroju.

A gdzie bylo napisane ze Burberry, a nie "stragan z podrobkami Burberry"?
        • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:44
          >
          > A gdzie bylo napisane ze Burberry, a nie "stragan z podrobkami Burberry"?

Wiesz, trudno mi zaczepiać obcą osobę i pytać, czy jej buty są ze straganu z
          podróbkami. Podejrzewam, że Burberry nie robi kaloszy. Chodziło mi o to, że
          KRATKA była w stylu Burberry, a nie same buty.

Coś w tym jest - mama ma znajomą w Kolonii, chyba się machnę kupić to i owo...

No i Polki zaraz "gumiaki". Nie gumiaki, tylko buty dopasowane do nogi tak, że
          wzięłam je za zgrabne i (nie znoszę tego słowa w kontekście stroju, ale inaczej
          do was nie dotrze) SEKSOWNE kozaczki.
          • mpaulk Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:08

> Podejrzewam, że Burberry nie robi kaloszy. Chodziło mi o to, że
            > KRATKA była w stylu Burberry, a nie same buty.
            robi, robi. bo Burberry przed odmlodzeniem marki bylo brandem dla sredniej i
            wyzszej konserwatywnej klasy brytyjskiej. takiej, co ma zrujnowana siedzibe
            rodowa gdzies in the country ;] takiej, co lata po lakach z psami, ma obory i
            stodoly, etc.
            nadal produkuja kalosze, nawet takie specjalne kalosze do jazdy konnej.
            no i takie kalosze robi tez chanel, marc jacobs... pisze tylko o tyvh markach,
            ktorych kalosze widzialam, ale zakladam, ze inne "wysokie" marki tez maja je w
            swoich kolekcjach.
            te kalosze burberry widzialam nawet na wyprzedazy, za jakies 600 czy 700 stow.
            kalosze m.jacobsa byly tansze - kosztowaly 450 zl (byly w shoe-be-do w
            warszawie).

mnie sie kalosze akurat dobrze kojarza i chcialam sobie kupic, ale poniewaz mam
            bardzo male stopy (35), to nie moge niczego znalezc. a dzieciece sa dla mnie
            zbyt infantylne.
            pzdr,
            p.
            • hihihiii Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 16:26
              Chanel kaloszy nie widzialam, ale Burberry lub Pucci tak, tu gdzie mieszkam
              kosztuja 150 dol, wiec atrakcyjniejsza cena, na wyprzedazy moga zejsc do $70.
              bardzo pozyteczna sprawa na pluche lub deszcz (np w Kaliforni duzo pada).
      • hanureku Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:23
        bedac 2 lata temu w Belgii w sklepach z butami bylo kaloszy mnostwo (w kropki,
        kwiatki, zwierzatka, do wyboru do koloru) a i mlode belgijki chetnie w tym
        chodzily. widac do nas jeszcze nie dotarlo, dziwne, skoro UGGi juz mamy to
        czemu nie kalosze? bo w kategorii piekny but to i Uggi i kalosze sa na koncu :)
        • nastkaa77 Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:31
          do nas tez dojdzie, skoro skiny leg jeansy sa to i gumiaki tez przyjda;)
          moze za rok;P

ale faktycznie chamstwo,
          • nataliele Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:32
            w deichmanie widzialam kalosze w kwiatki a w trolly tez byly i mialy bardzo
            ciekawy wzorek :)
            • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:44
              nataliele napisała:

> w deichmanie widzialam kalosze w kwiatki a w trolly tez byly i mialy bardzo
              > ciekawy wzorek :)

w kfiatki nie chcem, mam 31 lat , a nie 3,1.
          • kraxa nie tam zaraz gumiaki 23.02.06, 18:34
            Ale cos w tym faktycznie jest. Tydzien temu była u nas zona szefa ( z UK).
            Zapragneła połazić po budowie- i chociaz mamy na stanie kalosze słuzbowe- ona
            wyjeła z walizki eleganckie "botki" we wzory a'la Pucci, idealnie dopasowane do
            reszty stroju. Fajne, pomyslałam sobie. I sama chciałabym miec pare
            niedziecinnych kaloszy, zeby móc je nosic kiedy "piekne okolicznosci przyrody"
            tego wymagają
        • cioccolato_bianco Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 08:26
          ja mieszkalam w belgii jakis czas i faktycznie widzialam wiele fajnych kaloszy
          w sklepach (takich zwyklych, nie chanell i burberry), za to nie widzialam ich
          na nogach kobiet. moze i nosza, ale z pewnoscia nie po miescie - ani na zakupy,
          ani na spacer, ani do pracy itd.
          przypuszczam jednak, ze musza nosic takie obuwie, skoro kalosze sa w sklepach
          czestym towarem. i po prawdzie - przeciez to wynika z ich klimatu. w zimie tam
          snieg nie pada (no, moze cm w ciagu calego roku), za to deszcz malo kiedy
          przestaje padac - kalosze sie faktycznie moga przydac.

a u nas pierwszym krokiem powinno byc odsniezanie, skuwanie lodu, posypywanie
          piaskiem chodnikow oraz odetkanie splywow i kanalow ulicznych. wtedy blota
          bedzie mniej.
      • umaa Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:44
        wcale nie jestesmy takie zacofane, w zeszlym roku widzialam Shoe be do w g.
        mokotow kalosze MARC JACOBS, cena nie byla wygorowana jak na ta marke
        • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:45
          umaa napisała:

> wcale nie jestesmy takie zacofane, w zeszlym roku widzialam Shoe be do w g.
          > mokotow kalosze MARC JACOBS, cena nie byla wygorowana jak na ta marke

Ile? Ile?
          • umaa Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:04
            nie pamietam dokladnie bylo to rok temu ale jak sobie przeliczalam to pamietm
            ze wyszlo mi cos miedzy 100 a 200 euro, niestety nie pamietam dokladnie, ale
            teraz przypomnialam sobie ze widzialam gdzies w warszawie kalosze w kwiatki,
            nie moge sobie tylko przypomniec gdzie...
          • umaa Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:09
            ich cena to 490 pln, ale zapewnie juz dawno ich nie maja
            • mpaulk Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:15
              poczatkowo powyzej 600 pln, potem przecenili na 450, a ja czekalam, az
              przecenia bardziej. i sie nie doczekalam ;]
              pzdr,
              p.
              • umaa Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:18
                kupilas czy nie??
      • aniabos Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 18:58
        Burberry jak najbardziej robi kalosze:
        tinyurl.com/hfpw7
        Inna sprawa to czy warte sa tej ceny
        • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:02
          aniabos napisała:

> Burberry jak najbardziej robi kalosze:

No proszę. Dziękuję za informację.
      • alex_koz Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:28
        ja mam jedna pare takich kolorwych kaloszy, ale jakos rzadko w nich chodze,
        sama nie wiem czemu...
        • kwiat_paproci Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 19:43
          a ja bym z chęcią w takich kolorowych kaloszach pobrykała :) ale szukanie czegoś
          takiego na dzikim wschodzie to jak szukanie igły w stogu siana, podobnie jak
          znalezienie parasola w jakimś niepesymistycznym kolorze :/ prędzej chyba do nas
          dotrze moda na walonki ;)
      • malgoniak ja też chętnie włożę kaloszki)) 23.02.06, 19:53
        jak znajdę turkusowe, do kurteczki i wiosennego płaszcza, cudo))

a we wtorek po warszawskich chodnikach się nie dało chodzić, to co będzie
        wiosną, jak śniegi zaczną topnieć, tylko kalosze!!!
      • lady.k Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 20:20
        może przejedź się do Holandii, tam jest tego pełno i zalega na różnych
        bazarach...do wyboru do koloru, podróbki wszelkich firm chyba;-) ale to niezbyt
        związane z modą tlyko tam takie buty można zawsze kupić, w Polsce widziałam
        tylko w Deichmannie 2 wzory: turkusowe w kwiatuszki i różowe w kratkę właśnie
        coś jak Burberry.chyba za 69 zł
        • tojaaneksa Kochanico.... 23.02.06, 21:14
          ...jesli gdzies trafisz na model który Ci się spodoba-to kupuj i chodź w nich
          jeśli masz taki kaprys i ochote.I miej gdzies to, co pomysla inni.Gdybym czuła
          potrzebe noszenia kaloszy-to na pewno nie zastanawiałabym sie czemu inne polki
          nie noszą..tylko nosilabym;-)
          Ja sama raczej nie odwazyłabym się na kalosze...no, może na wakacjach,w
          plenerze.
          Bywam czesto w niemczech,i wiem ze niemki to kobiety które sa odwazne w każdej
          dziedzinie zycia...;-)równiez w modzie,co czasami daje super efekt.
          • tojaaneksa aha, 23.02.06, 21:17
            zima tamtego roku w niektórych młodziezowych sklepach typu New Yorker można
            było kupić kolorowe gumiaki w rozmaite wzory..wiem bo sama widziałam.
          • kochanica-francuza Re: Kochanico.... 24.02.06, 20:39
            tojaaneksa napisał:

> ...jesli gdzies trafisz na model który Ci się spodoba

Spodoba? Kobieto, jak jest woda do kostki, to w czym mam chodzić? A tu na
            ulicach lalunie piękne a skrzywione, sexy zamszowe butki przemoczone na wskroś.

Na miłośc boską, ubranie ma również rolę związaną z aurą i klimatem, nie tylko
            estetyczna!
      • hanureku Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 21:21
        o prosze, np.
        tiny.pl/mf99
        • beatrix01 Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 21:26
          bo w Polsce ludzie nie znaja sie na modzie(ok ,nie mieszkam w Warszawie i
          pochodze z malego miasta), ale mieszkalam w Paryzu i tam na prawde nikt nie
          zwraca uwagi na to jak sie ubierasz ,wiec spokojnie mozesz wyrazic swoj styl a
          nikt nie bedzie cie wytykal palcami ...polska rzeczywistosc
          • littlefrog Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 23.02.06, 22:02
            ależ warszafka już nosi takie kalosze, to jest ich ostatni krzyk mody! ;) a
            znając życie za pół roku będzie je można kupić na każdym stoisku w kdt i szalone
            nastolatki z futrzastych butów przerzucą się na kaloszki:/
            • magdaksp Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 13:55
              warszafka czy warszawianki?wypraszam sobie pogardliwe mowienie o moim miescie!
              • littlefrog Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 20:03
                sama jestem z warszawy i do warszawianek nic nie mam, mowie o "warszawce" ;)
          • tojaaneksa Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 07:37
            a myslisz że w warszawce jest lepiej???
      • n_itka Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 00:01
        inna sprawa ze kalosze moze sa, i wy dziewczyny tutaj nie macie przedpotopowych
        pogladow, ale wsrod opini publicznej ogolu kobiet kalosze to rzecz
        kompromitujaca, to jest bouwie do sadzenia ziemniakow i nie wiadomo czego
        jeszcze, masakra... moja kolezanka ma super kalosze w ladny desen, dobrane do
        stroju i co z tego?? ostatnio chodzila w nich w te pluchy i sytacja 1: autobus,
        3 panienki, ja kasuje bilet, one "o ja kalosze ma!, wiesniara", sytuacja 2:
        siedze, czekam na nia, grupka panienek w poblizu, zobaczyly kolezanke, "patrz w
        gumiakach chodzi! lool!".... w autobusie tez sie przygladaja... kolezanka jest
        dzielna, nic sobie z teog nie robi :P ale taka wlasnie mnie refleksja naszla na
        ten temat jakie te nasze panie sa nietolerancyjne i jakies takie... pelne jadu...
        • cioccolato_bianco Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 08:30
          w mojej podswiadomosci kalosze tkwia jako obuwie odpowiednie na spacer do lasu
          i zbierania tam grzybow;)
      • kalinakalina bo niemki jazzzzzzzn taki maja ze hoho 24.02.06, 00:22
        przepraszam , musialam ....
        niemiecki luz, bluz he he he
        • nastkaa77 Re: bo niemki jazzzzzzzn taki maja ze hoho 24.02.06, 00:53
          no niestety taka jest polska, straszna zawisc, i te panienki rozowo
          zatapetowane co maja poglady na swiat tak szerokie jak ich tipsy, czytajace
          fakt, i podniecajace sie tym, ze britney byla w gazecie bez makijazu pokazana.
          a jak ktos sie w czyms innnym pokarze to od razu komentuja bo same nie mialy by
          odwagi w wyjsc w kaloszach.

dopiero jak zobacze za pol roku w jakims brukowcu zdjecia , och to juz
          przegiecie, polskich 'celebrities', (gwiazdy klanu??) to zaczna czaic, ze moze
          to modne i wtedy jest sytuacja jak teraz z tymi futrzanymi butami z daichmana,
          kazda panna je nosi, ta o 'szerokich' pogladach.

brak tolerancji i waskie horyzonty. Polska. jak jej nie kochac?

;)

(nie jestem any-polska)
          • tojaaneksa nastka... 24.02.06, 07:36
            przyznaję 100%racji.
            • calo Re: nastka... 24.02.06, 09:11
              w kaloszach to mozna z konewka miedzy grzadkami biegac. na polska zime
              potrzebne sa BUTY.
              • sabriel Re: nastka... 24.02.06, 10:51
                Nie no prosze,założyłybyście te gumiaki na nogi?
                Nie podobają mi się.Jeszcze te gładkie to może ujda w tłumie, ale te w kratke
                okropne.
              • black_magic_women Re: nastka... 24.02.06, 10:52
                marze o kaloszach!nie do konca zgadzam sie z poprzednim postem,ze na polska zime
                potrzebne sa "buty",raczej cos pomiedzy sniegowcami,a kaloszkami wlasnie/niestety:(
                ---------
                "Con mis dedos hago el fuego y con mi corazon te canto"
                www.grapheine.com/bombaytv/play_uk.php?id=668026
              • kochanica-francuza Re: nastka... 24.02.06, 20:57
                calo napisała:

> w kaloszach to mozna z konewka miedzy grzadkami biegac. na polska zime
                > potrzebne sa BUTY.
                nie mówię o zimie, tylko o roztopach po kolana
      • daggy4 Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 11:24

bo te kalosze to weszly w obieg tej jesieni.
        w mediolanie sa we wszystkich sklepach, tak ze doczekacie sie na nie w polsce
        za jakis rok. b.duzo wzorow ma "gio cellini" (ktory jest chyba tania pod-
        marka "pollini") ale nie wiem czy go macie w polsce
      • starawyjadaczka Kochanico :) 24.02.06, 11:30
        Przez Ciebie zachciao mi się kalosze kupic :))
        Mieszkam na wsi, chodze na spacery przez wielką łąke do morza, czemu by nie? :)
        • black_magic_women Re: Kochanico :) 24.02.06, 12:01
          u mnie spacery przez glowny deptak wojewodzkiego miasta;)
          ---------
          "Con mis dedos hago el fuego y con mi corazon te canto"
          www.grapheine.com/bombaytv/play_uk.php?id=668026
          • starawyjadaczka Re: Kochanico :) 24.02.06, 13:44
            black_magic_women napisała:

> u mnie spacery przez glowny deptak wojewodzkiego miasta;)
            > ---------
            > "Con mis dedos hago el fuego y con mi corazon te canto"
            > www.grapheine.com/bombaytv/play_uk.php?id=668026

to faktycznie, nie za bardzo :)
            • magdaksp Re: Kochanico :) 24.02.06, 13:56
              ja widzialam takie kaloszki w kenvelo ale byly same male numery
      • zettrzy Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 15:04
        ja mam ze trzy pary kolorowych kaloszy i praktycznie biorac ich nie nosze
        powod - kalosze sa ogromnie nieprzyjemne w noszeniu, jest w nich zimno, duszno i
        niewygodnie, wiec wkladam je wylacznie kiedy leje na skale wodospadu
        • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 24.02.06, 20:40
          > niewygodnie, wiec wkladam je wylacznie kiedy leje na skale wodospadu

I jeszcze kiedy woda w mieście jest po kostki.
      • kochanica-francuza LUDZIE!!! 24.02.06, 20:41
        Nie potrafimy kierować pogodą (dzięki Bogu). Kalosze nie są po to, żeby było
        ładnie, modnie i seksownie, tylko dlatego, że WYMUSZA JE NA NAS POGODA.

A jak wymusza, to ja chcę coś ładnego, a nie gumiaki ze sklepu dla
        rybaków/żeglarzy.
        • carolinascotties i właśnie dopóty 24.02.06, 20:53
          będziemy mieć tylko wędkarskie kalosze-dopóki ludzie nie nauczą się , że można
          chodzić w kaloszach do pracy i na kawę i to - o dziwo wtedy, kiedy pada
          deszcz ;))
        • apfel27 Re: LUDZIE!!! 24.02.06, 20:53
          przeciez te kolorowe kalosze mozna bylo kupic jeszcze calkiem niedawno w
          polsce. byly w sklepach latem i jesienia.
      • chrupella Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 25.02.06, 12:28

> Widziałam wczoraj Niemkę. Była to młoda, zgrabna, szczupła dziewczyna w
        > eleganckim płaszczyku do kolan i dżinsach. Miała na nogach kozaczki w kratkę
        > Burberry, idealnie dobrane do stroju.
        >
        > Wsiadała przede mną do autobusu (wraz z towarzyszem tachali duże graty), więc
        > przyjrzałam się dokładnie kozaczkom Burberry. Wydały mi się jakieś takie zbyt
        > błyszczące... ceratowe... TO BYŁY KALOSZE!
        >
        > W mieście moim było wczoraj około zera, śnieg i śnieg topniejący.
        >
        > Dlaczego Niemki mogą w taką pogodę chodzić w damskich eleganckich kaloszach
        > (i takie kalosze mieć w sklepach!), a my się katujemy w przemoczonych butach
        > skórzanych oraz, o zgrozo, ZAMSZOWYCH?
        >
        > Dlaczego w mieście stołecznym czterdziestomilionowego kraju kalosze mozna
        > kupić wyłącznie w sklepach dla dzieci, żeglarskich i rybackich???
        >
        > DLACZEGO??????????????!!!!!!!!!!!!

kurcze.wspolczuje.strasznie ciezko musi sie Tobie i Wam wszystkim zyc w takim
        zacofanym kraju jak Polska.wy jestescie takie "hop do przodu" w modzie,a
        reszta...takie indywidualistki i same oryginalnosci musza miec naprawde ciezko.
        • annie_laurie_starr Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 25.02.06, 12:44
          W sumie to kochanica ma racje. Brak ladnych i praktycznych kaloszy w PL.
          Pamietam pare lat temu w USA Banana Republic miala fajne kalosze. Ale znosnie
          i tanie kalosze mozna znalezc nawet w Target.
          www.target.com/gp/browse.html/ref=sc_pgb_r_3_0_1041816_2/601-3682119-9262554?%5Fencoding=UTF8&node=13913321

W koncu nie chodzi o to, aby takie kalesze nadawaly sie na wyprawe na mokradla,
          tylko faktycznie na niepogode.
        • kochanica-francuza Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 25.02.06, 20:07
          > kurcze.wspolczuje.strasznie ciezko musi sie Tobie i Wam wszystkim zyc w takim
          > zacofanym kraju jak Polska.wy jestescie takie "hop do przodu" w modzie,a
          > reszta...takie indywidualistki i same oryginalnosci musza miec naprawde
          ciezko.

Twój post: sam przysryw, zero meritum. Nie chodzi o indywidualność, tylko o
          klimat, do cholery!
      • dolores.h Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 25.02.06, 20:48
        no dobrze, ale czy nie chodzi o to, ze w kaloszach z zasady gumowych skora nie
        oddycha, stopy sie bardzo poca i ogolnie to jest niezdrowe? moze o to chodzi?
        • sigrun Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 26.02.06, 10:15
          W zaeszłum roku były wzorzyste kalosze w Benettonie. Tylko cena mnie skutecznie
          zniechęciła, ale wypatrzyłam takie lolitkowate, "róziowe" w kwiatuszki ;-) Tez
          dziwię się osobom chodzącym w zamszowych botkach przy obecnej pogodzie.
          • sigrun Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 26.02.06, 10:16
            W zeszłym roku - miało być. Przepraszam ;-)
      • arekmiz A faceci ??? 27.02.06, 15:09
        No ładnie tu o damskich kłopotach z 'kaloszami' napisałyście.... A o facetach
        ani słowa, ani słóweczka..... A może faceci nie mają takich problemów? Bo może
        ubrać kalosze wypada tylko: a) na ryby, b) na grzyby do lasu, c) do ogródka
        (jak się go ma), no i ewentualnie d) do mycia samochodu (żeby na myjni
        zaoszczędzić) :-)

Osobiście uważam, że rzeczywiście rodacy się wstydzą i noszanie kaloszy jest
        fu, kijowe, tandetne, nie trendy, etc. Ale czy nie byłoby praktyczne w czasie
        jesiennych szarug i wiosennych roztopów? Ja ma 2 pary. Jedne to takie
        wędkarskie (wodery za kolana, 70 cm wys.). Co prawda nie wędkuję ale
        wykorzystuję je w innych okolicznościach. Np. do wypraw na bagniste tereny (np.
        rozlewiska Biebrzy, etc.) czy innego 'taplania się przy brzegu' i
        kontemplowania przyrody. :-) No i drugie takie jak buty do jazdy konnej -
        wysokie, czarne i przylegające do nogi (a nie odstające jak zwykłe 'gumioki
        chłoporobotnika' z budowy :-))) Tak się zastanawiam, czy może te 'konne' nie
        wyglądałyby 'wieśniacko' i może je zakładać jak leje i błoto 'po pachy'... I
        tak w pracy jest u mnie obowiązek zmiany obuwia (pracuję w firmie
        farmaceutycznej) więc z tym nie byłoby problemów... Pewnie jednak przechodnie
        by się pukali w głowę: facet w kaloszach, co za dureń..... Ale sucho by w nogi
        było, i spodnie czyste, a nie ufajdane błotem.... Co Panie o tym myślą??? :-))
        • miller77 Re: A faceci ??? 08.03.06, 10:25
          arekmiz napisał(a):

>
          > Osobiście uważam, że rzeczywiście rodacy się wstydzą i noszanie kaloszy jest
          > fu, kijowe, tandetne, nie trendy, etc. Ale czy nie byłoby praktyczne w czasie
          > jesiennych szarug i wiosennych roztopów? Ja ma 2 pary. Jedne to takie
          > wędkarskie (wodery za kolana, 70 cm wys.). Co prawda nie wędkuję ale
          > wykorzystuję je w innych okolicznościach. Np. do wypraw na bagniste tereny (np.
          >
          > rozlewiska Biebrzy, etc.) czy innego 'taplania się przy brzegu' i
          > kontemplowania przyrody. :-) No i drugie takie jak buty do jazdy konnej -
          > wysokie, czarne i przylegające do nogi (a nie odstające jak zwykłe 'gumioki
          > chłoporobotnika' z budowy :-))) Tak się zastanawiam, czy może te 'konne' nie
          > wyglądałyby 'wieśniacko' i może je zakładać jak leje i błoto 'po pachy'... I
          > tak w pracy jest u mnie obowiązek zmiany obuwia (pracuję w firmie
          > farmaceutycznej) więc z tym nie byłoby problemów... Pewnie jednak przechodnie
          > by się pukali w głowę: facet w kaloszach, co za dureń..... Ale sucho by w nogi
          > było, i spodnie czyste, a nie ufajdane błotem.... Co Panie o tym myślą??? :-))

Nie jestem panią ale uważam, że kalosze są jak najbardziej ok i też często je
          noszę. Oczywiście nie takie farmerskie jak widać w naszych sklepach, ale
          zupelnie fajnie wyglądajace i gatunkowo o niebo os tych naszych gumofilcow.
          Oficeki gumowe są też jak najbardziej ok, tylko że komfort noszenia ich jest
          wątpliwy. tak więc popieram Cię w tym zamyśle. Noś sobie co chcesz i jak chcesz,
          gumowce też i nie przejmuj się burackimi docinkami. Pozdrawiam
      • asia00asd Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 02.03.06, 18:42
        My też możemy,tylko trzeba takie znajść.Kiedyś widzialam takie kalosze w
        katalogu troll,no moze nie elganckie ale byly w kwiatki
      • klarak Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 02.03.06, 23:40
        zalezy ile chcesz wydac. troll okolo 4o zlotych. ladne kalosze ma noa noa w
        okolicach stowy. zdarzaja sie angielskie na allegro, ale zwykle drogo ida.
        widzialam tez w potwornie ekskluzywnym sklepie scandinavian living w
        konstancinie kalosze ocieplane we wszystkich kolorach teczy, cos za 500... :D
      • aija Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 04.03.06, 11:28
        Finskie kalosze z Marimekko. Cudne!
        www.marimekko.co.uk/product_info.php?products_id=410&osCsid=58adc26501c7dfd03952cfe650cc9e0b
      • lambish Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 05.03.06, 13:52
        są! www.troll.com.pl przejrzyj kolekcję--> buty. zielone, prawda, i w kwiaty,
        nie da się ukryć, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma;) (są
        też dostępne w wersji brązowej z turkusowymi kwiatami, chyba się skuszę;) )
        pozdrawiam
      • rupertgiles Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 05.03.06, 21:13
        Ja nie mam zastrzeżeń co do zewnętrznego wzornictwa dostępnych w Polsce kaloszy.
        Przeszkadza mi to, że bardzo niewygodnie się chodzi w takich butach - nie sposób
        dostać dopasowanych, mocno trzymających łydkę (może spinanych na pasek?)
        kaloszy. Mam jedną parę zielonych, całkiem ładny kolor, ale z kształtu są to
        niestety typowe "gumiaki" :( Ja mam wąskie stópki i chude łydki i wyglądam jak
        grabie wetknięte w ten kalosz :/
        • miller77 Re: Dlaczego Niemki mogą, a my nie? 08.03.06, 09:11
          fajne kaloszki są, szkoda tylko, że mało kto u nas odważy się ja ubrać. taki już
          mamy ciemnogród, trudno :( ja zaś polecam przejrzeć Allegro. i zakładajcie
          kolorowe kaloszki, to super wygląda w naszej szarej rzeczywistości, o tym że są
          po prostu wygodne i praktyczne nawet nie warto mówić.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka