Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prezent na komunie

19.05.06, 21:23
    a co tam, moze nie to forum ale poradzcie... czeka mnie 2 komunia
    chrzesniaka.. nie chce nic kupowac, postanowilam dac pieniadze. Tylko...ile??
    Jak myslicie? To druga komunia ale...czy to jakas roznica??....
    Obserwuj wątek
      • b_bb Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:26
        Co to jest druga komunia?????
      • hyacinth.bucket Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:36
        Moze chodzi o rocznice komunii ? Nic sie nie daje , ja przynajmlniej nic nie
        dostalam i nie bylo tez zadnej imprezy .
        • joko5 Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:45
          W tym roku idziemy z mężem na komunię do naszych chrześniaków (jedego dnia) i
          dajemy po 500PLN dla każdego, ale na rocznicę nie mam zamiaru nic dawać.
        • cosmojadka Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:46
          pierwsza komunia jest w drugiej klasie, druga w czwartej.... jade wiec
          wypadaloby cos dac..... Tylko zastanawiam sie ile?? Nie mam pojecia....
          • b_bb Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:55
            To jakiś nowy zwyczaj? Pierwsze słyszę.
            • joko5 Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:59
              Oczym Ona mówi, przecież nie ma drugiej komuni, tak jak nie ma drugiego chrztu
              czy bierzmowania, jest jedynie rocznica komuni. Oj nie chodzi się do kościoła,
              inaczej wiedziałaby o tym.
              • b_bb Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:02
                W dodatku wychodzi na to, że to druga rocznica (czwarta klasa).
        • panisiusia Re: prezent na komunie 20.05.06, 11:13
          Z moich obliczę wynika, że nawet w rocznicę Pierwszej komunii dziecko nie
          przujmuje komunii drugi raz w życiu.
          Może ktos specjalnie wzią na chrzestną kogoś, kto na bakier z katechizmem stoi i
          teraz różne sposoby wyłudzenia prezentów wymyśla?
      • hyacinth.bucket Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:01
        Jedziesz ale moze nie chcesz jechac ? Latwo odmowic i klopot z glowy bo
        pierwsza komunia sie liczy a reszta to wymysly , mozna obchodzic co roku
        czemu nie ?
        W ogole to czytam tutaj sobie , ze dajecie drugoklasistom po 500 zl czy nie
        wydaje sie to za duzo gotowki dla dziecka ?
        Chyba , ze jest to do rak rodzicow a oni skladaja na jakas rzecz rower czy
        komputer etc bo byl zwyczaj kupowania prezentow dzieciom wlasnie dlatego
        aby nie mialy w reku gotowki .
        • joko5 Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:05
          Oczywiście, że do rąk rodziców, oni kupią coś konkretnego. W tym przypadku
          będzie to wymarzony komputer.
          • hyacinth.bucket Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:07
            To dobrze , ze oddajesz pod piecze rodzicow :-)
      • apfel27 Re: prezent na komunie 20.05.06, 10:43
        pierwsze slysze o jakiejs drugiej komuni i o tym, ze z okazji rocznicy komuni
        robi sie jakas impreze i wrecza dzieciakowi prezenty! bzdura totalna...
        • cosmojadka Re: prezent na komunie 20.05.06, 16:16
          bzurami totalnymi to sa niektore odpowiedzi na moj post.. nie wymyslilam sobie
          przeciez tego.. dzieciak jest w 4 klasie i (wynika nawet z zaproszenia) pod
          koniec maja ma 2 komunie..a zreszta..pytalam tylko o prezent.
          • eirenne Re: prezent na komunie 20.05.06, 16:36
            Ciekawe, czy rocznice bierzmowania też będzie święcić... ;P
          • doda1983 Re: prezent na komunie 20.05.06, 18:45
            hehehehehhehehehehehheheheheh :)))))))

Skoro forumkom nie wierzysz, to może popytaj wśród znajomych czy słyszeli
            kiedyś o 2 komunii w 4 klasie? Bo albo Ty nam albo ktoś Tobie niezły kit
            wkręca :)

No chyba, że dziecko nie jest wyznania katolickiego i świętuje wg jakiegoś
            innego obrządku, to może tak jest. Ale o tym chyba powinnaś wiedziec skoro
            jesteś "chrzestną"???
            • bea747 Re: prezent na komunie 20.05.06, 20:13
              Cosmojadko, uważam, że to pytanie zadałaś na niewłaściwym forum.
              Jest coś takiego jak Druga Komunia, która dokładnie nazywa się Odnowienie
              Przyrzeczeń Chrzcielnych i jest w 4klasie. Dodam że jestem wyznania katolickiego
              i to żaden kit.
              A że jest to odnowienie chrztu, to wypada zaprosić chrzestną. U nas z takiej
              okazji (podobnie jak z okazji chrztu) dzieci dostają pamiątki (nie kasę).pozdrawiam
              • doda1983 Re: prezent na komunie 20.05.06, 21:29
                bea747 napisała:
                > Jest coś takiego jak Druga Komunia, która dokładnie nazywa się Odnowienie
                > Przyrzeczeń Chrzcielnych i jest w 4klasie.

Hmmm... Odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych to... odnowienie przyrzeczeń
                chrzcielnych. Nigdy się z nazwą Druga Komunia nie spotkałam, mam bliskich
                rozsianych po Polsce i nikt takiego określenia nie słyszał i nie uzywał. W
                mojej okolicy odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych wygląda tak, że jest normalna
                msza, dzieci są zwyczajnie ubrane, nie są w albach, poprostu zwykła niedziela.
                Nie robi się z tej okazji żadnych imprez a tymbardziej nie daje się prezentów.
                Więc wątpię aby cosmojadce o taką imprezę chodziło. Ale kto wie...
                • panisiusia Re: prezent na komunie 20.05.06, 23:45
                  Mi też się nie chce wierzyć, by istniał jakiś biskup, ba, jakiś proboszcz, który
                  by aprobował uzywanie nazwy "Druga komunia swięta".
                  A tak zupełnie off topic: czy wiecie, ze w pierwszych wiekach
                  chrześcijaństwa(gdy chrzczono raczej dorosłych tylko) człowiek mógł tylko raz w
                  życiu spowiadać się? Po prostu wóz albo przewóz, tylko jedna szansa w życiu na
                  zgrzeszenie, a potem to już się trzeba było naprawdę trzymać :)
              • cosmojadka Re: prezent na komunie 21.05.06, 09:19
                tak, rzeczywiscie forum wybralam nieodpowiednie..bea747-dziekuje za odpowiedz
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka