cosmojadka 19.05.06, 21:23 a co tam, moze nie to forum ale poradzcie... czeka mnie 2 komunia chrzesniaka.. nie chce nic kupowac, postanowilam dac pieniadze. Tylko...ile?? Jak myslicie? To druga komunia ale...czy to jakas roznica??.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hyacinth.bucket Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:36 Moze chodzi o rocznice komunii ? Nic sie nie daje , ja przynajmlniej nic nie dostalam i nie bylo tez zadnej imprezy . Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:45 W tym roku idziemy z mężem na komunię do naszych chrześniaków (jedego dnia) i dajemy po 500PLN dla każdego, ale na rocznicę nie mam zamiaru nic dawać. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmojadka Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:46 pierwsza komunia jest w drugiej klasie, druga w czwartej.... jade wiec wypadaloby cos dac..... Tylko zastanawiam sie ile?? Nie mam pojecia.... Odpowiedz Link Zgłoś
b_bb Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:55 To jakiś nowy zwyczaj? Pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: prezent na komunie 19.05.06, 21:59 Oczym Ona mówi, przecież nie ma drugiej komuni, tak jak nie ma drugiego chrztu czy bierzmowania, jest jedynie rocznica komuni. Oj nie chodzi się do kościoła, inaczej wiedziałaby o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
b_bb Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:02 W dodatku wychodzi na to, że to druga rocznica (czwarta klasa). Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: prezent na komunie 20.05.06, 11:13 Z moich obliczę wynika, że nawet w rocznicę Pierwszej komunii dziecko nie przujmuje komunii drugi raz w życiu. Może ktos specjalnie wzią na chrzestną kogoś, kto na bakier z katechizmem stoi i teraz różne sposoby wyłudzenia prezentów wymyśla? Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:01 Jedziesz ale moze nie chcesz jechac ? Latwo odmowic i klopot z glowy bo pierwsza komunia sie liczy a reszta to wymysly , mozna obchodzic co roku czemu nie ? W ogole to czytam tutaj sobie , ze dajecie drugoklasistom po 500 zl czy nie wydaje sie to za duzo gotowki dla dziecka ? Chyba , ze jest to do rak rodzicow a oni skladaja na jakas rzecz rower czy komputer etc bo byl zwyczaj kupowania prezentow dzieciom wlasnie dlatego aby nie mialy w reku gotowki . Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:05 Oczywiście, że do rąk rodziców, oni kupią coś konkretnego. W tym przypadku będzie to wymarzony komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: prezent na komunie 19.05.06, 22:07 To dobrze , ze oddajesz pod piecze rodzicow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
apfel27 Re: prezent na komunie 20.05.06, 10:43 pierwsze slysze o jakiejs drugiej komuni i o tym, ze z okazji rocznicy komuni robi sie jakas impreze i wrecza dzieciakowi prezenty! bzdura totalna... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmojadka Re: prezent na komunie 20.05.06, 16:16 bzurami totalnymi to sa niektore odpowiedzi na moj post.. nie wymyslilam sobie przeciez tego.. dzieciak jest w 4 klasie i (wynika nawet z zaproszenia) pod koniec maja ma 2 komunie..a zreszta..pytalam tylko o prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
eirenne Re: prezent na komunie 20.05.06, 16:36 Ciekawe, czy rocznice bierzmowania też będzie święcić... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
doda1983 Re: prezent na komunie 20.05.06, 18:45 hehehehehhehehehehehheheheheh :))))))) Skoro forumkom nie wierzysz, to może popytaj wśród znajomych czy słyszeli kiedyś o 2 komunii w 4 klasie? Bo albo Ty nam albo ktoś Tobie niezły kit wkręca :) No chyba, że dziecko nie jest wyznania katolickiego i świętuje wg jakiegoś innego obrządku, to może tak jest. Ale o tym chyba powinnaś wiedziec skoro jesteś "chrzestną"??? Odpowiedz Link Zgłoś
bea747 Re: prezent na komunie 20.05.06, 20:13 Cosmojadko, uważam, że to pytanie zadałaś na niewłaściwym forum. Jest coś takiego jak Druga Komunia, która dokładnie nazywa się Odnowienie Przyrzeczeń Chrzcielnych i jest w 4klasie. Dodam że jestem wyznania katolickiego i to żaden kit. A że jest to odnowienie chrztu, to wypada zaprosić chrzestną. U nas z takiej okazji (podobnie jak z okazji chrztu) dzieci dostają pamiątki (nie kasę).pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doda1983 Re: prezent na komunie 20.05.06, 21:29 bea747 napisała: > Jest coś takiego jak Druga Komunia, która dokładnie nazywa się Odnowienie > Przyrzeczeń Chrzcielnych i jest w 4klasie. Hmmm... Odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych to... odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych. Nigdy się z nazwą Druga Komunia nie spotkałam, mam bliskich rozsianych po Polsce i nikt takiego określenia nie słyszał i nie uzywał. W mojej okolicy odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych wygląda tak, że jest normalna msza, dzieci są zwyczajnie ubrane, nie są w albach, poprostu zwykła niedziela. Nie robi się z tej okazji żadnych imprez a tymbardziej nie daje się prezentów. Więc wątpię aby cosmojadce o taką imprezę chodziło. Ale kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: prezent na komunie 20.05.06, 23:45 Mi też się nie chce wierzyć, by istniał jakiś biskup, ba, jakiś proboszcz, który by aprobował uzywanie nazwy "Druga komunia swięta". A tak zupełnie off topic: czy wiecie, ze w pierwszych wiekach chrześcijaństwa(gdy chrzczono raczej dorosłych tylko) człowiek mógł tylko raz w życiu spowiadać się? Po prostu wóz albo przewóz, tylko jedna szansa w życiu na zgrzeszenie, a potem to już się trzeba było naprawdę trzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
cosmojadka Re: prezent na komunie 21.05.06, 09:19 tak, rzeczywiscie forum wybralam nieodpowiednie..bea747-dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś