witamina-c Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:33 Wybaczcie, ale muszę gdzieś wylać łzy. No więc moja grzywka urosła i zasłaniała mi oczy, więc musiałam ją spinać (albo zaczesywać do tyłu, na bok albo chować pod opaską), no ale wczoraj wybrałam się do fryzjerki żeby ją skrócić - bardzo przyzwyczaiłam się do grzywki i dobrze się w niej czuję. Kiedy w sierpniu zrobiłam sobie grzywkę, to po miesiącu kiedy poszłam ją podciąć moja fryzjerka skróciłam ją do ponad 1 cm nad brwi - wyglądałam jak siedmioletni chłopiec. Za każdym następnym razem mówiłam jej, że ma być do brwi i wybierałam kształt )albo cała prosta albo półkole). Wczoraj nieopatrznie zapomniałam jej powiedzieć jakiej ma być długości - powiedziałam tylko kształt. No i masz babo placek... Niestety siedząc przed lustrem bez okularów, mając minusy i astygmatyzm, nie jestem w stanie odróżnić czy jest ona ponad brwiami 0,5 cm (co można znieść) czy 1,5 cm. No i niestety jest prawie w połowie czoła...:(:( Wiem, że to może głupi powód, ale byłam na nią tak zła i po prostu w domu się poryczałam. No bo wybaczcie, ale ona ścinała moją grzywkę z 5 czy 6 razy do brwi i nei wiem czy to jest tak trudne do zapamiętania, a poza tym kto podcina grzywkę do prawie połowy czoła?!?! Przecież dziś bardzo mało osób tak nosi (i to zawsze na ich wyraźną prośbę), a moja fryzjerka nawet się nie zapytała jakiej ma być długości...Powiedzcie dziewczyny, w jakim mniej więcej czasie ona urośnie te 1,5 cm? Bo mi się wydawało, że w miesiąc, ale wczoraj przy słowach otuchy słyszałam, że w 2 tyg (trochę nie chce mi się w to wierzyć:/)? Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka92 Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:36 i własnie dlatego boję się iśc do fryzjera zmienić fryzurę radykalnie(np zrobić sobie grzywke)-żeby nie zrobił/a mi czegoś czego potem będe żałować. co ciekawe moje dwie znajome są w identycznej sytuacji-jedna spina włosy do tyłu, druga chodzi z ta za krótką grzywką Odpowiedz Link Zgłoś
lilivampire Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:43 bardzo ci współczuję. Pamiętam, jak pierwszy raz miałam obcinaną grzywkę, też powiedziałam fryzjerce, że ma "lekko odsłaniać brwi", co było dla mnie równoznaczne z grzywką tuż, tuż nad brwiami, a dla niej było równoznaczne z grzywką wpół czoła:/ Ale nie wyglądało to tak fatalnie, wszyscy mówili że wyglądam, jak Kleopatra (może tylko mnie pocieszali:)). Muszę cię zmartwić niestety, grzywka urośnie ci tak szybko, jak ci włosy rosną, mi, chociaż rosną bardzo szybko, grzywka odrastała ponad miesiąc... Fryzjerka mi obcięła ok. 20 listopada, a na sylwestrowych zdjęciach jeszcze mam ok. 0.5 cm nad brwiami:/// Odpowiedz Link Zgłoś
audrey_horne Re: Moda-fryzura 01.05.07, 21:45 > a poza tym kto podcina grzywkę do prawie połowy czoła?!?! JA:) Kiedy mialam grzywke, nosilam tylko taka krociutka. Odpowiedz Link Zgłoś
emii77 Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:37 nie przejmuj sie, dwa tygodnie szybko minal Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:46 To prawda, tylko wiecie, że kobieta zawsze umie się zdenerwować z powodu takiego "drobiazgu":). No ale na szczęście nie jest aż tak krótka, żebym jej nie mogła ścinać. Najgorsze jest to, że do tej fryzjerki chodzę od kilku lat i zawsze mi fajnie cieniowała i w ogóle ładne fryzury robiła (tnie też moją mamę i ona super zawsze wygląda) tylko najwyraźniej nie ma talentu do robienia grzywek...:> No ale mam nadzieję, że szybko odrośnie, bo niedługo czeka mnie kilka ważnych wydarzeń i chciałabym mieć już ładną, prostą fryzurę... Odpowiedz Link Zgłoś
rzesa20 Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:46 w 2 tyg raczej nie urośnie Ci 1,5cm włosów, wydaje mi się, że ok miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
rzesa20 Re: Moda-fryzura 01.05.07, 13:51 teraz wyczytałam, że włosy rosną z prędkością ok. 1 cm na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
lilivampire Tak w ogóle.. 01.05.07, 13:59 to co to jest, żeby fryzjerka się nawet nie zapytała o docelową długość grzywki. Czy one się uczyły, że jeśli klientka nie powie, jak długą chce mieć grzywkę, to się obcina wpół czoła? Kto w ogóle takim fryzjerkom dyplomy daje? Trochę się zbulwersowałam, bo sama muszę zmienić fryzjerkę i już się boję na to, co mnie czeka...:/// Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: Tak w ogóle.. 01.05.07, 14:11 Najwyraźniej trzeba dokładnie mówić, co się chce:). Tzn jak czasem nie ma się pomysłu na fryzurę, to jasne można się poddać "woli" fryzjera, ale warto wcześniej też określić, żeby np. włosy nie były krótsze niż do ramion i poprosić, żeby dokładnie nam opisał, jak widzi daną fryzurę... Np moja koleżanka miała piękne, długie włosy, a fryzjerka jej bardzo wycieniowała i mimo iż sama fryzura nie była brzydka, to jednak odebrała trochę mojej koleżance wdzięku, bo włosy były po prostu przerzedzone... Odpowiedz Link Zgłoś
strawberryfields Re: Tak w ogóle.. 01.05.07, 16:32 Doskonale Cię rozumiem, parę razy mnie już bowiem coś takiego spotkało (z czego raz przed 2 tyg. -przed studniówką-myslałam że się potne z rozpaczy)...że już nie wspomna o sytuacjach typu "podetnę tylko końcówki, dosłownie parę centymetrów", a potem...szkoda gadać. Od jakiegoś czasu prosze o podcięcie grzywki mamę lub koleżankę i wychodzi taniej i bez nerwów;] Może i zajmie to rzeczywiscie ok. miesiąca, ale juz za 2 tyg bedzie na pewno wyglądało juz lepiej, a do tego czasu mozesz nosić opaskę - są supermodne. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: Tak w ogóle.. 01.05.07, 17:00 Mam opaskę do trzymania grzywy w ryzach, tyle tylko, że materiałową i taką trochę w stylu etno (wyszywana koralikami), a z takimi plastikowymi mam mały problem, bo troszkę nie bardzo chcą tę grzywkę trzymać (bo jak są szerokie, to często nie mają takich ząbków, które przytrzymują włosy). Jak narazie wpisuję się w taką trochę głupawą modę zaczesywania włosów do tyłu (nie wygląda to jakoś zjawiskowo, ale też nie jest okropnie). Co prawda moi rodzice mówią, że grzywka wygląda śmiesznie i oryginalnie, ale właśnie to mnie wkurza, ponieważ ja lubię ubierać się nietypowo, nosić duże, dziwne kolczyki, ale fryzurę zawsze chciałam mieć dosyć prostą i stonowaną na ile to się da (a grzywka była wygodna, ponieważ jakoś dzięki temu wyrównały się troszkę proporcje mojej twarzy, a bez niej to moja buzia ma kształt trójkąta i czoło wydaje się dosyć wysokie). Już znalazłam przez koleżanki nową fryzjerkę, która podobno ładnie tnie i cieniu grzywki, no ale narazie to i tak sobie poczekam - chociaż przez chwilę przyszła mi myśl, czy z tej grzywki nie zrobić takiej po skosie, ale boję się, że to co już mam jest za krótkie do zrobienia takiej niby grzywki...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
sakiko Re: Tak w ogóle.. 01.05.07, 19:45 a myślałaś o wsparciu takiej plastikowej opaski odrobiną żelu? wtedy włosy nie będą takie miękkie i powinny dać się utrzymać opasce. Krzywa grzywka zaczynająca się prawie "od zera" z jednej strony głowy, jak ja to widzę, zwłaszcza w Twoim wypadku, może się okazać całkiem dobrym pomysłem. Nie wiem tylko, jaką masz buzię i czy będzie Ci pasować :) trzymam kciuki za nową fryzjerkę :) Jeśli Cię to pocieszy, ja czasem wychodząc od fryzjera mam lżejszy portfel, a różnicy nawet człek z sokolim wzrokiem nie dostrzeże :/ Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: Tak w ogóle.. 01.05.07, 20:04 Noo ja sie akurat nie wykosztowalam, bo ta watpliwa przyjemnosc kosztowala mnie cale 5 zl:), czyli standardowo. Troche sie boje te grzywki po skosie, bo mam trojkatna, drobna, dziewczeca buzie i nie wiem, czy nie bedzie zbyt kontrastowa, a poza tym chyba jednak wole klasyczna - bo jak juz zetne tak po skosie to moze byc problem (tzn to moze dlugo trwac) zeby miec juz taka klasyczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-adore Re: Moda-fryzura 01.05.07, 17:00 Wiesz, krótsza grzywka ma to do siebie, że: a) odmładza twarz i potrafi dodać rysom lekkości, b) może wyglądać bardzo fajnie. Ale to jeszcze zależy u kogo, przy jakim typie urodzy, kształcie twarzy etc. Ja z uporem maniaka obcinałam grzywke do brwi dopóki nie oświeciło mnie, że w krótszej jest mi lepiej. Teraz nie mam grzywki, więc problem z głowy.;) Rozumiem wkurzenie na fryzjera - niestety taki co słucha, rozumie i jeszcze umie zrobić zdarza sie nieczęsto. Ja miałam w życiu trzech fryzjerów/fryzjerki z których byłam zadowolona, z czego jeden (1!), ten obecny zawsze obcina mnie tak jak chce, nigdy nie mam do niego żadnych 'ale' i zawsze jestem zadowolona w 100%. Może to dlatego, że byłam u niego dopiero cztery razy.:) A na przyszłość, skoro fryzjerka jest taka z fantazją, radzę wszystko tłumaczyć jak krowie na rowie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: Moda-fryzura 01.05.07, 17:05 Tylko, że nie wiem czy mi takie odmłodzenie pasuje, ponieważ mam dopiero 16 lat... Niejednokrotnie widziałam taką grzywkę na fotka z jakiś pokazów mody etc. i dosyć fajnie wyglądały, ale ja mam dziwne przeświadczenie, że ze mnie to robi 7-letniego chłopczyka:>. W każdym razie może się przyzwyczaję, a mam nadzieję, że za tydzień będzie chociaż ociupinkę dłuższa. Jedyne czym się moja grzywka broni to bardzo ładny kształt, ponieważ nie jest taka prościutko ścięta tylko w półkole - wygląda troszkę jakby naturalnie przechodził od długich włosów do tych bardzo krótki, chociaż inaczej wygląda fryzura misternie ułożona w domu, a inaczej taka rozwiana przez wiatr:/ Odpowiedz Link Zgłoś
miss_milkie Re: Moda-fryzura 01.05.07, 17:34 zaczesuj ją znowu do tyłu, nos opaski a po miesiacu powinna odrosnąć:)) Odpowiedz Link Zgłoś
m0nam Re: Moda-fryzura 02.05.07, 10:27 A ja uwielbiam takie krótkie grzywki do połowy czoła. Przerabialam rózne grzywki długie,asymetryczne, postrzepione i najlepiej czuje sie w takiej prostej krótkiej. Byc moze jest to kwestia przyzwyczajenia. Jesli sie nie przyzwyczaisz, to i tak odrosnie i po kłopocie. Taka krótką grzywke nosiłam do krótszych fryzur - proste geometryczne ciecie - włosy za uszy + grzywka i teraz też mam - włosy dłuzsze ponizej lini ramion + krotka grzywka. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Moda-fryzura 02.05.07, 10:44 dlatego ja sama obcinałam swoja grzywke Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: Moda-fryzura 02.05.07, 11:32 Mysle ze powinnas zmienic fryzjerke i przeczekac miesiac czy dwa az grzywka odrosnie. Wlosy rosnie plus minus 1 cm miesiecznie wiec w skali grzywki to duzo. Nim sie obejrzysz, bedzie dluzsza ;-)) Pare lat temu bawilam sie z grzywka i fryzura na pazia - moja fryzjerka za kazdym razem wymyslala nowy ksztalt grzywki - od bardzo krotkich a'la zaczarowany olowek, do zwezajacej sie w szpic na srodku czola jak Spock ze Star Treka po po kompletna asymetrie ;-) Wlasnie sie czoraj natknelam na moje stare zdjecia i zatesknilam znowu za grzywka. Co do nieudanych fryzjerskich przygod to wlasnie rozpaczam nad moim nowym kolorem wlosow. Wymyslilam ze chce naturalnie wygaldajacy cieply ciemny blond na calosc. Fryzjerka cos skopala i owszem - na rozjasnionym blondzie kolor wyszedl jak w opisie powyzej, na odroscie natomiast - rudawy blond co mozna byloby okeslic jako tzw. strawberry blond ktory z moim odcieniem skory wyglada fatalnie. Wyglada to ciut lepiej po kilku myciach specjalnym fioletowym szamponem ktory tonuje rudawe akcenty w blondzie ale w dalszym ciagu nie mam ochoty na siebie patrzec w lustrze... Lekcje mam - nie bede eksperymentowac z nieznanymi fryzjerami i za pare tygodni jak wlosy odzyja, wracam z podkulonym ogonem do mojej kolorystki. Odpowiedz Link Zgłoś