Dodaj do ulubionych

D3- 5 kropel

18.06.04, 16:59
witam
przepraszam ze ja znowu o d3 ale pedyatra zalecila naszemu synu D3 po 5 kropel
Synek ma 8 mes mowi ze synek duzy wzrost 76cm waga 11kg
czytam rozne wypowiedzi i zastanawiam sie czy 5 to niezaduzo?
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • martha_s Re: D3- 5 kropel 18.06.04, 22:43
      Mam bardzo podobny problem, mój synek skończy wkrótce 6 miesiecy, 70 cm
      wzrotstu i 6200g i pediatra zaleciła mu 10 kropli witaminy D3. Miałam mu ją
      podawać przez 3 tygodnie a później przyjść na kontrolę. Jak powiedziała tak
      zrobiłam. A na kontroli stwierdziła że jeszcze 2 tygodnie maluch ma dostawać 10
      kropli a póżniej po 6 dziennie. Tłumaczyła mi i pokazywała nawet, że Sergiuś ma
      miękka główkę, porównała ją do piłki tenisowej.
      ..ale cały czas się zastanawiam czy aby troszeczke nie przedobrzyła z tymi
      witaminami..
      • martha_s Re: D3- 5 kropel 30.06.04, 15:47
        byłam u innego lekarza w sprawie witaminy i powiedziała, że nie widzi żadnych
        przesłanek do zwiększania podaży witaminy i jak dawniej mam podawać 2
        kropelki smile
        a maluch nie przedawkował jej dzięki mojemu 'oszukiwaniu' wink

pozdrawiamy
    • dzadzia Re: D3- 5 kropel 19.06.04, 09:23
      Dołączam się do pytania. Moja córcia ma 3 mies. wazy 6500 g i mój pediatra
      zalecił 4 krople Vigantol-u- wcześniej zażywałyśmy 2 krople. Poza tym widziałam
      zaniepokojenie mojej Pani Doktor po badaniu główki- stwierdziła ,że jest miękka
      i dodatkowo( na co sama zwróciłam uwagę ) ma zniekształconą główkę. Aż wybiegła
      za mną z gabinetu i powtórzyła 4 krople. jestem troche zaniepokojona- czy to
      nie za dużo??? Moja córcia raczej się nie poci.
      • wikulka Re: D3- 5 kropel 19.06.04, 12:35
        Moja Wikunia też musiała przyjmować 5 kropli wit D3 przez kilka tygodni - p.
        doktor powiedziała, że tak szybko rośnie i przybiera na wadze że ciemiączko nie
        nadąża zarastać (początki krzywicy). Teraz na szczęście jest już ok.
        pozdrawiam - Aneta
    • krystyna.piskorz Re: D3- 5 kropel 20.06.04, 20:37
      U prawidłowo rozwijajacego się niemowlęcia wystarczającą dawką witaminy D3 są 3
      krople. Szczególnie w porze letniej powinno się uwazać aby nie przedawkować
      witaminy D3, ze względy na wytwarzanie się witamy D3 w organizmie pod wpływem
      promieni słonecznych. Objawy przedawkowania witamy D3 sa niebezpieczne. Można
      byłoby przypuszczać, że Pani doktor zauwazyła jakieś nieprawidłowości i
      zaleciła 5 kropel??? Pozdrawiam
      • mama_olgi Re: D3- 5 kropel 21.06.04, 12:35
        już wypowiadałam się w poprzednim poście na temat wit. D3 ale chetnie napisze
        jeszcze tutaj, otóż moja obecnie roczna córka nie dostaje już wit.D3, do 6mż
        miała 2 kropelki, po 6mż tylko 1 a teraz w ogóle.Ja uważałbym na taką ilość jak
        10kropelek,żeby upewnić się czy dziecko ma za mało tej witaminy ( albo za dużo)
        w organizmie można zrobic badanie, tzn. ocenić godpodarkę wapniowo-fosforanową.
        (wiem o tym bo sama pytałam o to na forum i dostałam wyczerpujące informację)
        • krystyna.piskorz Re: D3- 5 kropel 22.06.04, 14:21
          Tak, ma Pani rację. Aby prawidłowo ocenic potrzeby organizmu dziecka odnosnie
          podaży witamy D3, nalezy zrobić badania gospodarki wapniowo-fosforanowej.
          Jednakże badania te powinien zlecić lekarz, zatem każda mama która ma
          wątpliwości co do podaży witaminy D3, powinna udac się do lekarza. Zawsze
          mozna zasięgnąć porady innego lekarza pediatry. Najważniejsza kwestią dla
          zdrowia dziecka jest niedopuszczenie do przedawkowania witaminy D3. Dawkowanie
          jest najczęściej indywidualna sprawą każdego dziecka. Są jednak normy zalecane
          w tzw. jednostkach. Zalecaną dawką profilaktyczną witamy D3 jest 600-1000j.m. w
          zależności od pory roku i udziału słońca. Jesli dziecko otrzymuje jakiekolwiek
          mieszanki nalezy sprawdzic czy nie zawierają witaminy D3 i tą dawke zsumowac.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka