09.08.04, 14:07
Mojemu szesciotygodniowemu dziecku kilka dni temu wyskoczyły na skórze dziwne
wypryski. Pediatra stwierdził, że może to być kontaktowa alergia i zalecił
masć z witaminą A oraz sterydami. Faktycznie, zeszło, ale obawiam się
stosować sterydy zbyt często, zwłaszcza, że wysypka pojawiła się ponownie.
Jak więc podejść do tego tematu. W którym momencie odstawić maść, czy można
po nią sięgnąć popnownie, jesli wysypka pojawiła się raptem po tygodniowej
przrwie?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: sterydy 10.08.04, 11:06
      Sterydów nie powinno się stosować z błahych powodów, zwłaszcza u niemowląt i
      małych dzieci. Jeśli wszystkie inne środki zawiodą (np. Alantan Plus,
      Bepanthen, kąpiele lecznicze, specjalne dermokosmetyki, itp.), lekarz może po
      nie sięgnąć. Za najbardziej bezpieczny uważa się 0,5% hydrokortyzon, który
      działa stosunkowo łagodnie, natomiast niektórych silnie działających sterydów
      nie można w ogóle stosować u dzieci. Generalnie u dzieci maści sterydowych nie
      powinno się stosować dłużej niż przez kilka dni ani nanosić ich na duże
      powierzchnie skóry. Odstawiamy je stopniowo, tzn. zmniejszając częstotliwość
      smarowania np. do raz dziennie, a potem raz na 2 dni. Dobrze jest w tym czasie
      zacząć stosować maść typu Diprobase, która poprawia stan skóry. Niestety,
      sterydy mają to do siebie, że po ich stosowaniu znikają zmiany chorobowe, a gdy
      przestanie się je stosować - zmiany te nawracają, często bardziej nasilone. Ich
      ponowne stosowanie prowadzi więc do błędnego koła. Z tych powodów, a także ze
      względu na ich działania uboczne, nie jestem zwolenniczką stosowania tych
      leków, zwłaszcza u maluchów, choć zdaję sobie sprawę, że niekiedy jest to
      konieczne. Proszę sprawdzić, czy wysypka nie jest reakcją na jakiś
      kosmetyk.
    • agam9 Re: sterydy 11.10.04, 14:12
      Juz pisalam wczesniej o sterydowych kremach. Smaruje sie nimi az do momentu
      kiedy zejdzie alergia. Ale, Ale - po takim kremie mojemu synkowi zaczely pekac
      naczynka. Alergolog powiedzial ze - na twarz dziecka nie powinno sie stosowac
      sterydowych kremow - sa za silne dla skory twarzy dziecka - powoduja
      przekrwienia, pekanie naczynek i przebarwienia - w pozniejszym okresie dziecko
      ma twarz jak odmrozona. Jest w aptece krem zastepujacy je , a mianowicie -
      ELIDEL. Nie jest na sterydach , jest drogi ale warto.
    • berbelica Re: sterydy 12.10.04, 18:31
      Moja corka dostala alergi jak miala 3mies.Tak naprawde pomogl wlasnie krem
      sterydowy-Elocon firmy Schering.Na poczatku stosowalam 3 razy dziennie przez 5
      dni.Pozniej 2razy,1raz dziennie (przez dwa,trzy dni). Zmiany owszem nawrocily
      sie po tygodniu, ale pozniej co 2tyg.,miesiac.Tak bylo do 7miesiaca.Od tamtego
      czasu zmian jak na razie nie ma.Trzeba tylko pamietac zeby nakladac cienka
      warstwe kremu i nie dluzej jak 5 dni na poczatku kuracji.
    • justoza Re: sterydy 03.02.05, 19:33
      Witam serdecznie. Przez przypadek trafiłam na tę stronę i ten temat bardzo mnie
      zaintereswoał. Proszę o radę. Jestem osobą chorującą na astmę i mam również
      bardzo poważne Atopowe Zapalenie skóry. Używam sterydów już ponad 7 lat.
      Lakarze na początku nie oferowali mi niec innego ale i nie sotrzegli co z
      skutkami ubocznymi. Teraz każą odstawić mi sterydy jednak moja skóra jest już
      tak przyzwyczajona że reaguje bardzo źle. Mam spuchniętą całą twarz, nie moge
      móić wszystko boli potwornie nie moge chodzić do pracy. Chwytam sie każdej rady
      i pomocy. Może ktoś wie co ma zrobić aby odzwyczaić twarz od sterydów jak sobie
      z tym radzić (Elidel też nie pomaga) proszę o pomoc. Wszystkie informacje bedą
      cenne. Pozdrawiam Wszystkich Justyna
      • ewa.m.kaminska Re: sterydy 04.02.05, 11:28
        W normalnych warunkach odstawianie sterydów robi się etapami, stopniowo
        zastępując jedną aplikację leku smarowaniem "bazą", tj. podłożem maściowym typu
        dermobaza, kutibaza, itp. Następnie zwiększa się liczbę aplikacji
        "bazą" na dobę, a zmniejsza liczbę dawek sterydu. Jeśli robi się to mądrze,
        udaje się oszukać organizm, który przyzwyczają się do smarowania "bazą".
        Obawiam się jednak, że w Pani przypadku nie jest to już możliwe ze względu na
        długotrwałe stosowanie tych preparatów.
        • justoza Re: sterydy 06.02.05, 21:24
          Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chciałabym zapytać tylko jakiej maści mogę
          stosować jako "bazę". Staram się coś z tym zrobić. Sama ograniczam sobie
          stosowania starydów i jest już troche lepiej. Zupełnie odstawiłam już Cutivate.
          Stasuję bardzo mało Lorindanu niestety najgorzej jest z odstawieniem Laticortu
          A. Ale staram się nie stosować go jak najdłużej aż do zaognienia uczulenia i
          wtedy leciutko smarować małą warstwą. Jest już zdecydowanie lepiej. Proszę o
          podpowiedźco moge stosować zamiennie i jak "oszukać organizm". I jak
          postępować. Dziękuję bardzo za radę pozdrawiam Justyna
          • ewa.m.kaminska Re: sterydy 07.02.05, 10:37
            Czy na pewno chodzi o Laticort A? - o ile mi wiadomo, nie ma takiego preparatu
            (znam jedynie Laticort 0,1% oraz Laticort CH). Myślę, że miała Pani na myśli
            Lorinden A. Jeśli tak, to tym trudniej będzie oszukać organizm, ponieważ
            wchodzący w skład tej maści kwas salicylowy ułatwia przenikanie sterydu przez
            skórę i nasila jego działanie. Nie wiem, na jakim podłożu jest produkowany
            Lorinden i Laticort, ale ponieważ stosowała Pani wcześniej Cutivate, chyba
            najlepszą "bazą" w tym przypadku będzie Cutibaza. O odstawianiu sterydów
            pisałam w poście nr 501 (str. 11). Pozdrawiam.
            • justoza Re: sterydy 08.02.05, 12:16
              Witam serdecznie.Tak chodzi o Lorinden A.Nazwy podobne smile Właśnie od niego jest
              mi się najtrudniej odzwyczaić. Gdzie można nabyć Cutibaze - w aptece i czy lek
              ten jest dostępny na receptę. Jeżeli dobrze zrozumiałam muszę stopniowo zacząć
              zwiększać dawki "bazy"i bardzo stopniowo zmniejszać dawki Lorindenu A. Dziękuję
              za zainteresowanie. Pozdrawiam. Justyna
              • ewa.m.kaminska Re: sterydy 08.02.05, 14:16
                Co do odstawiania, dobrze Pani to widzi. Co do Cutibazy - powinna być do
                kupienia w aptece bez recepty. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka