annap6 28.09.04, 17:07 Przez okres letni dawałam córce (10 miesięcy) Cebion multi 3 krople, teraz, w okresie jesienno-zimowym chcę dodać jeszcze Vigantol. W jakiej dawce można stosować połączenie tych leków? Z góry dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: cebion multi + vigantol 30.09.04, 13:47 O dawkowaniu tych preparatów powinien zdecydować lekarz, który opiekuje się Pani dzieckiem. Połączenie tych 2 preparatów jest wg mnie ryzykowne, gdyż Cebionmulti także zawiera witaminę D, którą jest stosunkowo łatwo przedawkować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
frenczik Re: cebion multi + vigantol - pytanie do Eksperta 19.10.04, 21:33 To dziwne, bo przy wypisie ze szpitala dostałam kartkę z różnymi zaleceniami pielęgnacji dziecka i było tam m.in. by dawać 3-5 kropel Cebion i 2 krople Vigantol, była to standardowa kartka, którą jak sądzę dostawała każda matka. Parę razy spotkałam się też na forum z podobnymi wypoweidziami. No więc mam pytanie - jak to w końcu jest z tym dawkoawniem witamin? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamw Re: cebion multi + vigantol 04.10.04, 15:25 Nie podawaj razem, mozna zwiększyć dawkę cebionu multi do 5 kropelek, ale poradź się lekarza, bo naprawdę można przedawkować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tolapl Re: cebion multi + vigantol 20.10.04, 13:23 Zaczynam się martwić, mi pediatra zlecił podawanie 5 kropli cebion i 3 vigantolu i tak stosujemy od początku. Czym się może objawić przedawkowanie tych witamin. Może wykonać jakieś badanie, ale jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
pamap Re: cebion multi + vigantol 20.10.04, 19:58 Trzeba rozróżnić dwa preparaty: Cebion cebionmulti Pierwszy to tylko witamina C a drugi to preparat wielowitaminowy Odpowiedz Link Zgłoś
kikamama Re: cebion multi + vigantol 21.10.04, 10:22 no własnie!cebion to TYLKO wit C,spokojnie, wszystko jest okPozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
olka_sos Re: cebion multi + vigantol 21.10.04, 11:10 A mnie lekarz zalecił dawanie przez 3 tygodnie jak się zaczynała jesień Cebion multi i kropelkę witaminy D. A po odstawieniu Cebionu multi dwie kropelki witaminy D. Czyli chyba lekarze wiedzą co robią. Na pewno nie należy dawkować witamin na własną rękę, ale jak widać dawanie równocześnie Cebionu Multi oraz witaminy D nie jest wykluczone. Pozdr. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
tolapl Re: cebion multi + vigantol 21.10.04, 12:01 pisałam o cebion multi, oczywiście nie podaję nic na własną rękę, a takie dawkowanie mnie zastanowiło dopiero, gdy przeczytałam ten post. i teraz wydaje mi się, że to dużo, czy pediatrzy zlecają podawanie leków na oko?, czy kierują się jakimiś przesłankami sama już nie wiem. pozdrawiam Tola Odpowiedz Link Zgłoś
nastia.1 Re: cebion multi + vigantol 02.11.04, 15:50 nam nasz pediatra zalecil od urodzenia dawac 5 kropli cebin multi i 2 krople vigantolu teraz mala ma skonczone 11 miesiecy i kazal to utrzymywac do wiosny w okresie jesiennym dolozylismy 6 kropli wit c Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: cebion multi + vigantol 21.10.04, 15:10 Pamap ma rację, są 2 preparaty: krople Cebion (czyli sama witamina C) oraz Cebionmulti (różne witaminy, w tym 2, które można stosunkowo łatwo przedawkować, czyli A i D). Zalecenia w szpitalu dotyczą łącznego podawania witaminy D (1-2 krople dziennie) i witaminy C, czyli np. Cebionu (ok. 5 kropli dziennie), natomiast pytanie dotyczyło preparatu cebionmulti. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, gdy łączymy - tak jak ktoś na tym forum napisał - 3 krople cebionmulti z 2 kroplami Vigantolu. Wówczas maluch, który powinien dostawać ok. 500-1000 j.m. witaminy D (w przypadku polskiego preparatu Vitaminum D3) lub 670- 1340 j.m. (w przypadku Vigantolu), dostaje ok. 1600 j.m. dziennie witaminy D, a więc trochę za dużo. Być może lekarz zdecydował się na takie dawkowanie, bo ciemiączko zbyt wolno zarastało, ale pewności co do tego nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: cebion multi + vigantol 21.10.04, 20:15 My w tej chwili podajemy właśnie cebion multi - 5 kropli i vigantol- 1 kroplę dziennie, wszystko oczywiście po konsultacji z lekarzem. Dodam tylko jeszcze, ze moja córeczka ma w tej chwili 4,5 m-ca. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś