Dodaj do ulubionych

jak wygląda azs?

20.01.05, 13:28
moja miesięczna córcia dostała strasznej wysypki na twarzy i we włoskach w
ciągu jednego dnia pokryły całą twarz, potem zeszły na ramiona, ale w
mniejszej ilości.Lekarz zapisał Locoid, inny stwierdził, że nie dla takiego
malucha i że to nie uczulenie. Czekam na kolejną wizytę, a mała cierpi.Jak
wygląda azs? Czy mogę przesłać zdjęcie, żeby ktoś stwierdził co to jest???
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: jak wygląda azs? 20.01.05, 20:24
      Niestety, nie mam zdjęć obrazujących azs. Głównymi jego objawami są suchość i
      zaczerwienienie skóry oraz jej pękanie, a także silny świąd. Najczęściej są to
      łuszczące, zaczerwienione lub sączące grudki, umiejscowione zwłaszcza na
      policzkach, szyi, za uszami, na zgięciach nóg i rąk. Ponieważ maluch drapie
      się, więc dochodzi do infekcji, najczęściej wywołanych przez gronkowce. W
      przypadku, gdy zmiany są bardzo duże, trzeba niestety zastosować maści
      steroidowe - najłagodniejszym jest octan hydrokortyzonu. Locoid jest
      silniejszym preparatem steroidowym, także zawierającym hydrokortyzon, ale nie
      najsilniejszym spośród tego, czym dysponujemy. Nie jestem zwolenniczką
      steroidów u takich maluchów, ale niekiedy jest to konieczne, aby przerwać
      błędne koło alergii. Nie widzę tych zmian, o których Pani pisze, ale wyglądają
      mi jednak na alergię. Może więc rozwiązaniem będzie trzeci lekarz?
    • amaterasu79 Re: jak wygląda azs? 21.01.05, 10:46
      Moja mała miała podobnie i pediatra stwierdził, że to azs i mam przejść na ostrą dietę. My z mężem udaliśmy się jeszcze do alergologa, który stwierdził, że to nie wygląda na alergię pokarmową i że na początek mam zmienić kosmetyki, kąpać córę w Oilatum i natłuszczać skórę na buzi. I po tygodniu wszystko zeszło. Tak więc ja poradziłabym się też jeszcze jakiegoś lekarza a z maścią sterydową bym się na pewno powstrzymała...
      • zosik2 Re: jak wygląda azs? 22.01.05, 09:57
        dziękuję za pomocne odpowiedzi.
        mam jeszcze pytanie: czym różni się azs od "trądziku niemowlęcego" i jak azs ma
        się do alergii pokarmowej?
        jeśli chodzi o kosmetyki to używam ich ostrożnie od początku przetestowałam 6
        firm (na większość ja byłam uczulona), w oilatum kąpiemy od narodzin. W
        szpitalu promowano Nivea, teraz do nich powróciłam.
        • ewa.m.kaminska Re: jak wygląda azs? 22.01.05, 17:57
          Trądzik noworodkowy ma podłoże fizjologiczne, a nie alergiczne - jest wywołany
          wpływem hormonów matki i może trwać nawet przez cały pierwszy rok życia (wbrew
          swojej nazwie). Wyglądem przypomina trochę prawdziwy trądzik: są to łatwo
          pękajace krostki, przeważnie na brodzie (ale nie tylko), szyi, piersiach,
          pośladkach, udach. Najczęściej nie wymaga leczenia i ustępuje samoistnie.
          Natomiast azs ma podłoże alergiczne (atopia) i może trwać nawet przez całe
          życie. Jak najbardziej może być związane z alergią lub nietolerancją niektórych
          pokarmów (np. mleko, jaja, owoce cytrusowe, itp.).
          • zosik2 Re: jak wygląda azs? 24.01.05, 11:10
            polecono mi jeszcze jeden krem dla niemowląt: FHYSIOGEL firmy STIEFEL. Na
            ulotce informują, że uzupełnia braki lipidów i nawilża. Czy skóra niemowlaka
            potrzebuje lipidy i nawilżenia, czy natłuszczania? Zwłaszcza teraz gdy jest
            szorstka po tej wysypce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka