Dodaj do ulubionych

co to za krostki?

21.03.05, 15:31
moja coreczka(8 tygodni) ma krostki na buzi,szyjce i za uszkami.nie wiem juz
co o tym myslec.wyglada to jak taka drobniutka kaszka.czasem krostki sa
czerwone(jak sie denerwuje albo pociera raczkami) a czasem bledziutkie(jak
spi).myslalam ze to potowki- przemywalam przegotowana woda i zmniejszylam
temperature w mieszkaniu ale krostki nie znikaja.kilka dni temu pojawily sie
tez na pupie.karmie piersia i wszystko jem.czy to moze byc alergia? planuje
odstawic mleko,nabial,jajka i owoce cytrusowe.bardzo prosze o rade! z gory
dziekuje!
Obserwuj wątek
    • mowi32 Re: co to za krostki? 21.03.05, 21:31
      Cześć. Mój synek (10 tyg) ma to samo + jeszcze pod paszkami. Ja podejrzewam, ze
      to potówki. Gdy byłam z nim na szczepieniu, nasza pediatra stwierdziła, że to
      nic groźnego. Narazie się tym nie przejmuję, choć na swój sposób próbuję z tym
      walczyć. Próbowałam na jakiś czas wyeliminować mleko i nabiał z diety, ale nie
      było żadnej poprawy. Przerabialiśmy już krochmal, teraz kąpię (od wczoraj) w
      oilatum - zobaczymy jaki będzie efekt, jeżeli żaden, to spróbujemy nadmanganian
      potasu. Może to po prostu jakiś niedorozwój funkcji skóry i za jakiś czas to
      minie ...
      Najbardziej boję się alergii, ale myślę, że to nie to, bo nie widzę żadnych
      innych oznak: kupki Jasio robi śliczne - jak jajecznica, bez dodatków typu śluz
      czy innych; silnych kolek też nie stwierdziłam.
      Może jednak się mylę, dlatego czekam na opinię eksperta.
    • slawomir.ogorek Re: co to za krostki? 25.03.05, 21:29
      Droga Pani!
      Nie wszystko na raz. temperatura p[owinna wynosić 20 maksymalnie 21 stopni.
      Przemywanie tylko wodą jest niewystarczające. Skórę należy dobrze nawilżyć i
      natłuścić. Na zdrową skórę wystarczy oliwka ale na opisywane zmiany dodatkowo
      polecałbym do kąpieli np emulsję Oilatum która zawiera odpowiednie składniki do
      nawilżenia skóry. Odnośnie Pani diety proszę odstawić cytrusy i odczekać kilka
      dni jeżeli nie będzie poprawy to następnie prosze odstawić jajka i dopiero po
      nastepnych paru dniach przy braku poprawy będzie można ostawić nabiał. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka