06.11.05, 19:19
Czy moze ktos dokladnie opisac jak wygladaja potowki,gdzie sie pojawiaja?U
mojej 10 miesiecznej corki pojawily sie czerwone drobne krostki,niektore z
biala koncowka,sa na pleckach,na klatce piersiowej,troche na twarzy.Nie wiem
co to jest,kosmetyki uzywam te same,proszek tez Jelp,nic nowego nie
wprowadzilam,skad one sie wziely.Czy takie duze niemowle moze miec
potowki,podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Potowki 06.11.05, 19:36
      jeżeli nic się nie zmieniło ani w proszkach kosmetykach i diecie, to nasuwają
      mi się dwie teorie
      - może zwyczajnie mała się przegrzała - nie wiadomo jak teraz ubrać malca, raz
      ciepło raz zimno. W blokach grzeją kaloryfery i może miała o jedną rzecz na
      sobie za dużo
      - a nie gorączkuje przypadkiem? Ospa wietrzna ostatnio znowu zaczęła "chodzić
      po dzieciach"
      • monikat4 Re: Potowki 06.11.05, 19:48
        Nie ,nie goraczkuje,ma super humorek,jest pogodna.Dwa tygodnie temu
        wprowadzilam jej chlebek,i kaszke z dodatkiem pszenicy.Ale to chyba nie alergia
        na gluten?Juz sama nie wiem.
    • mama_fasolinki Re: Potowki 06.11.05, 21:01
      Witaj,
      potówki - czerwone krosteczki, na wierzchu białe miała nasza mała w zgięciach
      najwięcej - na rączkach, nóżkach, szyjce, ale były też na pleckach, w tych
      miejscach gdzie było za gorąco. 2 razy wykąpaliśmy ją w nadmanganianie potasu -
      w aptece 2zł (dodać troszkę do wody, żeby była różowa) i przeszło zupełnie.
      Później trzeba pamiętać, żeby w nast. kąpieli natłuścić ciałko, bo nadmang.
      wysusza.
      Jak ma tylko w jednym miejscu - np na szyjce to wystarczy watką przetrzeć raz,
      czy dwa. Przechodzi
      Pozdrawiam
      • ewa.m.kaminska Re: Potowki 15.11.05, 10:14
        To mogą być potówki i tak jak już wcześniej napisała Aga, ich pojawienie się
        może mieć związek z rozpoczęciem sezonu ogrzewania i cieplejszymi ubrankami
        malucha. Potówki najczęściej pojawiają się na szyjce, ramionkach i tułowiu, ale
        nie jest to regułą. Dobrze robi w tym przypadku kąpiel w nadmanganianie (lekko
        różowy kolor wody), unikanie wszelkich oliwek oraz jak najczęstsze - w miarę
        możliwości - pozostawianie malucha bez ubranka. Nie powinno się stosować
        spirytusu do ich przemywania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka