19.11.05, 19:58
pani Ewo proszę o poradę, mój maluszek ( 6.5 m-ca) ma uczulenia na nowe
pokarmy. Nowości zaraz szybko wychodzą na skórze. Szczególnie wyraxne są
czerwone placki na buźce, pani doktor kazala smarować to kremem cutivate i
cutibasa (do tego ketotifen). Tyle niedobrego oczytałam się o cutivate i co
mam zrobić. i jakie ewentualnie moga być niepożądane rakcje u dziecka jeżeli
będe smarować?
Obserwuj wątek
    • edyta66 Re: cutivate 21.11.05, 12:42
      ja uzywałam przy moim dziecku cutivate elocom i tridemrm sa to masci sterydowe
      ktore działaja jakis czas a po jakims czasie wysypka znowu wychodzi ja uzywam
      kosmetykow klorane bebe i sa super po nich efekty
      • jkk3 Re: cutivate 21.11.05, 20:04
        dziekuje
        • kasial70 Re: cutivate 23.11.05, 13:48
          Też chciałabym wiedzieć. Ze względu na szorstkie, czerwone policzki padło
          podejrzenie skazy białkowej. Odstawienie białka mleka krowiego nie
          poskutkowało, więc p. doktor podjęła decyzję o leczeniu miejscowym+środki
          przeciwalergiczne. Dostaliśmy Cutivate maść, Lichtena krem i Zyrtec krople.
          Kremu Lichtena nie kupiłam ze względu na cenę (nie chodzi o to, że mnie nie
          stać tylko o zasadę - tym bardziej, że ulotki kremu widziałam u p. doktor w
          gabinecie, więc wietrzę interes firmy farmaceutycznej...)zamiast tego nabyłam
          krem Cutibaza - tu pytanie - czy to dobry zamiennik??
          Natomiast kiedy przeczytałam ulotkę maści Cutivate ogarnęły mnie wątpliwości.
          Mam nadzieję, że nasza Pani expert wypowie się na ten temat....
          • ewa.m.kaminska Re: cutivate 24.11.05, 14:41
            Cutivate zawiera silnie działający steryd, od którego nie powinno się zaczynać
            leczenia. O ile rzeczywiście jest wskazanie do miejscowej kortykoterapii, to na
            początek dobrze jest zastosować octan hydrokortyzonu, chyba że stan dziecka
            wymaga aż takiej silnej interwencji, ale nie sądzę. Maści i kremy ze sterydami
            u dzieci stosuje się krótko, najwyżej kilka dni, stopniowo zmniejszając liczbę
            aplikacji i zastępując je np. Cutibazą. Przeważnie po posmarowaniu maścią
            sterydową znikają zmiany skórne, ale bardzo często po skończeniu jej stosowania
            wracają, niekiedy nawet silniejsze. Zbyt długie stosowanie sterydów lub na zbyt
            dużą powierzchnię skóry niesie za sobą poważne działania niepożądane. Proszę
            wrzucić ten temat w wyszukiwarkę, bo wielokrotnie ten temat był na forum
            poruszany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka