07.04.06, 11:46
Lekarz dermatolog zalecił kąpanie mojej rocznej córeczki w oilatum. Powodem
tego jest bardzo delikatna skóra, skłonna do podrażnień. Poza tym córeczka ma
na nóżce wysypkę którą obecnie lekczymy. Moje pytanie dotyczy wieczornej
kąpieli córeczki. Czy kąpiel tylko w oilatum wystraczy? Kostką oilatum myjemy
pupę, lecz co z myciem np. uszu, szyji.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • madzioreczek Re: Oilatum. 08.04.06, 20:47
      Ja kąpię w Oilatum emulsji całe ciało i nic potem nie stosuję, tylko pupę
      sudokremem na noc i czasem fałdki szyi i pach traktuję delikatnie pudrem i to
      wystarcza
      • zuza08 Re: Oilatum. 10.04.06, 09:29
        Witam.
        Od czwartku kąpię córeczkę w oilatum. Mam prośbę do Pani ekspert i wszystkich
        mam: Czy dziecko może być uczulone na oilatum? Pytam, ponieważ do tej pory
        córeczka miała ładną skórę ( kilka drobnych, małych krostek . Teraz nóżki,
        rączki po wieczornej kąpieli są zaczerwienione i szorstkie. Rano tak nie jest.
        Już sama nie wiem co mam robić.
        • mooh Re: Oilatum. 10.04.06, 10:02
          Może, dlaczego nie. Sama zastanawiam się nad tym, czy w przypadku mojej córki i
          własnym problemem nie jest sama parafina. Bezpośrednio po kąpieli w Oilatum,
          czy po zastosowaniu oliwki dla dzieci skóra wygląda pięknie, ale po 2-3
          godzinach jest gorzej niż źle. Naskórek jest tak suchy, że dosłownie się sypie,
          a całe ciało okropnie swędzi.
          Częściej jednak zdarza się, że uczulają substancje zapachowe, konserwanty,
          barwniki. Pozostaje metoda prób i błędów.
          • zuza08 Re: Oilatum. 10.04.06, 10:16
            Witaj mooh.

Dziękuję za odpowiedź. Do tej pory kąpałam córeczkę w płynie lawendowym i
            wszystko było w porządku. Nie wiem czy problemem może być szczepienie na
            różyczkę, odrę, świnkę które miałyśmy we wtorek. Sama już nie wiem co o tym
            myśleć. Chwytam się wszystkiego." Do zobaczenia " na Niemowlakach i maluchach.
            • ewa.m.kaminska Re: Oilatum. 18.04.06, 12:22
              Jeśli skóra dziecka dobrze znosi kąpiel w Oilatum, to można nim myć także uszy,
              buzię, szyjkę, itp. i najczęściej niczym już nie trzeba wtedy skóry smarować.
              Niestety, uczulenie można mieć na wszystko, także i na parafinę, która jest
              jego głównym składnikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka