Dodaj do ulubionych

znowu kupki, ale WAŻNE!!!

19.07.06, 21:55
Mój synek skończył 4 miesiące. Jest tylko na piersi. Kilka tygodni temu przez
około 3 tygodnie robił zielonkawe kupki (raz dziennie, czasami co dwa dni).
Próbowaliśmy trilac, smecte i nifuroksazyd (po konsultacji z pediatrą). Chyba
po tym ostatnim przeszło, ale na około tydzień. Teraz od kilku dni znowu to
samo - zielonkawe, śmierdzące. Synek jest wesoły, nic mu nie dolega poza tymi
kupkami. Teraz robi ok 3 dziennie. Dostaliśmy lakcid ale mam wrażenie, że
pediatra po prostu strzela, bo nie wie jaka może być przyczyna takiego stanu.
Stwierdził nawet, że "może taka jego uroda". Wątpię. Nie wiem JAKA MOŻE BYĆ
TEGO PRZYCZYNA??? Może ja coś jem czego nie powinnam? Będę bardzo bardzo
wdzięczna za odpowiedź, bo ten problem ciągnie się już długo i coraz bardziej
mnie martwi..
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: znowu kupki, ale WAŻNE!!! 25.07.06, 10:39
      Nie leczy sie zielonych kup. Tu są
      przyczyny:www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,222
      Może to dysbakterioza- zmienia się skład flory jelit i wtedy dobrze przez jakiś
      czas podawać lakcid- rozpuszczasz w wodzie o tem. nie wyższej niz 37 st.C ,
      odstawiasz na 10 min. i podajesz. Najlepszy uważam jest lacidofil po 1/2 proszku
      z kapsułki2xdz - postepowanie jak z lacidofilem. Może jesz coś co nie służy
      dziecku to tez jest częste i może objawiać się zielona kupa u dziecka, bo jest
      dla niego cięzkostrawne. Mój syn miał 4 m zielone kupy i nic z tym nie robiłam,
      ma przybierac dobrze i miec apetyt reszta to szczegół. Beata
      • goof Re: znowu kupki, ale WAŻNE!!! 26.07.06, 18:30
        Tak! Nic się z zielonymi kupkami nie robi, żadnych leków bo niby na co na
        kolorsmile
        Zostaw same przejdą ,a jęśli nie ,to nic ,nie szkodzi,moja mała ma też zielone
        kupki.Ale do póki jest wesoła nic jej nie boli ,nie ma kolek ,wzdęć itd. to nic
        nie należy z tym robić.
        nie martw się wszystko jest dobrze smile
    • grazynarosa Nieprawda!!! 31.07.06, 18:47
      Moj bratanek wlasnie jest w trakcie leczenia "zielonych kupek" a to dlatego ze po BADANIU MOCZU (!!!) wyszko zakazenie bakteria coli i dziecko ma juz drugi antybiotyk (przejdzie),dziecko poza tym jest wesole, je i sie bawi....
      pozdrawiam Grazka
      • bea-ta Re: Nieprawda!!! 01.08.06, 12:05
        No włąsnie po badaniu moczu wyszły bakterie w ukł. moczowym i tam się je leczy.
        Bakterie E.coli sa normalnie w przew. pokarmowym obok wielu innych bakterii i
        grzybów, a przez bliskość krocza i cewki moczowej moga dostac sie drohga
        wstepująca do ukł. moczowego i tam nie ma prawa ich byc i nalezy je leczyc.
        Zuielona kupa bez innych dolegliwości nie jest chorobą wymagająca leczenia,
        mozna podac tylko probiotyk. Dopiero jak dołaczaja się kwasne kupy, odparzające,
        gazy, biegunki, sluz, krew nalezy interweniowac, czy dziecko nie przybiera na
        wadze.
        ZUM u niemowlacz czesto sa bezobjawowe lub maluch reaguje np. biegunką( nie
        zielona kupą!to efekt przyspieszonego pasazu jelitowego, błędu dietetycznego czy
        nieprawidlowej flory jelit) czy zachamowaniem przyrostu masy ciała, brakiem
        apetytu lub zmiany sa tylko i wyłącznie w moczu a nie ma objawów ogolnych.
        Zielona kupa i ZUM jest więc przypadkiem.
        Nie nalezy mylic pojęc i wprowadzac w błąd. B.
    • malgorzata.jazdzyk Re: znowu kupki, ale WAŻNE!!! 01.08.06, 16:54
      Moim zdaniem powinna Pani wykonać dziecku posiew kału, być może przyczyną tych
      zielonych stolców jest bakteria. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka