Dodaj do ulubionych

Święta tureckie

IP: *.chello.pl 02.08.10, 14:25
Witam

Wylatujemy do Turcji 27 sierpnia wiem, że 30 sierpnia przypada
Narodowy Dzień Zwycięstwa, ale podobno jakieś święto wypada w tym
roku 9 września. Czy ktoś się orientuje co to za święto (o ile
jest)? Jak się mają tego typu święta (jak Dzień Zwycięstwa) do np
dostępności wycieczek fakultatywnych, życia w Alanyi, itp.?

Proszę bardzo o jakieś info - głównie chodzi o to czy jesteśmy w ten
dzień skazani na atrakcje głównie z naciskiem na hotel, czy też
można coś więcej zaplanować.
Obserwuj wątek
    • amw77 Re: Święta tureckie 02.08.10, 15:39
      11 sierpnia zaczyna sie Ramadan, konczy 9 wrzesnia. Zakonczenie Ramadanu to
      WIELKIE SWIETO i to jest raczej atrakcja dla turystow wiec dobrze trafiliscie;)
      • Gość: ja Re: Święta tureckie IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 03.08.10, 14:15
        ale fajnie, ja też będę w Turcji 9 września,
        zobaczę co to za atrakcje.
        W zeszłym roku byłam w Side 30 sierpnia.
        W hotelu odstawili nam takie show, że głowa boli,
        a wycieczki normalnie się odbywały, Turcy ciężko pracowali
        jak każdego dnia.
        pozdrawiam
        • monia515 Re: Święta tureckie 03.08.10, 15:01
          A to świętowanie na zakończenie Ramadanu, to trwa kilka dni czy
          tylko 9 września, a może 10 września? jak wyglada takie świętowanie?
          Pytam, bo będę w Turcji od 1 września do 10 września, z tym, że 10
          września wylatuję rano.
          • amw77 Re: Święta tureckie 03.08.10, 16:20
            Swietowanie na zakonczenie postu trwa 3 dni, w tym czasie mozna kupic tanio
            wiele rzeczy (slodyczy), jest duzo promocji przed zakonczeniem Ramadanu, ani
            post ani sam koniec Ramadanu nie zakloca turystom wypoczynku wiec bez obaw.
            • hugo43 Re: Święta tureckie 03.08.10, 16:33
              to rodzinne swieto.wszyscy sie odwiedzaja,czestuja slodyczami itd.
              • monia515 Re: Święta tureckie 04.08.10, 08:56
                ale kiedy się zaczyna to świętowanie? Po 9 wrzesnia czy wczesniej?
                To jest tzw. Święto cukru/słodyczy i trwa 3 dni?
                • Gość: czytający_ze_zrozu Re: do monia515 IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 09:25
                  przeczytaj drugi post ze zrozumieniem,
                  a będziesz wiedziała kiedy sie zaczyna
                  to świętowanie.
                  • Gość: monia515 Re: do monia515 IP: 91.212.223.* 04.08.10, 10:04
                    czytałam drugi post- 9 września zakończenie ramadanu; ale święto
                    cukru jest 3-dniowe, więce pytam czy zaczyna się 9 wrzesnia czy 10
                    września czy wczesniej.
                    Skoro potrafisz czytac ze zrozumieniem, to mi odpowiedz na moje
                    pytanie, a nie odsyłaj do postu powyżej.
                    • amw77 Re: do monia515 04.08.10, 14:57
                      Swietowanie rozpoczyna sie w dniu zakonczenia Postu. Sam Post trwa 29 dni, a po
                      nich jest swieto zakonczenia Ramadanu (po turecku Şeker Bayramu, czyli "swieto
                      cukru")
                      • biomj Re: do monia515 06.09.10, 21:32
                        amw77 napisała:

>Zakonczenie Ramadanu to
                        WIELKIE SWIETO i to jest raczej atrakcja dla turystow wiec dobrze trafiliscie;<

Czy oprocz tego co pisalas w postach (zakup slodyczy) sa jeszcze jakies inne "objawy" tego wielkiego swieta ? Rozumiem, ze cotygodniowe bazary w zwiazku z tym odbywaja sie bez przeszkod? Do tej pory bywalam w Turcji albo w srodku ramadanu lub juz po. Tym razem bede od 9-go i nie chcialabym czegos przegapic z powodu braku wiedzy.
                        Licze na szybka odpowiedz, bo juz pojutrze bede w drodze.
                        • amw77 Re: do monia515 06.09.10, 22:35
                          Zakonczenie postu to swieto rodzinne, turysci nie odczuwaja w zadnym wzgledzie poza promocjami, o ktorych pisalam, bazary jak najbardziej czynne, pozdrawiam i zycze milego pobytu w Turcji.
                          • biomj Re: do monia515 07.09.10, 10:46
                            Dziekuje bardzo za odpowiedz i zyczenia.
                          • Gość: kinga Re: do monia515 IP: *.wroclaw.mm.pl 18.09.10, 22:35
                            byłam w Turcji w czasie zakończenia ramadanu i na święto cukru nie było żadnych promocji, Turcy są za chytrzy żeby spuścić choć 1 lirę.
                            • amw77 Re: do monia515 18.09.10, 23:36
                              W marketach sa promocje, na bazarze to co innego, logiczne ze chca sprzedac jak najdrozej (nie ma to nic wspolnego z chytroscia, no i trzeba umiec sie targowac!!!). W markecie sie przeciez nie targujesz, i tam wlasnie robia zakupy Turcy przy okazji Swiat i promocje SA ZAWSZE;). To tak jak w Polsce na Boze Naodzenia albo Wielkanoc, wszedzie kipi od obnizek i promocji, w Turcji jest tak samo.
                          • Gość: Bałtycka Re: do monia515 IP: *.static.maxnet.net.pl 19.09.10, 22:42
                            Z tymi otwartymi bazarami to tak nie zupełnie. Great Bazar w Istambule 11 września b.r. był ZAMKNIĘTY właśnie z powodu świętowania zakończenia Ramadanu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka