Dodaj do ulubionych

ciasteczka Tutku

IP: 77.236.0.* 02.08.10, 23:21
Czy ktoś z Was widział w Polsce pyszne tureckie ciasteczka Tutku?
Obserwuj wątek
    • Gość: tutku Re: ciasteczka Tutku IP: 93.159.24.* 03.08.10, 00:05
      Tak od tego roku sa dostepne w Tesco, i widzialam jeszcze w jakims
      hipermarkecie.Ale nie ma wyboru smakow jak w Turcji, u nas sa tylko czekoladowe
      smacznego :)
      • Gość: skiba.1 Re: ciasteczka Tutku IP: 195.20.110.* 03.08.10, 09:36
        Widziałem w Almie
    • Gość: siyah Re: ciasteczka Tutku IP: 109.243.175.* 03.08.10, 09:48
      Można też dostać w Auchan
    • amw77 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 13:05
      allegro
    • Gość: ts Re: ciasteczka Tutku IP: *.petrus.pl 03.08.10, 16:47
      empik, allegro, wieksze markety
      • amw77 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 18:41
        Osobiscie tutkow nie lubie, dla mnie zadna rewelacja, jak dla mnie numer jeden
        ciasteczkowy to eti cin, polecam sprobojcie bedac w Turcji.
    • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 19:45
      Witam,
      W Warszawie można dostać w Arkadii w sklepie "Kuchnie świata". Tam
      dostaniesz nie tylko z mleczną czekolady, ale i z gorzką - równie
      przepyszne jak te pierwsze.
      Ponadto - prawie w każdym Empiku, ale warto spojrzeć na datę
      ważności. Nie zawsze są pierwszej świeżości. Sama się o tym
      przekonałam, gdyż jestem fanką tych pyszności i wyczułam różnicę.
      Tureckie "Pischmaniye" w empiku również nie grzeszyły świeżością.
      A tak poza tym to może być.
      • Gość: Pariss paryżanka Re: ciasteczka Tutku IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.10, 20:20
        Tutku są dostępne w Polsce od jakiś dwóch lat. Są w Almie, Empiku,
        Kuchni Świata, Auchanie, Tesco i w osiedlowych delikatesach.
        Jest wersja z gorzką (czarne opakowanie) i mleczną czekoladą
        (czerwone opakowanie). Ciasteczka Cin tez uwielbiam, choc wolę
        mniejsza wersje bo duze jak zjem to dwa góra i mi slodko ;) Sa
        pomaranczowe i truskawkowe.
        Są tez takie ciasteczka oblane czekolada i posypane kokosem a
        wsrodku mają marshmallow, ale zapomnialam jak sie nazywają :(

W Empiku kupilam kilka razy z mieszanymi uczuciami turkish delight z
        pistacjami i orzechami ale o dziwo byly super swieze i mieciutkie.
        Male opakowania ale sa :) Za to pismaniye niestety co widze to sa
        tak suche ze mozna by nimi czlowieka zabic rzucając :)
        • Gość: Pariss paryżanka Re: ciasteczka Tutku IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.10, 20:25
          juz mam! te z marshmallow nazywają sie Benim'o
          Za to tureckie peti bery są okropne...
          • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 20:50
            Super, tych ciastek jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować, gdyż to
            co opisałaś brzmi bardzo interesująco, a smakuje (zapewne) jeszcze
            lepiej :-)))).
          • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 09:14
            a co to jest marshmallow ??
            byłabym wdzięczna za odpowiedź
            • pariss1 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 10:32
              Marshmallow to takie słodkie pianki. W wersji amerykańskiej zresztą najlepsze, a
              opalane nad ogniem rewelacja! ;)
              • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 13:34
                dziękuję, jakie jeszcze znacie pyszności,
                które warto spróbować w Turcji,
                która chałwa najlepsza?
                • amw77 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 14:41
                  Ja uwielbiam chalwy Buram (pistacjowe), z Koski tez jest niezla choc nie powala
                  (ja lubie bakaliowa), Serel tez ma dobre smakowe np. z kokosem, najbardziej
                  jednak polecam chalwy na wage:). Z klasyki oczywiscie lokum (osobiscie nie
                  lubie), dobre slodkie wyroby ma m. in. Mendos czy Hazer Baba.
                  • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 14:46
                    a poza słodkościami, słyszałam że suszone pomidory są pyszne,
                    tylko nie wiem jak one się nazywają, może coś jeszcze polecisz?
                    • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 14:53
                      nie mogę znaleźć w internecie ciastek Benim`o,
                      inne znalazłam.
                      • amw77 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 15:02
                        Suszone pomidory (tr. kurutulmuş domates)
                      • amw77 Re: ciasteczka Benim'o Eti 04.08.10, 15:56
                        www.etietieti.com/urunler.aspx?mainId=1&subId=175
                        Ja jeszcze bardzo lubie z Eti Kremalı Bisküviler
                • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 17:42
                  Chałwę możesz dostać w Polsce, więc warto próbować ich lokalnych
                  słodkości. Ja Ci polecam "pischmaniye" - rewelacjai najlepiej z
                  pistacjami. Wygląda to jak kulki chałwowe, - smak zbliżony, ale o
                  niebo lepszy niż smak chałwy. Dodatkowo, koniecznie spróbuj w
                  cukierni ciastko, które nazywa się "Kunefe" - to jest po prostu
                  niebo w gębie, lepsze niż seks (no może z tym już przesadziłam).
                  Pozdrawiam i życzę smacznego.
                  • amw77 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 18:22
                    pismaniye jest w polsce, spokojnie mozna kupic na allegro (sa sprzedawcy, ktorzy
                    wysylaja swieze i prosto z Turcji). Co do lokalnych slodkosci to jest ich cale
                    mnostwo wiec warto poprobowac (w kafe polecam kawke turecka parzona oryginalnie,
                    o herbacie nie wspomne bo to chyba oczywiste). Warto tez kupic przyprawy (do
                    wyboru do koloru, tu polecam bazary)

Z innych rzeczy (nie jedzeniowych): mydelka oliwkowe ale te 100% w duzych
                    kostkach, nie sa pakowane oddzielnie tylko po kilka sztuk. Polecam jeszcze
                    olejki eteryczne (sa dostepne w specjalnych sklepikach), zapachy niesamowite ja
                    uwielbiam m.in. jablkowy.
                    • pariss1 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 18:47
                      Kunefe....nie jadlam, ale wyglada super. Podobne do kadayif, ktore
                      uwielbiam. Z dodatkiem sera musi byc faktycznie pyszne.

Ja polecam Wam jeszcze www.dagli.com.tr/urunler/special.jpg
                      Kestane Sekeri - slodkie kasztany. Kiedys w Kemer spotkalam w
                      sklepie pewnego pana, ktory sprzedawal kasztanowe batony. Wzielam
                      dwa, byly bardzo drogie, ale brali nawet Turcy wiec sie skusilam. To
                      bylo bardzo pyszne. Mowili, ze najlepsze wlasnie wyroby "kasztanowe"
                      sa z Konyi.
                      • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 08:56
                        dziękuję wam dziewczynki,
                        zapytam jeszcze która herbata jest dobra
                        z czarnych oczywiście?
                        • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 09:33
                          Jeszcze jedno, gdzie mozna kupić tureckie haftowane obrusy,
                          podobno są piękne i wysokogatunkowe, w jakich sklepach szukać
                          i jak jest po turecku obrus?
                          • amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 12:24
                            Jeszcze mi sie przypomnialo a propos slodkich batonikow, to pyszne sa pistacjowe (cale pistacjowe zielone), co do obrusow to bazary, sliczne recznie haftowane, obrus po tr to: masa örtüsü

herbaty np. çay kur, i wszystkie z Rize (stolicy tureckich herbat), wysmienite sa z bergamotem

Kadayif nie lubie, ale ma wielu smakoszy wiec warto sprobowac, ja wole zdecydowanie baklave.
                            • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 13:09
                              teszekur ederim,
                              napisz proszę jak się wymawia "masa ortusu"
                              • amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 13:16
                                jak powiesz tak jak napisane zrozumieja:)

zajrzyj sobie tutaj odnosnie wymowy:
                                pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_turecki_%28%C5%82aci%C5%84ski%29
                                • Gość: soniagl Re: ciasteczka Tutku IP: *.gl.digi.pl 05.08.10, 13:27
                                  Czy herbata jabłkowa - to taka granulowana , rozpuszczalna ( zielone kuleczki )?
                                  Ostanio nie kupiłam - bo za takimi rozpuszczlnymi nie przepadam - ale jesli
                                  miałaby być dobra - to bym się skusiła
                                  • amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:29
                                    Jest tez oczywiscie w torebeczkach, latwo znalezc w sklepach, na pudeleczku jest
                                    napisane: Elma Çayı (herbata jablkowa) plus obrazki z jabluszkiem wiec nie ma
                                    problemu ze znalezieniem.
                                • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 13:37
                                  super, tylko czy na pewno zrozumieją?
                                  podziwiam Twoją wiedzę,
                                  podziel się jeszcze jakimiś ciekawostkami
                                  na temat tr.
                                  ściskam Cię mocno
                                  • amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:23
                                    Wiedza pochodzi z zycia w tr;), pytaj smialo, chetnie odpowiem.

ps. zrozumieja nie ma obaw i polecam bazary, bo mozna sie targowac, a po drugie
                                    sa to wzory niepowtarzalne i bardzo oryginalne, piekne obrusy, chusty, i wyroby
                                    rekodzielnicze, a w sklepach te rzeczy sa znacznie drozsze, to samo tyczy sie
                                    np. przypraw.
                                    • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 14:26
                                      ktoś mówił, że nie warto kupować przypraw na bazarze
                                      bo podobno są zwietrzałe, to prawda?
                                      • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 14:31
                                        mam jeszcze pytanie odnośnie mydełek oliwkowych,
                                        czy jest napisane na nich 100%?
                                        • amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:36
                                          jest napisane 100% hand made, (mozesz poczytac po tr i ang), ja kupuje z serii
                                          dalan antique, wygladaja jak nasze szare mydlo, pakowane po kilka sztuk (ale sa
                                          tez inne wiec jest w czym wybierac), sa tez fajne rozane.
                                        • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 17:23
                                          Na mydeku jest napisane 100% i na prawdę watro kupić. Polecam, sama
                                          wypróbowałam, nie miałam żadnych problemów z suchą skórą po umyciu.
                                          Więc warto.
                                          Ponadto polecam Wam jeszcze krem do rąk i ciała - również z oliwek
                                          100%. Opakowanie jest biało zielone - z oliwkami. Piękny zapach,
                                          konsystencja równie przyjemna, nie marze się i szybko wsiąka
                                          Mydełko jest tej samej firmy.
                                          Jak tylko znajdę opakowanie to dam Wam znać jaka to firma.
                                          A'propos herbat. Z tej samej serii, co herbatki jabłkowe, są również
                                          z owocu granatu - nazywają się: Turkish Pomegranete Tea. Ciekawy
                                          smak, więc zachęcam do spróbowania.

• amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 17:44
                                            Mysdelka pakowane oddzielnie sa perfumowane i z dodatkami chemicznymi, tych nie
                                            polecam choc pachna ladnie. Te, o ktorych pisalam maja napisane 100%
                                            hand made i sa bez zadnych dodatkow. Jesli chodzi o granat to
                                            wszelkie wyroby na jego bazie sa godne polecnia.
                                            • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 06.08.10, 08:44
                                              Ojej to cudownie, tak jak nie lubię herbatek jabłkowych, tak
                                              uwielbiam granat ale do tej pory piłam tylko sok z granatu,
                                              ciekawa jestem tej herbatki. A co może być jeszcze na bazie granatu?
                                              i jak rozpoznać mydełka różane?
                                              są może olejki lawendowe na mole?
                                              jaka nazwa?
                                              • amw77 Re: ciasteczka Tutku 06.08.10, 13:45
                                                gül sabun - mydło różane, jest tego cale mnostwo, lavanta yağı - olejek lawendowy. Co do granata to pyszny jest nar ekşisi - syrop z granata, najlepiej kupic w szklanej buteleczce, zobacz sobie tutaj:

www.google.pl/images?hl=pl&q=nar+eksisi&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=z_RbTJfkFs6ksQbE8YBq&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDkQsAQwAw&biw=1280&bih=608
                                                ja stosuje do wielu rzeczy, najczesciej sosow salatkowych, ma lekko cierpki-slodkawy smak.
                                                • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 06.08.10, 16:51
                                                  Zgadzam się z Tobą - sok z granata jest naprawdę super. Smak słodko -
                                                  kwaśny i posmak owocu nadaje potrawom niepowtarzalny charakter.
                                                • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 08:49
                                                  o rany! jaka fajna stronka,
                                                  dziękuję dobra kobieto,
                                                  chciałam jeszcze zapytać czy mydło 100% oliwkowe
                                                  nadaje się na prezent, czy może za mało eleganckie?
                                                  • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 11:37
                                                    Hm... To zależy komu chcesz dać takie mydełko. Z tego typu prezentem
                                                    (tj. mydło, dezodorant) należy trochę uważać. Nie każdy może odebrać
                                                    taki podarek jako dobry sygnał. Wiele osób może poczuć się
                                                    urażonych, że otrzymując taki prezent darczyńcza ma zastrzeżenia co
                                                    do higieny osoby obdarowanej. Mam nadzieję, że takie przeświadczenie
                                                    staje się już tylko mitem, ale z doświadczenia wiem, że wiele osób
                                                    niestety tak tego nie traktuje. Ja osobiście nie poczułabym się
                                                    urażona, gdybym taki prezent otrzymała. Kupując mydełka (np Turcji,
                                                    Indiach i innych krajach) zawsze rozważam, kogo mogłabym obdarować
                                                    takim prezentem, aby nie poczuł(a) się niestosownie. Natomiast będąc
                                                    w Turcji z pewnościa wpadnie Ci w ręce wiele fajnych rzeczy :-)))
                                                  • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 12:24
                                                    Tak, masz rację, zgadzam się że to może być prezent nie na miejscu
                                                    dla niektórych, ale osoby które bym obdarowała na pewno tego tak nie
                                                    odbiorą, chodzi o to, że amw77 napisała, ze te mydła wygladają jak
                                                    nasze szare i dlatego się zastanawiam.
                                                  • amw77 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 12:33
                                                    wiesz powiem ci ze to zalezy, one sa zapakowane bardzo etetycznie, jesli ktos
                                                    stawia na nature i ceni sobie naturalne kosmetyki jak zapakujesz dodatkowo np. w
                                                    torbe na prezenty (mozesz wrzucic jeszcze inne podarki z Turcji) moim zdaniem
                                                    bedzie na miejscu, ja tak obdarowuje kobietki w rodzinie i znajome i wszystkie
                                                    sa happy, a sa dosc wybredne:), mydelka sa naprawde super i wszyscy sa bardzo
                                                    zadowoleni.
                                                  • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 13:20
                                                    świetnie, bardzo mnie to ucieszyło,
                                                    a jak są zapakowane mydełka różane?
                                                    mogłabyś podać przepis na jakąś pyszną turecką
                                                    sałatkę do której pasuje sok z granatu?

ściskam Cię ciepło
                                                  • amw77 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 13:33
                                                    Te mydelka rozane ktore akurat ja kupuje sa z tej samej serii co oliwkowe, naturalne, pakowane razem, sa koloru bialego (oczywiscie jak w przypadku oliwkowych) sa tez dostepne pakowane oddzielnie i perfumowane. Co do granata to ja uzywam niemal do wszystkich salatek (strasznie lubie:D), nadaje sie do zwyklej zielonej salaty (szarpanej badz krojonej w cienkie paski, rowniez lodowej, pomidory najlepiej koktailowe, cebulka, czosnek, zolty ser, (jak ktos lubi to tez jajko na twardo) czyli klasyka, oliwki, i sos (oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, przyprawy i granat), mozna tez polac odzielnie na koncu jak ktos chce, rowniez uzywam do salatki greckiej:), zobaczysz jak smakuje i sama osadzisz do czego chcesz uzyc, mozna tez spokojnie uzyc do sosow miesnych. aha i do salaty z granatem mozesz tez z powodzeniem dodac avokado (ja jak daje avokado rezygnuje z jajka)
                                                  • amw77 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 13:41
                                                    Turcy uywaja nar eksisi takze do deserow:)
                                                  • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 13:59
                                                    koniecznie spróbuję te pyszności,
                                                    a ile kosztuje szafran?
                                                  • Gość: ala do amw77 IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 12.08.10, 10:47
                                                    Moja droga czy to prawda, że kupując karton papierosów
                                                    wychodzi dużo taniej niż po jednej paczce?
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 13:47
                                                    aha, a ja myślałam,
                                                    że granat dodaje się zamiast octu bądź cytryny
                                      • amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:32
                                        moze sie tak zdarzyc ale zapach mowi sam za siebie;), na bazarze masz mozliwosc
                                        wywachac, w sklepie juz niekoniecznie.
                                        • Gość: bebe Re: ciasteczka Tutku IP: *.wroclaw.mm.pl 07.08.10, 22:43
                                          jakie przyprawy warto kupic w Turcji?
                                          • magnes333 Re: ciasteczka Tutku 08.08.10, 09:26
                                            Przede wszystkim szafran warto kupić, gdyż nie jest tak drogi jak u
                                            nas.
    • Gość: jacek Re: ciasteczka Tutku IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 16:27
      www.se-mar.pl/index.html
      • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.08.10, 13:14
        Jak się nazywa po tr. pasta oliwkowa?
        • isabeau Re: ciasteczka Tutku 16.08.10, 13:16
          zeytin ezmesi, swoją drogą pycha :)
          • Gość: gaga Re: ciasteczka Tutku IP: *.gl.digi.pl 16.08.10, 13:45
            A do dodajesz tę oliwkową pastę ?
            • isabeau Re: ciasteczka Tutku 16.08.10, 14:05
              Zjadam na kanapkach, plus czasami do sosu pomidorowego.
              • Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.08.10, 14:59
                Dziękuję Isabeau, właśnie chciałam do Ciebie pisać,
                bo amw77 przestała się odzywać,
                chyba ją wkurzyłam licznymi pytaniami.
                • amw77 Re: ciasteczka Tutku 16.08.10, 16:34
                  nie, tylko watek spadl na jakis czas i zapomnialam od nim;)
    • emine2302 Re: ciasteczka Tutku 04.09.10, 04:56
      widzialam w sieci sklepow carrefour
    • Gość: Magda Re: ciasteczka Tutku IP: 81.26.8.* 01.04.11, 12:45
      W sklepach Lewiatan czasem są dostępne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka