Gość: plummmm IP: 77.236.0.* 02.08.10, 23:21 Czy ktoś z Was widział w Polsce pyszne tureckie ciasteczka Tutku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tutku Re: ciasteczka Tutku IP: 93.159.24.* 03.08.10, 00:05 Tak od tego roku sa dostepne w Tesco, i widzialam jeszcze w jakims hipermarkecie.Ale nie ma wyboru smakow jak w Turcji, u nas sa tylko czekoladowe smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skiba.1 Re: ciasteczka Tutku IP: 195.20.110.* 03.08.10, 09:36 Widziałem w Almie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siyah Re: ciasteczka Tutku IP: 109.243.175.* 03.08.10, 09:48 Można też dostać w Auchan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ts Re: ciasteczka Tutku IP: *.petrus.pl 03.08.10, 16:47 empik, allegro, wieksze markety Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 18:41 Osobiscie tutkow nie lubie, dla mnie zadna rewelacja, jak dla mnie numer jeden ciasteczkowy to eti cin, polecam sprobojcie bedac w Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 19:45 Witam, W Warszawie można dostać w Arkadii w sklepie "Kuchnie świata". Tam dostaniesz nie tylko z mleczną czekolady, ale i z gorzką - równie przepyszne jak te pierwsze. Ponadto - prawie w każdym Empiku, ale warto spojrzeć na datę ważności. Nie zawsze są pierwszej świeżości. Sama się o tym przekonałam, gdyż jestem fanką tych pyszności i wyczułam różnicę. Tureckie "Pischmaniye" w empiku również nie grzeszyły świeżością. A tak poza tym to może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pariss paryżanka Re: ciasteczka Tutku IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.10, 20:20 Tutku są dostępne w Polsce od jakiś dwóch lat. Są w Almie, Empiku, Kuchni Świata, Auchanie, Tesco i w osiedlowych delikatesach. Jest wersja z gorzką (czarne opakowanie) i mleczną czekoladą (czerwone opakowanie). Ciasteczka Cin tez uwielbiam, choc wolę mniejsza wersje bo duze jak zjem to dwa góra i mi slodko ;) Sa pomaranczowe i truskawkowe. Są tez takie ciasteczka oblane czekolada i posypane kokosem a wsrodku mają marshmallow, ale zapomnialam jak sie nazywają :( W Empiku kupilam kilka razy z mieszanymi uczuciami turkish delight z pistacjami i orzechami ale o dziwo byly super swieze i mieciutkie. Male opakowania ale sa :) Za to pismaniye niestety co widze to sa tak suche ze mozna by nimi czlowieka zabic rzucając :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pariss paryżanka Re: ciasteczka Tutku IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.10, 20:25 juz mam! te z marshmallow nazywają sie Benim'o Za to tureckie peti bery są okropne... Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 03.08.10, 20:50 Super, tych ciastek jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować, gdyż to co opisałaś brzmi bardzo interesująco, a smakuje (zapewne) jeszcze lepiej :-)))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 09:14 a co to jest marshmallow ?? byłabym wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 10:32 Marshmallow to takie słodkie pianki. W wersji amerykańskiej zresztą najlepsze, a opalane nad ogniem rewelacja! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 13:34 dziękuję, jakie jeszcze znacie pyszności, które warto spróbować w Turcji, która chałwa najlepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 14:41 Ja uwielbiam chalwy Buram (pistacjowe), z Koski tez jest niezla choc nie powala (ja lubie bakaliowa), Serel tez ma dobre smakowe np. z kokosem, najbardziej jednak polecam chalwy na wage:). Z klasyki oczywiscie lokum (osobiscie nie lubie), dobre slodkie wyroby ma m. in. Mendos czy Hazer Baba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 14:46 a poza słodkościami, słyszałam że suszone pomidory są pyszne, tylko nie wiem jak one się nazywają, może coś jeszcze polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.10, 14:53 nie mogę znaleźć w internecie ciastek Benim`o, inne znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 15:02 Suszone pomidory (tr. kurutulmuş domates) Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Benim'o Eti 04.08.10, 15:56 www.etietieti.com/urunler.aspx?mainId=1&subId=175 Ja jeszcze bardzo lubie z Eti Kremalı Bisküviler Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 17:42 Chałwę możesz dostać w Polsce, więc warto próbować ich lokalnych słodkości. Ja Ci polecam "pischmaniye" - rewelacjai najlepiej z pistacjami. Wygląda to jak kulki chałwowe, - smak zbliżony, ale o niebo lepszy niż smak chałwy. Dodatkowo, koniecznie spróbuj w cukierni ciastko, które nazywa się "Kunefe" - to jest po prostu niebo w gębie, lepsze niż seks (no może z tym już przesadziłam). Pozdrawiam i życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 18:22 pismaniye jest w polsce, spokojnie mozna kupic na allegro (sa sprzedawcy, ktorzy wysylaja swieze i prosto z Turcji). Co do lokalnych slodkosci to jest ich cale mnostwo wiec warto poprobowac (w kafe polecam kawke turecka parzona oryginalnie, o herbacie nie wspomne bo to chyba oczywiste). Warto tez kupic przyprawy (do wyboru do koloru, tu polecam bazary) Z innych rzeczy (nie jedzeniowych): mydelka oliwkowe ale te 100% w duzych kostkach, nie sa pakowane oddzielnie tylko po kilka sztuk. Polecam jeszcze olejki eteryczne (sa dostepne w specjalnych sklepikach), zapachy niesamowite ja uwielbiam m.in. jablkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: ciasteczka Tutku 04.08.10, 18:47 Kunefe....nie jadlam, ale wyglada super. Podobne do kadayif, ktore uwielbiam. Z dodatkiem sera musi byc faktycznie pyszne. Ja polecam Wam jeszcze www.dagli.com.tr/urunler/special.jpg Kestane Sekeri - slodkie kasztany. Kiedys w Kemer spotkalam w sklepie pewnego pana, ktory sprzedawal kasztanowe batony. Wzielam dwa, byly bardzo drogie, ale brali nawet Turcy wiec sie skusilam. To bylo bardzo pyszne. Mowili, ze najlepsze wlasnie wyroby "kasztanowe" sa z Konyi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 08:56 dziękuję wam dziewczynki, zapytam jeszcze która herbata jest dobra z czarnych oczywiście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 09:33 Jeszcze jedno, gdzie mozna kupić tureckie haftowane obrusy, podobno są piękne i wysokogatunkowe, w jakich sklepach szukać i jak jest po turecku obrus? Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 12:24 Jeszcze mi sie przypomnialo a propos slodkich batonikow, to pyszne sa pistacjowe (cale pistacjowe zielone), co do obrusow to bazary, sliczne recznie haftowane, obrus po tr to: masa örtüsü herbaty np. çay kur, i wszystkie z Rize (stolicy tureckich herbat), wysmienite sa z bergamotem Kadayif nie lubie, ale ma wielu smakoszy wiec warto sprobowac, ja wole zdecydowanie baklave. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 13:09 teszekur ederim, napisz proszę jak się wymawia "masa ortusu" Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 13:16 jak powiesz tak jak napisane zrozumieja:) zajrzyj sobie tutaj odnosnie wymowy: pl.wikipedia.org/wiki/Alfabet_turecki_%28%C5%82aci%C5%84ski%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniagl Re: ciasteczka Tutku IP: *.gl.digi.pl 05.08.10, 13:27 Czy herbata jabłkowa - to taka granulowana , rozpuszczalna ( zielone kuleczki )? Ostanio nie kupiłam - bo za takimi rozpuszczlnymi nie przepadam - ale jesli miałaby być dobra - to bym się skusiła Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:29 Jest tez oczywiscie w torebeczkach, latwo znalezc w sklepach, na pudeleczku jest napisane: Elma Çayı (herbata jablkowa) plus obrazki z jabluszkiem wiec nie ma problemu ze znalezieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 13:37 super, tylko czy na pewno zrozumieją? podziwiam Twoją wiedzę, podziel się jeszcze jakimiś ciekawostkami na temat tr. ściskam Cię mocno Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:23 Wiedza pochodzi z zycia w tr;), pytaj smialo, chetnie odpowiem. ps. zrozumieja nie ma obaw i polecam bazary, bo mozna sie targowac, a po drugie sa to wzory niepowtarzalne i bardzo oryginalne, piekne obrusy, chusty, i wyroby rekodzielnicze, a w sklepach te rzeczy sa znacznie drozsze, to samo tyczy sie np. przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 14:26 ktoś mówił, że nie warto kupować przypraw na bazarze bo podobno są zwietrzałe, to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.10, 14:31 mam jeszcze pytanie odnośnie mydełek oliwkowych, czy jest napisane na nich 100%? Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:36 jest napisane 100% hand made, (mozesz poczytac po tr i ang), ja kupuje z serii dalan antique, wygladaja jak nasze szare mydlo, pakowane po kilka sztuk (ale sa tez inne wiec jest w czym wybierac), sa tez fajne rozane. Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 17:23 Na mydeku jest napisane 100% i na prawdę watro kupić. Polecam, sama wypróbowałam, nie miałam żadnych problemów z suchą skórą po umyciu. Więc warto. Ponadto polecam Wam jeszcze krem do rąk i ciała - również z oliwek 100%. Opakowanie jest biało zielone - z oliwkami. Piękny zapach, konsystencja równie przyjemna, nie marze się i szybko wsiąka Mydełko jest tej samej firmy. Jak tylko znajdę opakowanie to dam Wam znać jaka to firma. A'propos herbat. Z tej samej serii, co herbatki jabłkowe, są również z owocu granatu - nazywają się: Turkish Pomegranete Tea. Ciekawy smak, więc zachęcam do spróbowania. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 17:44 Mysdelka pakowane oddzielnie sa perfumowane i z dodatkami chemicznymi, tych nie polecam choc pachna ladnie. Te, o ktorych pisalam maja napisane 100% hand made i sa bez zadnych dodatkow. Jesli chodzi o granat to wszelkie wyroby na jego bazie sa godne polecnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 06.08.10, 08:44 Ojej to cudownie, tak jak nie lubię herbatek jabłkowych, tak uwielbiam granat ale do tej pory piłam tylko sok z granatu, ciekawa jestem tej herbatki. A co może być jeszcze na bazie granatu? i jak rozpoznać mydełka różane? są może olejki lawendowe na mole? jaka nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 06.08.10, 13:45 gül sabun - mydło różane, jest tego cale mnostwo, lavanta yağı - olejek lawendowy. Co do granata to pyszny jest nar ekşisi - syrop z granata, najlepiej kupic w szklanej buteleczce, zobacz sobie tutaj: www.google.pl/images?hl=pl&q=nar+eksisi&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=z_RbTJfkFs6ksQbE8YBq&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDkQsAQwAw&biw=1280&bih=608 ja stosuje do wielu rzeczy, najczesciej sosow salatkowych, ma lekko cierpki-slodkawy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 06.08.10, 16:51 Zgadzam się z Tobą - sok z granata jest naprawdę super. Smak słodko - kwaśny i posmak owocu nadaje potrawom niepowtarzalny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 08:49 o rany! jaka fajna stronka, dziękuję dobra kobieto, chciałam jeszcze zapytać czy mydło 100% oliwkowe nadaje się na prezent, czy może za mało eleganckie? Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 11:37 Hm... To zależy komu chcesz dać takie mydełko. Z tego typu prezentem (tj. mydło, dezodorant) należy trochę uważać. Nie każdy może odebrać taki podarek jako dobry sygnał. Wiele osób może poczuć się urażonych, że otrzymując taki prezent darczyńcza ma zastrzeżenia co do higieny osoby obdarowanej. Mam nadzieję, że takie przeświadczenie staje się już tylko mitem, ale z doświadczenia wiem, że wiele osób niestety tak tego nie traktuje. Ja osobiście nie poczułabym się urażona, gdybym taki prezent otrzymała. Kupując mydełka (np Turcji, Indiach i innych krajach) zawsze rozważam, kogo mogłabym obdarować takim prezentem, aby nie poczuł(a) się niestosownie. Natomiast będąc w Turcji z pewnościa wpadnie Ci w ręce wiele fajnych rzeczy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 12:24 Tak, masz rację, zgadzam się że to może być prezent nie na miejscu dla niektórych, ale osoby które bym obdarowała na pewno tego tak nie odbiorą, chodzi o to, że amw77 napisała, ze te mydła wygladają jak nasze szare i dlatego się zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 12:33 wiesz powiem ci ze to zalezy, one sa zapakowane bardzo etetycznie, jesli ktos stawia na nature i ceni sobie naturalne kosmetyki jak zapakujesz dodatkowo np. w torbe na prezenty (mozesz wrzucic jeszcze inne podarki z Turcji) moim zdaniem bedzie na miejscu, ja tak obdarowuje kobietki w rodzinie i znajome i wszystkie sa happy, a sa dosc wybredne:), mydelka sa naprawde super i wszyscy sa bardzo zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 13:20 świetnie, bardzo mnie to ucieszyło, a jak są zapakowane mydełka różane? mogłabyś podać przepis na jakąś pyszną turecką sałatkę do której pasuje sok z granatu? ściskam Cię ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 13:33 Te mydelka rozane ktore akurat ja kupuje sa z tej samej serii co oliwkowe, naturalne, pakowane razem, sa koloru bialego (oczywiscie jak w przypadku oliwkowych) sa tez dostepne pakowane oddzielnie i perfumowane. Co do granata to ja uzywam niemal do wszystkich salatek (strasznie lubie:D), nadaje sie do zwyklej zielonej salaty (szarpanej badz krojonej w cienkie paski, rowniez lodowej, pomidory najlepiej koktailowe, cebulka, czosnek, zolty ser, (jak ktos lubi to tez jajko na twardo) czyli klasyka, oliwki, i sos (oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, przyprawy i granat), mozna tez polac odzielnie na koncu jak ktos chce, rowniez uzywam do salatki greckiej:), zobaczysz jak smakuje i sama osadzisz do czego chcesz uzyc, mozna tez spokojnie uzyc do sosow miesnych. aha i do salaty z granatem mozesz tez z powodzeniem dodac avokado (ja jak daje avokado rezygnuje z jajka) Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 09.08.10, 13:41 Turcy uywaja nar eksisi takze do deserow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 13:59 koniecznie spróbuję te pyszności, a ile kosztuje szafran? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala do amw77 IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 12.08.10, 10:47 Moja droga czy to prawda, że kupując karton papierosów wychodzi dużo taniej niż po jednej paczce? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 09.08.10, 13:47 aha, a ja myślałam, że granat dodaje się zamiast octu bądź cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 05.08.10, 14:32 moze sie tak zdarzyc ale zapach mowi sam za siebie;), na bazarze masz mozliwosc wywachac, w sklepie juz niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: ciasteczka Tutku IP: *.wroclaw.mm.pl 07.08.10, 22:43 jakie przyprawy warto kupic w Turcji? Odpowiedz Link Zgłoś
magnes333 Re: ciasteczka Tutku 08.08.10, 09:26 Przede wszystkim szafran warto kupić, gdyż nie jest tak drogi jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: ciasteczka Tutku IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 16:27 www.se-mar.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.08.10, 13:14 Jak się nazywa po tr. pasta oliwkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ciasteczka Tutku 16.08.10, 13:16 zeytin ezmesi, swoją drogą pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: ciasteczka Tutku IP: *.gl.digi.pl 16.08.10, 13:45 A do dodajesz tę oliwkową pastę ? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ciasteczka Tutku 16.08.10, 14:05 Zjadam na kanapkach, plus czasami do sosu pomidorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasteczka Tutku IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.08.10, 14:59 Dziękuję Isabeau, właśnie chciałam do Ciebie pisać, bo amw77 przestała się odzywać, chyba ją wkurzyłam licznymi pytaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
amw77 Re: ciasteczka Tutku 16.08.10, 16:34 nie, tylko watek spadl na jakis czas i zapomnialam od nim;) Odpowiedz Link Zgłoś
emine2302 Re: ciasteczka Tutku 04.09.10, 04:56 widzialam w sieci sklepow carrefour Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: ciasteczka Tutku IP: 81.26.8.* 01.04.11, 12:45 W sklepach Lewiatan czasem są dostępne Odpowiedz Link Zgłoś