Dodaj do ulubionych

Turcja na własną rękę - noclegi

21.01.11, 09:23
1,5 roku temu wybraliśmy do Turcji indywidualnie - spędziliśmy tydzień w Stambule i weekend w Duzce (niedaleko Morza Czarnego)
w tym roku ponownie się wybieramy, tym razem na 2,5 tygodnia, plan jak poprzednio + tydzień na wybrzeżu Morza Egejskiego (okolice Izmiru)
z noclegami w Stambule i Duzce nie mamy problemu (w Stambule dom nauczyciela, w Duzce u zaprzyjaźnionej tureckiej rodziny), ale nie mamy pomysłu, jak się zabrać za rezerwację hotelu nad Morzem Egejskim (przez net u polskich pośredników? bezpośrednio na stronach tureckich?), proszę więc o rady:)
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Turcja na własną rękę - noclegi 21.01.11, 10:03
      może na hotels.com ?
    • simon_r Re: Turcja na własną rękę - noclegi 21.01.11, 10:07
      myślę, że najlepiej na miejscu.... bedąc w zeszłym roku w Antalyi zaobserwowałem, że lokalne kwatery na i wokół starówki mają mnóstwo kartek "zimmer frei".
      Generalnie jak sie pogadało z Turkami to bardzo narzekają na brak indywidualnych turystów i na to, że większość przyjeżdża do wielkich hotelowych molochów a potem wożeni sa autokarami do wybranych miejsc i wybranych knajp... a w związku z tym mniejsze kafeje i tawerny oraz pensjonaty świecą pustkami.
      Jadąc indywidualnie można więc znaleźć naprawdę fajne miejscówki już na miejscu.
    • anias29 dziekuję za wypowiedzi i podbijam 22.01.11, 09:48
    • dokto Re: Turcja na własną rękę - noclegi 22.01.11, 13:02
      Witaj Aniu,

anias29 napisała:

> io + tydzień na wybrzeżu Morza Egejskiego (okolice Izmiru)

Czy w Turcji jesteś zmotoryzowana? Więc może tutaj:
      www.dereli-ephesus.com/eng/info.htm
      > z noclegami w Stambule i Duzce nie mamy problemu (w Stambule dom nauczyciela)

Napisz prosze coś więcej o tym domu nauczyciela. Jakiś czas temu popełniłem na forum następujący wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,660,120586539,120586539,4_dni_w_Sambule_co_gdzie_jak_.html
      Jestem pewien że miałabyś wiele ciekawego do powiedzenia skoro drugi raz do Stambułu i to na tydzień!
      • teliszon Re: Turcja na własną rękę - noclegi 22.01.11, 14:03
        Podczas pobytu w Turcji spedzilismy kilka dni w Kapadocji.
        Polecam hotel w Goreme,miejscowosci lezacej w sercu Kapadocji.

Spokojne miejsce na uboczu wioski,internet dzialajacy bez problemow,pyszne sniadanie(nawet z
        chalwa).

Hotel nazywa sie Spelunca:)
        Jest na www.booking.com
        • dokto Re: Turcja na własną rękę - noclegi 23.01.11, 07:39
          Nie wiem jak Ani, bo w Kapadocji odczuwa się permanentny brak morza ;), ale mnie się napewno przyda ta informacja.
          Pozdrawiam
          • teliszon Re: Turcja na własną rękę - noclegi 25.01.11, 21:16
            Nawiazalam do tytulu watku:)
            Sama zaczelam czytac akurat ten,bo myslalam,ze bedzie nawiazywal do noclegow w Turcji,nie skupiajac sie na konkretnym rejonie.
            Pewnie Ani zabalaganimy,ale fajnie gdyby wpisywano sprawdzone osobiscie miejsca noclegowe.
            W Stambule mieszkalysmy w hotelu Tayhan (tez ze strony booking.com).
            Czysto,spokojnie,blisko do tramwaju,z okna mialysmy widok na Bosfor,ale rownie dobrze,mozna trafic na pokoj bez takich atrakcji.
            Sniadanie znosne,pan w recepcji elastyczny przy pertraktacjach cenowych.
            Przybylysmy o 3 w nocy i mniej wiecej o tej porze opuszczalysmy hotel udajac sie na lotnisko.
            Za pierwsza i ostatnia noc zaplacilysmy 50% ceny.
            Na dachu hotelu taras,wieczorem siadalysmy tam z winkiem i patrzylysmy na swiatla miasta i przeplywajacych statkow.
            Nie wiem,czy nikt inny nie "odkryl" drzwi na taras,czy tez nie byl zainteresowany takim spedzaniem czasu.Ale same okupowalysmy dach hotelu.
            Dla planujacych Stambul, z calego serca polecam rejs Bosforem do ujscia Morza Czarnego.
            U celu ma sie mniej wiecej 2h czasu.Trzeba wejsc na gore polozona za wsia i tam na trawniczku popiknikowac,jednoczesnie zachwycajac sie widokami .
            Rejs zwyklym promem,zadne wycieczkowce potrajajace koszt wyprawy.
            Powrot ta sama jednostka.
            Pozdrawiam.
            Do Turcji na pewno wroce:)
            • dokto Re: Turcja na własną rękę - noclegi 28.01.11, 08:26
              teliszon napisała:

> Dla planujacych Stambul, z calego serca polecam rejs Bosforem do ujscia Morza C
              > zarnego.
              > U celu ma sie mniej wiecej 2h czasu.Trzeba wejsc na gore polozona za wsia i tam
              > na trawniczku popiknikowac,jednoczesnie zachwycajac sie widokami .
              > Rejs zwyklym promem,zadne wycieczkowce potrajajace koszt wyprawy.
              > Powrot ta sama jednostka.

Bardzo interesujące. Czy możesz podać więcej szczegółów? Np. skąd odpłynąć i gdzie wysiąść?
              • anias29 Re: Turcja na własną rękę - noclegi 28.01.11, 10:21
                > Bardzo interesujące. Czy możesz podać więcej szczegółów? Np. skąd odpłynąć i gd
                > zie wysiąść?

O ile pamiętam, odpływa się nie z samego Eminomu, ale kawałek bliżej mostu Galata.
                Płynie się ok 2,5 godziny ,podziwiając piękną zabudowę i mosty (tam wzdłuż brzegu europejskiego, a z powrotem wzdłuż azjatyckiego). Wysiada na samym końcu, u ujścia Bosforu do Morza Czarnego. Potem wspinaczka do twierdzy genueńskiej, po drodze małe knajpki i restauracje, widoki cudne:)
                • pavvka Re: Turcja na własną rękę - noclegi 28.01.11, 15:58
                  anias29 napisała:

> > Bardzo interesujące. Czy możesz podać więcej szczegółów? Np. skąd odpłyną
                  > ć i gd
                  > > zie wysiąść?
                  >
                  > O ile pamiętam, odpływa się nie z samego Eminomu, ale kawałek bliżej mostu Gala
                  > ta.
                  > Płynie się ok 2,5 godziny ,podziwiając piękną zabudowę i mosty (tam wzdłuż brze
                  > gu europejskiego, a z powrotem wzdłuż azjatyckiego). Wysiada na samym końcu, u
                  > ujścia Bosforu do Morza Czarnego. Potem wspinaczka do twierdzy genueńskiej, po
                  > drodze małe knajpki i restauracje, widoki cudne:)

Ale Ty chyba jednak piszesz o promie turystyczno-wycieczkowym. Zwykły prom (o jakim pisała teliszon), taki funkcjonujący jako środek miejskiego transportu publicznego, nie płynie tam wzdłuż brzegu europejskiego, a z powrotem wzdłuż azjatyckiego, tylko ma po drodze przystanki na obydwu brzegach. Rozkład jazdy jest dostępny tutaj.
                  • anias29 pavvka 28.01.11, 20:56
                    > Ale Ty chyba jednak piszesz o promie turystyczno-wycieczkowym. Zwykły prom (o j
                    > akim pisała teliszon), taki funkcjonujący jako środek miejskiego transportu pub
                    > licznego, nie płynie tam wzdłuż brzegu europejskiego, a z powrotem wzdłuż azjat
                    > yckiego, tylko ma po drodze przystanki na obydwu brzegach.

hmm "nasz" prom miał po kilka przystanków przy każdej ze stron i wsiadali/wysiadali na nich nie tylko turyści, ale i zwykli mieszkańcy Stambułu
                    dlatego wydaje mi się, że pełnił on podwójną funkcję - wycieczkową i transportu miejskiego
                    • Gość: teliszon Re: pavvka IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 17:42
                      Widze,ze zyczliwi forumowicze odpowiedzieli za mnie:)
                      O tym samym promie/statku myslimy.
                      Tak,czy inaczej, bardzo polecam zarezerwowanie jednego dnia na odbycie rejsu.
                      Jesli ktos chcialby odwiedzic Kapadocje,to warto wziac pod uwage linie lotnicze Pegasus.
                      Za bilet Stambul-Kayseri-Stambul zaplacilysmy okolo 150zl.Oczywiscie kupujac z wyprzedzeniem paromiesiecznym.
                      Dwie godziny lotu,przepiekne widoki z okien samolotu i laduje sie w sercu Kapadocji.
                      Autobus pokonuje te trase kilkanascie godzin i kosztuje wiecej:)
                      Pozdrawiam i zycze wielu wrazen.
        • anias29 teliszon 23.01.11, 20:11
          Co prawda to zupełnie nie te rejony, ale może przyda mi się na przyszłość ten namiar:)
      • anias29 dokto 23.01.11, 20:09
        > Napisz prosze coś więcej o tym domu nauczyciela.

Mieści się w Sultanahmet przy ul. Kennedy'ego, z pokoju mieliśmy widok na Hagia Sofia i Błękitny Meczet, a śniadania jadaliśmy na przeszklonym tarasie z widokiem na Morze Marmara i azjatycką część Stambułu:)

> Jestem pewien że miałabyś wiele ciekawego do powiedzenia skoro drugi raz do Sta
        > mbułu i to na tydzień!

Zaraz się przeniosę do tamtego wątku;)
        • dokto Re: dokto 24.01.11, 19:00
          Jesteś bardzo oszczędna w słowach ;)
          • anias29 Re: dokto 25.01.11, 10:49
            > Jesteś bardzo oszczędna w słowach ;)

Daj znać, co Cię interesuje nt. Stambułu, chętnie się rozpiszę;)
            • dokto Re: dokto 28.01.11, 08:23
              Możesz rozpocząć od podania namiarów na ten nocleg?
              • anias29 Re: dokto 28.01.11, 10:10
                Mogę, poszukam w skrzynce mailowej. Ale rozumiem, że jesteś (albo osoba Ci towarzysząca) nauczycielem bądź wykładowcą uczelni wyższej?
                Gdyż jak napisałam, jest to dom nauczyciela:)
                • dokto Re: dokto 28.01.11, 13:17
                  Mamy wśród nas jednego takiego "szczęśliwca":)
                  • anias29 Re: dokto 28.01.11, 20:53
                    proszę bardzo:
                    www.cankurtaranogretmenevi.com.tr/
                    :)
                    • dokto Re: dokto 30.01.11, 19:42
                      już wiem co to jest tureckie kazanie :)
                      dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka