pajk666 02.03.11, 23:49 Napiszcie gdzie na zakupy i jakie ceny(ciuchy, pamiątki) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer IP: 201.238.226.* 03.03.11, 00:26 W Kemer ceny porównywalne jak wszędzie na riwierze.Miejscowość nie jest duża, ale jest sporo sklepików z pamiątkami.Jest też bazar.Dużo mniejszy niż np.w Manavgat, ale warto odwiedzić i się potargować.Jest też Carrefour i Bim.Tam kupisz głównie artykuły spożywcze bez targowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer IP: *.ap.krakow.pl 03.03.11, 08:22 To ja jeszcze dorzucę jedno pytanko, które pewnie zainteresuje smakoszy - gdzie są w Kemer najlepsze lody ( jeżeli w ogóle można je jeść bez obawy o brzuszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer IP: 201.238.226.* 03.03.11, 11:05 Eeee...ja do Burger Kinga w urlopie nie zaglądam.To mam na co dzień.Zresztą od testowania lodów wole próbować kebaby.Jak byłem w Kemer, to akurat wypadła rocznica ślubu wiec zabrałem żonę tu www.tropicanoclub.com Cene trochę "inne" niż w Burger Kingu, ale warto.Dobre jedzenie i można zjeść coś tureckiego.Mimo, że w Hydros club było pyszne jedzenie i restauracja a la carte, to jednak polecam.Są jeszcze inne knajpki, kawiarnie, restauracje. Lodów nie jadłem, ale kawa mi smakowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer IP: *.ap.krakow.pl 03.03.11, 13:33 Burger King to chyba nie jest to o co mi chodziło :) Znając moje obżarciuchy-dzieciaki to nie wytrzymają dwóch tygodni bez lodów, a będąc gdzieś z dala od domu wypadało by spróbować coś bardziej ichniego :) Za namiary na club serdeczne dzięki - wygląda zachęcająco:) Jeszcze jedno pytanie odnośnie targu - w jakie dni i gdzie ja go znajdę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 13:49 Jeśli hotel masz w Kemer, to znajdziesz bez problemu.W północnej cześci Kemer.Akurat ja miałem dość blisko z hotelu Hydros.W sumie blisko rynku.Taki plac z białą wieżą zegarową.Niedaleko też jest meczet i Carrefour, pawilony z różnymi sklepami. To jest prawdziwy bazar,chyba w poniedziałki się odbywa.Czasem bo nazwą bazar jest coś w stylu boksów z ciuchami.Ten jest taki prawdziwy turecki gdzie można też kupić przyprawy i warzywa. Jeśli chodzi o lody, to na głównym deptaku ( ten z rzeźbą białego lwa) dostaniesz.Szukaj tych bez logo "Algida" itp. Pewnie we wszystkich kawiarniach można dostać i smak jest porównywalny.Ogólnie są takie bardziej ciągnące(jakby z karmelu).Całkiem inna konsystencja.Może ze względu na upały. Jedzenie hotelowe mi wystarczało więc nie zwiedziłem wszystkich punktów gastronomicznych.Zresztą urlopu by nie starczyło.Jadłem jeszcze w pirackiej knajpce. Tak po prostu spodobał nam się wystrój.Przed restauracją stoi pirat v6.lscache6.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/11562462.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 14:34 Zapomniałem jeszcze o drugim targowisku bardzo blisko portu.Dla mnie to nie jest prawdziwy turecki bazar.Raczej takie targowisko z ciuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer IP: *.ap.krakow.pl 03.03.11, 14:37 Dzięki za tak obszerne informacje. tak się składa, że my też będziemy w Hydrosie :) Po wielu pozytywnych opiniach zdecydowaliśmy się właśnie na ten hotel i mam nadzieję, że będziemy zadowoleni, a zwłaszcza nasze dzieciaki! A do restauracji z piratem obowiązkowo zajrzymy, bo mój syn uwielbia wszystko co pirackie :)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer IP: *.ap.krakow.pl 03.03.11, 14:42 A te ciuchy to bardzo beznadziejne ? I ktoś może coś jeszcze napisze o cenach w Kemer, bo się wtryniłam z lodami i zaraz autor wątku mnie zlinczuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 15:12 Ceny pamiątek, biżuterii, skór oczywiście zawyżone i trzeba się targować.Byłem też w Side i Alanyi i nie widziałem specjalnie dużych różnic.To jest kurort.Bardzo mało domów mieszkalnych.Przeważają hotele,sklepy,gastronomia.Normalnych cen trzeba szukać tam gdzie kupują mieszkańcy.Z Side akurat jest blisko do Manavgat i tam dało się zrobić normalne zakupy. Co ciekawe drobne pamiątki typu breloczki,oko proroka,zapalniczki itp tańsze były na wycieczkach fakultatywnych niż w centrum Kemer czy Side. To nie były żadne sklepy tylko po prostu maty rozłożone na ziemi.Takie stoiska spotkałem w Perge,Aspendos.Uważam, że z pamiątkami lepiej zaczekać do końca urlopu a nie kupować pochopnie pierwszego dnia. Jeśli chodzi o gastronomie to już od kilku euro można zjeść jakaś przekąskę typu doner kebap. Jeśli jedziesz do Hydrosa, to wszędzie masz blisko :)) dobry wybór.Do bazaru owocowo warzywnego jest bardzo blisko(jest od strony bungalowów) Club Tropicano z restauracją i barem Latino jest od strony plaży,też bardzo blisko za dyskotekami Inferno i Aura. Do deptaku jest jest niecały1km.Jakieś 10min spacerku.Do portu jeszcze 200m dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer IP: *.ap.krakow.pl 03.03.11, 15:23 Dziękuję bardzo - teraz to już pozostaje mi tylko czekać - dokładnie 5 miesięcy, bo wylot 3.08 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 15:32 Pytałaś czy ciuchy straszne? Dużo podrabianych...jak to w Turcji.Sporo sportowej odzieży. Wszechobecne cekiny,brokat, duże loga.Dla dzieciaków pewnie coś znajdziesz choćby jakieś piłkarskie koszulki itp.Ja jestem zadowolony jedynie z pasków.Prawdziwa skóra i jak na razie nie rozpadły się.Taka ciekawostka, Kemer po turecku znaczy pasek:) Żeby kupić coś dobrego du ubrania, to trzeba wybrać się do porządnego centrum handlowego. Takie są w Antalii i Alanii.Tam można dostać dobre jakościowo i modne ubrania w przystępnych cenach.Oczywiście ceny na metkach w lirach stałe.Choć coś bez targowania. Przykład znanej tureckiej marki odzieży tr.mavi.com Myślę, że autor wątku nas nie zlinczuje bo ostatnio pisał, że wybiera się do Hydrosa wiec powinien być zainteresowany;) Odpowiedz Link Zgłoś
alanyaonline.pl Re: Turcja -Kemer 03.03.11, 16:15 ja sie tylko wtrącę z lodami: te tureckie "ciągnące" to lody to lody tureckie zwane maraş (czyt. marasz) - nazwa pochodzi od ich ojczyzny miasta Kahramanmaraş sa to wspaniale pyszne lody z mleka koziego, stad ich "ciagnaca" struktura. warto znalezc jakas typowa turecka kawiarenke, nie musi byc wylansowana restauracja :) i tam skosztowac sobie takich lodow, sa wspaniale, w roznych smakach. polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.ap.krakow.pl 04.03.11, 08:12 Widzę Pitt, że jesteś prawdziwą kopalnią wiedzy o Turcji, a o Kemer na pewno:).To mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje ze względu na młodszą pociechę - chcielibyśmy się wybrać do Kapadocji i Pammukale, ale słyszałam,że jedzie się tam strasznie długo, choć na mapach satelitarnych ta odległość nie jest jakaś drastyczna. Byłeś może w tych miejscach i czy naprawdę warto, zwłaszcza że lecimy w sierpniu i może być ciepło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: 201.238.226.* 04.03.11, 11:31 E tam kopalnią;) Byłem w Kemer,Side,Alanii,Bodrum i Marmaris.Jeśli mogę w czymś pomóc, to chętnie.Byłem w Pammukale i Kapadocji.Z Kemer bliżej jest do Pammukale.Oczywiście obie wycieczki polecam.Do Pammukale droga jest trudna,kręte górskie serpentyny wiec nie ma mowy o szybkiej jeździe.Jeśli macie słabe nerwy, to lepiej przespać podróż:) Kapadocja jest jeszcze ciekawsza.Niestety trasa dłuższa więc wycieczka 2 dniowa.Może to i dobrze, bo można więcej zobaczyć.Byłem z Itaka i lokalnym biurem z Alanii. Różnica w cenie jest.Podczas wycieczki z biurem lokalnym przewodnikiem był Turek, który dość słabo mówił po polsku.Autokar też był nie pierwszej młodości (jakieś drobne usterki typu składające się oparcia foteli). Bardzo dobrze wspominam wycieczkę do Perge i Aspendos.Odległości nie są taki duże. Tylko w tej chwili nie widzę tych wycieczek w ofercie Itaki.Tak samo nie ma wycieczki Demre,Mira,Kekova z która odbywała się właśnie z regionu Kemer.Może jak będziesz na miejscu, to rezydent udzieli dokładnych informacji co się stało z tymi wycieczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.ap.krakow.pl 04.03.11, 11:47 Dzięki! Tyle jest na forum informacji o lokalnych biurach podróży również z Kemer, ale jak człowiek ma dzieci to zaczyna się robić strasznie ostrożny, nie to co na studiach:) Chyba wybierzemy Itakę, zwłaszcza że wycieczki od nich z zeszłego roku ( Korfu) wspominamy z rozrzewnieniem, choć pusto w kieszeniach, bo drogie strasznie! Ale cóż - CARPE DIEM :) Odpowiedz Link Zgłoś
22gwiazdeczka22 Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 20.05.11, 23:33 Czy rezydenci Itaki pomagają zakwaterować się w hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 21.05.11, 10:58 nie pomagają, wysadzają i jadą dalej z innymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.heb.fr.colt.net 21.05.11, 16:16 Zakwaterowanie to nic trudnego:) Poradzisz sobie.Rezydentka na pewno może pomóc w razie reklamacji, zmiany pokoju itp. Do Hydrosa lecisz?Kiedy? Pewnie nie będziesz sama.To chętnie odwiedzany hotel i jak spojrzeć na daty wyjazdów www.oceniacz.pl/hotel/3249/tth-hydros-club/wyjazdy Jest bardzo duża szansa, że nie będziesz sama.Po prostu rób to co inni:) Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka80 Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 21.05.11, 18:38 A czy w Hydrosie i w ogóle w Kemer bez problemu porozumiem się po angielsku? Bo naczytałam się że raczej po rosyjsku i już się stresuję! A jak mija podróż z lotniska do Kemer (Hydros)? Czy rzeczywiście jest to godzinka jak mówią w biurze? Jadę z dwójką małych dzieci już 25.05 i zaczynam mieć tysiące myśli w głowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.heb.fr.colt.net 21.05.11, 19:42 Z lotniska jest ok 55km.Podobna odległość jak do hotelowych dzielnic Side.Nie liczyłem dokładnie czasu, ale z postojami może być ok godzinki.Po drodze są jeszcze hotele w Beldibi i Göynük.Rosyjski jest wszechobecny na całej riwierze.Nie tylko w Kemer.Można się też dogadać po angielsku.W sklepach to nawet bez znajomości angielskiego i rosyjskiego można sobie poradzić.Z obsługą to różnie bywa.Barmani przeważnie znają angielski.W innych hotelach mówili nawet po niemiecku.Animatorzy oczywiście też.Trochę gorzej z kelnerami.Zresztą obsługa może się zmienić.To co było w minionych sezonach może być nieaktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do desperatki Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 20:09 Jeśli masz małe dzieci to polecam rejs stateczkiem, po drodze są fajne zatoczki, dla dzieci od 6 lat to spora atrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka80 Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 21.05.11, 20:55 Dzieki! Godzinkę mam nadzieję że maluchy jeszcze przetrzymają! A co do lodów to można dzieciom frajdę zrobić czy raczej ryzykowne ze względów żołądkowych? Rejsik stateczkiem fajna sprawa:) a można wykupić z miejscowego biura? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 22.05.11, 23:11 Jeśli wykupywać rejsik to tylko z miejscowego biura :) A lody są takie jak wszędzie... jeśli czegoś się można bać to najwyżej świeżych warzyw .. podobno nasze (europejskie) żołądki nie są przyzwyczajone do tamtejszej flory bakteryjnej. Mój chyba jednak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 21.05.11, 20:52 Spokojnie desperatko... Kemer jest ok. 35km od Antalyi a to trochę ponad 30km od lotniska. Całe Kemer jest mniejsze od Sopotu i wszędzie tam blisko. Po angielsku dogadasz się bez problemu. Są tam bankomaty jakby trzeba wziąć kasę. Są tam ZWYKŁE sklepy np. Carefour gdzie można w normalnych cenach zrobić zakupy. Są tam setki sklepów z różnościami dla turystów gdzie najzwyczajniej trzeba się targować... przeważnie cena końcowa jest o ponad połowę mniejsza niż to co zakrzyczy sprzedawca. Na dużym parkingu niedaleko mariny w niektóre dni rozkłada się bazar. Będąc w Kemer pod żadnym pozorem nie wykupuj wycieczek fakultatywnych do Antalyi, Perge, Aspendos, Myry/Kekovy czy Teleferika. Wszystkie te miejsca są bardzo blisko i najlepiej jest wypożyczyć sobie autko i np. jednego dnia odwiedzić Perge, Aspendos, Manavgat i Side. Innego dnia pojechać do Antalyi zobaczyć starówkę, odwiedzić bazar, ZOO i kilka outletów. A kolejnego dnia warto wybrać się w drugą stronę do Demre czyli do Myry z jej grobowcami, wypożyczyć łódź od Jusufa i popłynąć na Kekovę oglądać zatopione miasto, odwiedzić św. Mikołaja w Demre. Wracając jeśli czas pozwoli warto pojechać do Olympos i wdrapać się do Chimery. A jeśli czas nie pozwoli to zrobić to innego dnia zaliczając po drodze wjazd Teleferikiem na górę Tahtali Nie wiem jak małe są Twoje dzieci ale jeśli tylko mają więcej niż 4 lata to Teleferikiem, Chimerą i Kekovą będą zachwycone. Odpowiedz Link Zgłoś
desperatka80 Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 21.05.11, 21:16 Dzięki za super info :))) Na pewno skorzystam z porad! A jak w końcu z tymi lodami? Można kupić dzieciakom czy strach? Odpowiedz Link Zgłoś
pa_yo Lody 25.05.11, 09:56 no jasne, że mozna kupic, a nawet trzeba - to sa normalne lody, nic Wam po nich nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keraj Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.adsl.alicedsl.de 03.06.11, 08:31 Wspomniales o Outletach. Mozesz cos jeszcze o nich napisac? Moze gdzie sa, mamy zamiar wypozyczyc autko na pare dni. jedziemy w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitt Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: 91.143.58.* 03.06.11, 10:04 Na pewno mogę polecić to w Antalii www.deepo.com.tr maps.google.pl/maps?hl=pl&ie=UTF8&ll=36.92082,30.784872&spn=0.003928,0.006899&t=h&z=17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keraj Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.adsl.alicedsl.de 03.06.11, 21:33 dzieki za typ, jeli jeszcze taisz inne rownie dobre to dawaj. Mam wrazenie ze jestes w tamtych okolicach czesto:) jeszcze raz wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 04.06.11, 22:37 Depo jest chyba najlepsze i największe... a przy samym wjeździe do Antalyi od strony Kemer jest outlecik Levisa... bardzo dobre miejsce na zakupy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keraj Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.adsl.hansenet.de 05.06.11, 10:00 Bardzo dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keraj Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.adsl.alicedsl.de 03.06.11, 21:44 Jakbys wiedzial moze, gdzie w Antali najlepiej dobre podrobki odziezy dostac, bylbym bardzo wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 04.06.11, 22:38 Podróbki to dostaniesz wszędzie... dobre i gorsze. Najwięcej na bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś
22gwiazdeczka22 Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) 24.05.11, 19:25 Lecę jutro z Krakowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do desperatki Re: Turcja -Kemer - do Pitta raz jeszcze :) IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.11, 19:21 W Turcji byłam 2 razy z synkiem, żadnych sensacji żołądkowych po lodach jedzonych na ulicy - a warto je spróbować, sprzedawcy wyczyniają cuda, zanim je oddadzą dziecku- całe przedstawienie... Warto wybrać się statkiem, okolice Kemer mają wody jak jezioro- żadnych fal nie ma. Pływanie w zatoczkach - na statkach są rękawki i kapoki - pływają nawet trzylatki - to jest bardzo fajne wspomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś