Dodaj do ulubionych

Nastepny problem z Itaką!!

IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 08:56
Mam wpłaconą zaliczkę na pobyt w Turcji ( Riwiera ) w dniach 3-17.08. W umowie jest napisane pobyt 3-17.08 i all inclusive w tych samych dniach. Jest tylko jeden problem - wylot jest 17.08 o 00.05, czyli z hotelu musimy wyjechać 16.08 w godzinach popołudniowych.Czy nie jest to przypadkiem naruszenie umowy? Bardzo proszę o poważne potraktowanie, bo sama już nie wiem co o tym myśleć, a nie jestem za niepotrzebnym robieniem awantury w BP jeżeli np. nie mam racji. Aha i wylot jest z Krakowa, sprawdzałam np Katowice i tam jest już normalnie.
Obserwuj wątek
    • daguniaaaa Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 09:10
      Przeczytaj umowę raz jeszcze. Zapewne jest zapis że dzień pierwszy i ostatni jest dniem "dojazdowym/wyjazdowym".
      Nie masz racji i nie rób żadnych awantur w BP.
      • Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 09:24
        Sprawdzałam. Chodzi mi tylko o fakt wpisu, że all inclusive jest do 17.08 - jak to jest możliwe skoro wymeldowanie z hotelu jest 16.08 - coś mi się tu nie zgadza.I nawet już się nie upieram,że noclegów jest 13 a nie 14 jak zazwyczaj bywa.
        • Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 09:42
          Właściwie powinnam się uprzeć też co do tej liczby nocy, gdyż w katalogu jest napisane, że cena zawiera 14 noclegów, a mnie wychodzi 13!
          • daguniaaaa Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 10:22
            Weź pod uwagę fakt, że biura podróży nie wiedzą kiedy będą loty. Ja rezerwowałam w styczniu na lipiec i do teraz nie wiem o jakiej godzinie odlot. Teoretycznie jak wyjazd z hotelu będzie np. ok 21:00 to masz ten "nocleg" bo jak byś nie miała to by z hotelu o 13 wymeldowali.
    • Gość: jasio Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ck.polsl.pl 01.04.11, 10:44
      Normalne działanie WSZYSTKICH biur, nie tylko ITAKI. W większość przypadków masz obcięty albo pierwszy albo ostatni dzień.
      Tak samo możesz mieć np. wylot 3.VIII w godzinach wieczornych, przylot na miejsce po północy, w hotelu jesteś 4.VIII rano, a wczasy liczą się od 3.VIII
      Pamiętaj, że doba hotelowa kończy się zazwyczaj o 10 rano a wyjeżdżacie po południu.
    • Gość: Ela Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.umt.tarnow.pl 01.04.11, 12:17
      Witam!

A gdzie mozna sprawdzic godziny odlotow?

• Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 12:19
        Nie wiem, czy wszystkie BP już podały, ale na stronie Itaki przy każdej ofercie są podane godziny wylotów.
        • Gość: m Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.11, 12:27
          Na stronie Itaki jeszcze nie ma wszystkich odlotów,tzn.nie przy każdej ofercie.Można również sprawdzić logując się w zakładce "moja Itaka",ale również nie wszystkie są podane.Chyba nie ma co panikować,zawsze jakoś będzie na miejscu.Ważne,że jedziemy odpocząć,a reszta się jakoś ułoży
          • deoand Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 12:57
            raczej niczego nie wymyślisz .. tak jest we wszystkich biurach - byleby tylko data sie zgadzała a zgadza się !7 to 17 a , że godzina 0.05 to juz 17 . Ja wracałem z Sharmu z Alfa o godzinie 4.00 a miałem o 18 ale wszystko sie zgadza -dzień jak w umowie .

To niestety zwykła praktyka biur podrózy ... tak musi a przynajmniej na pewno będzie - więc wykorzystaj na odpoczynek pozostałe dni .

Pdzr .
            • Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 13:05
              I naprawdę nie ma znaczenia,że noclegów jest tylko 13 a nie 14? Jakoś nie wierzę,żeby nas nie wykwaterowali 16.08 o 10tej! Przecież skoro w katalogu jest wyraźnie napisane cena za 14 noclegów, to chyba tak powinno być, z może ja jestem naiwna:)?
              • Gość: anka Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.11, 13:32
                "w katalogu"....to zrezygnuj z wyjazdu i jedź nad Bałtyk-tam to dopiero zapłacisz!!!
                • Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 13:36
                  Jakoś od 5 lat jeżdżę w inne miejsca niż Bałtyk( co nie znaczy że tam jest źle - po prostu nie lubię zimna) i do tej pory nie zdażyło mi się tyle zastanawiać nad ofertą, ale jakoś psychoza na forum na temat BP chyba mi się udzieliła i zaczęłam wszystko analizować. A swoją drogą skoro płacę dosyć dużo to też wymagam!
              • daguniaaaa Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 13:34
                Faktycznie są już godziny odlotów, ale z doświadczenia wiem, że mogą się jeszcze "troszkę" zmienić.

Dominika sądzę że robisz problem z niczego. Zadzwoń do Itaki i zapytaj w jakim dniu jest wykwaterowanie. Jeśli jest 16.08 o godz 16:00 czy tam 18:00 to jak najbardziej MASZ 14 noclegów.

Btw. Ja jadę z itaką i mam 15 dni zamiast 14 i bazując na obecnych godzinach wylotów jak najbardziej się zgadza.
    • Gość: marek Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ip.netia.com.pl 01.04.11, 14:35
      Widzę, że często robimy sami sobie problemy. Mam też wykupione wczasy w ITACE i w umowie jest termin 15-29 lipiec. Okazało się, że wylot mam 15 o 8:00 a powrót 30 lipca o 3:40 więc zyskuję 1 dzień z tym, że wykwaterowanie będzie ok 12 ( i już pojawiły się na forach problemy co wówczas takie osoby mają robić). Gdyby biura podróży chciały wszystkim dogodzić to musiałby zapewnić prywatne samoloty  a i tak pojawiłby się problem że samolot ma nie ten kolor.
      • Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.ap.krakow.pl 01.04.11, 14:59
        Bo niektórzy mają np. małe dzieci i nie lubią ich włóczyć nocą do samolotu albo siedzieć z nimi bądź ile w holu hotelu, albo np. cały rok oszczędzają żeby mieć 14 dni urlopu a nie 13 więc się nie dziw! mnie nie chodziło o to żeby narzekać, tylko zastanawiałam się czy to nie jest naciąganie ludzi. Wiem,że nie da się wszystkim dogodzić, ale po to też jest to forum, aby spytać innych o radę, jeżeli ma się wątpliwości! Gdybym była osobą, której nie pasuje kolor samolotu już bym siedziała przy telefonie robiąc awanturę Bogu ducha winnej pani z BP! Zadałam tylko pytanie i myślałam, że będę potraktowana poważnie. I tyle! A w Itace sami są zaskoczeni godzinami lotów!
        • amat1 Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 15:57
          Poczytaj warunki umowy. Pierwszy i ostatni dzień to dzień na transfer. Doba hotelowa trawa najczęściej od 14 do 12 dnia następnego. Wylot masz 3, powrót 17. Policz!! to 14 nocy!! Nikt Cię z pokoju nie wyrzuci do samego wyjazdu. To nie wina hotelu że wcześnie wylatujesz. BP zapewnia i opłaca Ci pokój od chwili przyjazdu do odlotu. Jak można mówić o oszustwie kiedy wszystko masz napisane wyraźnie w ofercie pół roku przed wczasami. Jeśli Ci to nie odpowiada z uwagi na dzieci NIE LEĆ wybierz inną ofertę lub inne BP. Oszustwo byłoby wtedy gdyby BP wykupiło Ci hotel do 16-ego. Wtedy koczowała byś do wylotu na kanapie w recepcji
          Poczytaj link poniżej. Sporo się dowiesz o wyjazdach
          pozdrawiam.
        • loola_kr Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 15:59
          no ale nieba nie rozciągniesz, w miesiącach wakacyjnych tam taki tłok, ze dla czarterów trudno o super godziny skoro latają "w te i we wte" kilka razy dziennie.
          • deoand Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 17:15
            Niestety Dominiko nawet jak ci przyznam rację a przyznam to jedyne co możesz zrobic to zmienić biuro choc akurat Itaka cieszyła sie ostanio dobrą opinią . Tylko uważaj abyś nie wpadła z deszczu pod rynnę bo jak pisałem wcześniej Alfa potrafi zamianić godziny wylotów i przylotów w ostatniej chwili .
            pzdr
        • nchyb Re: Nastepny problem z Itaką!! 01.04.11, 18:58
          > Bo niektórzy mają np. małe dzieci i nie lubią ich włóczyć nocą do samolotu albo
          > siedzieć z nimi bądź ile w holu hotelu

dla dobra tych małych dzieci proponuję jednak zostać w domu i poczekać, aż maluchy trochę podrosną i nie będzie dla nich problemem siedzenie na basenie, mimo, że już bez pokoju w hotelu...

Natomiast co do oszczędności, to jednak trzeba wybierać tańsze wczasy...
    • Gość: ardiss Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: 46.151.136.* 02.04.11, 10:43
      Droga Dominiko,

chcą podróżować w w ciągu dnia polecam wybieranie liniowych samolotów. Przecież, wszystkie( no możne prawie wszystkie...) wycieczki rezerwowane poprzez biura podroży proponuja dojazd samolotami czarterowymi. A samoloty czarterowe to z zasady te tanie- a wiec wykorzystujące korytarze powietrzne niewykorzystane przez wspomniane "liniówki".
      Zachowujesz się jaki taki "polaczek" któremu wszystko przeszkadza...
      Swego czasu pracowałam w biurze podróży i Klienci różnego pokroju robili awantury właśnie z powodu konieczności nocnego, czy też wczesnoporannego lotu...:)
      W tajemnicy Tobie powiem, ze pojawiały się również pytania, "czy palmy będą sie tak chyliły jak na zdjęciu" Z kamienną twarzą odpowiadałam, ze tak, owszem, jeśli będzie wiało:)))

Moja rada jest taka: daj sobie spokój. Ciesz się wyjazdem. Baw się wspaniale i myśl o tym, ze po powrocie będziesz miała wspaniałe wspomnienia!
      I nie daj się swojemu"wkurzeniu" na godziny lotów. Nie warto tym sobie głowy zawracać noo...
      • voyager747 Re: Nastepny problem z Itaką!! 02.04.11, 19:57
        Oczywiście nie jest to prawdą, bo wiele samolotów czarterowych lata w dzień, latałem takimi dziesiątki razy .
        Moja rada jest taka: nie pisz bzdur ! Jeśli na prawdę pracowałaś w biurze, to Twoja wiedza na ten temat powinna być szersza niż zwykłego turysty.
        • Gość: ardiss Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: 46.151.136.* 02.04.11, 21:44
          Kurcze, nie wiedziałam, ze na forum masz rolę adwokata....Post był do Dominiki:) chyba, ze Dominika pojawia się pod różnymi nikami:)

• Gość: ardiss Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: 46.151.136.* 02.04.11, 21:46
          .. i czytanie ze zrozumieniem się kłania...
          • voyager747 Re: Nastepny problem z Itaką!! 02.04.11, 21:54
            Nie jestem Dominiką, ale nie lubię jak ktoś pisze głupoty i pisanie ze zrozumieniem się też kłania.
            Dodatkowo wiele lotów rejsowych odbywa się w nocy, więc mało z tego co napisałaś jest prawdą.
          • voyager747 Re: Nastepny problem z Itaką!! 02.04.11, 21:59
            a czego niby nie zrozumiałem ?
            • Gość: Dominika Re: Nastepny problem z Itaką!! IP: *.182.161.162.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.11, 15:23
              Generalnie mało kto zrozumiał o co mi chodziło. Przecież ja się wcale nie czepiałam godzin wylotów, tylko ilości noclegów. A dla świętego spokoju zadzwoniłam do Itaki i dowiedziałam się że faktycznie wbrew temu co niektórzy tu pisali mam rację - wymeldowanie z hotelu jest 16.08 i noclegów jest 13 a nie 14. Jak wrócę mogę pisać reklamację, dziękujemy i do widzenia. Nie pozostaje mi nic innego jak faktycznie cieszyć się ( udanym mam nadzieję ) wyjazdem, a po powrocie zobaczę, może napiszę do BP a może nie! Pozdrawiam wszystkich "nie polaczków" :)
              • yo_witka Re: Nastepny problem z Itaką!! 06.04.11, 15:01
                Jeśli umowę masz podpisaną do 17.08 - a wylot jest w nocy to oznacza że 16.08 możesz korzystać z pokoju hotelowego do samego wyjazdu z hotelu czyli w przypadku riwiery pewnie do ok. godziny 20tej. Normalnie doba 16.08 trwa do godziny 12.00 w południe i uwierz mi jadąc z dziećmi jest to duża uciażliwość takie "koczowanie" na walizach zwłaszcza z małymi dziećmi które jeszcze śpią w dzień. Szukaj więc plusów w tej sytuacji i ciesz się pokojem do końca pobytu.
                Pierwszy i ostatni dzień to zawsze loteria z godzinami wylotów jeśli się kupuje w opcji first minute i raczej przychylam sie do opinii że jest to podyktowane niemożnością dogodzenia wszystkim pasażerom niż jakąś złośliwością biura. Wyjściem z tej sytuacji może być np. decydowanie sie na zakup wczasów później np. w kwietniu/maju, kiedy wszystkie lub prawie wszystkie godziny wylotów są już znane, bo chociaż nie uważam się za "polaczka" wiem że te nocne loty z malymi dziećmi są mega męczące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka