Dodaj do ulubionych

9 dni w Itace to7

06.05.11, 19:26
Kupiłam ofertę Itaki 9 dni w Turcji .Po wpłaceniu kasy potwierdzili, że dostanę 8 dni, a jak do nich zadzwoniłam, to mi powiedzieli, że wylatuję jeszcze dzień wcześniej, czyli 7 dnia wracam do ojczyzny, no i od południa siedzę na walizkach bo już się kończy doba hotelowa. "ZAJEFAJNE" Biuro.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Ewa Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 20:07
      Tak, to niestety prawda. Też uważam że jest to robienie klienta "w bambuko". Bo oferta w pierwszej chwili wygląda ciekawie - pobyt 9-dniowy. Ale z tych 9 dni, to w najlepszym przypadku jest 7 i pół dnia - jeśli wylot będzie rano pierwszego dnia, a tak to 7 dni i ten ostatni na dodatek od g.12.00 spędzony "na walizkach" przy recepcji hotelowej.
      Dla porównania oferta innych biur podróży ( np. Wezyr) to np. 7, 9, 12 dni to jest to dokładnie tyle dni samego wypoczynku plus dwa dodatkowe dni przeznaczone na podróż w jedną i drugą stronę. I tak powinno być - ale w Itace chyba myślą, że ludzie nie potrafią liczyć. I takie przekłamanie w ofercie uważają za coś zupełnie normalnego.
      Ciekawe jak na to się zapatruje Urząd Ochrony Konsumenta?
      • Gość: gosc Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.kalisz.mm.pl 06.05.11, 20:48
        dziwnie piszecie....od wielu lat wydaje mi się, że biura podają czas trwania imprezy ogółem i nie bawią się w podawanie ilości dni wypoczynku na miejscu... podając 9 dni biura mają na uwadze, że 1 i 9 dzień przeznaczony jest na podróż. Taki zapis widnieje w regulaminach imprez.

Nie bronię Itaki ani żadnego innego biura; dwukrotnie byłam w Turcji, raz z Wezyrem i raz z GTI i za każdym razem tak właśnie miałam podany czas imprezy.
        Pierwszy raz słyszę, żeby do ilości podanych przez biuro podróży dni imprezy dodawać jeszcze dwa dni na podróż?!
        • Gość: :) Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 21:33
          to zależy z jakiego miasta lecisz, moj urlop z 15zrobil sie 16 (Warszawa) a ten sam termin z Poznania ma tylko 13, bo wylot jest o 23 a powrót bardzo wczesnym rankiem dnia ostatniego czyli rzeczywiscie 2 dni odpadaja.
          • Gość: kadłub Re: 9 dni w Itace to7 IP: 158.75.49.* 09.05.11, 09:07
            ogólnie są to wyjazdy na tydzień lub 2 więc o co szczekać? wiadomo ze podróż trwa i dolecieć lub dojechać jakoś trzeba i wymaga czasu
            • Gość: turysta Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 10:22
              zawsze jak kupuję taki wyjazd, to liczę na to, że to jest tydzień i się nie nastawiam na 8 dni.
              • Gość: maxdata26 Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 14:57
                Tydzień lub dwa tak to już jest. Teleportacji jeszcze nie wymyślono więc dojechać i wrócić trzeba jak wszędzie czy to w Polsce czy trochę dalej......
                • malini 9 dni w Itace to 6 16.05.11, 17:17
                  Itaka w tym roku wyraźnie nie trzyma się nawet tych manipulacyjnych pseudoumów. Zmiany godzin wylotów bez powiadomienia klienta, aby mógł odstąpić od umowy to też twoim zdaniem normalne? I zawsze na niekorzyść klienta, czyli skracające pobyt! A może przyzwyczaiłeś się/przyzwyczaiłaś do złego traktowania? Wiesz jak to liczą? "Dzień" w Itace to kilka minut nowej doby, ale nie w hotelu, ale pod chmurką, w trasie czy na lotnisku (to drugie na ogół). Płacisz za wakacje od 1 do 9 dnia, ale oni wykupują 7 dób hotelowych i tak kręcą z godzinami wylotu/powrotu,żeby faktycznie postawić stopę na polskiej ziemi już kolejnego dnia (w nocy/nad ranem). Gdzie to jest w umowie do cholery???? Gdzie to jest w przepisach??? Dzwoniłam dzisiaj do rzecznika konsumentów. Potwierdzili, że to nie jest uczciwe. Właśnie zamiast 9 dni miałam 6. Ja nie akceptuję takiego postępowania! Nie zgadzam się też z postawą tych, którzy uważają, że to ok, że to "obyczaj", z którym jak barany powinniśmy się zgadzać. Byłam z Itaką w zeszłym roku, było ekstra, co tej firmie "odwaliło", że tak zaniżyła jakość w roku 2011?
                  • Gość: Gość Ewa Re: 9 dni w Itace to 6 IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.11, 21:44
                    Całkowicie się zgadzam się z tobą malini. Jest to ze strony Itaki bardzo nieuczciwe. Jeśli się okaże, że impreza turystyczna nie trwała tyle ile jest napisane w umowie to należy potraktować to jako niewywiązanie się przez Itakę z warunków umowy i bezwzględnie domagać się odszkodowania. W końcu my też umiemy liczyć swoje pieniądze.
                    Myślę że Rzecznik Konsumentów chętnie pomoże każdemu kto się do niego zwróci o pomoc.
                  • Gość: gosc do malini IP: *.kalisz.mm.pl 16.05.11, 22:04
                    możesz dokładnie podać termin i miejsce i hotel do którego lecisz?
    • honeyandmilk Re: 9 dni w Itace to7 17.05.11, 10:14
      ja też z Itaki, na Kretę. Z 9 dni w ofercie ostatecznie zrobili 6.
      Byłam z nimi kilka razy i było ok. Chyba w tym roku postanowili oszukać ludzi i zaoszczędzić naszym kosztem.
      • Gość: wyjaśniacz Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.11, 16:44
        Te 9 dni to na takiej zasadzie -
        wylot z Polski 1.6. o 23.50,
        przylot do Polski 9.6. o 0.10
        :)
        • Gość: gosc do wyjaśniacz IP: *.kalisz.mm.pl 17.05.11, 21:21
          dziękuję za wyjaśnienie. w podanym przez Ciebie przykładzie jestem całe 7 dni na miejscu.
          Jest więc tak, jak myślałam, a więc pierwszy i ostatni dzień przeznaczone na podróż.
          Teraz wyjeżdżam na 15 dni wg Itaki, ale od razu odliczam 1 i ostatni dzień, a więc robi się 13.
          Ja na ich miejscu też podawałabym 9 dni, bo tak trwa impreza. A że skrajne godziny wylotów
          są, to inna sprawa, ale ja miałam identycznie z Wezyrem, tyle, że z 7 podawanych przez nich dni, zrobiło mi się 5,5 dnia!!!!! No i co, jakoś do mnie od od razu dotarły zasady podawania terminu imprezy.
          no ale może moje myślenie jest jakieś inne........

Pokażcie mi tę konkretną ofertę Itaki, którą krytykuje autorka.
          • Gość: wyjaśniacz Re: do wyjaśniacz IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.11, 22:09
            znaczy tak - Itaka jako jedna z nielicznych ma wylot z Polski zwykle o wcześniejszej godzinie.
            Wiekszość biur ma niestety tak -
            wylot z Turcji do Polski 6 rano czasu pol., 9 rano jest samolot, czeka godzinę, o 10 wylatuje z Polski
    • Gość: dydka Re: 9 dni w Itace to7 IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 19:43
      trzeba korzystać z usług dobrych biur, ja np. miałam imprezę 8 dni, z czego pełnego pobytu 7 dni, dobre niemieckie biuro podróży
      • Gość: dziwie sie Głupoty piszecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 22:17
        Czytam te wasze wypociny i sorki ale nie rozumiem cały czas narzekacje kazde biuro ma zapisane "DZIEN WYLOTU JEST DNIEM ROZPOCZECIA IMPREZY" Cały czas narzekacie ze wylot za wczesnie za pozno . Spotkałem sie nawet w tamtym roku z takimi osobami narzekajacymi mielismy jeden dzien wiecej 70% zadowolonych 30% płaczących. Takze malkolmenci zawsze beda
        p.s.
        Zaraz beda wpisy ze w biurze pracujue no coz chciałbym ale niestety nie bo zapitalam po 10-12 godzin dziennie
        • Gość: wyjasniacz są różne racje IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.11, 08:04
          doskonale Cię rozumiem, Polacy to malkontenci, zawsze uważają że są pokrzywdzeni, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma itp.
          Np. że z Niemiec taniej. Jak taniej skoro coś u nas 2.990, a z Niemiec 799 euro?
          ja się cieszę że z Itaką będę miał pełne 14 dni, ale są i minusy:
          - "1 dzień dłużej" to wiecej dni urlopu, czego nie przewidywałem i może mi nie starczyc potem na tydzien w grudniu (w 12.2010 bywała Madrea czy Kanary za 1000 zł teraz moze tak dobrze nie byc bo Egipt),
          - "1 dzień dłużej" to wymeldowanie o 12-ej, wylot 3 rano, w Polsce 6 rano, i jeszcze dojazd pół Polski bo przeciez z biednej Polski to niektore kierunki są tylko z Wawy i Katowic.
          • Gość: Gość Ewa Re: są różne racje IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 18:45
            No tak, można i tak na to patrzeć... Ale ja jednak wolę - mimo wszystko - być ten jeden dzień dłużej w Turcji. Nawet jeśli będę musiała - po opuszczeniu pokoju o godz. 12.00 - zostawić walizkę w jakimś wyznaczonym pokoju. Bo mimo wszystko będę nadal w wybranym hotelu i - mając All inclusive - prawdopodobnie do końca będę mogła z tego korzystać. Dla mnie - miłośniczki Turcji - każde parę godzin więcej spędzonych w tym kraju jest cenne.
            Ponadto uważam, że skoro ITAKA "kusi" nas swoją ofertą na 9 dni (a nie na tydzień) i z takiej oferty korzystamy podpisując umowę, to - moim zdaniem - powinno być to uczciwie dotrzymane.
            Wiem oczywiście, że wszystko zależy od godzin wylotu z danego miasta do Turcji. Raz kiedyś zdarzyło się, że jedno z biur podróży (akurat nie ITAKA, i nie WEZYR) które specjalizuje się w wyjazdach do Turcji sprzedało nam wczasy w Turcji z wylotem z Warszawy o godz. 23.55, gdzie traktowano ten dzień wylotu jako pierwszy dzień trwania imprezy turystycznej. Jednak wylot się opóźnił i wystartowaliśmy sporo po północy a w Dalamanie nad ranem. Byliśmy (klienci biura lecący do Dalamanu) bardzo poirytowani tą sytuacją - czuliśmy że nie jest to w porządku bo w ten sposób straciliśmy jeden dzień imprezy turystycznej. I postanowiliśmy że nie zostawimy tego tak - interweniowaliśmy w Biurze Podróży i w końcu przyznano nam rację.
            Jakoś nam to zrekompensowano organizując bardzo ciekawą darmową wycieczkę.
            Niestety, decydując się na wyjazd do Turcji z biurem podróży nie mamy możliwości wyboru linii lotniczych, często nie znamy też godzin wylotu/przylotu.
          • Gość: www bez przesady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.11, 22:08
            Gość portalu: wyjasniacz napisał(a):

> doskonale Cię rozumiem, Polacy to malkontenci,

wcale nie jesteśmy jacyś wyjątkowi, nie myśmy wymyślili powiedzenie, że trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie rzeki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka